Nu måste vi stödja kampen för palestinsk frihet och demokrati i Israel!

9
1261
Bild: al-Jazeera

 

Redaktören: Media rapporterade igår att premiärminister Netanyahu uppskjuter beslut om oförändrat förslag att ställa rättsväsendet under politisk kontroll. Dessförinnan hade han sparkat försvarsministern och partikamraten Yoav Gallant efter att denne på lördagen varnat att regeringens omvälvande rättsreform hotar landets säkerhet. Och denne indikerade att det inte fanns enighet i armén att agera mot protesterna. Har förmånen att få publicera denne artikel av läkaren Gunnar Olofsson, en av landets mest kunniga om konflikten Israel och Palestina som han besökt flera gånger. Flera artiklar av Gunnar Olofsson finns här.

Gunnar Olofsson

_______________________________________________

”År 2022 var det hittills värsta året sedan 2006 för palestinier under israelisk ockupation – med 150 dödade och mångdubbelt fler skadade i olika konfrontationer. År 2023 har börjat ännu värre och hittills i år har omkring 85 palestinier förlorat sina liv under olika israeliska raider och övergrepp. Också israeliska liv har gått förlorade – hittills i år 14 döda. Samtidigt pågår det största protesterna i Israel någonsin mot den israeliska regeringens försök att i praktiken införa diktatur i landet.

Sedan den högerextrema regimen satt två ministrar, som själva bor i olagliga så kallade bosättningar på ockuperad mark – Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich – att styra över ockupationen har våldet trappats upp dramatiskt. Den israeliska armén genomför nu dagliga raider mot palestinska samhällen, arresterar och skjuter människor.

Ministern Smotrich, som tidigare utmärkt sig för att inte låta ”icke-judiska” händer röra sitt nyfödda barn, har kallat existensen av palestinier för ett ”påhitt”, och uppmanat att ”utplåna” något palestinskt samhälle. Den 26 februari tillät armén en stor mobb av beväpnade bosättare attackera den lilla staden Huwara utanför Nablus i vad som, även i israeliska media, kallats för en pogrom. Mer än 30 hus, affärer och moskéer brändes ner, minst en person dödades och omkring 100 skadades.

De högerextremas framfart drabbar även människor inne i Israel med ökade klassklyftor, segregation, utanförskap och attacker på till exempel hbtq-rättigheter.

Olika människorättsorganisationer har varnat för utvecklingen. Enligt ”Israeliska Kommittén mot Husförstörelser” (ICAHD) lever omkring 150 familjer i det ockuperade östra Jerusalem under hot att fördrivas. I dagarna antog det israeliska parlamentet, Knesset, en lag som gör det möjligt att bygga nya bosättningar på mark som tidigare undantagits för att göra en sammanhållen palestinsk stat möjlig. Och nya lagförslag går ut på att stoppa Högsta domstolen från att försvara mänskliga rättigheter och underställa domstolen regeringens beslut.

Medan utvecklingen resulterat i att Israels USA-ambassadör kallats upp till utrikesdepartementet där för en uppsträckning, händer ingenting sådant i vårt land. Medan svenska politiker beslutsamt står upp för kampen för demokrati i Iran, tiger man i fallet Israel. Inte heller får palestinierna under ockupation – till skillnad från i fallet Ukraina – någon hjälp av svenska politiker när de hotas till sin existens.

Det här måste ändras! Nu måste vi ställa upp för Palestinas befrielse och för demokrati i Israel. Var med i de kampanjer som nu finns på nätet med krav på den svenska regeringen, och framför allt utrikesminister Tobias Billström, att agera!

Redaktören: Palestinagrupperna skriver ”Nu gör vi gemensam sak i Europa! Utrikesministrarna måste agera för att tvinga Israel att följa internationell rätt och för att skydda palestinierna.
Fler än 200 brev har redan skickats till Sveriges utrikesminister Tobias Billström med uppmaning om nödåtgärder, däribland sanktioner. Du skickar brevet med ett knapptryck!”
http://eccp.eaction.online/emergency_action_SE

Föregående artikelPolen, Ukraina och USA mot Ryssland
Nästa artikelI Ukraina stoppas kritisk dokumentärfilm av Oscarsvinnare
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

9 KOMMENTARER

 1. Håller sannerligen med, men hur ska det göras och på effektivast möjliga sätt. I protesterna ska attacken på Palestinierna framhävas, men lika mycket hur korrupta de svenska ’politikerna’ såklart är, med sitt tystnadsagerande. Samtidigt visar det också hur köpt ’politiker’kåren är av de som egentligen totalstyr landet, dvs sionisterna el sog. Detta torde nu vara klarlagt och inga fler bevis är nödvändiga. Svenska ’politiker’ har helt enkelt belagts med munkavle av deep state. Det är så enkelt, men korrumperat.

 2. Israel och den sionistiska regeringen blir mer och mer högerorienterad, detta 
  för att bilda en hård kärna av intolerans och fascism i nästa israelisk regering. En regring som med lögner kommer att göra anspråk på att vara oberoende, men sanningen är den att alla israeliska regeringar har funnits sedan 1948, enbart för att göra USA-imperialismens befallning. Så kommer det att förbli om folken, speciellt i västvärlden, inte tar upp kampen mot USA-imperialismen, ondskans skapels.

