Rapport till mig med filmer från en fredsaktivist i Polen där mörka lagar antas

12
1497

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=zBSUe20nhBg

Brev från en läsare i Polen:

Hej Anders,
Jag tänkte säga att jag följer Global Politics och Dina artiklar och podcast på youtube och också Jan Oberg med hans Transnational och också SWEBBTV och Orust Freds Initiative med Erni och Ola Friholt Erni & Ola Friholt: The Battle for the World Island – The Transnational som du kanske känner till…..Ni ger så mycket hopp och kraft till människor med sunda förnuftet !!! Grattis !
Jag kommer från Polen och bor i Warszawa. Här har vi mycket starka pro-krigs-media och propaganda från alla medier….., och allt annat kallas direkt Rysk Propaganda. Men även här finns det människor med sunt förnuft som vill visa att inte alla har hjärntvättade åsikter och inte alla ser på värld händelser på samma sätt som hegemoner från ”den enda goda makten”.
Även här har vi en fredsrörelse som organiserar Fredsdemonstrationer mot NATO, mot Globalisterna, mot Kriget i Ukraina, mot Polens deltagande i kriget, mot vapenleveranser till Banderaregimen i Ukraina.  Mot USA:s  provokationer och krigsföring runt om i världen, mot händelser och statskupper som i Maidan 2014, som ledde till blodigt inbördeskrig hos våra grannar i öst.
Jag skickar några korta material från ANTINATO demonstrationen i Warszawa den 1 Maja 2023….Media i Polen informerar inte om händelser som fredsdemonstration men jag vill att personer som du ska veta om det….
Jag har också skickat info om din rörelse och din blogg till 2700 medlemmar i den polska fredsorganisationen Polski Ruch Antywojenny….Vi måste känna till varandra och stödja varandra i de svåra tider vi lever i…. (https://www.pap.pl/en/news/news%2C1578190%2Cpolish-president-signs-russian-influence-commission-law.html)
Tre korta Youtubefilmer från fredsmanifestationer i Polen.
Vår Fredsrörelses facebook-sida Polski Ruch Antywojenny | Facebook
Här kort material på Youtube  om senaste Anti-NATO demonstrationen i Warszawa i Polen:
Jag tror att du borde komma i kontakt med Leszek Sykulski som är en känd geopolitisk analytiker och också ledare för den Polska-Fredsrörelsen, som du i Sverige eller som Daniele Ganser i Schweitz.
Redaktören: Jag är inte ledare för fredsrörelsen men en aktivist som är medlem i 5 fredsorganisationer, och jag sitter i styrelsen för en av dem.
Föregående artikelBlockaden av Gaza måste upphöra!
Nästa artikelUkraina skickade fattiga, otränade män in i köttkvarnen Bakhmut, för att spara bättre styrkor till motoffensiver
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. En eloge till
  den polska modiga antikrigsrörelsen som vinner popularitet i landet och vars mål är att förespråka fred och motverka Natos ökade militära aktivitet i Polen och Europa.

  Samtidigt som, enligt vissa uppgifter, den polska militären lämnar armén och skickas i massor som legosoldater till Ukraina.

  ☮️

  Polsk historiker: ”Amerikaniseringen” förde Polen till randen av krig, landet behöver desperat ett fredsparti
  2023-04-10

  10 april, Minsk / Corr.
  BELTA – Belarus News,

  ”Amerikaniseringen” av Polens utrikespolitik har fört landet farligt nära en sammandrabbning med Ryssland. Nu behöver den polska staten desperat ett fredsparti som inte kommer att tillåta Washington att dra in Warszawa i den ukrainska konflikten. Denna åsikt uttrycktes av den polske historikern och krönikören Michal Krupa i en artikel för den amerikanska tidskriften Chronicles.

  Krupa citerar i sin artikel orden från den amerikanske statsvetaren Gordon Khan, som mycket tydligt beskrev Polens roll i den pågående konflikten i Ukraina. ”Polen fungerar som den främsta mordbrännaren i regionen”, sa Khan.

  Enligt Krupa har den amerikanska experten helt rätt. Sedan början av den ukrainska konflikten har Warszawa blivit den ivrigaste representanten för Kiev i Nato och EU. Man får intrycket av att Washington är särskilt glad över att polska politiker har överträffat sig själva i anti-rysk hysteri och hyllande lydnad mot Kiev.

