Många stater sluter i FN upp bakom Venezuela

34
1678
Stöd vid FN till Venezuela , vars utrikesminister talar.

Nedan första delen av en artikel av Carla Stea , som är Global Research’s korrespondent vid FN-högkvarterat i New York.

* Dessa stater som stödjer FN-stadgan och Venezuelas självständighet står för nationell självbestämmanderätt, medan USA, Sverige, EU och en del andra länder som stödjer självutnämnde Guadió inte gör det.

Globalresearch

”I en spektakulär uppvisning av solidaritet och styrka stod sändebud från sådana avlägsna huvudstäder som Peking och Havana, Moskva och Teheran, Pyongyang och Caracas, Damaskus och Managua och många andra stater tillsammans framför FN:s säkerhetsråd förra veckan. De förklarade sin beslutsamhet att slå vakt om FN: s stadga och internationell rätt och stödja deklarationen om varje medlemsstats suveränitet och okränkbarhet. Dessa närvarande ungefär 50 stater innefatter mer än halva jordens befolkning. Alla har blivit utsatta och ekonomiskt utnyttjade av neoliberala kapitalistiska stater. Då en venezuelanska utrikesministern Jorge Arreaza läste ut sitt nya uttalande och deklarerade olagligheten av ensidiga, olagliga ekonomiska sanktioner och territoriell invasion blev det uppenbart att den här nya solidariteten, som inkluderar Kina, Ryssland, Kuba, Nordkorea, Syrien, Iran, Palestina, Nicaragua, Venezuela, etc. utgör en formidabel kraft som västerländsk kapitalism kommer att motverka.”

Föregående artikelStöd Venezuela, dialog och fred mot statskuppsplaner från USA & Co. Sergels torg lördag kl 13.
Nästa artikelVisste Du också detta?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

34 KOMMENTARER

 1. De gamla sovjetiska diktaturernas ättelägg ställer solidariskt upp för en likadan regim som de själv. Venezuela har inte deras stöd, det är Venezuelas regim som har deras stöd, och den kommer att få göra som den östtyska; skaffa sig ett nytt folk.

 2. Västmedias lögner om Venezuela har konstaterats i en vetenskaplig studie. Slutsats:
  ”Researchers at the University of the West of England studied the BBC‘s reporting of Venezuela over a 10-year period. They looked at 304 reports and found that only three of these referred to any of the positive policies of the government. For the BBC, Venezuela’s democratic record, human rights legislation, food programs, healthcare initiatives and poverty reduction did not happen. The greatest literacy program in human history did not happen, just as the millions who march in support of Maduro and in memory of Chavez, do not exist.

  The reporter as clown — for whom the truth is too difficult to report —may be the final stage of much of mainstream journalism’s degeneration”

  Svenska media som består av mer eller mindre lögnhalsar väljer samma skrit och ljuger om Venezuela som bara den.

  https://consortiumnews.com/2019/02/22/john-pilger-the-war-on-venezuela-is-built-on-lies/

  • Överhuvudtaget är media rapporteringen ett stort problem, och ett farligt problem. Tankarna går igen till historien, speciellt 30 talets Tyskland. Vi upplever samma sak idag. Journalisterna och media baronerna är det verkliga indoktrinerarna som försöker styra åsikterna.

   • Nej, inte riktigt. Facebook och internet fanns inte på 30-talet. Inte ens TV fanns. Radion hade kommit igång med sändningarna. Det som fanns att tillgå var papperstidningar.

    Egentligen är det inte så farligt problem idag när vi så gott som alla kan förmedla en annan info än den som MSM förmedlar. Och detta i sig gör ett problem som man inte hade på 30-talet – vem ska man tro på?

    Vilka makthavare menar du? De i Sverige – eller i USA?

    Här är hela utfrågningen. Den är över tre och en halvtimme lång.
    https://www.youtube.com/watch?v=rUAdSWA6HBQ&t=1606s

    • @Kerstin S Nej, varken amerikanska Facebook eller internet fanns, så allt man behövde göra var att kontrollera media som tidningar och radio, vilket var lättare. Det är sant att det finns andra vägar idag som inte fanns då, men dom är ju inte speciellt prominenta, det är ju därför staten i maskopi med bland annat Bonniers försöker kontrollera dom. Svenska makthavarna, den djupa staten, är ju nära allierade med de amerikanska, Bonniers är ju genom etniska kanaler väl allierade med USA’s välkända propaganda kanaler. Bonniers och SVT/SR bara pumpar ju ut förfalskad information som för mig känns till metoden identiska med hur nazisterna arbetade. Då var folkgrupper i Tyskland deras måltavlor, idag är det Ryssar och Kineser.

