Nödvändig information till DN: USA, EU, FN säger att Taiwan är en del av Kina

1
1755
Bild från Taiwan. Misstänkt kinesiskt.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är lika aktuell vill jag påstå.

______________________________________________________________

Marianne Björklund rapporterar om Kina i DN Marianne Björklund: Kina välkomnar en upptining av relationerna. Det stämmer säkert. Hon skriver ”Taiwan tillhör enligt Kina dess territorium…”, vilket ju stämmer. I mail till henne skrev jag ”Varför nämner du inte att inte bara Kina utan också FN, USA och EU anser att Taiwan är en del av Kina? Blir närmast en slags desinformation i en känslig och viktig fråga.”

Tjatigt att upprepa i DN: ”Dagens DN – kommentar”: Är Taiwan rentav en del av Kina?

och Mina kommentarer i DN (”Dagens Nys”) 18 oktober om Taiwan

Min kommentar under ”Ifrågasätt” i DN på nätet:

I artikeln nämns ”Taiwan tillhör enligt Kina dess territorium och ska införlivas om det så ska ske med en militär invasion.”. Detta stämmer, men USA deklarerade för snabbt 50 år sedan att Taiwan är en del av Kina. Detta anser förstås också FN, och det är EU:s officiella politik. Viktigt att ta fasta på i dagens läge.

Taiwan har varit en del av Kina i många hundra år. Olika stater har tidvis kunnat splittra bort ön från Kina. Nederländerna på 1600-talet, Japan efter kriget 1894-95, och USA genom stöd till Koumintang som besegrades i inbördeskriget i Kina 1945-1949. Utan USA:s stöd hade Taiwan varit en del av Kina. Man kan göra en jämförelse med Gotlands status, trots olikheter. Gotland är en del av Sverige, men låg tidvis under danskt välde och under Hansan. Första expeditionen från fastlands-Kina till Taiwan var 605. Sedan 1683 har Taiwan var del av Kina förutom under perioder då andra länder besatt ön då Kina var svagt eller hade besegrats i krig. Detta gällde alltså av Japan vid kriget mot Kina 1894-95. År 1945 flydde den besegrade Chiang-Kai-Sheik till och kunde där upprätta en drygt 30-årig diktatur med hjälp av USA.

Taiwan representerade i många år hela Kina i FN efter WWII.
Föregående artikel867 militärbaser på nytt onlineverktyg! Kolla här!
Nästa artikel100 000 protesterade i Prag mot kriget, sanktionerna, elpriserna, Nato, EU! Protester i Stockholm idag!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. 1,4 miljarder nöjda Kineser talar sitt tydliga språk. Ingen kan ljuga sig för bi detta. DN försöker sjävklart – det finns trots allt många svenskar som är redo att duperas och kan svälja vad helst DN (Dagens Nonsens) hittar på.

    Även västs älskling ”mänskliga rättigheters kämpe” säger att USA är auktoritär. Men om detta ojar självklart inte DN (Dagens Nonsens). Det är död tyst om detta i västmedier i allmänhet. Läs mer om Ai Wei Weis intervjun med PBS Firing Line här: https://www.globaltimes.cn/page/202111/1239247.shtml

    I andra nyheter: Senaste olyckan med USAs i särklass dyraste skrotvapen F-35 flygplan: https://sputniknews.com/20211117/uk-f-35-fighter-jet-from-queen-elizabeth-destroyer-falls-into-mediterranean-1090807197.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here