Fira 1 maj även 2020!

12
2518
La Mano. Av Jssfrk – Eget arbete, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16844227

I år firas 1 maj virtuellt som det heter.

* Men varför ska inte de flesta dagarna vara arbetarklassen – som utgör majoriteten?

I Stockholm brukar de mer radikala samlas vid La Mano.

”La Mano (spanska för ’handen’) är ett minnesmärke i Stockholm till minne av de svenskar som dog under det spanska inbördeskriget, varav de flesta stred i Thälmann-bataljonen. Det står intill Katarinavägen på Södermalm. Monumentet är skapat av Liss Eriksson och tillverkat av honom tillsammans med Göran Lange och stod färdigt 1977.

Av 500 svenskar som år 1936–38 kämpade för Spaniens demokrati stupade var tredje. De gav sitt yttersta vid Madrid, Jarama, Guadalajara, Brunete, Teruel, Aragon, Ebro.
Vandrare, stanna – minns dem med stolthet. „ – Text på statyn

Majoriteten av de Spanienfrivilliga var kommunister.

Den traditionella samlingen vid Spanienmonumentet La Mano i Stockholm, i regi av LO-distriktet i Stockholms län, 1 maj kl. 9.30-10.30, äger i år rum utan publik. Tal hålls av partier och ungdomsförbund som har en anknytning till de svenska interbrigadisternas kamp under inbördeskriget i Spanien på 1930-talet.

Talen och musik spelas in och sänds via Facebook facebook.com/LOStockholm samt läggs senare ut på LO-distriktets hemsida.

La Mano-manifestation 1 maj tidigare år.

Röd Front ordnas.

 

 

 

SKP:s program finns här. Simon Skretting talar i Stockholm


Oktoberförlaget.

Set Persson var en person som gick i fronten och drev fram klasskampen. Det behövs mycket mer av denna kommunistiska inställning i Sverige och vi högtidlighåller därför minnet av Set Persson i år under parollen: Gå i fronten! Fortsätt kampen i Set Perssons anda!

Vi samlas vid ingången till Skogskyrkogården klockan 10. Därefter kommer vi att gå till Set Perssons grav där ett tal kommer att hållas.
Det kommer säljas nejlikor som vi kommer att lägga på graven och ”Gå i fronten”-pins kommer säljas (se bifogad fil, kan även beställas via mejl).

(För att undvika smittspridning så håller vi 1,5 meters avstånd under hela evenemanget. Vi kommer vara färre än 50 personer.)

Vänsterpartiet har också 1 maj-firande.

Likaså Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativ 1 maj.

Feministiskt Initiativ.

Och Reformisterna.


Reformisterna.


Historik.

 

Wikipedia skriver ”Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till påminnelse av Haymarketmassakern 1886.” ”I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, ett möte i Chicago, till följd av att polisen två dagar tidigare skjutit två demonstrerande arbetare. På mötet framfördes bland annat krav om åtta timmars arbetsdag. I slutet av detta möte på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna.

Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades. Fyra hängdes medan tre som dömts till fängelse benådades av guvernören 1893, då han ansåg att samtliga åtta hade dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationens förslag.” (Bilden nedan föreställer minnesplattan, som råkar ha en för dagens tema mycket lämplig klottertext.)
Haymarketmassakern untitled

Det var oroliga tider i USA och i Chicago i synnerhet. Fackföreningarna lockade tusentals medlemmar till strejker med sina krav på åtta timmars arbetsdag.
Lördagen den 1 maj 1886 ledde anarkistledaren Albert Parsons 80 000 människor genom Chicagos gator i en gigantisk demonstration för åttatimmars-dagen. Under våren hade 65 000 arbetare gått i strejk eller blivit lockoutade från sina arbetsgivare. De närmaste dagarna efter Parsons demonstration följde arbetare i hela landet efter och fler än 350 000 arbetare vid 1 200 fabriker kom att strejka.
1 maj
1889 hölls en stor internationell arbetarkonferens i Paris. En amerikansk delegation berättade om händelserna i Chicago och konferensen beslutade att göra 1 maj till en gemensam manifestationsdag världen över för arbetarnas krav på åtta timmars arbete, åtta timmars fritid och åtta timmars sömn. Konferensen beslutade att redan nästa år skulle 1 maj vara den internationella dagen för arbetarna.

I Sverige firades 1 maj för första gången 1890. På Ladugårdsgärdet i Stockholm hade tusentals människor samlats i solskenet för att lyssna på bland andra Hjalmar Branting, Hinke Bergegren och August Palm. Branting uppmanade i sitt tal regeringen att hålla fred med Norge, men för detta dömdes han till tre månaders fängelse för majestätsbrott. Innan straffet skulle verkställas hade dock straffet mildrats till 500 riksdalers böter.

Sedan decennier är arbetarrörelsen splittrad i en reformistisk del och delar som mer eller mindre försöker bibehålla den revolutionära delen och klasskampsinriktningen.

