Washington Post: ”Zelensky möter en ström av kritik för att han inte varnade för kriget”

11
1338
In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks from Kyiv, Ukraine, early Monday, March 21, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Detta är huvuddelen i en aktuell artikel i Washington Post

”Fram till nyligen tycktes ukrainarna se president Volodymyr Zelensky som en nationalhjälte som stannade kvar i Kiev trots att han riskerade sin personliga säkerhet för att leda sitt land mot invaderande ryska trupper.

Han har kommenterat i Washington Post för att rättfärdiga sin underlåtenhet att dela med sig till ukrainarna om upprepade amerikanska varningar om att Ryssland planerade att invadera har punkterat bubblan och utlöst en kaskad av offentlig kritik utan motstycke sedan kriget började.

Vanliga människor twittrade sina erfarenheter av kaos och förvirring efter en invasion som de inte var förberedda på, och beskrev hur de hade kunnat göra andra val om de hade vetat vad som skulle komma. Offentliga personer och akademiker har framfört hård kritik på Facebook av hans beslut att bagatellisera risken för en invasion och menade att han åtminstone bär ett visst ansvar för de grymheter som följde.

I intervjun med The Post, som publicerades på tisdagen, uppgav Zelensky rädsla för att ukrainare skulle få panik, fly landet och utlösa en ekonomisk kollaps som skälet till att han valde att inte dela med sig av de skarpa varningar som amerikanska tjänstemän förmedlat om Rysslands planer.

”Om vi hade meddelat detta … då skulle vi ha förlorat 7 miljarder dollar i månaden sedan oktober förra året, och i det ögonblick då ryssarna anföll skulle de ha tagit oss på tre dagar”, sade Zelensky.

Han tillade att de efterföljande händelserna – med ryska trupper som misslyckades med att nå huvudstaden – tyder på att han hade gjort rätt beslut.

”Det var vad som hände när invasionen började – vi var så starka som vi kunde vara. En del av vårt folk lämnade oss, men de flesta stannade här; de kämpade för sina hem. Och hur cyniskt det än kan låta är det dessa människor som stoppade allt.”

Många ukrainare tog avstånd från uppgiften att Zelensky hade prioriterat ekonomin framför deras välbefinnande, och de menade att många liv hade kunnat räddas om regeringen hade förberett befolkningen på ett adekvat sätt för krig.

Sevgil Musaieva, chefredaktör för Ukrainska Pravda, en ukrainsk nyhetssajt, skrev på Facebook att hon var ”personligen förolämpad” av Zelenskys förklaring och sade att den ifrågasatte ukrainarnas intelligens. Hon skulle inte ha flytt, sade hon, och den potentiella kostnaden på 7 miljarder dollar i månaden för ekonomin måste vägas mot de liv som gått förlorade, Rysslands snabba erövring av delar av södra Ukraina och rädslan och skrämseln hos de civila som oväntat befann sig under rysk ockupation.

”Hur kan en person som har Mariupol, Bucha och Kherson på sitt samvete säga att en evakuering skulle ha överväldigat landet?” skrev journalisten Bohdan Butkevich på sin Facebooksida och hänvisade till platser där Ryssland har anklagats för att ha begått grymheter. ”Han ville inte ställa landet på en militär grund eftersom han var rädd för att förlora makten”, skrev Butkevitj.

Kraven på att förbjuda EU-visum för ryssar ökar, men alla ukrainare håller inte med.

Bristen på skydd för civila som bor i de hotade områdena, och särskilt de som har barn, äldre och personer med nedsatt rörlighet, var ”inte ett misstag, inte ett olyckligt missförstånd, inte en strategisk missbedömning – det är ett brott”, säger den ukrainska författaren Kateryna Babkina.

Zelenskys medhjälpare och talesman svarade inte omedelbart på begäran om kommentarer från The Post.

Attackerna på Krim pekar på Ukrainas nyaste strategi, säger tjänsteman.
”Den som inte packade sin egen ryggsäck efter att ha läst nyheterna om amerikanska underrättelserapporter har ingen rätt att hävda att han inte blev varnad”, sade han.

