Min senaste kommentar i DN (”Dagens nys”) till Peter Wolodarski- planerade Trump statskupp? Har USA utfört någon statskupp?

15
1494
President Allende, mördad vid statskupp 11 september 1973.

 

I söndags hade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski som vanligt en söndagskrönika Peter Wolodarski: Medan vi blundar förbereder Donald Trump en ny statskupp.

Jag kommenterade i ”Ifrågasätt” i DN på nätet med max. 1500 ord och fick 10 kommentarer till min kommentar. Jag plockar från redan publicerade blogginlägg som regel. En kommentar tar ungefär 5-15 minuter för mig. Har frågat hur många som läser den återkommande diskussionen under ”Ifrågasätt” till olika artiklar, men man vill inte lämna ut någon information. Med tanke på den ringa tidsåtgången är arbetsinsats ändå försvarlig.

Förmodligen innebär mina synpunkter ingen större sensation för den genomsnittlige läsaren på bloggen. Jag skrev:


”Jag är nog ungefär lika kritisk mot Donald Trump som Peter Wolodarski är. Fast beläggen för statskupp är ganska svaga.

Mycket större belägg finns dessvärre för att USA genomfört, varit delaktig i eller stött statskupper mot demokratier. Med föga kritik från Väst eller i media. Det är ett större problem.

En ofullständig lista:
• Mossadeq i Iran 1953 (USA och Storbritannien)
• – 1954 Arbenz i Guatemala
• – 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo vilket inleder kaoset
• 1964 president Goulart i Brasilien
• – 1965 president Sukarno i Indonesien (Minst 500 000 döda)
• – 1973 Allende i Chile
• – 1970 Sihanouk i Kambodja
• -1980 statskuppen i Turkiet
• – 1983 USA invaderar och störtar Bishopregeringen i Grenada
• – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
• – 2014 I Haiti (Aristide)
– 2009 Zelaya i Honduras
• – 2014 Stödet statskuppen i Ukraina med stöd av EU
• – 2018-2019: Statskuppsförsök i Venezuela med stöd av Sverige och andra EU-länder
• – 2019 statskuppen i Bolivia.
• – 2021 Stöd till statskuppsförsök i Belarus?

USA stödjer även c:a 70 % av världens diktaturer militärt.
Är världsledande i olaglig intervention i andra länders val.
(Forskaren Dov Levin i USA – se (https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2016/09/07/sure-the-u-s-and-russia-often-meddle-in-foreign-elections-does-it-matter/?noredirect=on)).”


Kommentarer till min kommentar.

Ingen av de 10 kommentatorerna försökte sakligt bemöta min kommentar. Två typiska svar:

En skrev ”Ungefär trettionde gången Anders Romelsjö presenterar denna hittepålistan i detta forum. Tröttnar han aldrig? ”

En annan läsare skrev ”Fantastiskt mycket antagande från din sida Anders…”

Jag svarade en av kommentatorerna ”Eller ett mycket relevant inlägg i ämnet ”USA och statskupper”. Eller ovilja av kommentator att diskutera detta känsliga ämne. Glömde för resten statskuppen i Australien (!) 1975 2 “The British-American Coup That Ended Australian Independence” (Den brittisk-amerikanska kuppen som satte punkt för Australiens självständighet) av John Pilger publicerades först 2014 i The Guardian.”

 

 

Föregående artikelMina kommentarer i DN (”Dagens Nys”) 18 oktober om Taiwan
Nästa artikelDN (”Dagens nys”) – min kommentar i DN till hyllningarna av Colin Powell, talesman för USA:s krigspolitik.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Det verkar som, bäste Anders, att den s.k. faktaresistensen som liberala förståsigpåare alltid drabbat folk på måfå ”till höger och vänster” också finns hos de mest liberala och uppenbarligen just faktaresistenta läsarna och USA-älskarna (som mig veterligen aldrig någonsin läser något om USA:s utrikespolitiska ageranden) hos den malliga stora morgontidningen.

  Faktum är ju att de amerikanska Förenta staterna har störtat säkert tio gånger fler demokratier än de hjälpt till att rädda just demokratier.

  De amerikanska Förenta staterna är verkligen världens främsta jordemor för födelsehjälp till världens samtida diktaturer. Dessa statistiska fakta är ju oomstritt korrekt.

  För dessa faktaresistenta Dagens Nyheters-läsare tycks inte förstå det exakta sambandet mellan amerikansk utrikespolitik och de nyliga sammanbrotten i Irak och Afghanistan. Det är liksom ”slumpens fel” att de amerikanska Förenta staterna inte kunde utkämpa de där fyra storkrigen samtidigt på varsina hörn av världen, som Donald Rumsfeld uttryckte inför Irak-kriget år 2003.

