10 skäl till varför Indiens inställning till Gaza är ohållbar

1
962

Bild i Indianpunchline: Eld och rök stiger från Gaza City efter en israelisk flygattack söndagen den 8 oktober 2023

Denna artikel av pensionerade diplomaten M.K. Bhadrakumar har först publicerats på
https://www.indianpunchline.com/10-reasons-why-indias-stance-on-gaza-is-unsustainable/ men även på

https://consortiumnews.com/2023/10/10/10-problems-with-indias-stance-on-gaza/

M.K Bhadrakumar

_________________________________________________________

Den indiska reaktionen på det massiva våldsutbrottet mellan Hamas och Israel i lördags förnekar verkligheten på marken och ignorerar den geopolitiska miljön i regionen och globalt där denna katastrofala händelse förtjänar en noggrann bedömning. Det kommer att visa sig vara ohållbart och kan skada landets intressen och ställning globalt.

För det första har den indiska politiken på ett flagrant sätt lutat åt Israel. Det som tidigare varit en fråga om spekulationer fick en plats och ett namn när premiärminister Narendra Modi i lördags i en tweet underströk Indiens ”solidaritet” med Israel.

Narendra Modi

Detta uttryck innebär en historisk avvikelse från Indiens konsekventa hållning i Palestinafrågan, som i allt väsentligt följde Gandhijis fotspår, som hade förstånd och vision att motsätta sig skapandet av Israel på palestinsk mark på det grymma sätt på vilket västmakterna påtvingade Västasien denna geopolitiska konstruktion.

Vad som föranledde denna radikala förändring i en fråga där änglar fruktar att trampa är fortfarande en gåta insvept i ett mysterium inuti en gåta.

För det andra hade Delhi fördelen av en ”förhandsvisning” av vad som kommer att följa i Gaza under de kommande veckorna eller månaderna. Premiärminister Benjamin förkunnade att ”fienden kommer att få betala ett pris utan motstycke” och lovade att Israel skulle ”besvara eld med en magnitud som fienden inte har känt till”. Han förklarade krig mot Gaza.

Netanyahus förmåga till tanklöst våld är legio. Ändå rusade Delhi in för att reagera på en känslomässig, subjektiv nivå.

För det tredje är möjligheten till en markoffensiv och till och med ockupation av Gaza verklig. Enkelt uttryckt tvingar Indiens patenterade mantra att ”detta är inte en tid av krig” landet att markera avstånd från Netanyahu. Men i stället riskerar Indien att bli en virtuell part i det blodbad som kommer att följa – politiskt, moraliskt och diplomatiskt.

I ett sådant avgörande skede bör åtminstone vår regering, som är en ”Vishwa Guru” som outtröttligt sprider tanken om Vasudhaiva Kutumbakaam (världen är en familj), exponeras, med alla sina vårtor och allt. Indiens roll bör vara att ena snarare än att splittra.

Fyra, Indiens reaktion går helt klart stick i stäv med känslorna i det globala syd. För förutom det ”kollektiva väst” blir Indien en ensamvarg i den globala majoritet som står sida vid sida med Israel. Empati med våldsoffer är en sak, men politiskt stöd för det kollektiva väst (vilket är vad detta innebär i verkligheten, i det rådande klimatet i världspolitiken) är en annan sak.

Två dagar efter att Vladimir Putin i ett banbrytande tal inför en elitpublik hyllade Modis Indien som ett lysande exempel på en civilisationsstat som kan fungera som förebild i en multipolär värld, och särskilde landet från de rovgiriga neokoloniala västmakterna, förnekade Indien hans tes.

Det råder ingen tvekan om att den indiska hållningen avslöjar det paradoxala i landets självutnämnda anspråk på att vara ledare för den globala södern. När det kom till kritan visade den indiska eliten sitt rätta ansikte.

För det femte förväntas Israels reaktion, som redan har inletts, bli massiv, obeveklig och hänsynslös. En israelisk ockupation av Gaza är högst sannolik, hur dumt det än kan visa sig vara i slutändan. Den israeliske försvarsministern Yoav Gallants kyliga ord om att ”förändra verkligheten i Gaza” kommer att innebära att det blir allt svårare för länderna i regionen och det globala syd – och även för ”Israels vänner” i USA och Europa – att förbli passiva.

