Alex Schulman och jag. Debatt och debattklimat i DN…

10
2055

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Är debattklimatet bättre idag?

 

”Mediapersonligheten” Alex Schuman skriver i DN ”Varför fortsätter väst att försöka prata med Vladimir Putin? Han har från första stund i kriget i Ukraina ljugit om precis allt-…”Det som krävs är förstås hårdare tag, att Europa enas och sätter större press på de länder som fortsätter att handla med Ryssland. I stället äger det motsatta rum.”…”Och i Kreml sitter andra djur, uppkläda i kostym. De ljuger utan att blinka, allt som kommer ur deras munnar är lögner. Peskov ljuger flinande, Medvedev ljuger upprört, Lavrov ljuger bistert.” Alex Schulman: Pjoskandet och daltandet med Ryssland är obegripligt

Jag kommenterade försynt under ”Ifrågasätt” i DN ”Och hur ska man behandla Biden, USA och Nato, vilkas oprovocerade krig i Afghanistan (med svensk hjälp), Irak, Syrien, Libyen (med svensk hjälp) dödat 2-3 miljoner detta millenium? Ryssland hade skäl att känna sig hotat – vilket inte alls rättfärdigare angreppet – medan USA och Nato inte var hotat av dessa länder.
Den som på goda grunder fördömer Rysslands angrepp måste förstås minst lika kraftfullt fördöma angrepp av USA och Nato, eller hur – Alex Schulman? Annat vore väl hyckleri och dubbelmoral.”

En läsare kommenterade emot och skrev bl.a.: ”Vilka totala dumheter. Om inte Naziryssland konstant invaderade de länder som har oturen att vara grannar med denna mördarstat så skulle ingen av dem behöva gå med i NATO för att få skydd. Vadi består hotet?”… ”Låt mig gissa. När USA krigade i Irak så stod du inte på barrikaderna och försvarade invasionen med ursäkten att Ryssland/Sovjet minsann hade invaderat Afghanistan, så det var fullt begripligt och acceptabelt att USA bombade i Irak. Gjorde du det? Nej? Då är ditt inlägg skenheligt, dryper av dubbelmoral och är endast drivet av oresonligt hat mot USA.”

Mitt svar: Jag demonstrerade mot Sovjets angrepp på Tjeckoslovakien 1968, mot angreppet på Afghanistan 1979 och mot USA:s angrepp mot Irak 2003. Och du då?
Sovjet spelade absolut huvudrollen i besegrande av Nazi-Tyskland – ett historiskt faktum. Och en resolution i mars mot nazism av Ryssland och andra länder fick stöd av de flesta länder. Bara USA och Ukraina röstade emot. 49 länder la ned sina röster, däribland Sverige. Säger det något? Denna tweet visar röstresultatet

Föregående artikelÄr kapitalexporten bevis på imperialism? Eller är teorier om imperialismen överspelade?
Nästa artikelKina tar ledartröjan i Centralasien
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Varför ska man prata med Alex Schulmann överhuvud taget? Schuman babblar om något bortom hans kompetens och inte är kvalificerad för – han kan mer än gärna få hålla sig till nöjen och liknande kändisskvaller och trams för ”innefolket” på sina träff runt svampen på Östermalm.

  Att dilettanter som Schuman uttalar sig offentligt om världsläget säger mycket om hur lågt nivån på det intellektuella samtalet i Sverige är numera.

  Vare sig den vill eller inte väst kommer att tala med Ryssland och dess representanter (Presidenten, Utrikesministern, Försvarsministern och alla andra som innehar offentliga poster). Förresten Ryssland har vid flera tillfällen påtalat om att det är lönlöst att tala med väst. Väst är inte att lita på säger man från Ryssland håll.

  Alltså är det väst som insisterar på att få prata med Ryssland inte tvärtom – se på Macron, Schutz, Borell, Biden, mfl som ringer och och stör Rysslands President Vladimir V Putin och stjäl hans dyrbar tid. Putin skulle helst slippa höra vad de dumdryga väst politiker har att säga om di eller da.

  Till sist bara en dilettant skulle hävda att ”det som behövs är hårdare tag” mot Ryssland. He, he, he, vad hände med de som hypade ”sataniska sanktionerna”? Skämtet i Moskva är mera av ”helvetiska sanktioner” – Ryssland har tjänat multum på det dumbom (i miljard dollar klass bara under första kvartalet under 2022 🤗)
  Dessutom är det väst själv som lider av sin egna sanktioner(inflation, ekonomisk kris, desperation, mm)

  Vidare är det fullständigt klart att dilettanten vet inte vad han talar om då han hävdar ”sätt hårt” – han har uppenbarligen ingen susning om vilka Generalerna Zircon, Kinzal eller Sarmat är och vad de kan göra – mot de har varken USA, Nato eller lill-Britannien (eller allesammans) någott ens i närheten att sätta emot. Schulmans dilettant hybris och tarvlighet är skrattretande😂😂😂 ….

