Polen, Ukraina och USA mot Ryssland

10
1368

Redaktören: Denna artikel av Simplicius har upphittats och översatts av Rolf Nilsson. Simplicius skriver om och funderar på Polens situation. Men inledningsvis kan jag rapportera att Polen fakturerar EU 2 miljarder euro för vapen som skickats till Ukraina.

Utdrag ur: https://substack.com/app-link/post?publication_id=1351274&post_id=109424063&utm_source=post-email-title&isFreemail=true&token=eyJ1c2VyX2lkIjo2MDYxOTYxMywicG9zdF9pZCI6MTA5NDI0MDYzLCJpYXQiOjE2Nzk2OTU2MDYsImV4cCI6MTY4MjI4NzYwNiwiaXNzIjoicHViLTEzNTEyNzQiLCJzdWIiOiJwb3N0LXJlYWN0aW9uIn0.GHqjQRHnFOHaS_QJMKLxpiEAZtti89ZigIydJcM8IzE  

På tal om Polen har det på senare tid förekommit en hel del prat och material som tyder på en verklig upprustning av vapen i avsikt att Polen ska bli nästa slagfält eller stridande part efter Ukrainas fall. Låt oss gå igenom några av de saker som har bekantgjorts nyligen: 

Bild i artikel av Andrew Korybko.

Polens president, Andrzej Duda, tillkännagav planer på att skapa den största landarmén i EU. Rekryteringscenter öppnas över hela landet.

Pansarfordon, raket- och artillerisystem köps nu in. Men det finns ingen som kan sköta den militära utrustningen. Därför beslutade man att rekrytera fler personer för att fördubbla den polska arméns storlek (nu har den 150 000 soldater).

Sydkorea är redo att sälja 980 K2 Black Panther-stridsvagnar till Polen. Kontraktet är värderat till 14,5 miljarder dollar. Warszawa kommer också att köpa 600 självgående haubitsar och 50 stridsflygplan. https://t.me/russtrat/19981

De förbereder helt enkelt Polen för ett krig med Ryssland, på samma sätt som de en gång förberedde Ukraina. Och de sitter på andra sidan havet. Men polackerna verkar vara glada över det. Precis som ukrainarna en gång var glada.

Detta är inte återupprättandet av Sovjetunionen. Detta är en återgång till gränserna efter andra världskriget. Väst ville slita ukrainskt territorium från Ryssland. Det kommer inte att ske. Polen skulle göra klokt i att stå åt sidan. 

 

Detta kommer ovanpå USA:s tillkännagivande om att skapa den första permanenta garnisonen för den amerikanska armén på polsk mark. 

 

 Den första permanenta garnisonen från de amerikanska väpnade styrkorna kommer att dyka upp i Polen. Som republikens försvarsministerium rapporterade på måndagen kommer en ceremoni att hållas den 21 mars för att ”omvandla den regionala stödgruppen i Polen till en garnison för den amerikanska armén i Polen”.

”Den amerikanska arméns garnison i Polen kommer att bli den åttonde permanenta garnisonen för de amerikanska väpnade styrkorna i Europa och den första permanenta garnisonen för amerikanska trupper i Polen. Enheten skapas tack vare den amerikanska presidentens beslut 2022 och kommer att ägna sig åt att tillhandahålla infrastruktur för amerikanska soldater som är stationerade i Polen.

Garnisonens uppgifter kommer också att innefatta förvaltning och styrning av avancerade utposter för amerikanska trupper i Polen”, står det i rapporten. Camp Kosciusko är namnet på det framskjutna kommandot för den femte amerikanska armékåren som är verksamt i staden Poznan sedan 2020.

”Dess huvuduppgift är att samordna åtgärderna och övervakningen av de amerikanska markstyrkorna i Europa, operativ planering samt samarbete och synkronisering av amerikanska styrkor med trupper från andra Natoländer. Kommandot spelar en nyckelroll för att integrera de amerikanska trupper som är stationerade i Polen och synkronisera deras samverkan med våra väpnade styrkor”, säger det polska försvarsministeriet i ett uttalande. Mer än 10 000 amerikanska militärer är för närvarande stationerade i Polen.