Indien har grävt ner sig i ett skyttevärn där det kommer att bli svårt att komma ut och rädda ansiktet och sitt sargade rykte och sin trovärdighet.

För det sjätte uppstår besvärande frågor om Indiens referenser för att bli en permanent medlem av FN:s säkerhetsråd. Vems intressen företräder Indien, när allt kommer omkring, annat än sina egna intressen? Detta blir en skrämmande fråga som det inte finns några enkla svar på. Kort sagt, frukterna av årtionden av hårt arbete av på varandra följande indiska ledare och diplomater håller på att slösas bort.

Sju, alla krig tar slut genom förhandlingar. Men detta inkommande krig kommer att bli ett långt och omfattande krig. Den sluge politikern Netanyahu, som är under enorm press på hemmaplan, står inför personliga rättsliga anklagelser och håller fast vid makten med hjälp av ultranationalistiska och högerinriktade partners, kommer att ta tillfället i akt att rädda sitt rykte som Israels store beskyddare och samla det politiska och säkerhetsmässiga etablissemanget i sitt land, som är djupt splittrat, och kommer inte att ha bråttom att sätta sig vid förhandlingsbordet med Hamas.

Å andra sidan kommer den amerikanska avsikten att vara att klättra uppåt i den västasiatiska politiken efter närmandet mellan Iran och Saudiarabien. En stor armada av krigsfartyg och flygplan är på väg mot östra Medelhavet i en stor styrkedemonstration. Hur denna kraftprojektion kommer att utvecklas återstår att se.

Det kommer att vara frestande att återinföra den amerikanska hegemonin i Västasien och att framställa president Biden som en beslutsam ledare vid en tidpunkt då å ena sidan hans möjligheter att bli omvald i valet 2024 är vidöppna och å andra sidan spöket av ett förödmjukande nederlag i Ukraina hemsöker hans presidentskap.

Det räcker med att säga att Bidens och Netanyahus politiska intressen smälter samman och stanken från Israels krig kommer sannolikt att nå himlen och kanske till och med uppsluka andra länder i regionen allteftersom tiden går. Det indiska ledarskapet kommer att få svårt att visa sin vänskap och välvilja gentemot Netanyahu i ett apokalyptiskt scenario.

Åtta, Modi-regeringen kan lika gärna säga adjö till den storslagna idén om att bygga en indo-arabisk ekonomisk korridor till Europa inom en överskådlig framtid. Det innebär att Haifas hamn, som förvärvades av Adani Group i ett ”strategiskt köp” till en rapporterad kostnad av 1,13 miljarder dollar med Netanyahus välsignelse, kommer att vara underpresterande. Smart ekonomisk diplomati innebar att främja arabisk-israelisk vänskap.

Nio, den indiska regeringen har glatt ignorerat att Israel är en stat som sponsrar terrorism. Optiken är viktig i politik och internationella frågor, och vid en tidpunkt då Indiens egna meriter granskas av västvärlden är det dubbelt så viktigt att landet är försiktigt i sina ord och sitt beteende. Det finns ett gammalt talesätt som lyder: ”Visa mig dina vänner och jag skall visa dig din framtid!” Om avsikten är att flyga på den israeliska lobbyns vingar i Nordamerika – eller att fånga Bidens blick – luktar det minst sagt naivt.

Slutligen bör Indien veta att synder i slutändan glöms och förlåts när en politisk rörelse som kanske har använt våld i sin verktygslåda får massornas överväldigande stöd. Det är faktiskt så det bör vara. Enligt den måttstocken klarade Hamas lakmustestet för flera decennier sedan, långt innan BJP bildade regering 2014.

Hamas är idag den obestridde ledaren för de palestinska strävandena, med huvudet och axlarna högt över andra grupper och är en vanlig samtalspartner för de regionala makterna. De har till och med ett representationskontor i Moskva. Det är uppenbart att den indiska reaktionen, som tenderar att se den nuvarande utvecklingen som en ”fristående” terroristhändelse, är anakronistisk.

