Blockaden av Gaza måste upphöra!

2
1072

Sedan 2007 lever över 2 miljoner palestinier under en blockad som allvarligt underminerat människors tillgång till mat och förnödenheter, sjukvård, utbildning och möjlighet att leva normala liv i säkerhet och hopp om en rimlig framtid. Blockaden är iscensatt av den israeliska regeringen med bistånd av Egypten. Majoriteten av Gazas befolkning är i nuläget beroende av utländskt bistånd.

Enligt FN:s kontor för humanitära frågor (OCHA) har antalet varutransporter in i Gaza i vår minskat med 36% sedan början av året, och ligger nu 26% under genomsnittet för år 2022. Likaså har exporten från Gaza – främst av jordbruksprodukter – minskat med 32% och ligger nu 18% under genomsnittet 2022. Utsvältningen av Gaza fortsätter.

Det här måste få ett slut. Blockaden av Gaza är olaglig och måste upphöra! Ju längre det här pågår desto fler utbrott av våld och förödelse kommer vi att få se. Israelisk militär har upprepade gånger, och senast alldeles nyligen, anfallit Gaza och militanta grupper i Gaza beskjuter Israel med raketer.

EU, där Sverige nu är ordförandeland, har möjlighet att bryta blockaden och se till att Gaza får importera och exportera det man behöver, och invånarna resa vart de vill – något som med säkerhet skulle leda till lugn och stabilitet. Varför gör man inte detta? Och varför frågar ingen varför man ingenting gör?

Relaterat
Artiklar av Gunnar Olofsson
75 år sedan fördrivningen – och den etniska rensningen fortsätter i Palestina.
Israels ockupation måste få konsekvenser!

Föregående artikelVeterandagen – en lögnens dag
Nästa artikelRapport till mig med filmer från en fredsaktivist i Polen där mörka lagar antas
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

2 KOMMENTARER

  1. Vad allt detta är om i verkligheten är samma sak som jude-utrotningarna i Nazityskland. Man vill göra av med oönskade ”raser”, rensa landet, för att göra Israel till, som Israel i klartext har deklarerat, en ren(rasig) judisk stat. Det är USAs oligarki som håller Israel uppe med vapen och bidrag. Metoden, flytta eller avlivas, är sekundär till resultatet. Rensa platsen. Om det är olagligt eller inte är för utövarna ointressant. Eftersom USA sponsrar rensningen är det där som förändringarna måste till

  2. Vill beteckna detta förhållande som nu sker i Gaza som en mänsklig skandal på flera plan och ett hyckleri av den västerländska människan som återkommande och högtidligt talar om humanism med solidaritet och alla människors lika värde som ledord.
    Finaste ord man drar i smutsen uch och trampar på till den grad att dom blir av intet värde.
    ”Det är synd om människorna” som gör sig själv så illa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here