   • Mediägare sätter agendan och väljer nyheten (en variant av Murphy’s lag)
    Exempelvis rapporterades om ” sex miljoner” redan år 1900
    http://bal rättegångzder.org/judea/Six-Million-140-Occurrences-Of-The-Word-Holocaust-And-The-Number-6,000,000-Before-The-Nuremberg-Trials-Began.php

    I vår tid vet vi hur den lömske Rupert (Mordechai) Murdoch använde avlyssnade politiker och kändisar.

  • Däremot inte CNN eller Fox eller BBC (alla ansedda AgitProp) enligt @Bonn. Begår man ett fel en gång är det mänskligt. Envisas man med det är det bara en sorglig bekräftelse på dumhet. Förresten snart ska herr@Bonn få den dagliga soma dosan (kl 17 för att vara exakt). Håll till godo kanske blir det WMD från Venezuela …

  • Däremot inte CNN eller Fox eller BBC (alla ansedda AgitProp) enligt @Bonn. Begår man ett fel en gång är det mänskligt. Envisas man med det är det bara en sorglig bekräftelse på dumhet. Förresten snart ska herr@Bonn få den dagliga soma dosan (kl 17 för att vara exakt). Håll till godo kanske blir et WMD från Venezuela …

  • ”Den nya tidens takter är den gamlas” Visst, imperialismen är sig lik. Krig, lögner, destabilisering, ekonomisk diktatur, rasism, förtryck, fattigdom och utplundring av jordens resurser. Intet nytt under solen och tilläggas kan att MSM i väst inte är nyhetskanaler utan propagandakanaler.

  • De nya takterna är endast tjugo trettio år tillbaka. Putin och det kapitalistiska Ryssland får ta ansvar för deras inblandning i de högerextrema grupperna.
   Det kan inte Sovjetunionen göra.
   Är det någon skillnad mellan Putins agerande när det gäller de högerextrema, och Sveriges agerande när det gäller Venezuela? Utrikesminister stödjer USAs egen valda president Guaidó. Och Löfven och Wallström – och borgerlig politiker – väljer att ignorera att USA valde den fascistiska Elliot Abrams som sändebud i Venezuela. Det tar jag som att de stödjer USAs fascistiska agerande, inte bara i Venezuela utan även i hela Latinamerika!
   https://www.jacobinmag.com/2019/02/the-tragic-life-of-the-war-criminal-elliott-abrams

   Det är en ren skam av Wallström och socialdemokraterna att de väljer att inte uttala sig om USAs val av sändebud till Venezuela, fascisten Abrams.
   https://www.counterpunch.org/2019/02/18/the-crimes-of-elliot-abrams/

   Här är en artikel om hur USA stödde fascismen i Syd- och Latinamerika. Och det är samma Elliot Abrams då som nu!
   https://www.thenation.com/article/time-for-a-us-apology-to-el-salvador/

   • Ja Putin stödjer bestämt Venezuela och är här liksom i Syrien, Iran etc en försvarare av FN-stadga och internationell rätt.

 3. -Om västerlänningarna är så krossade om mänskliga rättigheter, varför handlar de fortfarande med länder som Saudiarabien? (tips: vår olja samarbetar med sig själv)
  – Ser du, vad bra sak är om ditt land har olja? Hela världen är intresserad av att hitta en annan president.

 4. Rekommenderar alla att se den modiga unga kongresskvinnan Ilhan ”it’s all about the Benjamins” Omar utfrågning/attack på Abrams i en kongress-utskotts utfrågning nyligen. Hon gjorde sin plikt när de flesta andra politiker tiger. Stort mod och hon har mötts av en hatstorm från etablissemanget på båda sidor.

  Nästa solidaritetsdemonstration för Venezuela mot USA’s statskupp borde ha några skyltar med dödspatrullernas häxmästare ansikte på dem och med ett rött kryss över hans nuna.
  Herregud, har det gått så långt i kryperi för USA’s Deep State att vår regering och massmedia t.o.m. tiger om detta, ynkligt!

  • En brilliant utfrågning av Ilhan Omar!