En varaktig palestinsk lösning måste vara inkluderande och kommer att inbegripa Hamas efter det djärva hopp som det har visat. BJP:s ledning bör utbilda sina provinsledare med tunnelseende i internationella frågor i att islamism inte skall likställas med terrorism i den globala gemenskapen, särskilt inte det muslimska brödraskapets politik, som Hamas tillhör.

 

Föregående artikelViktig fråga från Ola Tunander: Har Ryssland brutit mot internationell rätt? Del III
Nästa artikelSverige – en viktig plattform för USAs rymdkrigsplaner
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Kloka ord av Scott Ritter
    ”Kapitalismens och nyliberalismens skruvade sammanflöde skulle ha gjort klokt i att reflektera över orden från deras ärkefiende, Karl Marx, som berömt observerade att-
    ’Mänskligheten skapar sin egen historia, men de gör den inte som de vill; de gör det inte under självvalda omständigheter, utan under omständigheter som redan existerar, givna och överförda från det förflutna. Traditionen från alla döda generationer väger som en mardröm på de levandes hjärnor’
    -Historien, verkar det som, aldrig kan ta slut, utan snarare reinkarneras, om och om igen, från en grund av historien påverkad av det förflutnas handlingar, infekterad som de är med de misstag som härrör från det mänskliga tillståndet.”
    ××××

    Varför stöder Indien Israel i konflikten mot Hamas?

    Efter ett telefonsamtal från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till Indiens premiärminister Narendra Modi om den pågående situationen i Israel, utfärdade Modi ett uttalande som starkt fördömer terrorism i alla former.

    Israel har eskalerat sina attacker mot Gazaremsan efter att Hamas inlett en stor attack. Konflikten har resulterat i ett stort antal offer på båda sidor. Israels generalkonsulat i Mumbai betonar vikten av Indiens stöd, medan den israeliska ambassadören i Indien lyfter fram Indiens betydelse i global politik. Indiens stöd till Israel markerar ett avsteg från dess försiktiga diplomatiska politik gentemot Mellanöstern.

    Efter ett telefonsamtal från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till Indiens premiärminister Narendra Modi om den pågående situationen i Israel, utfärdade Modi ett uttalande som starkt fördömer terrorism i alla former.

    Israels generalkonsulat i Mumbai, Kobbi Shoshani, betonade vikten av stöd från ledare som premiärminister Modi, och sa att det ger Israel en känsla av styrka. Han lyfte fram det starka band, vänskap och stöd som Israel får från Indien och upprepade Israels åtagande att hjälpa utlänningar och indier att lämna regionen säkert om det skulle behövas.

    Israels ambassadör i Indien, Naor Gilon, betonade också betydelsen av Indiens stöd till Israel, med hänvisning till Indiens betydelse i global politik och dess egen långa kamp mot terrorism.

    Det är värt att notera att Indien har avstått från att fördöma Rysslands invasion av Ukraina och har motstått påtryckningar från väst i frågan. Modis stöd till Israel i den pågående konflikten markerar dock ett avsteg från Indiens försiktiga diplomatiska politik gentemot Mellanöstern. Tidigare har Indien inte tagit sida i olika konflikter som involverar Israel och dess grannländer.

    Sedan 2014 har det skett en märkbar förändring i förbindelserna mellan Indien och Israel mot ett mer vänskapligt förhållningssätt. Indien avstod från att rösta i FN om huruvida Israel skulle ställas inför Internationella brottmålsdomstolen för påstådda krigsförbrytelser under Gaza-krisen 2014. 2017 blev Modi den första indiske premiärministern att besöka Israel.

    Relationen Indien-Israel omfattar nu olika områden, inklusive försvar och turism. Vissa politiska observatörer pekar också på likheterna i politiska ideologier mellan Indiens styrande BJP och Netanyahus högerparti Likud, samt deras allianser med ultranationalistiska grupper, som en bidragande faktor till att stärka banden mellan de två länderna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here