  I den gamla anglo-amerikanska världsordningen som liberaler lever kvar i, gör, precis som Moder Teresa, inte Washington några fel. Någonsin. Dessa liberaler går alltid, varhelst i världen, med paraplyerna uppfällda när det regnar i Washington.

  Det är väl akademiskt exakt definitionen på just politisk faktaresistens.

  Heja Liberalerna! – den nya partisymbolen med fräs i slokar och slaknar betänkligt numera, och inga fler mörkblå piller hjälper, inte ens mot liberal faktaresistens. Tycks det.

 2. Kommer inte på ett enda land som har demokrati i ordets rätta bemärkelse. Största delen är demokraturer. Trump blev president för att han var uppbackad av precis samma personer som backade upp Killary och Joe, ingen blir president i uza utan oligarkernas stöd. Precis som när sleepy Joe blev president. Valen är en stor show i uza, glöm vad som är viktigt, bara se på showen. Allt detta vet Wolodarski, men hans uppgift är att splittra.

  • USA är inte ens en demokratur utan det är Deep State som i verkligheten styr verksamheten! De flesta länder har en Deep State bestående av oligarkfamiljer och de stora maktpartiernas partieliter. Sverige är ett typexempel på just detta. Ibland kommer maktkamper inom den djupa staten i Sverige upp till ytan som när Juholt sparkades ut! Liberalismen är död som politisk kraft bland vanligt folk men som en totalitär lära med en tunn fernissa av humanitet har makteliten liberalismen som käpphäst! Alltid lurar det någon…

 3. Liberaler har blivit de nya stalinisterna, och
  tål inte om någon säger emot, de är väldigt trängda. Därför väljarna sviker dem, och nu måste de värva kändisar, som röstmag-neter, som söker nya arenor, som en plats i riksdagen.

  Ett viktigt CIA-regimechange- projekt som
  inte kom med för vem kan hålla ordning på både amerikanska och brittiska inbland-ningar….

  Dåvarande Sydvietnams president, Ngo Diem, blev likviderad, den 2/11 1963, i en
  CIA-kupp, som givet påverkade det komm-ande Vietnamkriget. Vem som fanns bakom nästa gamechanger, sen den
  22/11, var kanske CIA?

  • Väljarna sviker dem för liberalerna har svikit väljarna. Under reinfeldteran så fanns det ingen liberal politik, man kan inte vara i längden ett stödparti till dom stora pojkarna utan att förlora röster. Stalin har inget med folkpartiet att göra, han gjorde nåt för sitt land.
   Uza och brittiska inblandningar finns i alla oroligheter världen runt

  • Jag håller delvis med.

   I flera länder talar man allt oftare om att liberalismen mer och mer blir doktrinärt totalitär, och ideologiskt helt demokratiskt intolerant.

   Vi ser ju bara det svenska skoleländet till system där det guldbadande paret Bergström (Engelska skolan) blivit miljardärer på att inhösta….skattepengar. En ägarmetod som endast är tillåten i – Sverige! I Amerika är det strikt förbjudet!!

   Vi vet att att opinionen är starkt EMOT vinstdrivande skolor, liksom att en folkomröstning skulle omedelbart skicka dessa skatteblodsugande profitörskolor i papperskorgen.

   Att frågasätta dessa nyliberala stalinistiska dogmer får inte göras. Paret Bergström tyckte att Sverige blivit ”kommunistiskt” med hur opinionen såg ut och vilar nu ut i lyxvåning i Amerika.

   Liberalismens mest totalitära gren har nu gjort denna helt falska pseudomarknad (barnutbildning kan aldrig utgöra en sann marknad) omöjlig att reglera och förändra, medan sabotaget mot samhället är avsevärt sämre skolresultat liksom att de unga grabbar på glid i skolan som förr togs om hand av kamratstöd och lärare, nu lämnar skolan tidigt och finner andra vardagsverksamheter i knarkförsäljande gäng som skyddas och hämnas med skjutvapen och dynamit.

   Tok-neoliberalismen i ett svenskt nötskal!

   Ska vi som enda land behöva ha det så? Sambandet mellan skolsystemets misslyckande i över 20 år och har också gett oss Europas våldsammaste och mordiska ungdomsgängskrimalitet.

   Det är så liberalismens totalitära blinda fostrar och tar hand om det käraste vi har: barnens generation.

   Privatiseringen av skolan och det liberala sabotaget mot kunskapssamhället är ett allvarligt brott mot hela Sverige, folket och staten, och de som upprätthållit detta skolaktiebolagssystem borde ställas inför domstol och sättas i fängelse.

