Mina kommentarer i DN (”Dagens Nys”) 18 oktober om Taiwan

3
1675

DN-journalisten Marianne Björklund publicerade igår två artiklar om Taiwan-konflikten. Jag kommenterade båda med delvis överlappande text i ”Ifrågasätt” i DN på nätet med max. 1500 ord.

Den första artikeln har titeln Hon leder ett land under ständigt hot om invasion.

Min kommentar

Låt mig påminna om att USA under 1970-talet och senare EU har erkänt att Taiwan är en del av Kina. Likaså ersatte Kina Taiwan som officiell representant i FN för 50 år sedan. Dessa centrala fakta nämns sällan eller aldrig i den allmänna debatten.

Taiwan har varit en del av Kina i många hundra år. Olika stater har tidvis kunnat splittra bort ön från Kina. Nederländerna på 1600-talet, Japan efter kriget 1894-95, och USA genom stöd till Koumintang som besegrades i inbördeskriget i Kina 1945-1949. Utan USA:s stöd hade Taiwan varit en del av Kina de facto. Första expeditionen från fastlands-Kina till Taiwan var 605. Sedan 1683 har Taiwan var del av Kina förutom under perioder då andra länder besatt ön då Kina var svagt eller hade besegrats i krig. Detta gällde alltså av Japan vid kriget mot Kina 1894-95. År 1945 flydde den besegrade Chiang-Kai-Sheik till och kunde där upprätta en drygt 30-årig diktatur med hjälp av USA.
Man kan göra en jämförelse med Gotlands status, trots olikheter. Gotland är en del av Sverige, men låg tidvis under danskt välde och under Hansan.


Den andra artikeln bär titeln Så blev Taiwan den farligaste platsen på jorden.

I artikeln står korrekt ”År 1979 anslöt sig USA till policyn ”ett Kina”, en politik som ur Pekings synvinkel innebär att Taiwan tillhör Fastlandskina.”
Men det saknas belägg för att ” I praktiken godtog amerikanska politiker Kinas tolkning, utan att för den skull stödja den.”

Kinesiska plan trängde inte in i Taiwans luftförsvarszon utan i Taiwans ”Air Defense Identity Zone” ett luftrum över land eller vatten, där identifiering, lokalisering och kontroll av civila flygplan utförs utifrån ett nationellt säkerhetsintresse, kan ske utöver landets gränser.

Vidare erkänner EU och FN Kinas syn att Taiwan är en del av Kina. Denna nämns inte i debatten, som verkar anpassas till USA:s strävan att demonisera sin främsta, betydligt fredligare konkurrent i världspolitiken.

Taiwan har varit en del av Kina i många hundra år. Olika stater har tidvis kunnat splittra bort ön från Kina. Nederländerna på 1600-talet, Japan efter kriget 1894-95, och USA genom stöd till Koumintang efter inbördeskriget 1945-1949. Utan USA:s stöd hade Taiwan varit en del av Kina de facto. Första expeditionen från fastlands-Kina till Taiwan var 605. Sedan 1683 har Taiwan var del av Kina förutom under perioder då andra länder besatt ön då Kina var svagt. År 1945 flydde den besegrade Chiang-Kai-Sheik till och kunde där upprätta en drygt 30-årig diktatur med hjälp av USA.


Mer om Taiwan-debatten

Studio DN 14 oktober: Vad händer om Kina invaderar Taiwan?

En kommentar av mig publicerades i DN 14/10 under ”Ifrågasätt” till ovan nämnda DN-artikel. “Dagens DN – kommentar”: Är Taiwan rentav en del av Kina?

Föregående artikelFår vi sämre och dyrare vård?
Nästa artikelMin senaste kommentar i DN (”Dagens nys”) till Peter Wolodarski- planerade Trump statskupp? Har USA utfört någon statskupp?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Det är diplomatiskt, märkligt nog, på det sättet att om man lägger samman de politiska och diplomatiska ställningstagandens resultat och slutsatser som råder i världen med ”Ett-Kina-politiken” sedan 1970-talet, så ÄR det som förekommer i dag på ön Taiwan redan just en ockupation av kinesiskt territorium. Av amerikanska vapen och rådgivare liksom ett lokalt provinsstyre som inte följer det ENDA erkända Kinas konstitution, eftersom inget land i princip anser att ön och provinsen Taiwan är just självständig, och kan lika lite som Åland eller Gotlands kommun och Region fatta beslut om utrikespolitik och militära vapeninköp, allra minst främmande länders militära närvaro på ön Taiwan.

  Där hade ju de flera förra kolonierna Macao(portugisisk) och Hong Kong(brittisk) i Kina avgjort skillnad i sitt förhållande till staten Kina: de var båda -de facto och de jure- delar av andra stater än Kina, tills de för 25 år sedan gavs åter till landet Kina.

  Taiwan har däremot aldrig haft denna historiska position.

  Det är lite svårt att förstå detta nyväckta ”Taiwan-problemet” eftersom i princip alla stater i världen redan sedan 50 år tillbaka just anser att det tillhör liksom är en icke-självständig del av just: Kina.

  Problemet är ett helt annat som inte har det minsta med just ön Taiwans befolknings väl och ve att göra.

  De brutala våldshärskarna i Washington söker konflikt med just Kina på grund av de amerikanska Förenta staternas pågående geopolitiska nedgång och att Euroasien kommer att bli den ekonomiskt, diplomatiskt, politiskt och ekonomiskt ledande kontinenten i världen under det nya 21:a århundradet, som inte kommer att bli amerikanskt, tvärtom.

  För de ledande imperiekretsarnas narcissister i en utsocknes by som Washington att snart hamna i ett hörn av världskartan, med snart mindre än 4(!) % av världsbefolkningen, måste den historiska geopolitiska utvecklingen vara skräckblandat förskräcklig och hotfull, man håller helt enkelt på att förvandlas till ett Brasilien med några atomraketer.

  Kanske de kan uppsöka Dr. Phil i hans tv-studio för att få lite rejäl manlig peppning när den mentala imperiala horror vacuui (skräck för tomrummet) sätter in i de svårare skoven?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here