”Vi visste alla, och förstod, att kriget var på väg. Vi ville bara inte tro på det eftersom det är för hemskt för att vara sant”, skrev Olena Gnes, grundare av projektet What is Ukraine, på sin Facebooksida. ”Inget av Zelenskys uttalanden skulle ha förändrat något nämnvärt.”

En del av kritiken kom från politiska motståndare som tog varje tillfälle i akt att angripa presidenten, sade tidningsredaktören Musaieva i en intervju. Men många gjorde det inte.

Nivån på upprördheten saknar motstycke i krigets Ukraina, sade hon, och utgör kanske ”den första allvarliga kommunikationskrisen” för Zelenskij, som anses vara en mästerlig kommunikatör, och hans team.

Även de som sade sig förstå varför Zelensky inte ville provocera fram panik sade att de ändå undrade om det fanns åtgärder som kunde ha vidtagits för att lindra effekterna av invasionen – från att förbereda blodbanker till att gräva skyttegravar längs den norra gränsen för att förhindra att ryska trupper överrumplade många städer och byar innan de stoppades utanför Kiev.

Sådana frågor hade dröjt sig kvar, outtalade, sedan invasionen 24 februari, sade vanliga ukrainare. Men det har rått enighet om att ukrainarna måste enas och avstå från kritik medan landet är i krig, sade Oksana, en 30-årig kvinna.

Nu när vissa människor ställer frågor om Zelenskys val diskuterar många om mer kunde ha gjorts, sade hon.

”Min största fråga gäller nivån på de grymheter vi såg, och jag funderar på om de kunde ha förhindrats”, sade Oksana, som inte röstade på Zelensky men som nu stöder honom helhjärtat som den ledare som Ukraina behöver för att vinna kriget.

”Det kommer att skada oss att diskutera detta nu”, sade hon. ”Ukraina vinner tack vare vår tro på presidenten och våra väpnade styrkor. Så jag är beredd att vänta med förklaringen tills vi har vunnit kriget”.

Och då?

”Då börjar vi ställa frågor”, sade hon. ”Det finns frågor som behöver svar eftersom detta är det samhälle vi kämpar för – ett samhälle med ansvarstagande.”

Föregående artikelÄr Ryssland ett imperialistiskt land? Avsnitt 3
Nästa artikelHur ”russophrenia” hos förment smarta människor i västvärlden långsamt har lett oss mot ett europeiskt storkrig.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. USA/UK/EU regisserar bakom kulisserna spelet om Ukrainas förvandling
  av Europa, med en speciellt utvald clownn (Zelensky) i en biroll.

  Ukrainas verkliga, och inte fiktiva, befolkning före februari 2022 uppskattas till 36 miljoner. (Det har inte varit någon officiell folkräkning i Ukraina på 20 år: resultatet skulle ha varit för pinsamt för regeringen, så denna siffra kommer från en välinformerad insideruppskattning).
  Men i april 2022 hade den siffran sjunkit till 26 miljoner, mer eller mindre hälften av 1990 års totala summa. Vilket annat land i världen förlorade hälften av sin befolkning på bara trettio år? Det tyder tydligt på att ukrainare har blivit totalt förrådda av sina härskare i 30 år.

  Det är sant att av de 10 miljoner ukrainare som flydde inom några veckor efter den 24 februari 2022 (många av dem flydde bara för att dra fördel av att snart få ett EU-pass – deras drömmar hade gått i uppfyllelse), har 4 miljoner återvänt.
  Ändå finns 2 miljoner kvar i Ryssland, över 2 miljoner finns i Polen och Tyskland och ytterligare nästan 2 miljoner är utspridda i Västeuropa. Det betyder att befolkningen fortfarande är 6 miljoner ned från 36 miljoner – på 30 miljoner.

  Ryssland kan ta de 9 rysktalande östra och södra provinserna: Lugansk, Donetsk, Kharkov, Dnepropetrovsk, Zaporozhe, Cherson, Krim (Krim flydde naturligtvis redan från fascisterna för Ryssland 2014), Nikolaev, Odessa. Befolkning: 14,2 miljoner

  Polen kan, med Rysslands tillåtelse, ta de 3 ”Habsburg”-provinserna längst i väster: Volyn (även om ett litet antal i norra Volyn kanske vill ansluta sig till Vitryssland), Lviv, Ivano-Frankivsk. Befolkning: 3,2 miljoner.