 4. Om den tänkta publiken ständigt vägrar lyssna, vad är då syftet att försöka samtalet med den? Det finns naturligtvis mängder av människor i Sverige som är betydligt intressantare som publik. Men se där är problemet!
  I en artikel jag nyss översatte åt dig Anders, skriver Eric Zuesse ”Allmänheten tror främst på propaganda, oavsett hur konsekvent det sedan har dokumenterats att den varit baserad på lögner. Till exempel: denna nyhetsrapportering [denna artikel] skickas samtidigt till praktiskt taget alla nyhetsmedier i USA och allierade länder. Låt oss se hur många av dem som publicerar den. För när allt kommer omkring så är det här definitivt inte propaganda. Allt i denna rapportering dokumenteras via länkarna, som alla är från utomordentligt relevanta och pålitliga källor. Propaganda gör inte så. Men få människor märker ens detta. Det är på så vis som imperialisterna rutinmässigt kommer undan med massmord, till exempel i Irak, Syrien och Ukraina.” Det jag hoppas på, är det uppenbara faktum att verkligheten allt mer påtagligt och uppenbart skiljer sig från vad DN och andra meddelar svenska medborgare. Och det gäller många frågor.

  • Bertil, tack för översättningen av artikeln ”USA backar kanske, för att undvika ett tredje världskrig?” som kommer att publiceras under de närmaste dagarna.

 5. Militären förberedde enligt Richard Black däremot en kupp mot Trump, lite mer trovärdigt än att Trump skulle förbereda en kupp. Trump har inte militären med sig, då han vill avsluta flera krig och minska deras budget.
  En debatt med f.d. head of the law division in Pentagon Richard Black diskuterar en planerad militärkupp mot Trump, han har rätt stark bevisning för vad han säger, då han direkt refererar till olika högre militärer och vad de har gjort och sagt med deras egna ord.
  NSA whistleblower Kirk Wiebe är med i diskussionen och är tacksam för att Richard Black har belyst detta på ett trovärdigt sätt, med mycket fakta, och att han visat vilken avsaknad av respekt dessa höga militärer har för amerikansk lag. Kirk Wiebe vänder sig till tittarna och säger: var inte bara de som ser på och inte gör något. Ta ställning och gör något, om det så bara är ett telefonsamtal till politikerna.

  Trump hade givit order om trupp bortdragande från Syrien. General Mathis flög omedelbart till TelAviv och såg till att ordern om att ta bort trupper från Syrien ej skulle verkställas.
  https://www.youtube.com/watch?v=2IZVwDvZN34

  • Det blev fel i min kommentar, jag var inte tillräckligt uppmärksam då jag lyssnade första gången. Försvarsminister Mathis avgick då Trump annonserade att han tänkte ta bort alla amerikanska trupper från Syrien. Anledningen skulle vara att det skulle bli ett tomrum i beslutskedjan, så ordern inte skulle kunna verkställas. I samband med detta flög Bolton (inte Mathis till Tel Aviv) och återtog presidentens order.

 6. Diane Sare, samtalsledare antyder att Kennedy mördades p.g.a. hans antikrigs inställning. Kennedy blev utsatt för stora påtryckningar att USA skulle invadera Kuba. Han motsatte sig detta, och dessutom avskedade han de personer som var arkitekten bakom förslaget. han motsatte sig att USA skulle vara med i Vietnam kriget och ville dessutom ha samarbete med Sovjet. Sedan vet vi hur det gick för Kennedy.

  Det fanns noga genomtänkta planer hur invasionen av Kuba  skulle ske, och de finns nedskrivna. En del av dem finns i texten nedan:…Bomb the U.S. base at Guantanamo, Cuba and destroy U.S ships–”Lob mortal shells from outside of base into base… Blow up ammunition in side the base: start fires. Burn aircraft on airbase (sabotage). Sabotage ship in harbor: large fires—napthalene. Sink ship near harbor entrance Conduct funerals for mock-victims…We could blow up a drone (un manned) vessel anywhere in the Cuban waters…The presence of Cuban planes or ships merely investigating the intent of the vessel could be fairly compelling evidence that she ship was taken under attack”
  ..Lie to news media
  ..Conduct terror atrocities inside the United States–”We could develop a Communist Cuban terror campaign in the Miami area in other Florida cities and even in Washington. The terror campaign could be pointed at Cuban refugees seeking haven in the United States. We could sink a boatload of Cubans en route to Florida (real or simulated) We could foster attempts on lives of Cuban refugees in the United States even to the extent of wounding in instances to be widely publicized. Exploding a few plastic bombs in carefully chosen spots….”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here