WADA-beslutet olagligt?!

4
2382
WADA (World Anti-Doping Agency).

Wadas styrelse har beslutat att stänga ute Ryssland som land från OS, Paralympics och VM-turneringar de kommande fyra åren. Ryska idrottare kommer dock att kunna tävla under neutral flagg. Ryssland stängs av från OS och VM.

Ingress: Vi har tidigare publicerat flera artiklar om doping och om avstängningen av Ryssland – se under ”Relaterat”.

Innan jag återger första delen av en artikel på utmärkta Nyhetsbanken WADA-beslutet olagligt kan jag inte låta bli att påminna något om min senaste artikel i maj 2018 Uppgifterna om rysk statsstödd doping en bluff enligt kronvittnet Rodchenkov som snabbt flydde till USA för några år sedan.

Jag skrev där om att Rodchenkov som fortfarande åberopas av WADA i deras nya rapport ”Den tidigare chefen för det ryska nationella anti-dopinglaboratoriet Grigory Rodchenkov ,och WADA:s huvudvittne, har dragit tillbaka sitt vittnesmål mot ryska idrottare från domstolen för skiljedomar för idrottsfrågor (CAS).

Enligt dokumentet som publicerades av CAS den 23 april hade Rodchenkov nu uppgett att han aldrig hade distribuerat den så kallade ”Duchess Cocktail”, då en idrottare skulle ta detta eller instruerats att ta detta eller till tränare för att använda ämnet. Dessutom hävdade han att han aldrig hade sett en idrottsman lämna ett urinprov eller ”manipulera med ett dopat prov”.

Enligt Rodchenkov är ”Duchess Cocktail” en blandning av alkohol med dopningsmedel. Det påstås ha givits till de ryska idrottarna under vinterspelen år 2014. Rodchenkov blev WADAs huvudvittne 2016, i målet mot det ryska nationella olympiska laget för dopningsanklagelserna.
Han berättade tidigare för New York Times att han hade bidragit till att täcka upp rysk dopingprogram under Vinter-OS genom att byta urinprover för rena. Som ett resultat av dopningsfordringar förbjöds 43 ryska idrottare för livet.

Richard Henry McLaren, en kanadensisk advokat, bestrider också sina tidigare uttalanden om att att ryska idrottsmän dopat sig. År 2015 presenterade McLaren en oberoende panel som beställdes av World Anti-Doping Agency för att undersöka påståenden om påstådd stats-sponsrad dopning inom rysk idrott.

”I min rapport antog jag inte att vissa ryssar hade deltagit i dopningsdiagrammet. Jag sa bara att de ”kunde ha deltagit”. Det betyder inte att de har brutit mot antidopingreglerna, säger McLaren.”

* Och jag återkommer till frågan.


WADA-beslutet olagligt

Den tyske advokaten Christof Wieschemann är idrottsjurist, skiljedomare i flera skiljedomstolar för sport och vice ordförande för Internationella sportadvokatföreningen. Bild från Nyhetsbanken

Den tyske advokaten Christof Wieschemann är idrottsjurist, skiljedomare i flera skiljedomstolar för sport och vice ordförande för Internationella sportadvokatföreningen.

Han dömer ut WADA:s beslut att avstänga Ryssland i fyra år som olagligt och egenmäktigt.

WADA:s verkställande kommitté beslutade den 9 december 2019 att utesluta Ryssland, dess idrottare, dess regeringsrepresentanter och dess förbundsrepresentanter från den organiserade världsidrotten under en period av fyra år och att tillåta ryska idrottare att delta som enskilda i tävlingar endast om de kan bevisa att ingen hade manipulerat de uppgifter som lagrats om dem i dopningslaboratoriet i Moskva, dvs. de antas vara skyldiga tills de bevisat sin oskuld.

– Detta är samma tillvägagångssätt som IOC med rätta misslyckades med i de två förfarandena mot Rysslands före detta idrottsminister Mutko och de ryska idrottarna vid idrottens skiljedomstol (CAS) i Lausanne, i förfarandet mot Alexander Legkov, skriver Wieschemann på sin hemsida.