  ”Amerikaniseringen” av Polens utrikespolitik har dock satt landet farligt nära en sammandrabbning med Ryssland, sa Krupa. Det visade sig att USA:s regering är en allierad som faktiskt är glad över att polackerna offrar allt för att försvaga sin så kallade fiende inför Ryssland.

  Krupa noterar att ett stort krigsparti för närvarande är aktivt i Polen, som representerar anglosaxarnas intressen. Detta parti drar in landet i konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

  ”Vad Polen desperat behöver är Fredspartiet: grupper av människor och organisationer som kommer att hålla vårt land från den rysk-ukrainska konflikten. De som bestämt kommer att motstå Washington-träsket som förgiftar politikers sinnen i dess europeiska satelliter, inklusive Warszawa” , – skriver författaren.

  Samtidigt medger Krupa att det är farligt att tala för fred i Polen i dag. Han nämner exemplet med den välkände polske statsvetaren Leszek Sykulski, som startade en polsk antikrigsrörelse som syftade till att skapa en tvärpolitisk plattform utformad för att motverka den polska regeringens militanta politik. Efter det förlorade han inte bara sin lärartjänst på högskolan där han föreläste i många år, utan blev också offer för en hatkampanj i polsk media som kallade honom en rysk marionett. Och detta är bara för att Sykulsky förespråkade fred.

  ”Det krävs faktiskt mod i Polen för att offentligt tala ut för att ”ge freden en chans”. En militär atmosfär dominerar talen från ledande experter (ofta direkt anlitade av utländskt kapital) och de flesta av den polska politiska klassen”, skriver Krupa.

  Ändå är allmänheten i Polen fortfarande skeptisk till ovillkorligt stöd till Ukraina, minst sagt. Enligt en färsk rapport från Warszawas universitet är en klar majoritet av polackerna emot att polska soldater skickas till Ukraina som en del av ett Nato-uppdrag. Dessutom visar en undersökning i januari gjord av Krakow Pedagogical University att om kriget flyttas till polskt territorium kommer 31 % av polackerna att fly till väst. Endast en av fem är redo att delta i fientligheter. Det polska samhället söker alltså inte en direkt konfrontation med ett kärnvapen Ryssland, trots den massiva propagandakampanj som bedrivs av det så kallade krigspartiet, avslutar experten.

 2. Frågan som alla tänker på är vad händer härnäst?
  https://www.vtforeignpolicy.com/2023/05/russia-turned-bakhmut-into-the-graveyard-of-ukrainian-military-power-what-comes-next/

  I Washington dikterar konventionell visdom att ukrainska styrkor inleder en motoffensiv för att återta södra Ukraina.
  När general Sergey Vladimirovich Surovikin , befälhavare för ryska flygstyrkor, tog över befälet över den ryska militären i den ukrainska teatern förra året, drog president Vladimir Putin och hans högre militära rådgivare slutsatsen att deras ursprungliga antaganden om kriget var felaktiga. Washington hade visat sig obotligt fientligt inställd till Moskvas erbjudanden om att förhandla, och den markstyrka som Moskva hade förbundit sig att tvinga Kiev att förhandla hade visat sig vara för liten.

  Surovikin fick ett stort utrymme för att effektivisera kommandorelationer och omorganisera teatern. Viktigast av allt, Surovikin fick också handlingsfrihet att implementera en defensiv strategi som maximerade användningen av stand-off attack- eller slagsystem medan ryska markstyrkor expanderade i storlek och slagkraft. Bakhmut ”Köttkvarn” blev resultatet.

  När det stod klart att Ukrainas president Volodymyr Zelenskij och hans regering betraktade Bakhmut som en symbol för ukrainskt motstånd mot rysk militärmakt, gjorde Surovikin Bakhmut till den ukrainska militärmaktens kyrkogård. Från hösten 2022 och framåt utnyttjade Surovikin Zalenskiys besatthet av Bakhmut för att delta i en blodig dragkamp för kontroll över staden.
  Som ett resultat dog tusentals ukrainska soldater i Bakhmut och många fler skadades. Surovkins framträdande påminner om en annan rysk militärofficer: General Aleksei Antonov . Som förste ställföreträdande chef för den sovjetiska generalstaben var Surovikin, i västerländskt språkbruk, chef för strategisk planering.