  Människor från hela världen över ställer mer och mer upp för Palestina och dess folks rätt att ta bort det sionistiska förtrycket och därmed också det imperialistiska kedjorna från sina liv och sina länder.

  Nedan delade länkar får ni läsare översätta 😊
  Viktigt att läsa!
  https://mondoweiss.net/2023/03/why-the-main-players-behind-the-israeli-protest-movement-are-bringing-the-confrontation-to-a-head/
  A version of this article originally appeared in Arabic on the Institute for Palestine Studies website. It was translated by Mondoweiss into English and republished with permission.

                ×××××××××

  https://mondoweiss.net/2022/11/israel-election-results-netanyahu-appears-stronger-than-ever-and-is-bringing-the-far-right-with-him/

 3. sionismen är en internationalistisk (ej internationell, i bemärken samarbetsvillig. Åminnas är vad ärkesionistiske hejduken, efterlyste krigsförbrytaren och massmassmördaren kissinger-schwartz en gång yttrade; det är farligt att ha oss som fiender, dödligt att ha oss som ’vänner’..Så är de konstituerade, så har de förmodligen alltid varit och har det ev spritt sig till genomet pga allt hat dessa fanatiker uppfostrar sina barn i) och globalistisk (ej global i bemärkelsen pro en multipolär nationalstatsordning, baserad på respekt och samarbete) ideologi, den enda i sitt slag som öppet skrävlar om att ’de är utvalda’ samt att ’de är de enda som har rätt till egendom och alla andra ska vara deras slavar’. Allt står i deras talmud, och i århundraden har de gömt sig bakom socialismen, judendomen etc och i århundraden har de endera kallat sig jakobiner, bolsjeviker, neocons, pnacs. Oavsett namn är paraplybegreppet sionism, sionismen styr usrael o resten av västvärlden, och två maffiafamiljer styr sionismen från washington resp city of ”london”

 4. Israelerna som har länge har behandlat palestinierna illa, genom att välja nazi-sionistiska regeringar de fick nu ofta allvarliga skador och många dog av jabben.

  De Israeler som väljer massmördare att regera bör inte bli förvånade när de själva mördas fullt medvetet av dem! https://stevekirsch.substack.com/p/this-sunday-the-israeli-ministry

  Samma sak med alla svenska rysshetsare som röstat för rysshetsande partier som skapar död och förintelse i Ukraina genom vapenleverandser.

  Många av dem har skadats och dödats av jabben nu. Även de falskt goda, de som inte valsamverkar brett för fred och oberoende, de har ofta skadats eller dödats också.

  Syndarna lyssnade inte på våra varningar. När skall syndarna vakna? När skall du vakna?

 5. Nej förvänta INGET av denna korkade höger regeringen vi har tyvärr. Menar de absolut INGET tyvärr. Det är en mycket Anti Palestina regim vi har denna mandatperiod. Flesta av partierna går rejält långt också i sin Anti Palestina politik öppet. Man får i såfall leta hos oppositionen om man vill ha några riksdagsledamot hjälp. Dessa går finna hos Vänstern, några hos Mp samt soccarna och kanske på de sättet starta/uppmärksamma Palestina frågan mera

 6. Jaha, i motsats till kommentarerna ovan så gillar jag Israels politiska högersväng.
  Situationen påminner om Donald Trump och USA.

  Splittring genom demokrati.

  Jag noterar i SVT:s artikel nedan att Joe Bajden ser allvarligt bekymrad ut.
  Splittring mellan USA och Israel?

  Ja, inte mig emot i varje fall.

  ”– Som många starka anhängare av Israel är jag mycket oroad, säger Biden till reportrar, enligt AFP”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/biden-israel-kan-inte-fortsatta-pa-denna-vag

  Högern gör nytta!

 7. Hur skall man stödja Palestina? Marwa Osman ropar efter krig!!!
  Hon lägger ut en video som visar ett besinningslöst våld mot palestinier som ber i moskeen under Ramadan, nedan på twitter länken.

  Marwa Osman | Ph.D | Journalist & TV Show Host for @PressTV @MIDEASTREAM1 |University Lecturer |Political Commentator| marwa_osman1
  This is what Zionist occupation soldiers were doing last night inside #AlAqsaMosque against people worshipping Allah sw during the holy month of #Ramadan

  If you are a Muslim and you see this and your blood doesn’t boil, then you are a hypocrite.

  If you are a non-Muslim free man/woman who advocate for freedom of speech,expression and practicing religion & you see this and your blood does not boil then you are hypocrite.

  If this were a Church, the NON-PRACTICING Christian western world would have had a nervous breakdown.

  If this were GOD FORBID a synogogue, WWIII would have started.

  But it is only a ”mosque” and these people getting beaten up are only Palestinians.

  The only way to make this vile enemy stop is THROUGH WAR.

  https://twitter.com/Marwa__Osman/status/1643452570411708416

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here