Polen: Manifestation mot kriget i Ukraina, och mot Ukrainas folkmord i Volhynia

5
1780

Denna rapport kommer från en person i Polen, som hört av sig tidigare: Rapport till mig med filmer från en fredsaktivist i Polen där mörka lagar antas.

Idag hade vi en demonstration av den polska antikrigsrörelsen framför Ukrainas ambassad för att hedra minnet av folkmordet i Volhynia.

Redaktören: Folkmordet utfördes 1943 av UPA Ukrainan Insurgent Army (UPA), som ville upprätta en självständig stat i Ukraina. https://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Poles_in_Volhynia_and_Eastern_Galicia

Wikipedia skriver: ”Massakrerna på polacker i Volhynien och östra Galizien (polska: rzeź wołyńska, lit. ’Volhynisk slakt’; ukrainska: Волинська трагедія, romaniserat: Volynska trahediia, lit. ”Volyn-tragedin”) utfördes i det tyskockuperade Polen av Ukrainska upprorsarmén (UPA) med stöd av delar av den lokala ukrainska befolkningen mot den polska minoriteten i Volhynia, östra Galicien, delar av Polesia och Lublin-regionen från 1943 till 1945.[4] Massakrerna var som värst i juli och augusti 1943. Massakrerna var exceptionellt brutala och drabbade främst kvinnor och barn.[5][2] UPA:s aktioner resulterade i omkring 50 000 till 100 000 dödsoffer.[6][7][1] Andra offer för massakrerna var flera hundra judar, ryssar, tjecker, georgier och ukrainare som ingick i polska familjer eller som motsatte sig UPA och saboterade massakrerna genom att gömma polska flyktingar.[2]”

Det var också ett tillfälle att fördöma vår politik att trappa upp kriget i Donbass och östra Ukraina, att be att man river ner ukrainska monument över nazistiska kollaboratörer, fördöma ukrainsk politik att glorifiera nazistiska kollaboratörer och brottslingar som nationella hjältar.

Ukraina vägrade att fördöma de övergrepp som begåtts mot etniska polacker i västra Ukraina.

Ukraina vägrade att tillåta att kroppar av torterade och dödade polacker grävdes upp av ukrainska nazistiska kollaboratörer.

Ukraina är inte villigt att riva monument över brottslingar.

Vi kräver att man slutar beväpna och stödja den nuvarande Kievregimen tills den ändrar politik och tills den fördömer de nazistiska kollaboratörerna och sätter stopp för banderismen…

En av många statyer över nazist-kollaboratören Stefan Bandera i Ukraina.

Människor tog med sig barns små skor för att minnas tusentals barn som massakrerats av den ukrainska kriminella UPA och Bandera-rörelsen…

Föregående artikelNATO:s stora klättring nedåt
Nästa artikelJohn Bolton råkar förklara varför USA:s politik mot Kina och Ryssland är fel. Hur då?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Jag är glad att Arbetarbloggen som annonseras till vänster ovan finns med rysk textning.

  Fördelen är att ryssar kan få en bättre bild av Sverige än att alla svenskar skulle vara ondskefulla Västerlänningar som nu hotar Fosterlandet Ryssland genom att gå med i USA:s krigsorganisation NATO.

  Hoppas Alexander Kalasjnikov gör reklam för Arbetarbloggen på ryska i sitt hemlands vänkrets.

  https://www.arbetarbloggen.se/

 2. Brawo, owację na stojąco daję tej manifestacji, bo jak zakwitnie sto czerwonych goździków, to wkrótce zakwitnie jeszcze 100 i jeszcze 100… za prawdę historyczną❤️👏👏👏👏

  Bravo, jag ger denna manifestation en stående ovation, för om hundra röda nejlikor blommar, kommer snart 100 fler att blomma och 100 till … för historisk sanning❤️👏👏👏👏

  Jag förstår att de flesta präktiga herrar och damer här på sidan inte bryr sig i att titta på videon, ni borde….där syns klart och tydligt att deltagarna är mellan säg 40 och 60, kanske yngre och när i rättsstaten Sverige skulle en grupp människor våga!!! tala om den historiska sanningen kopplad till dagens neo-nazistiska Ukrainas brott mot medborgarna, på exempelvis ett torg i vilken stad som helst i Sweden?!! Svarar ngn att det förekommer, så tydligt som den polska videon visar, ja då får ni allt bevisa det med dokumenterat materialet från när på svensk mark.

  Observera

  • Hej Carina ! Mycket vacker dikt på polska! Vi behöver modiga människor som vågar delta i liknande händelser och vittna om de tragiska historiska händelser, men också se hur det förflutna påverkar nutiden. Brotslingar, mass mördare och Nazikollaboranter får inte hedras som statshjältar som det är nu i mitten av Europa i Ukraina. Liknande politik leder bara till spänningar, lidande, hot, brutalitet och konflitker mellan olika etniciteter. Liknande konflikt har vi faktist i Ukraina sedan 2014…Utan liknande misslyckande politik kunde vi faktist undvika liknande konflitker….

   • Bartek, folklig internationell solidaritet är av största vikt när ett land plågas av fascism, imperialismens grundbult för att befästa kapitalismens stadiga uppbyggnad, monopol-fördelningen.
    Sveriges folk, som svenska känner jag att det saknas äkta solidaritet för folkförtryck i världen, ja inte ens förståelse för sitt eget lands folkliga förtryck, svensken jublar åt den politik de ens inte förstår, kapitalismens politiska ekonomi skapad för den lilla minimala härskarklassen, medans de själva svälter kulturellt, socialt, utbildningsmässigt, ekonomiskt och som i stort sett hungriga bostadslösa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here