Stöd Venezuela, dialog och fred mot statskuppsplaner från USA & Co. Sergels torg lördag kl 13.

1
985

Samling vid Sergels torg kl 13 vid de breda trapporna.

Värd är Venezuelanätverket. Venezuelanätverket


Stoppa Trumps krig mot Venezuela!

Vad menar vi? Med krig? Vi menar ekonomisk krigföring, propagandakrig, våldsamma upplopp, militärt invasionshot för att tillsätta Trumps president i Venezuela.

Ekonomisk krigföring

Alla banktransaktioner till och från Venezuela genom USAs, OAS- och EU-ländernas banksystem – för betalningar av export och import – stoppas och därmed blockeras handeln, även import av livsmedel och läkemedel för att framkalla svält och död i botbara sjukdomar, och exportintäkter går om intet. USA har lagt beslag på Venezuelas Oljebolag Citco och guldinnehav i USA, Bank of England fryser Venezuelas guldreserver. Alla dessa åtgärder som avser att framkalla svält och läkemedelsbrist strider enligt FN mot folkrätten.

Propagandakrig

I svenska medier nämns inget om denna ekonomiska krigföring som orsakar brist på livsmedel och läkemedel. Och ingenting om den USA-orkestrerade propagandan mot Venezuela, tvärtom deltar svenska medier i den mörkläggning av venezolanska regeringens och kommunernas åtgärder för att motverka den ekonomiska krigföringen, som distributionen av basmatvaror till hemmen. Svenska medier vidarebefordrar oförskräckt den propaganda som framställer Venezuelas regering som korrupt, inkompetent och förtryckare utan folkligt stöd.

Att USA bidragit till att störta de flesta progressiva regeringar i Latinamerika och därmed återtagit kontrollen över många – men ännu inte de flesta – länder i Latinamerika som därmed stöder krigföringen mot Venezuela är inte heller något som svenska medielandskapet har plats för.

Vem är denne Guaidó som USA, Sverige och ett mindretal av EUs och OAS’ medlemsländer utnämnt till president i Venezuela?

2007 inbjöd USAs New Endowment for Democracy (NED, CIAs civila arm för regimskifte i länder med misshagliga regeringar), studenten Guaidó till Washington för utbildning i ”ickevåldsprotester”. I Washington hade Guidó ”ett vänskapligt möte” med Elliot Abrams, den ökände grundaren av 80-talets paramilitära gäng i Centralamerika, som idag är ”Trumps särskilda sändebud” i Venezuela.

• På ett möte i Mexiko 2010, planerade Guaidós parti Folkviljan i samråd med NED destabilisering av Venezuela, innefattande mord på Hugo Chávez och Nicolas Maduro. Guaidó främjade sedan de våldsamma upplopp som kallades Guarimbas och kostade hundratals venezolaner livet mellan 2014 och 2017 (70 procent av de dödade var chavister). USAID (USAs internationella biståndsorgan) och NED ställer upp med ca 50 miljoner US$ i ”demokratiskt bistånd” till denna opposition.
I december 2018 reste Guaidó i hemlighet till Washington för att planera januarimobiliseringarna 2019 mot Maduro, med stöd av USAs utrikesminister Mike Pompeo.
Den 5 januari 2019 utnämndes Guaidó – som befann sig i Washington – till ordförande i Nationalförsamlingen och 18 dagar senare utnämnde han sig själv till Venezuelas president. (Källa Googleartiklar, inkl Wikileaks.)


 

Avgörande ögonblick och USA:s planer

Denna helg kan bli avgörande för Venezuelas och Latinamerikas framtid. Ska USA våga sig på ännu ett militärt angrepp på en självständig nation och bryta mot det mest fundamentala i FN-stadgan, förbudet om angreppskrig? Alla fredsälskande krafter måste mobiliseras för att förhindra kanonbåtsdiplomatin.

Det Bolivarianska Venezuela manar oss alla att göra vårt yttersta för att freden ska bevaras och hejda militär aggression från USA:s regering. I enlighet med vad det gjorde i Libyen och Irak, där det åstadkom över en miljon döda, krig, plundring och ockupation, så förbereds idag en militär invasion mot den Bolivarianska Republiken Venezuela. Som ursäkt används “humanitär hjälp.”

I ett flagrant brott mot internationell rätt och FN-stadgan så har USA:s regering dragit igång en brutal aggression mot Venezuela. USA följer till punkt och pricka manualen för “fjärde generationens” krig: Ett oavbrutet mediekrig; skapande av en köpt opposition; kriminella attacker på befolkning och viktiga samhällsnyttiga installationer; ekonomiska sanktioner; hyperinflation; finansiell blockad; frysning av tillgångar i andra länder; respektlöshet för självbestämmande; förnekande av den legitime presidenten Nicolas Maduro, som valts med överväldigande majoritet; påtryckningar på andra länder och internationella organisationer som FN; lanserandet av en “president”, formad och utrustad i Washington, som inte representerar någon, som inte valdes av någon, och som bara representerar intressena hos kuppmakarna, styrda från USA.

