867 militärbaser på nytt onlineverktyg! Kolla här!

0
1670

Se 867 militärbaser på nytt onlineverktyg

0

Av David Swanson , 15 november 2022

World BEYOND War har lanserat ett nytt onlineverktyg som låter användaren se en jordklot märkt med 867 amerikanska militärbaser i andra länder än USA. Du kan zooma in för en satellitvy och detaljerad information om varje bas. Verktyget tillåter också filtrering av kartan eller listan över baser efter land, regeringstyp, öppningsdatum, antal personal eller tunnland ockuperad mark.

Denna visuella databas undersöktes och utvecklades av World BEYOND War för att hjälpa journalister, aktivister, forskare och enskilda läsare att förstå det enorma problemet med överdriven förberedelse för krig, vilket oundvikligen leder till internationell mobbning, störning, hot, upptrappning och massvåld. Genom att illustrera omfattningen av det amerikanska imperiets militära utposter hoppas World BEYOND War uppmärksamma den större frågan om krigsförberedelser. Tack till davidvine.net för en mängd information som ingår i detta verktyg.

Utsnitt av kartorna i databasen.

USA, till skillnad från någon annan nation, upprätthåller detta enorma nätverk av utländska militära installationer runt om i världen. Hur skapades detta och hur fortsätter det? Vissa av dessa fysiska installationer finns på mark som ockuperats som krigsbyte. De flesta upprätthålls genom samarbete med regeringar, många av dem brutala och förtryckande regeringar som drar nytta av basernas närvaro. I många fall fördrevs människor för att ge plats åt dessa militära anläggningar, vilket ofta berövade människor jordbruksmark, tillför stora mängder föroreningar till lokala vattensystem och luft och existerade som en ovälkommen närvaro.

Här har vi använt verktyget för att visa USA:s bas på Ørland.
Här har vi använt verktyget för att visa USA:s bas på Ørland.

Amerikanska baser i främmande länder ökar ofta geopolitiska spänningar, stödjer odemokratiska regimer och fungerar som ett rekryteringsverktyg för militanta grupper som motsätter sig den amerikanska närvaron och de regeringar som närvaron av militärbaser stärker. I andra fall har utländska baser gjort det lättare för USA att starta och genomföra katastrofala krig, inklusive de i Afghanistan, Irak, Jemen, Somalia och Libyen. Över det politiska spektrumet, och även inom den amerikanska militären, finns det ett växande insikt om att många utomeuropeiska baser borde ha stängts för decennier sedan, men byråkratisk tröghet och missriktade politiska intressen har hållit dem öppna. Uppskattningar av den årliga kostnaden för USA, från dess utländska militärbaser, varierar från 100 till 250 miljarder dollar.

Se en video om det nya basverktyget:

Föregående artikelKriget i Ukraina: Lugnet före stormen?
Nästa artikelNödvändig information till DN: USA, EU, FN säger att Taiwan är en del av Kina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here