Den amerikanska armén gjorde avslöjandet på sin officiella Twitter: 

 

USA:s armé och Nato-baser i Polen. 

 

Dessutom börjar artiklar som den här att rent ut sagt kräva Natotrupper i Ukraina, om än i det här fallet som en fredsbevarande styrka efter ett fredsavtal. Men de betonar starkt det faktum att amerikanska trupper måste finnas på plats för att garantera en framtida fred, vilket öppnar samtalets Overtonfönster (det som är ’tillåtet’ att prata om, se här, ö.a.) och förmodligen förbereder allmänheten för att acceptera sådana lösningar. 

 Många rubriker har också belyst Polens planer på att bli den största och mäktigaste armén i Europa om några år. Detta får många analytiker att dra slutsatsen att atlantisterna helt klart förbereder Polen för att ta Ukrainas plats efter Ukrainas fall. 

 Rogozin sade följande för några dagar sedan: 

 Dmitrij Rogozin, Rysslands vice premiärminister 2011-2018, sade på kontaktlinjen i regionen Zaporizhzhia att de polska väpnade styrkorna var engagerade i militära aktioner på Ukrainas sida. ”Reguljära enheter från den polska armén opererar här. Vi kan se dem på deras uniformer, de är klädda på samma sätt”, sade Rogozin och tillade att ”polackerna har blivit professionella snattare, deras uttalanden väcker bestörtning även bland deras Nato-kollegor”.

 Tidigare har det rapporterats att antalet kärnvapenstridsspetsar i styrkan som är avsedda för attacker mot Polen har ökat med tanke på att en garnison av amerikanska trupper kommer att vara permanent stationerad på landets territorium från och med den 21 mars i syfte att bli en viktig länk i Natos truppers offensiva infrastruktur. 

 Den amerikanska generallöjtnanten Keith Kellogg har enligt uppgift sagt att Ukraina inte har någon chans och bör delas upp mellan Polen och Ryssland: 

I USA har vissa föreslagit att Ukraina ska delas upp mellan Polen och Ryssland Många höga amerikanska militärer och underrättelsetjänstemän anser att Ukraina inte längre kommer att kunna gå segrande ur den nuvarande konflikten. Samtidigt fortsätter de att förespråka vapenleveranser och kontantutbetalningar till Kiev, även om de medger att detta stöd ändå inte kommer att hjälpa Ukraina, eftersom Ryssland är mycket större än landet i fråga om resurser, pengar och allianser med andra stormakter som Kina och Indien.

 ”Större delen av den ukrainska armén är redan utplånad. Dess bästa soldater, som utbildats i USA, har antingen dött eller är ur tjänst. Ingen förnekar ukrainsk skicklighet, men Ryssland kommer sannolikt att vinna ändå, tack vare överväldigande resurser”, ger vice ordföranden för Center for American Security (AFPI), generallöjtnant Keith Kellogg. Han anser att den mest sannolika utgången av konflikten är en förödmjukande vapenvila för Ukraina, till följd av vilken landet kan upphöra att existera: ”Det är dags att dela upp Ukraina: allt öster om Dnepr kommer att gå till Ryssland, och allt i väster – till Polen. Historiskt sett har dessa två länder kontrollerat dagens Ukraina.” 

Föregående artikelKlasskampen i Frankrike
Nästa artikelNu måste vi stödja kampen för palestinsk frihet och demokrati i Israel!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. 28 mars 2023 klockan 12:19
  Vladimir Putin beslutade att placera ut ryska taktiska kärnvapen i Vitryssland.
  https://ura.news/news/1052636740