  När Stalin krävde en ny sommaroffensiv vid ett möte i maj 1943, argumenterade Antonov, son och sonson till kejserliga ryska arméofficerare, för en defensiv strategi. Antonov insisterade på att Hitler, om det tillåts, oundvikligen skulle attackera det sovjetiska försvaret i Kursk och slösa bort tyska resurser på det.

  Stalin, liksom Hitler, trodde att krig vann med offensiva åtgärder, inte defensiva operationer. Stalin var oberörd av sovjetiska förluster. Antonov presenterade sina argument för den defensiva strategin i ett klimat av rädsla, i vetskap om att att motsäga Stalin kunde kosta honom livet. Till överraskning för marskalkarna Aleksandr Vasilevsky och Georgy Zjukov, som var närvarande vid mötet, gav Stalin efter sig och godkände Antonovs operativa koncept. Resten, som historiker säger, är historia.

  Om president Putin och hans höga militära ledare ville ha externa bevis för Surovikins strategiska framgång i Bakhmut, verkar ett västerländskt erkännande ge det: Washington och hennes europeiska allierade verkar tro att det är en frusen konflikt – där striderna stannar upp men ingen av parterna vinner, eller håller någon sida med om att kriget officiellt är över – kan vara det mest politiskt välsmakande långsiktiga resultatet för Nato. Zelenskijs anhängare tror med andra ord inte längre på myten om ukrainsk seger.

  I Washington dikterar konventionell visdom att ukrainska styrkor inleder en motoffensiv för att återta södra Ukraina. Naturligtvis är konventionell visdom ofta hög på konvention och låg på visdom. Under antagandet att Ukrainas svarta jord kommer att torka tillräckligt för att stödja markmanöverstyrkor före mitten av juni, kommer ukrainska styrkor att slå ryskt försvar på flera axlar och vinna tillbaka kontrollen över södra Ukraina i slutet av maj eller juni.
  Ungefär 30 000 ukrainska soldater som tränar i Storbritannien, Tyskland och andra NATO-medlemsländer förväntas återvända till Ukraina och utgöra grunden för den ukrainska motanfallsstyrkan.

  General Valery Gerasimov, som nu leder de ryska styrkorna i den ukrainska teatern, vet vad som väntar, och han förbereder sig utan tvekan för den ukrainska offensiven. Den partiella mobiliseringen av ryska styrkor gör att de ryska markstyrkorna nu är mycket större än vad de varit sedan mitten av 1980-talet.
  Med tanke på bristen på ammunition tillgänglig för att adekvat försörja en operativ axel, verkar det osannolikt att en ukrainsk offensiv som involverar två eller flera axlar skulle kunna lyckas tränga in i ryskt försvar. Ihållande övervakning över huvudet gör det nästan omöjligt för ukrainska styrkor att röra sig genom den tjugo till tjugofem kilometer långa säkerhetszonen och stänga med ryska styrkor innan ukrainska formationer tar betydande förluster.

  När Ukrainas offensiva resurser är uttömda kommer Ryssland sannolikt att ta offensiven. Det finns inget incitament att fördröja ryska offensiva operationer. Som ukrainska styrkor upprepade gånger visar, är förlamning alltid tillfällig. Infrastruktur och utrustning repareras. Manpower är inkallad för att återuppbygga förstörda formationer. Om Ryssland ska uppnå sitt mål att demilitarisera Ukraina, vet Gerasimov säkert att han fortfarande måste sluta med och slutföra förstörelsen av de ukrainska markstyrkorna som finns kvar.

  Varför inte bespara folket i Ukraina ytterligare blodsug och förhandla med Moskva om fred medan Ukraina fortfarande har en armé? Tyvärr, för att vara effektiv, kräver diplomatin ömsesidig respekt, och Washingtons utsvävande hat mot Ryssland gör diplomatin omöjlig.
  Det hatet konkurreras bara av arrogansen från en stor del av den härskande klassen, som förringar den ryska militärmakten till stor del för att amerikanska styrkor har haft turen att undvika konflikt med en stormakt sedan Koreakriget. Mer nyktra ledare i Washington, Paris, Berlin och andra Natos huvudstäder borde uppmana till ett annat tillvägagångssätt.