För bara några dagar sedan varnade den kubanska regeringen, och igår upprepade Kubas utrikesminister Bruno Rodriquez: “militära transportflygplan från USA flyger från militära installationer i USA, från vilka specialenheter opererar, liksom enheter som genomför hemliga aktioner, också mot enskilda personer som betecknas som nyckelpersoner. Detta görs utan någon som helst vetskap hos berörda regeringar och med total avsaknad av respekt för dessa staters suveränitet, medan förberedelserna för en militär aktion fortsätter, under förevändning av att vara ‘humanitära.’”

I sitt uppblåsta medieframträdande i Miami 18 februari försäkrade president Trump att “alla alternativ är möjliga”, med klar hänsyftning på det militära alternativet.

23 februari är datumet som USA fastställt för att med våld tränga in med sin “humanitära hjälp”. För detta utnyttjas det lidande Colombia. Från Cúcuta, vid gränsen mot Venezuela, och där länderna skiljs åt av en flod, för att därifrån provocera aggressionen “under den tid som rekonstruktionen tar.”

Vi frågar oss om vilken rekonstruktion det talas om i samma veva som Venezuela överlämnat 2,5 miljoner bostäder till behövande, ett land där barnen går i skolan och äldre ungdomar på universitet, där landet arbetar och fungerar. Venezuela står emot den finansiella blockaden och de svårigheter som den orsakar befolkningen.

Venezuela behöver inga allmosor. Venezuela är ett rikt land, med mycket olja och stora tillgångar av guld. Det som Venezuela behöver är att USA häver sanktionerna, den finansiella blockaden och respekterar besluten hos ett självständigt folk.

Vi minns Fidel Castro 1992, under öppen aggression från USA som räknade dagarna tills Kuba skulle ge upp efter Sovjetunionens sammanbrott, skärpte blockaden och introducerade Helms-Burtonlagarna. Då sade Fidel: “Kuba går inte runt i världen som en påflugen tiggare, vi går som likar och bröder. Den som står upp för Kuba idag, gör det för evigt.”

Idag säger vi: Vi står upp tillsammans med det Bolivarianska Venezuela, landets legitime regering under Nicolás Maduro, tillsammans med sin Försvarsmakt och Bolivars och Chávez´ modiga folk.

Vi uppmanar vännerna, de intellektuella, parlamentariker, politiska organisationer och sociala rörelser att hejda USA:s inblandning och på alla sätt undvika en möjlig militär aggression.

Låt oss fredag 22 och lördag 23 februari översvämma sociala medier med budskap om fred, på alla språk.

Det kan vi alla göra från där vi finns. Vi uppmanar till mobiliseringar framför USA:s ambassader överallt; publicera uttalanden i pressen, gör skyltar, musikframträdanden och aktiviteter för att högt och tydligt säga:

Bort med händerna från Venezuela! Venezuela står inte ensamt! Venezuela vill ha fred!

#ManosFueraDeVenezuela
#VenezuelaNoEstaSola
#VenezuelaQuierePaz
Adresser på Twitter:
-Presidente Trump: @POTUS
Vicepresidente Mike Pence: @VP FN på spanska: @ONU_es
FN på engelska: @UN
Presidente Nicolás Maduro: @NicolasMaduro
Venezuelas UD: @CancilleriaVE Comité Internacional en español e inglés:
@TheIntCom Tuiter de la Red En Defensa de la Humanidad:
@humanidadenred Internationella Kommittén för Fred, Rättvis och för Folkens Värdighet

Föregående artikelVärldsomfattande demonstrationer för Venezuela på lördag! Stockholm – Sergels torg kl 13 samling
Nästa artikelMånga stater sluter i FN upp bakom Venezuela
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Enligt sanningsministeriet så finns inget av allmän intresse i Macrons maktmissbruk och övergrepp.Men det finns mycket att hitta på om och i Venezuela. Det som blivit uppenbart är att om en politiker värnar bankirvampyr maffians intressen så attackeras inte denne (Macron) av sanningsministeriet (som alla vet ägs det av samma maffia). Däremot om man inte lyder bankirvampyr maffian diktat och istället värnar om folkets väl och ve, så sätts hela lögnfabrikernas arsenal på den politikern (Maduro).

    http://thesaker.is/february-the-22nd-gilets-jaunes-sitrep/

    Vill man få nyhet via andra kanaler än bankirvampyrens så finns t ex
    https://www.telesurenglish.net

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here