  Detta är det enda sanna Ukraina, för de är det verkliga, historiska ”Ukraina” – ordet betyder helt enkelt gränsländerna, de bredvid Polen. Det är uppenbart att detta verkliga Ukraina skulle behöva erhålla någon form av autonomi inom den Nato-styrda polska republiken och denna buffertstat skulle behöva demilitariseras fullständigt och denazifieras under rysk övervakning.
  Ungern kan ta 1 provins: Zakarpattia. Befolkning: 0,85 miljoner. Detta förutsätter att dess huvudsakligen slaviska folk röstar för det genom folkomröstning, även om många redan har tagit ungersk nationalitet. Denna region skulle också behöva få någon form av självstyre inom Ungern.
  Rumänien kan ta 1 provins: Chernivtsy. Befolkning: 0,6 miljoner. Detta förutsatt att dess folk röstar på det genom folkomröstning.

 2. Det här är redovisat bakfram.

  USA varnade alla för den ryska truppuppbyggnaden vid Ukrainas gräns och i Vitryssland. Ingen ville tro det, ingen ville ens tänka på konsekvenserna. Zelensky stannade på sin post, Putinklicken trodde han skulle sjappa som deras egen marionett 2014.

  Ukrainas demokratiska armé kämpar för alla folks frihet nu, den är sannolikt välmotiverad. Ryska arméns våldtäktsorgier är mer och mer bekanta ju närmre man kommer.

  • Kan det finnas desinformation med i bilden? Förre presidenten Janukovitj valdes till president 2010 med 69 % av rösterna i ett av OSSE lovordat val och gratulerades av Obama. Han försökte följa en oberoende kurs och hans första utlandsresa gick till EU. Hösten 2013 sökte Ukraina ekonomiskt stöd från EU och Ryssland, varvid Rysslands bud var avsevärt mer förmånligt. Presidenten föredrog förstås detta bättre bud. Med stort engagemang och stöd från USA som satsat 5 miljarder dollar på att främja sina intressen skedde sedan bl.a. förståeliga protester och delvis även infiltration av högerextremistiska grupper som genomförde en statskupp 22/2. Att det var en statskupp är väl belagt.

   Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter åtta år!
   Ukraina februari 2014: Statskupp eller inte?

  • ”Sanna Nkambe ”

   Kreativt namn du hitta på där.

   Läser du artikeln framgår det att Zelensky visste att ett krig skulle kunna komma sannolikt samtidigt som han alltså INTE ville att ukrainare skulle fly innan. Nu dör ukrainare som lurades vara kvar, var är Zelensky, varför är inte han ute på slagfältet?

   Ja Zelensky ”sjappar” inte, eftersom han har fängslat all opposition och har stöd av fascisterna i Azovbataljonen att hålla ”ordning” på gatorna.

   • @Tomas Ekström 22 augusti, 2022 At 10:40 Att Zelensky valde att inte varna befolkningen är helt enkelt för att han valde använda dom som mänskliga sköldar. Den metoden av försvar har ju Zelensky gjort sig synnerligen välkänd för att tillämpa.

  • Det finns ingen ”ukrainska demokratiska armé”, utan en ukro-nazi armé i Ukraina. Den kämpar varken för frihet eller för alla oss. Dessutom är den mestadels decimerat vid det här laget 💩- så den kan inte ens ”befria” sig själv, låt vara kämpa för alla.

   Kanske blir kommande veckan den sista för ukro-nazi armén. Därefter väntar KAPITULATION

   Du kan vädra din ryss hat genom att läsa följande @Sanna:
   https://sonar21.com/a-deadly-glimpse-of-russias-bombardment-of-ukrainian-troops/

  • Sanna Nkambe, du med flera som sprider lögnerna om att Ukraina är en demokrati som kämpar för folks frihet, ni är ansvariga för att unga män tror på era lögner och åker dit för att hjälpa till, många av dem dör helt i onödan, då det inte fanns någon demokrati att kämpa för.

