Kriget i Ukraina: Lugnet före stormen?

6
1187

Denna rapport av professor Glenn Diesen publicerades 16 november hos https://steigan.no/2022/11/krigen-i-ukraina-stille-for-stormen/?utm_source=substack&utm_medium=email

Kriget i Ukraina: Lugnet före stormen?

Det handlar om ett samtal mellan pensionerade överste Douglas Macgregor och professor Glenn Diesen.

Överste Douglas Macgregor delar med sig av sina perspektiv på kriget i Ukraina. Macgregors perspektiv är att USA:s Rysslandspolitik inte har varit i dess eget intresse eller i Ukrainas intresse, och att medias felaktiga framställning av konflikten gör den värre.

Föregående artikelHur är läget i kriget nu? Vad sa Scott Ritter igår?
Nästa artikel867 militärbaser på nytt onlineverktyg! Kolla här!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Stor respekt har jag för MacGregor, det fick jag då han var den förste person som offentligt talade klarspråk om Zelensky.
  Redan 4 mars 2022 intervjuades han i FoxNews om Zelensky. Den intervjun har raderats på flera twitter konton, hittade en som lyckats behålla intervjun, twitterpoliserna sökte inte på denna persons twitter.

  Syntes tydligt att intervjuaren var chockad över MacGregors uttalanden om Zelensky. Han kände sig även tvungen att säga att han inte höll med MacGregor om hans syn på Zelensky.
  Vad sa MacGregor, jo bland annat:

  Zelensky sätter den ukrainska befolkningen i en onödigt stor risk, med den politik han för.
  Zelensky är en marionett.

  Intervjuaren: Är han inte en hjälte?

  MacGregor: Jag kan inte se något heroiskt i denna man. Om han vill göra något heroiskt kunde han neutralisera Ukraina. Det vore inte bara bra för Ukraina utan även bra för oss.
  Kriget kunde vara slut, för en tid sedan om han neutraliserade Ukraina.

  Jag har däremot ingen respekt alls för våra politiker som inte ser vem Zelensky egentligen är.
  Jag har aldrig hört honom säga något klokt och vettigt i en intervju. Dessutom den ena lögnen efter den andra, utan skam i kroppen.

 2. For USA, Ukraine no longer ’victim of aggression’, and Zelensky becomes a thorn in the side
  USA började kraftigt undertrycka Kievs försök att få specialoperationen att utvecklas till Rysslands direkta konfrontation med Nato. Varken Warszawa eller London kommer att hjälpa Ukraina – Washington har redan fattat ett beslut.
  För USA är Ukraina inte längre ”offer för aggression”, och Zelenskij blir en tagg i ögonen

  Kievregimen försökte dra fördel av explosionen (det är fortfarande okänt om det var en olycka eller en attack) av den ukrainska antimissilen S-300 på Polens territorium för att officiellt få Nato inblandat i ett fullfjädrat krig med Ryska federationen.

  Direkt efter raketsprängningen i den polska byn den 15 november meddelade president Volodymyr Zelenskij att det var en rysk missil. Han skyndade sig att anklaga Ryssland för att ”spridit fientligheter till Natos territorium”.
  Han var envis om det även efter att ledarna för Nato, USA, EU och till och med Polen sagt att antimissilen avfyrades från ett ukrainskt luftförsvarssystem i ett försök att fånga upp en rysk missil som hade avfyrats som en del av en massiv strejk mot det ukrainska energisystemet den 15 november.

  ”Jag tvivlar inte på att det inte var vår missil, inte vår missilattack. Det är meningslöst för mig att inte lita på dem [militären]. Jag har varit med om ett krig med dem”, sade Ukrainas president och syftade på till rapporter från flygvapnets befälhavare Mykola Oleshchuk och överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor Valery Zaluzhny. Han brydde sig inte ens om att ”lägga fram bevis” som han inte hade.

  Enligt CNN försökte Zelensky kontakta USA:s president Joe Biden per telefon, men samtalet ägde inte rum.

  Biden sa till reportrar att Zelenskys kommentarer om den ryska missilen som exploderade i Polen inte kunde bevisa att det faktiskt var en rysk missil.

  ”Det är inte bevisen,” sa Biden till reportrar.

  Man kan anta att Biden var arg på Zelenskij när han sa att han litade mer på sina generaler. Det råkade bara vara så att Zelensky förödmjukade Biden offentligt.

  Sprickorna mellan Washington och Kiev kommer att växa sig större
  Västerländska publikationer noterar att konflikten verkligen var mycket överraskande.

  Politico, med hänvisning till källor i den amerikanska administrationen, rapporterade att Washington under de senaste två dagarna har gjort ett antal samtal till EU-länder (som förmodligen stödde Zelenskys åsikter om raketsprängningen i Polen) och Kiev och uppmanat dem att avstå från att göra kategoriska uttalanden tills utredningen i Polen var klar.