– Det är uppenbart olagligt, om inte egenmäktigt, och avslöjar de dubbla måttstockar som används i kampen mot dopning snarare än att stärka trovärdigheten. De drabbade är i slutändan återigen de idrottare som påstås vara skyddade inom idrotten.

Wieschemann betvivlar inte att det faktiskt kan ha skett tusentals oförlåtliga manipulationer med data vid det Moskvalaboratorium som hanterat de ryska dopingproverna.

– Men lika mållös blir man av WADA:s försök att återuppliva en redan misslyckad strategi, säger han.

Att enbart trissa upp bestraffningarna hjälper inte så länge den enskilde kan undgå upptäckt.Sedan 1982 har Robert M. Goldmann upprepade gånger frågat toppidrottare om de skulle vara villiga att använda doping om de hade kunnat hålla sig fem år på toppen och sedan dött efteråt. Mer än 50% svarar ja. Sensmoral: inte ens dödsstraff skulle avskräcka om risken för upptäckt elimineras.

Ändå reagerar allmänheten i en pavlovsk reflex och kräver samma påföljder igen med längre varaktighet, vilket resulterar i en straffökning.

Det faktum att det är Travis Tygart, USADA-chefen, som utmärker sig här, är störande. Amerikanska idrottare hade använt undantag från dopingreglerna för s k terapeutisk användning (TUE) i stor skala före RIO 2016 och använt förbjudna ämnen med eller utan TUE. USADA:s interna e-posttrafik visar att praxis var känd men inte stoppades. De stora idrottsligorna i USA har ännu inte underkastat sig WADA-koden och USADA accepterar detta. Hörs något om dessa överträdelser? Ingenting.

Relaterat.
Uppgifterna om rysk statsstödd doping en bluff enligt kronvittnet Rodchenkov som snabbt flydde till USA för några år sedan.
Huvudvittnet drar tillbaka sitt vittnesmål mot ryska idrottsmän
Uppdrag Granskning – sant eller ”fake news” om rysk doping?
Dopingfritt i Gällivare och i ryska skidlandslaget
Rysshat eller dopningsbekämpning?
Omfattande dopning också inom fri idrott
Korruption inom idrott och samhälle är inget nytt
Ny dopningsskandal -likheter med korruption, vilseledande reklam och mutor inom ekonomin?
Bloddopare tävlar på samma planhalva som fuskare inom Telia, köttbranschen och läkemedelsindustrin
Läkartidningen: ”Jobbar man med idrottsmedicin får man upp ögonen för dopning” Uppdrag Granskning: Många dopade. Men endast Ryssland straffas

Föregående artikel”För rätten till fred” – viktigt möte med tal, debatt och flera musiker lördag kl 13-16 på ABF. Kom dit!
Nästa artikelAtt möta förändrade geopolitiska realiteter
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Det gläder mig att Global politics tagit upp denna fråga som är minst sagt en skandal inom sportsvärlden, och utan tvekan ett försök att demonisera Ryssland också på detta område. Redan det förra avstängningsbeslutet av WADA för fyra år sedan var ju mycket tveksamt och byggde på en enda persons, Grigory Rodchenkovs uttalanden. Liksom då kom beslutet just före ett OS och inte långt efter att Ryssland år 2014 arrangerat ett lyckat vinter-OS och det senaste beslutet efter att Ryssland 2018 stått värd för ett fantastiskt fotbolls-VM.

  Av någon anledning har det inte blivit någon stor nyhet i våra medier, och det som rapporterats och debatterats har inte ifrågasatt WADAs argument. Lyssnade häromdagen till debatt i Yle Radio Wega där en som vanligt antirysk Rysslandskorrespondent bara tog upp allt det negativa om Ryssand, och där två sportjournalister försökte överträffa varandra i russofobi och kom med helt obevisade påståenden, bl.a att dopningen är statsstödd. Inte ens sportjournalister verkar kunna hålla sig neutrala.