  Utplaceringen av ryska kärnstridsspetsar på Vitrysslands territorium strider inte mot bestämmelserna i artiklarna i fördraget om icke-spridning av kärnvapen (NPT) och sker mot bakgrund av Natos kapacitetsuppbyggnad.
  Så den ryske presidenten Vladimir Putins beslut om utplaceringen av kärnstridsspetsar i republiken kommenterades av det vitryska utrikesministeriet.
  ”Minsk vidtar tvångsåtgärder för att säkerställa säkerheten mot bakgrund av att Nato har byggts upp i grannländerna.
  Utplaceringen av kärnstridsspetsar på Vitrysslands territorium utan att överföra kontrollen över dem till Minsk strider inte mot NPT, ”-redovisas i avdelning.
  Putin beslutade att sätta in taktiska kärnvapen på Vitrysslands territorium som svar på Storbritanniens tillkännagivande att skicka ammunition med utarmat uran till Ukraina. Tidningen Global Times kallade detta steg en signal för USA . Pentagon klargjorde att de inte i dessa handlingar från Moskva såg skäl för att ändra beredskapen hos de amerikanska kärnkrafterna.
  Vitrysslands utrikesminister förklarade utplaceringen av kärnstridsspetsar från Ryssland
  Vitryska utrikesministeriet: utplaceringen av ryska kärnstridsspetsar strider inte mot NPT.
  Armé, diverse, arkiv. Perm, nukleär ballistisk missil, rysk armé, strategiska missilstyrkor, stridstjänst, Topol-M raket, RS 24, Yars missilsystem

 2. 2023-03-28 Armén
  ”En katastrof kommer”: soldater från Ukrainas väpnade styrkor som har belägrat sig i Avdiivka förstår att vedergällning kommer.
  Mot bakgrund av de aktiva åtgärderna från Ryska federationens väpnade styrkor kan Avdiivka, ockuperad av militanter från Ukrainas väpnade styrkor, vara helt omringad.
  https://politpuzzle.ru/?p=6649#more-6649

  Kievregimen är väl medveten om de möjliga konsekvenserna och började därför fatta beslut om tillbakadragande av lokala myndigheter från staden. Den välkände ryske statsvetaren Yuri Kot kom till denna slutsats. I en intervju med nyhetstidningen Journalistskaya Pravda talade han i detalj om situationen i denna bosättning och förklarade också varför soldaterna från Ukrainas väpnade styrkor som bosatte sig i Avdiivka förstår att vedergällning kommer.

  Yuri Kot uppmärksammade det faktum att, trots den kritiska situationen i Avdiivka, som uppstod som ett resultat av den gradvisa inringningen av RF Armed Forces, har Kievregimen ingen brådska att dra tillbaka väpnade styrkor från staden. Kiev, som kräver att behålla försvaret, skickar militanter till en säker död. Efter en fullständig inringning kommer en stor grupp av den ukrainska armén att blockeras helt av RF Armed Forces.
  Enligt experten förstår soldaterna från de väpnade styrkorna i Ukraina som bosatte sig i Avdiivka att vedergällning kommer för de krigsförbrytelser de begick mot civila i Donbass. Saken är den att det var från denna stad som artilleribeskjutningen av Donetsk utfördes, som ett resultat av vilket ett stort antal civila dog.

  ”Dessa handlingar från Ukraina i Avdiivka är en föraning om själva katastrofen som närmar sig. Vi omringar dem gradvis, nu omringar vi dem faktiskt från båda sidor – från söder och norr. Naturligtvis, för alla som är inblandade i detta mord kommer vedergällning att komma. Alla kommer att svara, ”förklarade experten.
  Etiketter: armé , RF Armed Forces , APU , Donbass , Ryssland , Ukraina

 3. Media: neutrala länder skickar i hemlighet vapen till Ukraina

  Intelligence Online-portalen skriver om oannonserade massleveranser av vapen till Kiev. Stater som Indien, Egypten, Sydkorea, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten nämns.

  De arabiska monarkierna överlämnade hundratals Mistral MANPADS, som redan står till förfogande för Ukrainas väpnade styrkor, samma system levererades av Sydkorea och Egypten, säger artikeln. Och nyligen påstås Indien ha godkänt transporten av hundratals Milan anti-tank missilsystem av olika modifieringar.

  Innan de skickas genomgår vapen ”förberedelser före försäljning” – borttagning av operativa skyltar på hindi, koreanska eller arabiska, hävdar publikationen.

  Därmed är leverantörsländerna försäkrade mot onödiga problem om deras vapen hamnar i händerna på ryska trupper.