  • Skulle gärna vilja veta varifrån du fått det här om att det kunde kosta en livet om man sa emot Stalin. Det är hursomhelst ett påhitt helt utan substans. Stalin var tvärtom angelägen att de omkring honom alltid skulle säga sin ärliga mening. Han hade inga problem att ändra uppfattning om så krävdes.

   • Påhitt utan substans?
    Om Sven-Eric Holmström läser länken i mitt inlägg här ovan så får han svar på sin fråga.

    • Verkar vara MacGregor. Han kan omöjligt ha någon kännedom om detta. Han var inte ens född vid den här tiden. Det är således hans egna subjektiva åsikter som i det här fallet helt saknar substans.

 3. Tack, Anders och du som bor i Warszawa. Härligt att se att det finns vakna polacker också. Dessa fantastiskt fina nyheter lär vi inte få se i den bedrägliga folkförrädiska propagandamedian som arbetar med sina lögner och vilseledning, mot sina huvudmän (oss folket) åt det militärindustriella komplexet, på allas vår bekostnad i pengar … och snart kanske även i blod, lidande och ond bråd död.

  Jag ber för alla goda fredliga polacker att det skall gå dem väl. Fly landet medan tid är, om ni kan!

 4. Fascismens kvarlevor visar sig modigt uniformerade av EU och NATO. Det ena landet efter det andra går emot principerna om rättsstatsprincipen och ”demokratin”.
  ×××

  WARSZAWA, Polen (AP)
  Monika Scislowska

  – Polens president Andrzej Duda sa på måndagen 29 maj 2023 att han skulle underteckna ett lagförslag som skapar en mäktig kommission, skenbart avsedd att undersöka ryskt inflytande i Polen men som kritiker ser som ett verktyg för att ta bort motståndarna till det styrande partiet från det politiska livet — främst oppositionsledaren Donald Tusk.

  Parlamentet godkände på fredagen lagen, som föreslogs av det konservativa regerande partiet Lag och rättvisa, när landet går mot ett parlamentsval i höst.

  Experter säger att det bryter mot den polska konstitutionen och oppositionen har uppmanat Duda att förkasta det.

  Duda sa att han godkände lagförslaget eftersom diskussioner om Rysslands inflytande på politiken förs i USA och i vissa europeiska länder. Han sa att en kommission för att undersöka Rysslands inflytande på europeiska institutioner och i enskilda länder också borde bildas på EU-nivå. Polen kommer att driva på för det vid nästa möte i Europeiska rådet, sade han.

  Han sa att öppenhet i det offentliga livet är avgörande och betonade att Polen har god erfarenhet av offentliga kommissioner som utreder viktiga sociala och politiska frågor.

  ”Transparens när det gäller att klargöra viktiga offentliga och politiska frågor är lika viktigt för mig”, sa Duda i sitt tal. ”Allmänheten bör bilda sig en egen uppfattning om hur dess företrädare är … tar hand om dess intressen.”

  Lagförslaget träder i kraft inom en vecka efter det att det har offentliggjorts.

  Han tog upp oro från kritiker och insisterade på att lagförslaget inte ger kommissionen befogenhet att eliminera någon från det offentliga eller politiska livet. Duda, som delvis böjer sig för kritiker som säger att lagen är grundlagsstridig, sa att han också skickade den till författningsdomstolen för att granska lagförslaget för överensstämmelse med den högsta lagen.

  USA:s ambassadör Mark Brzezinski sa att Washington var ”väl medveten om de farhågor som uttryckts av många angående denna lag. Och vi uppskattar och förstår till fullo varför president Duda vidarebefordrade detta lagförslag till författningsdomstolen för att fastställa om dessa farhågor gör lagen grundlagsstridig.”

  Brzezinski sa på TVN24 att den amerikanska regeringen ”delar oro” över lagar som negativt påverkar polackernas förmåga att rösta på kandidater som de själva väljer.

