Israels ockupation måste få konsekvenser!

6
986

 

Doktor Gunnar Olofsson som skrivit detta har besökt Palestina flera gånger. Vi publicerade nyligen en annan artikel av honom: Nu måste vi stödja kampen för palestinsk frihet och demokrati i Israel!

Gunnar Olofsson

FN:s säkerhetsråd har åter dömt ut Israels ockupation och bosättningspolitik på det palestinska Västbanken. Det är andra gången på sex år som säkerhetsrådet förklarat att den israeliska politiken är oacceptabel och måste upphöra. Liksom förra gången röstade inte ens USA mot beslutet. Nu måste ockupationen få konsekvenser!

Säkerhetsrådet sammanfattar:

att både israeler och palestinier har lika rätt till frihet, säkerhet, välstånd, rättvisa och värdighet

att två stater, Israel och Palestina, skall leva sida vid sida i fred inom säkra och erkända gränser enligt FN:s resolutioner

att man ser med ”avsmak” på Israels planer på ytterligare expansion av bosättningar

att en fortsättning av bosättningspolitiken allvarligt hotar livskraften i en tvåstatslösning baserad på 1967 års gränser

att parterna måste upphöra med ensidiga åtgärder – speciellt gäller det Israels konstruktion och utbyggnad av bosättningar, konfiskering av palestinsk mark, förstörelse av palestinska hem och fördrivning av människor

att man fördömer allt våld mot civila, att parterna måste sluta uppmuntra till våld och den palestinska myndigheten måste fördöma och konfrontera terror

att parterna måste bevara lugn, avstå från provokationer, bygga förtroende och arbeta för tvåstatslösningen, se till säkerhet och välmående för alla civila, motarbeta religiös rasism och antisemitism och bevara de heliga platsernas historiska status

Det är fullkomligt unikt att ett land kan trotsa resolutioner och uttalanden från FN:s säkerhetsråd utan att det får några konsekvenser. Det är häpnadsväckande att demokratiska regeringar i väst som den svenska – som inte tvekar att till exempel kräva och införa sanktioner mot Rysslands ockupation av Ukraina – inte har några åtgärder att föreslå för att få slut på den israeliska ockupationen. Det har gått sex år av tystnad efter säkerhetsrådets viktiga resolution 2334. En tystnad som undergräver tilltron till hela det internationella rättssystemet.

Nu drar våldsspiralen i konflikten igång igen. Israels regering aviserar 10.000 nya bostäder på ockuperad mark. Enskilda palestinier utför våldsdåd. Beväpnade bosättare genomför, med arméns tysta medgivande, pogromer mot palestinska samhällen – bränner ner och förstör egendom, skadar och dödar människor. Det finns ingen tid att förlora. Tidpunkten att agera är – nu!

Gunnar Olofsson

Borås Palestinagrupp

Föregående artikelRysslands Sverige-ambassadören Viktor Tatarintsev: “Ett svensk steg mot avgrunden”?
Nästa artikelAnmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Personligen misstänker jag att det som fanns i Epsteins kassaskåp även finns i Israel. Så länge detta kassaskåps innehåll inte leder till rättsprocesser i USA så har Israel exakt den hållhake som de behöver för att få ständiga veton från USA-regimen i säkerhetsrådet.

  Följaktligen måste USA:s folk sannolikt välja en regnbågsallians av hederliga politiker istället för bankmaffians barnvåldtäktsmän om det ska kunna bli en varaktig fred i Palestina.

  Lycka till!

 2. Vi pratar om de allsmäktiga och oberörbara. Därför är det inte häpnadsväckande att sionister och apartheid israel struntar fullkomligt i FNs resolutioner och uttalanden från FN:s säkerhetsråd utan att det får några konsekvenser.