  • Instämmer, varför lägga någon som helst tid på en svammelsnubbe. Dräller ju dessutom av dessa intellektuellt och i övr korrupta. Men det var ju en prestation av Anders trots allt, att offra sig och sin tid. Hoppas Anders inte gör det igen, dock. Hederliga människor bör inte vara i kontakt med imbeciller, för ofta iallafall

 2. Schulmans beskrivning av Ryssarna som ”ljugande djur” för tankarna till det judehat som etablerades i den tyska pressen strax innan andra världskriget bröt ut på allvar. Eller kanske en bättre liknelse är RTLMs sändningar i Rwanda under 90-talets början. Det är sorgligt att han tillåts hetsa fram Rysshat på detta sätt samtidigt som flera medier rapporterar om hur rysktalande barn mobbas i skolor och andra ryss-svenskar möts av bespottning och glåpord på svenska gator.
  Tänker även på att inga belägg för dessa löner framläggs utan istället påstås att han ljuger om ”precis allt”. Ljög han om biolabben? Ljög han om det Ukrainska problemet med neo-nazism?
  Bra svar av redaktören. Den dag vi får se Schulman demonstrera för någonting ska jag köpa hans bok och läsa den…

 3. Alex Schuman är ingens om har koll på världs politiken i frågeprogramet alla mot alla trodde han att 1avärldskriget började 1920 hans åsikter kan man lägga på samma hög som hönsen skiter mvh eric

 4. En mediakändis som skriver i DN måste ju skriva o tänka sådär. Skrev han på
  annat sätt är han ju rökt. Det där tyckandet är ju av intet värde. Så är det för
  många förstås! Tyck rätt eller håll käft. Annars är du bort från den blaskan.
  Björne

 5. Man kan fördöma många oprovocerade invasioner, men Rysslands militära operation var ABSOLUT INTE oprovocerad. Den var förutom rekommenderad av psykopater på RAND Corporation, dessutom medvetet framprovocerad av USA. https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_briefs/RB10000/RB10014/RAND_RB10014.pdf

  Att Ryssland inte underkastar sig USA/NATO/EU:s psykopati, är ingen provokation. Att ingripa mot massmord av civila för att de vill tala ryska, eller att stoppa spridningen av kärnvapen som skulle placeras på gränsen till Ryssland, eller stänga ned biovapenlaboratorier med målet att göra rysktalande sjuka, likt Goebbels gjorde judar sjuka, det är ingen aggression, men att freda lla ryssar och hela världen. Sådana provokationer ger varje nation, även Ryssland, rätt till militära operationer som tryggar Ryssland och världen.

  USA:s ledarskap är mentalsjukt. De är farliga för sig själva, för sina anhöriga, för USA:s folk, för USA:s lakejer, och för oss alla. De bör alla låsas in permanent på mentalsjukhus eller hängas i en Nürnberg 2.0-process!

  USA och Ukrainas Azov-nazister har mördat ca 14000 rysktalande civila sedan 2014, och beskjuter fortfarande civila mål. De har provocerat Ryssland medvetet och tvingat ryssarna att till slut freda alla rysktalande i östra Ukraina, som allra oftast är glada att slippa nassarna, men rädda att de skall komma tillbaka.

  Jag ser ner på alla som drar alla invasioner över samma kam. Det är fegt. Ni saknar människovärde. Är det något jag föraktar så är det denna feghet i den s.k. ”fredsrörelsen”.

  Att freda sig kan innebära att man måste förklara krig mot ondskan. Ondskan är inte för fred eller oberoende. Den vill vara med i krigsorganisationer som Nato och den vill förstöra vår beredskap genom ohämmad handel som gör oss handikappade och svaga.

  Att inte förklara krig mot denna ondska kan vara att bli en försvagad nation och ondskans lakej. Bli inte det! Vi måste kunna skilja på äkta godhet och verklig ondska och agera för äkta godhet!

  Rädsla är ok, men feghet är inte ok.

 6. I dessa den ryska pogromens tider kan vem som helst, t.om. ett stolpskott som Shulman beredas plats att uttala sig i internationella frågor utan ens rudimentära kunskaper i ämnet. Allt som krävs är att man hatar Ryssland.
  Ingen kräver belägg för påståendena att alla ryska ledare ljuger. Om jag inte hade varit blockad av den politiska polisen för att kommentera på DN och jag hade skrivit att Shulman ljuger, så hade jag direkt krävts på källor och referenser.

  Shulman ljuger!

 7. Killen är desperat, slut på gig. No money, no honey. Satsar på fel häst. Till syvende och sista så uttalanden är från en person som inte är lådans skarpaste kniv. Ryssland har övertagit östra ukraina precis enligt planerna, ukraina/washington är blåsta. Sen kan man fråga…Vad är killens meriter för att överhuvudtaget komma med i media.

 8. Schulman ber om att få bli maktens lakej utåt
  Kändisskap och kunna synas utåt i media är essentiell. För det krävs lojalitet med maktens medier och Putin-hat.
  Man ska nog inte inbilla sig, att Schulman inte känner till vad som faktiskt hänt eller händer i Ukraina. För det gör han säkert.
  I propagandamaktens medier har inte fakta, sanning, kunskap och vetande något som helst värde. Där gäller det att framställa sig som värdefull hos propagandaministeriet för att låta sig bli utnyttjad förmodligen mot viss belöning.

 9. Men den där nollan är i ”showbiz” och kändis skvaller, och även där icke någon märkvärdig, en korkskalle enligt mej. Han vill bara synas få rubriker jämt för att ej känna sej glömd. Vad tror han att ens västvärlden kan göra mer, än dom redan gjort och gör under HELA krisen. Kärnvapen krig är nästa mot världens största kärnvapenmakt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here