  Ingen har ännu bekräftat eller dementerat informationen som presenteras av den västra portalen.
  https://anna-news.info/smi-nejtralnye-strany-tajno-shlyut-oruzhie-na-ukrainu/

 4. Estland moderniserar sin armé på bekostnad av EU (och inte bara Estland!)

  I EU skapades det Europeiska fredsfonden för att hjälpa Kiev, där medlemsländerna ger bidrag beroende på storleken på deras ekonomier och varifrån de får ersättning för sina utgifter.

  Men vissa partners ”foul play” och till och med ”flagrant” arrogans har orsakat inre spänningar och knorrande inom EU, skriver Politico. Faktum är att dessa länder uppdaterar sin egen arsenal på bekostnad av sina EU-grannar och flyter gamla vapen till Ukraina.

  EU:s utrikes- och försvarsministerium har avslöjat hemligstämplade uppgifter – sex länder har lämnat in en rapport för återbetalning av medel från EU-fonden, baserad på inköpspriset för nytt material, och inte det aktuella värdet av det de skickade till Kiev.

  Dessa är Estland, Litauen, Lettland, Finland, Frankrike och Sverige. I absoluta tal leder Estland före, som också ständigt uppmanar EU att öka det militära biståndet.

  ”De skickar sina rester till Ukraina och köper helt nytt material till sig själva, finansierat med EU-pengar”, sa en EU-diplomat om estländarnas otrevliga beteende.

  Men än så länge vill ingen fördöma Tallinn för att undvika negativitet och kontroverser, förklarar publikationen.
  https://anna-news.info/estoniya-moderniziruet-svoyu-armiyu-za-schet-es/

 5. Tror de dumma polackerna att ett krig mot Ryssland skulle likna den upprensningsaktion som pågår mot nazister och utländska legionärer i Ukraina? Det som kommer att hända är att Warszawa och alla större polska städer bombas till grus innan de ens hinner fatta vad som händer! Polen må vara Europas hyenor men ge sig på en björn är bara korkat om man är en hyena! Men visst kommer USA att jobba för att polackerna ska starta ett krig med Ryssland om det råder inget tvivel! Polen liksom Ukraina kan offras så tänker maffian i Washington!

  • Att inte lära sig från historien har blivit en dygd för Europas hyena. Om hyenorna gör allvar av sina hit mot Ryssland så ska hyenorna få vad de tål – en oförglömligt läxa

 6. Den äkta militära experten (att skilja från svenska dussin ören experter av typen Paasikivili, Oksanen och dylik) ger följande diagnos av ”hälsotillståndet” för USA. Njut ryssofober🤣🤣🤣

  ”The crisis of American national power has begun. America’s economy is tipping over, and Western financial markets are quietly panicking. Imperiled by rising interest rates, mortgage-backed securities and U.S. Treasuries are losing their value. The market’s proverbial “vibes”—feelings, emotions, beliefs, and psychological penchants—suggest a dark turn is underway inside the American economy.

  American national power is measured as much by American military capability as by economic potential and performance. The growing realization that American and European military-industrial capacity cannot keep up with Ukrainian demands for ammunition and equipment is an ominous signal to send during a proxy war that Washington insists its Ukrainian surrogate is winning.

  Russian economy-of-force operations in southern Ukraine appear to have successfully ground down attacking Ukrainian forces with the minimal expenditure of Russian lives and resources. While Russia’s implementation of attrition warfare worked brilliantly, Russia mobilized its reserves of men and equipment to field a force that is several magnitudes larger and significantly more lethal than it was a year ago.

  Russia’s massive arsenal of artillery systems including rockets, missiles, and drones linked to overhead surveillance platforms converted Ukrainian soldiers fighting to retain the northern edge of the Donbas into pop-up targets. How many Ukrainian soldiers have died is unknown, but one recent estimate wagers between 150,000-200,000 Ukrainians have been killed in action since the war began, while another estimates about 250,000.”

  Framtiden ser inte ljus ut för samling sionist/neokosnervativ anhang av typen Nully, Sully, Blinki plus självklart Voldemort Kokainsky och hans ”blås på” kompanjörer 🎚🎚🎚

  Läs mer här: https://www.globalresearch.ca/gathering-storm-america-self-inflicted-trouble-ukraine-aggravates-our-dangerous-trouble-home/5813864

 7. Att den så hypade militärmakten USA producerar dyra skrot är vida känt. Här är senaste misslyckat försök att testa en hyper sonisk missil (som tex Ryssland och Kina redan har)

  ”The US Air Force has revealed at least the fourth failed test of a hypersonic missile system made by defense contractor Lockheed Martin, suggesting that it’s more likely to adopt a competing system built by Raytheon.