Föregående artikelChile 1 maj – vad händer?
Nästa artikelAktuella frågetecken med Coronavirus och COVID-19. Mycket varierande antikroppsnivåer och kvarvarande virus trots negativa tester.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

  1. För mig uppstår omedelbar frågan, vem eller vilka är ”arbetarna”. Är dom som det där 18 årige originalet jag en gång träffade i Japan, en amerikan som inte klarat grundskolan, hade tagit värvning på hangarfartyget Midway, som svetsare, och vars liv kretsade runt öl och narkotika. Eller är det personen som satsat på utbildning, skuldsatt sig med 400,000, och utvecklar vaccin mot covid-19. Eller är det något däremellan. I svensk doktrin efter den ”Svenska Modellen” skall dom vara ”jämställda”, och den akademiskt utbildade är ”rik” och skall betala för sig, till originalet. Något stämmer inte i den ”Svenska Modellen”.

    • Det finns olika sätt att analysera klassförhållanden. Den största klassen i Sverige är arbetarklassen i vid mening, och säkert så i Kina och i alla andra länder också. Alla länder är klassamhällen mig veterligen. Det finns skillnad mellan subjektiv och objektiv klass. Katalys och Göran Thernborn har analyserat detta under senare år. (http://jinge.se/allmant/mycket-bra-klasstraff.htm). Thernborn menar att det verkliga borgarskapet utgör 1 %. Andra, lägre siffror har synts.Göran Therborns bok om klassamhället i Sverige.

      • För mig framstår detta med ”klassamhället” mest som historieskrivning som har förts fram och artificiellt påtvingats dagens samhälle av politiska skäl. Två historier ur minnet. 1975 var jag i Sverige ett tag, och blev inbjuden till en dam. Hon bodde i en lyxvåning i gamla stan med sina sju barn, alla från olika män, inget arbete. Hon levde på bidrag. Klass? Under studietiden körde jag taxi på nätterna för att dryga ut studielånet. En av bilarna kördes av en 70-åring. Hans far hade varit miljonär och tvingade sonen till att studera till läkare, men sonen kom ingenstans. Till slut blev fadern arg och undrade vad sonen egentligen vill ha ut av livet. Jo – köp mig en taxirättighet, jag vill köra taxi. Så blev det, och ett liv sonen älskade. Klass? Jag har mött många miljardärer genom åren i Kina. Kläder från kvartersbutiken, omodern sliten mobiltelefon. Så vill dom ha det. Det är som framlidne Wallenberg och hans gamla Opel Kapitän. ”Den är så billig så jag har råd att behålla den”. Ett annat exempel från Kina. http://en.people.cn/n3/2020/0429/c90000-9685409.html Två unga akademiker dumpar välbetalda jobb därför dom vill bo i sin hemby. I Sverige kanske klassamhället finns, i Kina har det självdött.

  2. Gamla anarkister och syndikalister brukade samlas vid La mano, berättade veteran esperantisten (”salig”) Pelle Persson, fast jag har aldrig varit där själv.

    Stockholms LS signalerade ingenting på SACs hemsida (även de tycks häcka hos det kriminella företaget Facebook, så det kanske står någonting där) men Uppsala LS förkunnade:
    ”Uppsala LS 1 maj-demonstration är inställd på grund av Covid-19. Firande kan komma att ske på distans. Läs mer om detta på SAC:s forum. {Enkom för medlemmar}” samt länkade till
    https://www.sac.se/LS/Uppsala/F%C3%B6rsvara-strejkr%C3%A4tten-tillsammans-med-oss-p%C3%A5-1-maj
    Försvara strejkrätten tillsammans med oss på 1 maj

    Lite mer letande leder till https://www.youtube.com/watch?v=1Tzvb0DsvTA&list=PLjK19RA8ZOnzNoYkrwuyIXx8ZtGidywQH&index=4&t=0s
    Den svarta tuppen
    •1 maj 2020 Göteborgs LS av SAC
    Channa Riedel, sång. Karl Magnús Andersson, orgel. Agnes Högberg, fiol. Boel Mogensen, bas.
    ”Den svarta tuppen”, text och musik: José Antonio Sanchez Ferlosio. Svensk text: Jacob Branting

  3. Det jag främst lade märke till på 1 maj igår var hur stor uppmärksamhet den socialistiska arbetarrörelsen fick på statliga SVT Public Service. Det var flera nyhetsartiklar och reportage som handlade om arbetarrörelsens 1 maj firande trots att det offentliga firandet var inställt.
    Vad som däremot inte verkade inställt var Public Service koppling till arbetarrörelsen och det Socialdemokratiska partiet.

    Idag läste jag partiet Sverigedemokraterna som hittills varit utestängda från allt samarbete nu blivit inbjudna av (huvud)regeringspartiet Socialdemokraterna om samtal angående Corona-smittan.
    Det här är faktiskt avgörande för något som kan komma att utvecklas vidare.
    Även de hittills utestängda Sverigedemokraterna kan framgent bli en del av det beslutande demokratiska underlaget men då på bekostnad av en anpassning som kan avskilja en del av väljarunderlaget.
    Resultatet kan alltså bli att Sveriges socialdemokratiska hegemoni utökas med ytterligare ett parti och åttaklövern är ett faktum. Då om resterande småpartier överlever Riksdagen valet 2022.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here