  Oppositionen i Polen reagerade med stark kritik.
  Tusk, som ska leda en pro-demokratimarsch i Warszawa på söndag, twittrade till Duda och sa ”Mr. President, låt mig bjuda in er till offentligt samråd den 4 juni. Det kommer att vara lätt att höra och se oss från fönstren i ert palats.”

  Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski, en medlem av Tusks Civic Coalition, twittrade att ”de (det styrande partiet) vill undersöka påstådda ”ryska influenser” baserat på en sorts ”lag” som Moskva inte skulle skämmas för. Och presidenten undertecknar det.”

  ”Detta är ytterligare ett bevis på att det bästa motgiftet mot ”ryska influenser” i Polen skulle vara att ta bort det här laget från makten. Låt oss göra det (i val) i höst”, twittrade Trzaskowski.

  Tusk har sagt att oppositionen har en strategi redo för att hantera kommissionen och att det styrande partiet kommer att ”ångra det.”

  Lagen skulle inrätta en statlig kommission för att undersöka ryskt inflytande i Polen och om nationell säkerhet med befogenheter som åklagare och domare. Den kommer att presentera en rapport om sina resultat senast den 17 september, bara veckor före valet – väntat i oktober eller november – och kan utdöma straff, inklusive tioåriga förbud för tjänstemän från positioner som har kontroll över att spendera offentliga medel.

  Dock kan kommissionens beslut överklagas till en domstol och skulle inte träda i kraft förrän det finns en domstolsdom, enligt regeringens talesman Piotr Mueller.

  Det ses allmänt som inriktning på Tusk, en före detta premiärminister som nu är ledare för den största oppositionen Civic Coalition, vid en tidpunkt då en tidig kampanj för valet pågår.

  Lag och rättvisa anklagar Tusk för att ha varit för vänlig mot Ryssland som premiärminister mellan 2007 och 2014 och att ha gjort gasavtal gynnsamma för Ryssland innan han åkte till Bryssel för att vara ordförande för Europeiska rådet mellan 2014 och 2019.

  Partiledaren Jaroslaw Kaczynski och Tusk är långvariga politiska rivaler.

  Kritiker säger att utredningskommissionen, med befogenheter att förbjuda människor från offentliga ställningar och att ändra administrativa och affärsbeslut, skulle kränka medborgarnas rätt att ställas inför en oberoende domstol och är ett tydligt exempel på hur lag och rättvisa har använt lagstiftning för sina egna syften ända sedan han kom till makten 2015.

  De ser lagförslaget, som kritiker har kallat ”Lex Tusk”, som ett försök att skapa ett kraftfullt och grundlagsstridigt verktyg som skulle hjälpa lag och rättvisa att fortsätta att utöva makten även om den tappar kontrollen över parlamentet i valet.

  Den granskning som Duda begärde från författningsdomstolen kan dröja på långa vägar, eftersom domstolen står stilla av interna konflikter som har hindrat den från att nå den nödvändiga beslutförhet vid vissa tillfällen. En lag som det styrande partiet föreslagit för att sänka kvorumet är för närvarande i parlamentet.

  Regeringens politik, särskilt inom rättssystemet, har redan satt Warszawa i strid med EU, som säger att de går emot principerna om rättsstatsprincipen och demokrati. Den senaste lagstiftningen kan öka klyftan.

  Den prodemokratimarsch som Tusk kommer att leda i Warszawa på söndag, avsedd att mobilisera oppositionens väljare, kommer på årsdagen av det delvis fria parlamentsvalet 1989 som ledde till att kommunismen avsattes.

    https://apnews.com/article/poland-politics-controversial-law-tusk-kaczynski-russia-073c052351e599e149e0ecebaeb4914b

 5. Polen har senaste decceniet nu blivit en renodlad Usa marionett. Europas största hyena har varit så otroligt gnällig och skäller ständigt, år efter år utan MINSTA lilla stopp. Men de fint att de finns såna krafter som dessa. Men Polen och dess regim är renodlade nollor. Man vill EJ ha Fred och egentligen har man varit ryssofobiska HELA 2000talet. Man borde sopa rent framför egna dörren som man säger, dessa åren. Såå otroligt gnälliga och Usa Nato marionett är man på ALLA sätt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here