  Lösningen på apartheid israel problemet som har förpestat en hel värld ligger hos de krafter som håller på att undergräva det Anglo-sionistiska imperiet – Ryssland, Kina, Iran, BRICS, mm. Ryssland+Kina=💞💞💞, De-dollarization och det Globala Syds växande motstånd mot lögnimperiet banar vägen för Palestinas fullkomliga befrielse. Det kan lite tid men det är så Palestina kommer att förbli Palestiniernas. Samling marktjuvar som far från olika hålor i väst gör klokt i att krypa tillbaka dit de far ifrån redan nu, annars 👹

 3. Jag blir som vanligt imponerad av Gunnar Olofssons envisa strävan i en rättfärdig men till synes hopplös kamp.
  Judiska församlingen i Stockholms hemsida https://jfst.se/judendom-judar/judar-i-sverige/ berättar att: “Idag finns omkring 15 000 – 20 000 judar i Sverige“. WikiPedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Judar säger: “Antalet judar i dag är ungefär 13,8 miljoner, varav ungefär 18 000 i Sverige“. Det innebär att om vi är tio miljoner invånare i Sverige, varav 18 000 är judar, är andelen judar 0,0018 procent. Eller 1,8 promille (tusendels procent). Så på en jude går det 555,5 icke judiska svenskar i Sverige.

  En observation av etablissemanget visar att det är helt andra proportioner där. En koll på SVTs och SRs redaktioner gör en riktigt förvånad. Det kryllar av judar. Judar är gravt överrepesenterade både i media och i etablissemanget. Det skulle i sig inte behöva innebära något negativt, om det inte vore för att majoriteten av dem är zionister och Israelaktivister. Där går gränsen för mig. Att stödja Israel är inte OK. Men till och med Judiska Församlingen går ut till stöd för Israel, oavsett vad Israel utfört för förbrytelser mot palestinier.

  Tabut idag, är att vi inte får tala om judisk makt. Men det måste vi om vi ska få slut på Israels förbrytelser. Vi måste inse att etablissemanget är till stor del judiskt och därmed på rasistisk grund Israelvänligt (de gör skillnad på judar och gojer och anser att de själva har rättigheter som inte gojer har). Därför blir etablissemanget ett Israelhyllande och Israelkrypande etablissemang som inte vill eller vågar lyfta Israelfrågan eftersom den ses som en judefråga, och icke-judarna vill inte stöta sig med judarna.

  Om judarnas inflytande blir i relation till deras folkmängd – i sann demokratisk anda – blir Israelproblemet löst på nolltid.

  • Analogt omfattar judarna ca 2 promille av alla människor på jorden. De har begåvats med en röst i FN. Som Ryssland, Kina, USA och Indien. EU kan för närvarande ståta med 27 röstberättigade medlemmar i FN:s generalförsamling. Vad gäller Israel och FN kan man konstatera att generalförsamlingen godkände den så kallade delningsplanen för Palestina. Problemet är att säkerhetsrådet aldrig ratificerade generalförsamlingens förslag. Delningsplanen saknar därför än idag folkrättslig legitimitet. Tanken att judiska flyktingar från Europa har fått Palestina av Gud i enlighet med judendomens heliga skrifter var kanske för svår att ta med i FN:s skrivningar om rätten till liv och egendom för alla människor. Staten Israel utropades ensidigt av sionisterna år 1948. Idag är det västvärldens kristna sionister som sköter predikningarna tillsammans med penningväxlare, månglare, skrymtare och fariséer. Det är kanske tur att Asien står på tur att leda mänskligheten in i framtiden.

  • @Magnus Berg 31 mars, 2023 At 08:35
   Det är därför det föråldrade demokratikonceptet inte fungerar i det moderna samhället.

   Aggressiva minoritetsgrupper kan över tid ockupera nyckelpositioner och skaffa sig en totalitär makt. Majoriteten kan dessutom avskaffa minoriteternas alla rättigheter.

   Den judiska gruppen har tagit de facto kontroll av media. Den socialdemokratiska gruppen har tagit kontroll av samhället genom att placera lojala personer på nyckelposter i byråkratin. Det eliminerar konceptet demokrati och det spelar ingen roll vilken regering landet har. Den verkliga makten ligger hos media och den socialdemokratiska byråkratin som i verkligheten styr.

   Det verkliga problemet visade sig i Tyskland förra seklet. Den judiska gruppen, omkring 2% av befolkningen, kontrollerade 45% av näringslivet och ekonomin, siffrorna varierar, och finansierades av den judiska gruppen i främst USA. Den judiska gruppen levde mycket gott medan resten av befolkningen svalt.

