75 år sedan fördrivningen – och den etniska rensningen fortsätter i Palestina

7
1393
al-Nabka-dagen.

Den 15 maj varje år uppmärksammar palestinierna minnet av fördrivningen 1948 när staten Israel upprättades på jord som i generationer brukats av palestiniernas förfäder. Genom beslutet i FN i november 1947 hade över hälften av deras land tagits för att ge plats åt den nyupprättade staten Israel. Beväpnade judiska grupper som Haganah, Stern och Irgun, såg sedan till att rensa även stora delar av det kvarvarande området från palestinier, innan Israel kunde utropas på 78% av Palestinas territorium. När den etniska rensningen avslutats hade över 530 palestinska samhällen rensats från palestinier och 750.000 människor fördrivits från sin jord.

I år är det 75 år sedan fördrivningen – av palestinierna kallad ”Al-Nakba”, katastrofen. Minnet av fördrivningen är – enligt ”Nakba-lagen” (2011) – förbjudet att högtidlighålla i Israel. Det gör det desto viktigare att fortsätta minnas. För det som hände då, och för den etniska rensning som fortfarande pågår i Palestina – om än med mindre dramatik och under lugnare former.

Idag kämpar palestinierna för att få behålla 22% av det område som var det ursprungliga mandatet Palestina. Det är här man utropat sin egen stat, erkänd av Sverige och 135 andra länder, men en stat som är under ockupation av Israels armé. På det ockuperade Västbanken har Israel byggt över 200 illegala så kallade bosättningar på stulen mark, och i nuläget flyttat in omkring 700.000 av sin egen befolkning – helt i strid med Fjärde Genèvekonventionen och annan internationell lag.

I stort sett varje dag erövrar israelerna mer mark, river eller beslagtar hus och fördriver människor. De som protesterar möts med skarp eldgivning, och israelerna genomför ständiga razzior mot palestinska samhällen, arresterar och torterar människor. I nuläget sitter runt 4.000 palestinier, även barn, internerade i olika fängelser inne i Israel, de flesta för att på olika sätt ha protesterat mot ockupationen. I början av maj avled den palestinske motståndskämpen Khaled Adnan efter en 87 dagar lång hungerstrejk i protest mot att ha blivit internerad utan anklagelser, rättegång eller dom. Detta förfarande, så kallat ”administrativt förvar”, är ett numera vanligt sätt för israelerna att kunna fängsla människor utan att behöva redovisa orsaken.

Övervåldet från ockupationsmakten blir allt värre. Förra året var det dödligaste på många år. Och i år har redan över 100 palestinier dödats i olika konfrontationer med den israeliska armén. I det ockuperade östra Jerusalem kämpar palestinierna i Sheikh Jarrah för att inte bli fördrivna från sina hem. Och i området Masafer Yatta på södra delen av det ockuperade Västbanken hotas 180 familjer med totalt omkring 1.150 personer – varav hälften barn – av vräkningar och fördrivningar. Flera hus har redan rivits, och i slutet av 2022 revs en skola. Den etniska rensningen av Palestina fortsätter. Och omvärlden, framför allt politiker och media i vår del av världen, tiger still.

Dessa dagar avgörs Melodifestivalen i Liverpool. Till skillnad från Ryssland, som inte tillåts deltaga på grund av ockupationen av Ukraina, har Israel – trots sin ockupation av Palestina – inga problem att få vara med. Över 200 organisationer i Palestina har sedan många år uppmanat oss att med bojkotter, avinvesteringar och sanktioner frysa ut Israel från internationellt umgänge tills ockupationen upphört och Palestina fått sin frihet. Det handlar om saker som att suspendera det förmånliga handelsavtalet mellan Israel och EU, att avstå från samarbete inom idrott, vetenskap och kultur – inklusive förstås Melodifestivalen – och avsluta det militära samarbetet. Men till skillnad från i fallet Ryssland / Ukraina har våra politiker här valt att slå dövörat till och i stället hela tiden inleda nya samarbeten inom olika områden med ockupationsmakten.

Man borde åtminstone skämmas!

Gunnar Olofsson, Borås Palestinagrupp

 

Föregående artikelTryckfrihetsvänner! Appelltal av Eva Myrdal på Pressfrihetens 3 maj
Nästa artikelStor förändring i Rysslands ekonomi!
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

7 KOMMENTARER

 1. Visst är vi några som plågas och skäms över tillståndet i Palestina, du och jag till exempel och säkert många andra. Alternativet är att läsa Anne Franks dagbok, besöka något museum över Förintelsen och med gott samvete skämmas över andra brott i en annan tid.
  Flera länder har ju förvandlats till grus och aska för förseelser som ter sig ganska oskyldiga i jämförelse med Israels ”gudagivna rättigheter” bland ockuperade palestinier.

  Israel har någon sorts diplomatisk immunitet, från mordet på FN:s medlare Folke Bernadotte över krigsförbrytelserna mot USS Liberty, fram till de bosättare som till varje pris måste leva och bo bland gravarna i Hebron. Var det inte där Jesus utförde ett av sina under förresten?

  FN ja, vars första generalsekreterare, den kristne? sionisten Trygve Lie i hemlighet samarbetade med Israel bakom ryggen på FN:s egen medlare Folke Bernadotte. Några år efter mordet ingicks en tyst överenskommelse mellan FN, den svenska regeringen och Israel att mordet skulle arkiveras och glömmas.

  I en framtid, när Palestina som helhet har förvandlats till ett europeiskt annex, kan FN två sina händer och säga: Säkerhetsrådet ratificerade aldrig delningsplanen. FN har inte inte tagit något beslut om en judisk stat i Palestina.

