1 maj – Arbetarrörelsens högtidsdag

0
1644

Wikipedia skriver ”Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till påminnelse av Haymarketmassakern 1886.” ”I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, ett möte i Chicago, till följd av att polisen två dagar tidigare skjutit två demonstrerande arbetare. På mötet framfördes bland annat krav om åtta timmars arbetsdag. I slutet av detta möte på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna.

 

Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades. Fyra hängdes medan tre som dömts till fängelse benådades av guvernören 1893, då han ansåg att samtliga åtta hade dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationens förslag.” (Bilden nedan föreställer minnesplattan, som råkar ha en för dagens tema mycket lämplig klottertext.)
Haymarketmassakern untitled

Det var oroliga tider i USA och i Chicago i synnerhet. Fackföreningarna lockade tusentals medlemmar till strejker med sina krav på åtta timmars arbetsdag.
Lördagen den 1 maj 1886 ledde anarkistledaren Albert Parsons 80 000 människor genom Chicagos gator i en gigantisk demonstration för åttatimmars-dagen. Under våren hade 65 000 arbetare gått i strejk eller blivit lockoutade från sina arbetsgivare. De närmaste dagarna efter Parsons demonstration följde arbetare i hela landet efter och fler än 350 000 arbetare vid 1 200 fabriker kom att strejka.
1 maj
1889 hölls en stor internationell arbetarkonferens i Paris. En amerikansk delegation berättade om händelserna i Chicago och konferensen beslutade att göra 1 maj till en gemensam manifestationsdag världen över för arbetarnas krav på åtta timmars arbete, åtta timmars fritid och åtta timmars sömn. Konferensen beslutade att redan nästa år skulle 1 maj vara den internationella dagen för arbetarna.

I Sverige firades 1 maj för första gången 1890. På Ladugårdsgärdet i Stockholm hade tusentals människor samlats i solskenet för att lyssna på bland andra Hjalmar Branting, Hinke Bergegren och August Palm. Branting uppmanade i sitt tal regeringen att hålla fred med Norge, men för detta dömdes han till tre månaders fängelse för majestätsbrott. Innan straffet skulle verkställas hade dock straffet mildrats till 500 riksdalers böter.
Röd Front
Sedan decennier är arbetarrörelsen splittrad i en reformistisk del och delar som mer eller mindre försöker bibehålla den revolutionära delen och klasskampsinriktningen.

Röd Front

är en sådan demonstration.

Möten och demonstrationståg i Stockholm 2019 – uttryck för kampvilja och splittring.

Socialdemokraterna
Samling: Humlegården, kl 13.00
Går till Norra Bantorget kl 13

Kommunistiska Partiet
Demonstration. Samling kl 14.00, Mynttorget. Möte kl 15.00, Sergels torg. Talare: Anita Salvén (K).
Demonstration: Tillsammans för Strejkrätten, kl 17.00, Norra Bantorget. Arr: Strike Back.

Sveriges Kommunistiska Parti
Samling: Hötorget, kl 12.00

Vänsterpartiet

Samling på Medborgarplatsen kl 12
Avmarsch för demonstrationståget kl 13 till Kungsträdgården

Oktoberförlaget
Hedra minnet av Set Persson på 1:a maj. Skogskyrkogården kl 9.30-11
Hyllningsspelning för de kämpande hamnarbetarna. Solidaritetshuset kl 18

SAC Syndikalisterna
Samling på Sergels torg med program fram till avmarsch kl 11
Avmarsch mot Stortorget, Gamla stan kl 12
Tal och musik på Stortorget kl 13

Anarkistisk 1 Maj
Samling: Stortorget, klockan 14.00

Går till: La Mano, Katarinavägen

Feministiskt initiativ
Samling: Mariatorget – Tantolunden kl 14 – 18. Går till: Tantolunden

i Andra om: demokrati, yttrandefrihet, Första maj,USA, imperialism, arbetarklass, klasser, Politik, yttrandefrihet, massmedia socialism,kapitalismklasskamp

Föregående artikelMisslyckat statskuppsförsök i Venezuela?
Nästa artikelSolidaritet med Syrien!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here