  Motsägande uttalanden har således illustrerat en av de första allvarliga meningsskiljaktigheterna mellan Washington och Kiev, och sådana meningsskiljaktigheter kan växa i antal, avslutade Politico.

  New York Times kallade situationen för ett sällsynt exempel på offentliga meningsskiljaktigheter mellan Ukraina och dess allierade.

  Polens president Andrzej Duda sa att Ukraina endast skulle få tillgång till utredningen om ett internationellt avtal slöts i denna fråga. Under tiden kommer ukrainska specialister endast att få bekanta sig med utredningsdata.

  Moskva driver Washington mot realpolitik
  Det verkar som att Washington vände sig till verklig politik redan före kongressvalet.
  Väst ser inte längre Ukraina som ett offer för våld som alltid har rätt. Utan tvekan rapporterar IAEA det verkliga läget vid ZNPP, och satellitspårningsdata indikerar vem som gömmer sig bakom civila. Säg vad du vill, men det liberala axiomet om prioriteringen av mänskliga rättigheter är inte bara ord för västvärlden, särskilt när det är väldigt svårt att lura människor i Internets tidsålder.

  USA är inte längre nöjd med Zelenskij som en president som ljuger, blir oförskämd, inte respekterar hjälp och vars ambassadörer i väst beter sig ännu värre.

  Ryska diplomater lyckades övertyga Washington om att det skulle vara bättre för alla att dela Ukraina:
  Europa kommer att få tillbaka billig energi,
  USA kommer att sluta tänka på ett verkligt kärnvapenhot,
  Polen kommer att få nya/gamla territorier,
  Ryssland kommer att få säkerhetsgarantier, som inte kommer att vara tomma ord, utan erövrade historiska territorier.

  Naturligtvis kommer London att förbli missnöjda. Storbritannien vill att EU ska falla isär, men USA är absolut inte nöjda med ett sådant perspektiv. Ryska diplomater lyckades övertyga Washington om att det skulle vara bättre för alla att dela Ukraina:
  Europa kommer att få tillbaka billig energi,
  USA kommer att sluta tänka på ett verkligt kärnvapenhot,
  Polen kommer att få nya/gamla territorier,
  Ryssland kommer att få säkerhetsgarantier, som inte kommer att vara tomma ord, utan erövrade historiska territorier.

  Naturligtvis kommer London att förbli missnöjda. Storbritannien vill att EU ska falla isär, men USA är absolut inte nöjda med ett sådant perspektiv. Det fragmenterade och ostyrbara Europa är en stor chans för Ryssland att vinna hybridkriget och bryta upp Nato. Det verkar som att Ungern och Turkiet inte skulle vilja dra sig ur alliansen.

  Beslutscentret i USA har fått bevis som bevisar att den ryska resursen och militära potentialen är mycket mer kraftfull än vad som rapporterats. Det kommer att vara för sent att förhandla nästa höst, eftersom Ryska federationen kommer att uppnå sina mål militärt, och Ryssland kommer att ta mycket mer än vad det redan har tagit.

  Resultatet av konflikten mellan Ryssland och USA på Ukrainas territorium närmar sig, och det kommer att bli politiskt.
  https://english.pravda.ru/world/154850-usa_ukraine_zelensky/

 3. Media: Zelenskij grälade offentligt med väst

  Oenighet om bedömningen av missilincidenten i Polen har lett till en spricka mellan Ukrainas president Volodymyr Zelensky och västvärlden, skrev kolumnisten Carly Olson i en artikel i New York Times.

  ”Detta är ett sällsynt exempel på offentlig kontrovers mellan Ukraina och dess allierade, inklusive Washington,” står det i publikationen.

  Författaren till materialet påminde om att Zelenskij fortsätter att insistera på att Kiev inte var inblandad i det inträffade, vilket strider mot uttalandena från USA och Nato om att ammunitionen tillhör det ukrainska luftförsvarssystemet.

  Ukrainas president sa på onsdagen att han inte tvivlade på att hans land inte var inblandat i händelsen, men dagen efter noterade han att han inte var hundra procent säker på detta.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/11/19/smi-zelenskiy-publichno-possorilsya-s-zapadom

 4. Det är många som har talat om det stora slaget i december, då Ryssland skall sätta in alla sina mobiliserade, de 300000, och nu läser jag på militärkanalerna att Ukraina börjar evakuera från Cherson, och dessutom mobilisera de män som stannade kvar i Cherson.

  Antar att de som stannade kvar och fortfarande lever är solidariska med Ukraina. De har låtit avrätta 37 person som inte lät sig evakuerats med ryssarna. Detta är civila personer. Det har räckt att de haft ett gammalt ryskt pass eller att de inte kunnat talar ukrainska, för att bli betraktade som förrädare.

  Ukrainarna har satt upp poster i Cherson där de står: Lär dig ukrainska om du inte redan kan det, för när kriget är över kommer inte straffet för att inte tala ukrainska vara över.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here