 2. Man blir bestört över hur världens makter graderar människovärdets grundläggande principer och bristande förmåga att upprätthålla FN;s gemensamma stadgar.
  Kolonialväldet och exploateringen av människors arbetskraft och markområden fortgår
  med förödande konsekvenser, därtill med alarmerande miljö och klimatförändringar.

  Visst är det trist att det pågår krig i Europa men Moder Jord har större problem än så.
  Här i fråga måste västvärldens rovdrift rikta blickarna inåt och fundera över vad den egentligen ställt till med i form av skador på viktiga livsbetingelser för oss alla. Och detta innan innan allt är förgjort.
  Jag tror att nyckeln går att finna i Israel och Palestinakonflikten som dessvärre vilar på
  religiösa urkunder med starkt stöd av världens största vapenmakt USA.
  Ett USA/Nato som väl understöds av Europaunionen.
  Visst är religionen viktiga inslag i den enskilda människans vardag men den får inte styra
  avgörande beslut för gemensamma livsvillkor på vår enda Planet.

 3. Det finns ingen som helst press på uppbackaren Usa vad gäller Palestina frågan. Detta har pågått i FN nu hela 2000talet. Man kan lugnt säga att Gaza är världens största fängelse. Nu sistone har Israel fortsatt med sina bombningar mot detta fängelse. Flyganfallen har avlöst varandra sistone detta året. Så sent som förra veckan raserade man flera byggnader och flera människor dog. Såhär pågår det hela tiden. Tycker mej se en eskalering senaste åren nu åt motsatta hållet. Gaza har ju ingen framtid som det är nu, och det är Israel som sett att de blir så. Det är ju människorätts organisationer inne i Gaza som håller detta fängelse levande. Läget är katastrof där. Västbanken kör man samma vidriga metoder. Styckar den i små bitar under 2000talet på metodiskt sätt, för att ALDRIG kunna bilda en palestinsk stat. Vilket HELT klart borde skett för över 3deccenier sedan, på 90talet när Oslo avtalet pågick. Nu har Israel en högerextrem regim med samma klantskalle Netanjahu i spetsen tyvärr. Någon förbättring är att glömma, snarare tvärtom fortsätter det åt motsatta hållet. Med uppbackaren Usa bakom sej. EU har totalt misslyckats med att sätta press mot Usa. Israel har förflyttat positionerna överallt senaste åren. Man leker högst farliga vidriga spel i HELA regionen dessutom. Bombar ett svagare och sargat Syrien till höger o vänster på löpande band dessa 12åren. Går EJ månad utan att man EJ bombar Syrien dessa åren. Tjaffsar jämt med grannen i norr också Libanon. Försöker även få till ett direkt öppet krig mot jätten Iran, genom flertalet terrorattentat mot dessa också genom åren. Israel vet man har Usa bakom ryggen och därför agerar såhär livsfarligt i hela regionen. Usa har även hjälpt till med terror attackerna ibland. Men Iran har haft ”is i magen” och EJ gått på finterna Tack och lov får man säga. Vore Israel mitt barn skulle jag örfila honom utan att låta honom sova på hel vecka. Det finns ju ingen som helst press mot Israel av övriga clownerna i EU. Och ingen som helst MINSTA lilla press mot Usa som vanligt

 4. Apropå hur vår kristenhet förhåller sig till Nakba, så skickade Ingvar Nilsson artikeln ovan till den kristna, mycket Israelvänliga, tidningen Världen idag, bad dem kommentera och fick nedanstående kommentar från dem. Döm själva.:

  ”Hej Ingvar,
  Jag har frågat en av våra Israelkrönikörer angående texten du vill ha svar på, och detta svar fick jag:

  Till att börja med är kartorna han använder helt fel. Det har aldrig funnits ett Palestina, utan det var NFs mandat för Palestina.
  Att anklaga Israel för etnisk rensning är absurt och oförskämt. Hur kan en befolkning fördubbla sig 7 gånger om om de utsätts för etnisk rensning.
  Rekommenderar istället att läsa ordentliga böcker, akademiska artiklar eller artiklar med referenser.

  Nakbadagen är den dagen araberna sörjer att de förlorade kriget, som de själva startade, mot Israel. De hade för avsikt att förinta den judiska staten och dess invånare, men misslyckades.
  Det är det Nakbadagen är!

  Här kommer ett kort nyhetsklipp från israeliska nyhetskanalen ILTV som sammanfattar Nakba.
  https://www.youtube.com/watch?app=desktop&time_continue=158&v=Li_35rPqzXE&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Funitedwithisrael.org%2F&embeds_referring_origin=https%3A%2F%2Funitedwithisrael.org&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

  Önskar dig en välsignad dag!”

  Med vänlig hälsning
  Camilla Lindmark Hörlin
  ………………………………………….
  Redaktionssekreterare
  Tel 018-430 40 33
  Vxl 018-430 40 00
  http://www.varldenidag.se

 5. Kristna Palestinier fördrevs under Nakba. Kristna palestinier har utsätts för otaliga grymma brott sedan dess. Kristna Palestinier – barn och kvinnor, unga och äldre, slaktas öppet av apartheid regimen, 24/7.

  Se videon nedan som visar marktjuvarnas upptåg i det ockuperade Jerusalem idag: https://thecradle.co/article-view/24996/violence-grips-occupied-jerusalem-as-flag-march-commences

  Det är fel att kalla ”Världen Idag” en Kristen tidning. Den är en alltigenom sionistisk blaska som springer apartheid israels ärenden.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here