   Sveriges agerande i detta är ytterst märkligt. Först uttalar sig EU-politikern Jytte Guteland i media, både radio och i andra media: ”Hon skriver i ett svar på Twitter att S självklart fördömer Maduros regim men att partiet inte röstade för förslaget eftersom det handlade om att erkänna en interimspresident.
   ”Detta för att vi som parlament inte kan göra det, vi kan i enlighet med FN-stadga erkänna stater, inte presidenter”, skriver Guteland.”
   Ett och ett halvt dygn senare erkänner Wallström Guidó som president.
   Vad hände i partiet Socialdemokraterna under det dygnet?

   https://omni.se/eu-politikernas-brak-efter-omrostningen-populism/a/OnxW0V

 5. Läs här om hur dessa skamlösa USA politiker hotar Maduro genom att twitter bilden av Gadaffi mördare. Om rättvisan fanns så skulle denne sionisternas ass licker dingla från en pole.
  https://www.rt.com/news/452329-rubio-gaddafi-venezuela-tweet/

  Det var i själva verket de USA stödda huliganer som satte eld på lastbilen med bistånd

  https://www.rt.com/news/452326-venezuela-us-aid-truck-protesters/

  Bankirvampyr imperiet kommer att gå i garven. Frågan är blir det i venezuela, Kuba eller rentav hemmavid genom inbördeskrig. Skulle gärna se det med en påse popcorn!!!!

  • ”Om rättvisan fanns så skulle….” Skriv inte så. Det ger bara uttryck för din egen, fullt begripliga frustration. Det finns ingen objektiv rättvisa. Lagar om rättvisa har skapats av människor i samhällen. Samhällen förändras ständigt. Ta våra lagar om arvsrätt till exempel. Tyngdlagen påverkas däremot inte.
   ”….sionisternas ass licker dingla från en pole.” Om du nu ville förklara Venezuelas utsatthet för vanligt folk, tror du att detta tal skulle övertyga dem?

 6. Bertil Carlman och artikeln
  Frustration är ett elände, helt rätt, men även en del av människan. Lite frustration, kan den som funnit någonstans att ge utlopp för den, t.ex här. Finna en liten tröst. När många(bl.a jag, blir frustrerade av överheters ställningstagande för ren och skär nationell ondska, måste något ske. Inbördeskrig får inte bli, och kan inte bli någon lösning i ett demokratiskt land . Däremot, kunde vi avisera om att lämna FN och EU. Om inte det passar kunde fackföreningarnas medlemmar utlösa en genealstrejk, till förmån för människorna i det nu aktuella Venezuela. Har vi inte som ett socialt medvetet folk snart sett nog av USAs övergrepp på andra länder.?

  • Tydligt är att vänstermänniskor reagerar eller kanske t.o.m överreagerar på sådant de upplever som orättvisor. Min favorit progglåt Alternativ Schlagerfästival med 70-tals progg-gruppen Nationalteatern visar det här beteendet redan i själva låtens inledning:
   ”Det rasslar av juveler och glittrar av guld, de sjunger om den spanska solen, men garotteringar och mord det skiter dom i och svänger på fascistkärringkjolen….”

   Alltså, de här vänstermänniskorna föraktar andra människor som inte vill engagera sig i världsproblemen utan istället försöka njuta av tillvaron som den är. Ett sådant förfarande är tydligen så fult och syndigt att passar och kallas fascism fastän det betyder något helt annat.

   Idag har det varit väldigt vackert väder där jag bor och jag har varit ute och njutit av dagen så mycket jag kunnat. I all enkelhet med arbete åt mig själv. Som torparvisan kan man säga. Tidvis har jag även funderat på Venezuela bl.a. efter allt jag läst om ämnet här. För i övrig media verkar Venezuela mer vara en ”icke-nyhet”. Helt oväntat har högertidningen N*a T***r haft ett par mycket ingående och intressanta artiklar i ämnet varav en utan betalvägg som jag läst igenom. Jag är intresserad av utvecklingen Venezuela så det är bra att ämnet tas upp här. Men till skillnad mot dig är det inget jag blir särskilt påverkad av. Däremot hoppas jag det ordnar sig till det bästa för folket i Venezuela. Eller snarare så bra det kan. Men villkoren för det bryr jag mig kanske mindre om.

   • arbetarklass
    Visst, Du är en suverän representant för den tid vi lever i. Dig rör inte 1 % bra liv mot 99 % uselt ett dugg. Dig rör inte globaliseringens följder för de som är långt från slantarnas fördelning. Dig rör inte att 1 % kommenderar 99 % att ta livet av varandra i interna strider om jordens resurser. Vi är snart 10 miljarder människor på jorden, och procenten är trolgen någon promille. De flesta länderna på Jorden var för 30 år sedan på rätt väg, Sverige med sin välutbildade befolkning har vänt , med stridsropen, S–t i det, Glöm det, det berör inte mig.