   Ivan Katchanovski är forskare i politiska studier på Universitetet i Ottawa.
   Han säger att Ukraina har utvecklats efter Maidan (USA:s blodiga kupp, där man brände människor levande till döds, det kallar USA för värdighetens revolution) till att bli ett GIGANTISKT ODEMOKRATISKT LAND. Han säger att Väst och Ukrainska politiker och självutnämnda experter propagerar myten om att Ukraina är en demokrati på grund av eget intresse och politiska skäl.

   Ukrainska myndigheter har satt den tidigare presidenten Porosjenko under utredning för högförräderi och anklagar honom för kopplingar till finansieringen av separatist styrkor i den östra Donbass-regionen.

   (Underlag för anklagelserna skulle vara att Ukraina köpte kol av separatist kontrollerade Donbas under hans presidentskap. Undrar om EU vet vad som händer i Ukraina för han togs emot med öppna armar i EU, trots att han smitit ut ur Ukraina, mutat sig ut förmodligen, för han fick inte lämna landet. Vet EU att han är under utredning för högförräderi?)
   Liknande anklagelser även mot den pro-ryska lagstiftaren Viktor Medvedchuk som suttit i husarrest i ungefär sex månader.
   (Viktor Medvedchuk har visats upp i offentligheten, med tydliga spår av tortyr, sedan tyst om honom, möjligen har han blivit utbytt)

   Det verkar populärt att anklaga partiledare för högförräderi i Ukraina. Tidigare har Porosjenko anklagat f.d. president Janukovitj för statsförräderi
   Alla oppositionspartiledare som haft högre partistöd än Zelenskys parti har sanktionerats och anklagats för högförräderi.

   Ivan Katchanovski skriver också att Zelensky vittnar falskt då han påstår att det är ingen match att ryska trupper kommit in i Ukraina i februari 2022, för de har varit här i åtta år. Det har inte varit några ryska trupper i Ukraina under åtta års tid.

   Ted Galen Carpenter, senior fellow i säkerhetsstudier vid Cato Institute och en medverkande redaktör på National Interest, är författare till 12 böcker och mer än 900 artiklar om internationella frågor.
   Han skriver att även om situationen var dålig under Poroshenko har den vuxit sig ännu värre under Zelensky.

   Så allt som USA har gjort är att det blivit mycket värre i Ukraina sedan USA gjorde kuppen där.
   USA bryr sig inte om det är en demokrati, de vill bara stjäla naturtillgångar.
   Arestovich, närmaste rådgivare till Zelensky, har gått ut för många år sedan och sagt att ukrainska fabriker skall tas över av Washington och Bryssel.

  • Också en sista sak till @Sanna – det sipprar nyheter om att antalet dödade från Ukraina uppgår till uppemot 200,000. Vad sägs om det? Det är smärtsamt att vara russofob – se där hur svenska chefredaktörer får rabiata anfall. Kommande vecka lär inte svika på den fronten – ännu högre dosering kommer att skrivs ut så det räcker till alla russofober 😜😜😜

 3. Varför använder så många politiker, medier och folk meningen (Eller meningar)i stil med att Ukraina försvarar allas vår frihet,Ukraina försvarar allas vår demokrati Vilket inte stämmer ett SKIT någonstans och någonting.Min och er frihet eller demokratin försvaras inte ett MINSTA lilla skit någonstans av Ukraina.När gäller kritik av Zelenski så finns ju MASSOR, men alla västliga ledarna och deras propagandan medier spelar och spelat andra kort DAGLIGEN halvår nu

 4. https://anthropocene.live kan man läsa Paul Craig Roberts sammanfattning av läget i Ukraina och varför Ryssland agerar som man gör! Tänk om vi i Sverige hade politiker som var i närheten av PCR:s analysförmåga? Då skulle mycket vara annorlunda…PCR borde av folket i USA väljas till president och börja rensa upp träsket som Djupa Staten skapat där men han skulle troligtvis mördas långt innan han ens kunde installeras som president.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here