  Man ifrågasätter heller inte varför majoriteten i WADA-kommitten består av västerlänningar, presidenten är britt, vice- är norsk, sedan en kanadensare, en polack, osv, och huvudkontoret finns i Montreal. Det bäddar för att besluten blir politiska.

  Liksom WADA vid presskonferensen den 9 december var övertygade om att domen inte kommer att ändras av CAS, tror jag tyvärr inte heller Ryssland kommer att få upprättelse, så starka är de antiryska stämningarna i alla instanser. Det är bara att hoppas att ryska idrottare biter i det sura äpplet och bojkottar alla tävlingar de får tillstånd att delta i, och att modiga deltagare i andra länder visar solidaritet och gör detsamma.

  • Ber dig och andra intresserade att läsa några av de artiklar som denna artikel länkar till, t.ex. denna: Uppgifterna om rysk statsstödd doping en bluff enligt kronvittnet Rodchenkov, maj 2018.

   Läs gärna Execeutive Summary i WADA:s rapport

   ” More specifically, Forum Messages referenced by the Russia Forensic Investigation as evidencing extortion and the manipulation of analysis results by Doctor Rodchenkov, Doctor Sobolevsky and Mr Migachev were
   fabricated and falsely “created” into the Moscow LIMS on or after 25 November 2018.”

 2. När jag i maj 2018 ställde upp som expertvittne för den ryska sidan vid förhandlingar i CAS i Lausanne, där
  tre ryska idrottskvinnor överklagade fällande domar, var det frustrerande att direktörerna för två WADA-laboratorier undanhöll information som enligt min uppfattning var absolut avgörande. Saken var denna: de tre kvinnornas urinprover, som förvarades frysta sedan flera år, testades åter, varvid man fann en långlivad metabolit av oral turinabol (den gamla DDR-steroiden).
  Det hör till saken att det var de gamla parhästarna Rodchenkov/Sobalevsky som hittade metaboliterna och publicerade analyserna 2012.

  För att avgöra hur långt efter intag en metabolit kan spåras, gör man en exkretionsstudie. En eller flera frivilliga tar en noggrant specificerad dos oral turinabol, varefter de får lämna urinprov med jämna mellanrum, som sedan analyseras med avseende på metaboliter (nedbrytningsprodukter).

  Jag pressade WADA-direktörerna på information om exkretionsstudier, men de vägrade lämna sådan information. De tre kvinnorna dömdes för doping, men eftersom jag är helt säker på att en av dem var oskyldig, så finns det brister, anser jag, i den av WADA accepterade analysmetoden.

  Jag har på nära håll sett hur särskilt min ryske expertkollega vid förhandlingarna, en ung biokemist, blev mycket hårt åtgången, så visst finns det en västlig bias i dopingärenden.

  Å andra sidan kan jag inte begripa varför Ryssland inte fått ordning på sina dopingproblem, som man bevisligen hade. Grigory Rodchenkov prövade all dopingcocktails på sig själv. Men under sommaren 2017 hörde jag från mina ryska vänner i Moskva, att nu skulle man göra en omstart; nytt laboratorium, ny personal, etc. Att man fortfarande har problem ser jag som en interna rysk fråga, där olika krafter
  drar åt olika håll.

  Jag kanske inte skulle dra den slutsatsen, om det inte vore för det faktum att jag ser en parallell i en
  annan fråga som jag följer på nära håll.

  • Det är nog bäst om hela världen borde ta tag i sina dopingproblem! Norge är ju ett skräckexempel på hur man dopar sig (astmamedicin etc) utan att själva göra något åt sin doping. Finns egentligen bara ett sätt, släpp dopingen fri, för som det är nu har de rika länderna möjlighet att dopa sig utan upptäckt för man använder dyra substanser som ej är klassade som doping än. USA är för övrigt det land som har mest dopingproblem vilket säger en del om WADA och deras ”arbete” mot doping. Man biter inte den hand som styr dig…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here