     • Anders Åberg
      Jag åtminstone strävar efter att se verkligheten som den är även om det inte alltid är så enkelt. Och i vissa fall kan det vara så gott som omöjligt. Romelsjö har gjort en fantastisk insats för att belysa omständigheterna i Venezuela även om det har tydlig tendens. Men bortsett från det så känner jag mig verkligen övertygad om att USA manipulerar Venezuela på ett sätt som inte är anständigt ett demokratiskt sinnat land. Vägen ut har jag dessvärre ingen uppfattning om men jag hoppas på det bästa. Jag tror också det kommer lösa sig utan världskrig.

      Det har nu uppdagats att de flesta journalister är bosatta i Stockholm samtidigt som MSM mediers trovärdighet ifrågasätts vilket får följden att alternativa medier skapas och efterfrågas av läsare. Man får verkligen vara tacksam att det finns någon som tar upp kampen mot propagandan och likriktningen. Jag är inte särskilt liberal av mig men en fri media ser jag som ett grundläggande villkor för en demokrati. Till sist kan jag säga att jag kan vara mycket men aldrig en lismare. Motsatsen till lismare kan vara ”rakryggad”. Jag gillar hederliga människor med karaktär.

    • Globaliseringens följder?
     För bara en liten stund sedan läste jag att 96% av Englands kulturutövare (kulturarbetare enligt vänsterns terminologi) är emot Brexit. För mig säjer det nånting vad vänstermänniskorna egentligen vill. Samma med det brittiska socialistpartiet Labour, de är också emot Brexit eftersom den vill ha en ny folkomröstning. Antingen har man en folkomröstning eller väntar man med folkomröstning tills bästa tillfälle när opinionen kan tänkas ge önskat resultat. Vad vänstern egentligen vill vet man aldrig förrän det är för sent. Oavsett vad man tycker vet man för det mesta vad högern vill. De är av tradition mycket tydliga med det. Men vad min korta politiska resa lärt mig är att vänstern ständigt måste analyseras och granskas för att få reda på vad de verkligen vill. Ofta kommer märkliga utspel och förslag, som till exempel idag när Morgan Johansson (s) ville ha en internationell tribunal för IS terrorister. Jag förstår inte varför vi ska ha några IS terrorister överhuvudtaget här i Sverige. Med vissa politiska krafter vid makten tror jag inte något sådant hade kunnat ske. Men sådana politiska krafter verkar inte vara välkomna. Visst kan jag vara engagerad och orolig. Jag är faktiskt väldigt orolig för Sverige framtid. På många områden. Jag vill här påminna om att en befolkningsminskning endast påverkar ekonomin negativt så länge den pågår. Så fort kurvan jämnas ut stabiliseras ekonomin. Att Sverige behöver invandring för ekonomins skull är bara en gigantisk politisk bluff. Sanningen är istället att invandringen är en helvetisk kostnad. Främst för dem som arbetar och betalar skatt och väntar sig att få något tillbaka. Jag vill mena att ett solidariskt samhälle kräver solidaritet med skattebetalarna. Först då kan man uppnå ett förtroende för stat och myndigheter. Som det är nu är utvecklingen precis tvärs om. Förtroendet är sjunkande för politiskt styrda verksamheter men är ökande för de privata initiativen som visat sig effektiva. ”Missing People” är bara ett av dem och klarar inte politiken att lösa den skenande kriminaliteten så tror jag det öppnar vägen för privata alternativ liknande ’Medborgargarden’.

     • arbetarklass
      Venezuelas situation, som nr 10 av Jordens c;a 200 länder, som i vår tid nu utsätts för väst övergrepp, måste få det debattutrymme artikeln avser. Övertrampet från min sida är, att jag ser det som en del i några doktriner utformadeav USA, GB pch Israels zionister. Dessa har alla tömmar i sina händer, och människorna som drar lassen måste internationellt och tillsammans avlägsna betslena.

     • Torsten Johansson
      Jag tror det blir precis tvärs om. Sverige kommer knytas närmare till USA och England. Säkert även Israel. Mycket talar för det. Ryssland, Venezuela med fler länder som kan tänkas höra ihop misstänkliggörs och får statuera dåliga exempel precis som Ryssland gör just nu. Jag saknar generella åsikter om saken men kan bedrövat konstatera att ”Kalla kriget” bara fått en fortsättning. Jag saknar möjligheten att lägga skuldbördan på någon. Det är precis som konflikter ligger i människans natur. Jag tror världsfred är en utopi. Något som aldrig kommer hända.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here