21-årige Andi Olluris tal vid Assangemanifestationen på Odenplan

2
968

Andi Olluri

Julian Assange drog ljuset över det mörker som krävs för att makten skall kunna handla ostört från allmänhetens inblandning, och för det har han fått utstå rå hänsynslöshet från koncentrerad Makt. Straffet han har fått lida för detta har varit kalkylerat brutalt, för att sätta ett passande avskräckande exempel.

De svenska spion- och utgivningslagarna syftar till att försöka sakta men
säkert återskapa den typ av kontroll amerikanerna bemästrat och exemplifierat med tortyren av Assange.

Men ”Den bittra sanningen” om propaganda och kontroll i demokratiska samhällen är att “den är huvudsakligen frivillig. Impopulära idéer kan tystas, och opassande fakta undanhållas, utan behovet av officiell censur”, som Orwell skrev. Häri ligger propagandans verkliga makt. Låt oss ta några exempel.

Trots den dagliga upprepningen i media om Västs kosmiska kamp mot diktatur och ondska, finns därför ingen rapportering om den arabisk-västerländska attacken mot Jemen. Resultatet är ungefär en halv miljon dödade jemeniter, främst värnlösa bönder och barn i världens fattigaste land, medan franska och anglo-amerikanska oljebolag plundrar olja på ockuperad mark. Detta har åstadkommits med minst $150 miljarder i vapen till den angripande koalitionen från den Fria världen i Väst. Detta kan inte nämnas, för det hade röjt kulisserna.

Guaidó t.v. med Colombias Ivan Duque och USA:s Mike Pence. Fattas på bilden: Margot Wallström. Bild på Svensk-Kubanska föreningens hemsida.

I Colombia lyckades diktatorn Ivan Duques västfinansierade dödsskvadroner utföra några
hundratal massakrer på bondebefolkningen för att öppna upp resursrik ursprungsmark åt
Storbolagen. Med miljarder kronor finansierade den svenska regeringen den “colombianska
regeringens nationella utvecklingsplan”, det vill säga fängslandet av oppositionen,
bombardemang mot självhjälpsgrupper i fattigbyar, statlig knarkhandel och så vidare.

Detsamma kan sägas om dagens Filippinerna, där två presidenter i följd mördat omkring 35 000 bönder och klimaträttsaktivister, bombat fackföreningshusen – återigen med vårt fulla och uttryckliga stöd.

al-Sisi
By Erin A. Kirk-Cuomo – https://www.flickr.com/photos/secdef/8678674334/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30858460.

I takt med att terrorn ökat i dessa stater med vårt stöd, har medierapportering sjunkit i
motsvarande takt. Vi bör komma ihåg att inget av detta är abstrakt, alla dessa brott pågår just nu med vårt fulla samvete och ansvar. Därför fortsätter hela Europa och Amerika förse militärjuntan i Egypten, det i särklass mest förtryckande landet mot sin egen befolkning, med tiotals miljarder dollar i värde av vapen och fullt diplomatiskt skydd. Vi vet från en enorm mängd dokumentation från människorättsorganisationer, juristdelegationer, FN-studier och så vidare, att diktatorn mördat
minst 25 – 35 000 civila både i Sinai och västra Egypten, medan minst 65 000 politiska fångar torteras i otänkbart brutala fängelser. Detta rapporteras aldrig i svensk media,eller annan västerländsk media, frånsett när tidningarna vill höra vad de egyptiska generalerna har att säga om saker och ting.

Dessa är endast några få exempel på vad elitklassen kan åstadkomma utan att konfronteras för sina brott, och är inte alls de mest dramatiska exemplen. Denna ridå av självpåtagen illusion, propaganda och förvrängningar är däremot bräcklig, och vilar helt på att vi likgiltigt låter detta ske mitt framför våra ögon.

Bild i The Indicter.

Vad Assange gjorde var att under hotet av liv och hälsa heroiskt
avslöja denna hemskhet och att tala sanning, och vi har också möjligheten att göra det, däremot utan några större risker mot våra liv, vilket är en så mycket större anledning för oss att göra det.

Föregående artikelVad använder Ryssland och Kina sin militära dominans till?
Nästa artikelI Österrike är 75% mot Nato-medlemskap. Klokare/dummare än i Sverige och Finland?

2 KOMMENTARER

  1. Väl talat. Så tala nu sanning, allesamman! Varför vill ni inte engagera er i nya partier och varför vill ni som medverkar i små partier inte valsamverka brett med varann så att vi har potential att komma över 4%-spärren? Så kan vi få bort korruptionen, få partier som talar sanning, samt verkar för fred, frihet, hälsa och oberoende! Så blir Assange fri!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here