  “The one we just had was not a success,” Secretary of the Air Force Frank Kendall told members of a US House committee on Tuesday. “We did not get the data that we needed from that test, so they’re currently examining that to try to understand what happened.”

  Kendall was referring to a March 13 test of the AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW), a hypersonic attack cruise missile, off the coast of Southern California. He gave no specifics on what went wrong with the launch. His comments may have come as a surprise to lawmakers because the Air Force issued a press release last week indicating that the ARRW test “met several objectives.” The release made no mention of the test’s failure.

  The ARRW has been under development since 2018 and was delayed after three failed booster tests in 2021. The Air Force claimed the first successful launch of the missile last May, saying it reached speeds exceeding Mach 5, or five times the speed of sound.

  US forces don’t yet have a fully operational hypersonic missile system, as Washington has fallen behind Russia and China in the race to develop such weapons.”💩💩💩

  ”Hypersonic missiles travel at speeds over Mach 5 and are highly maneuverable, making them difficult to shoot down.”

  https://www.rt.com/news/573767-us-air-force-admits-failed-hypersonic-test/

  Njut russo- och sinofober🤣

 8. EU-länder söker skydd mot ukrainskt spannmål
  Polen och Rumänien vill att lokala bönder ska skyddas mot en flod av billig import

  Polen och Rumänien har vädjat till EU-kommissionen att inrätta en exportspårningsmekanism för ukrainsk spannmål, avslöjade ländernas respektive premiärministrar, Mateusz Morawiecki och Nicolae Ciuca, vid en affärskonferens i Bukarest på tisdagen.

  Enligt de högre tjänstemännen har Ukraina fraktat mycket av sin spannmål genom angränsande östeuropeiska länder efter att dess hamnar i Svarta havet blockerades mitt i Rysslands militära operation. Många av dessa försändelser är mycket billigare än lokala produkter, och på grund av olika faktorer har de aldrig lämnat Polen eller Rumänien, vilket har väckt klagomål bland lokala bönder om att ukrainsk import underskrider lokala grödor.

  ”Tillsammans är vi engagerade i en process för att diskutera med EU-kommissionen vilka mekanismer som bör vara för att upprätthålla spårbarheten av ukrainsk export och slutdestinationer,” sa Ciuca. Morawiecki tillade att båda nationerna ”kämpar tillsammans för att denna säd ska lämna våra länder” och behöver Bryssel hjälp med sin sak.

  ”Det här spannmålet, som utlovat av EU-kommissionen, var tänkt att gå till Afrika och Mellanöstern. Under tiden ledde processuella brister och försening i vissa områden till att en del av denna spannmål och andra jordbruksprodukter har blivit kvar, vilket pressar ner priserna för bönder”, citerade den polska premiärministern.

  Enligt EU-kommissionens uppskattningar har bönder från Polen, Rumänien, Ungern, Bulgarien och Slovakien förlorat cirka 417 miljoner euro (451 miljoner dollar) under det senaste året på grund av överutbudet av spannmål orsakat av ukrainsk export.

  Det är inte första gången som EU-medlemmar uppmärksammar de problem som ukrainsk spannmålstransitering orsakar för östeuropeiska länder.

  Under ledning av Polen bad sex nationer Bryssel om kompensation till jordbrukare och ett stopp för ukrainsk transit genom deras territorier redan i januari. Rumäniens jordbruksminister Petre Daea sa tidigare denna månad att EU-kommissionen planerade att tilldela 56,3 miljoner euro för att kompensera jordbrukare, men beskrev det beloppet som otillräckligt och uppmanade Bryssel att anslå mer från Europeiska kommissionens reservfond. Kommissionen förväntas fatta ett slutgiltigt beslut senare i veckan.
  https://swentr.site/business/573747-eu-farmers-ukraine-grain/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here