   Det blev en av grunderna till nazismen och i förlängningen Förintelsen.

   Det är anledningen till att Kina övergav klassisk partidemokrati. I Kina väljer man namngivna personer till befattningar. Dom skall ha lämpliga kvalifikationer för att tillåtas kandidera. Ekonomi ett exempel. Dom blir alltså egentligen tjänstemän, inte politiker. Sedan kan deras beslut styras folkligt, och om dom inte lyssnar och är fogliga mot folkviljan kan dom folkligt avlägsnas. Det finns inga mandatperioder som skyddar.

   Media i Kina består dels av statsmedia, vars uppgift är att informera. Folket kan kommentera, granska och kritisera på dessa media. Dels av folkmedia, som är kommunala eller privata, vilket mörkas av Sverige MSM och Public Service.

 4. Styggelsen apartheid israels dagar är också räknade. Den befinner sig i en svår sits som kan leda till att enheten imploderar. Ingen skulle känna sorg för det heller!!!

  USA och Europa får förbereda plats åt marktjuvarna som kommer att välla därifrån. Precis som De kommer att behandlas med silkesvantar på bekostnad av medborgarna i USA och Europa.

  ”Israel is currently facing a unique and formidable challenge – a multi-front irregular force that poses a greater threat to the state than traditional Arab armies of the past. What sets this irregular force apart is the introduction of missile warfare and a genuinely united front, which changed the rules of engagement and forced the occupation state to rush to adapt.
  Unlike previous Israeli adversaries, this irregular force is made up of various state and non-state actors who operate across multiple fronts. Their unconventional tactics and strategies, including guerrilla and asymmetric warfare, create a complex and unpredictable battlefield environment for Israel.

  April missile showers

  This was illustrated during the first week of April 2023, when the resistance fired missiles into Israel from three separate territorial fronts. The unexpected turn of events caught Israeli politicians off guard, forcing them to reverse their provocations in Jerusalem’s Al-Aqsa Mosque and temporarily freeze the traffic of Jewish extremists into the Muslim compound.

  The first result of the resistance missiles was an Israeli decision to prevent Jews from entering Al-Aqsa from 12 April until the end of the Islamic month of Ramadan. This decision was not based on the tensions in occupied Palestinian territories or on Israel’s internal crises under the far-right government of Prime Minister Benjamin Netanyahu. Rather, it was a response to the erosion of Israeli deterrence which collapsed under the force of resistance missiles.

  The Resistance opens up new fronts

  The decision to calm tensions in the Al-Aqsa Mosque was a recognition by Israel that the resistance has gained the upper hand by coordinating its assaults from multiple fronts: rocket fire from Gaza, missile attacks from Lebanon, targeting of Israeli sites in the occupied Golan from Syria.

  In the Gaza Strip, resistance factions fired numerous rockets at Jewish settlements around Gaza, demonstrating their capability and will to strike deep into Israeli territory.

  In Lebanon, three bursts of around 30 missiles were fired at occupied Galilee settlements, resulting in injuries to three settlers. This marked the largest number of missiles launched from Lebanon since the July 2006 war.

  From Syria, two batches of missiles were fired at Israeli sites in the occupied Golan. While the first salvo did not hit any targets, the second one targeted sites and settlements, leading to the activation of the Iron Dome defense system by the Israeli army.

  Things took an unexpected turn when the Sinai front jumped into the fray, with reports of the Egyptian army “thwarting” the firing of missiles toward the southern Israeli port of Eilat. A source within the Axis of Resistance tells The Cradle that “the resistance was, without a doubt, responsible for moving the Sinai Front to send a message to the enemy that they should not feel safe on the border with Egypt.”

  There was a notable media blackout over the Sinai incident, as it was “not in Israel’s interest to disclose what happened in Sinai due to many internal considerations,” nor, the source adds, was it in Egypt’s interest to acknowledge its own security gaps.”

  https://thecradle.co/article-view/23776/the-missile-strikes-that-killed-israels-deterrence

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here