Älskar Sanna fredsvänner Aurora 23? Debatt

5
984
Aurora23 Bild: Försvarsmakten

Blekinge Läns Tidning (BLT), oberoende liberal, publicerade 19 april följande ledare av Anders Gustafsson (med mina svärtningar). Jag återger ledaren och min (snabba) kommentar. Anders Gustafsson: Sanna fredsvänner älskar Aurora 23 Delta gärna i diskussionen. I min utrymmesbegränsade kommentar kunde jag inte ta upp alla viktiga frågor.

Anders Gustafsson: 

Denna vecka drog den stora försvarsövningen Aurora 23 igång. Fram till den 11 maj kommer cirka 26 000 män och kvinnor från 14 nationer att öva försvaret av vårt land, Sverige.
Övningen följer ett scenario där motståndaren inleder med en rad störande och saboterande aktiviteter i samhället, och sedan genomför olika väpnade attacker. Övningen sker över hela Sverige men med en koncentration till de södra delarna, inklusive Gotland.

Här i Blekinge kommer bland annat Älvsborgs amfibieregemente tillsammans med hemvärnet att öva i Blekinges mellersta och östra skärgård. Under perioden kommer ett 30-tal stridsbåtar verka i området och stödjas av helikopter. Från Blekinge flygflottilj kommer vi att märka av ökad aktivitet i form av stridsflyg och svenska och amerikanska helikoptrar.
Övningen är inte bara viktig för att testa svenska försvarets förmåga, utan skickar också en viktig signal till Ryssland: Sverige har militära förmågor redo och vi har vänner som med vapen i hand kan bistå oss.
”Att Sverige stärker sin försvarsförmåga, övar med andra, går med i Nato är investeringar i fred på den europeiska kontinenten. Om du vill ha fred rusta för krig.”
Det sistnämnda är särskilt viktigt i det läge Sverige befinner sig nu med en medlemsansökan inskickad till Nato men utan att vi är upptagna i den västliga försvarsgemenskapen.

Men alla är inte nöjda med att vi tillsammans med vänner övar försvaret av vårt eget land.
Till helgen planeras demonstrationer runtom i landet under parollen ”Stoppa Aurora 23”. Av nätverkets hemsida framgår att demonstranterna kräver bland annat ett nej till svenskt Nato-medlemskap och att den nu pågående försvarsövningen stoppas. Av sammanslutningens hemsida framgår också att de inte nöjer sig med att Sverige ska hålla sig utanför Nato – utan att Nato i sin helhet borde avvecklas.

Det är besynnerliga krav med tanke på händelseutvecklingen det gångna året.
För det främsta värnet mot den ryska imperialismen är just Nato. Och hade Ukraina – likt de baltiska och centraleuropeiska länderna – hunnit in i Nato talar mycket för att Ryssland inte hade vågat sig på det fasansfulla erövringskrig man nu ägnar sig åt. Länder går med i Nato för att höja tröskeleffekten – kostnaden för en angripare att använda militära maktmedel – och därigenom undvika krig.
Och om Nato skulle upplösas, fredsvänner: vad tror ni då skulle hindra Putin från att gå vidare med sin imperialism?

Därför borde dessa så kallade fredsvänner i stället omfamna Nato och försvarsövningar likt Aurora 23. Att Sverige stärker sin försvarsförmåga, övar med andra och går med i Nato är investeringar i fred på den europeiska kontinenten. Om du vill ha fred rusta för krig.
Den samling av organisationer som sluter upp bakom demonstrationerna är talande. Här finns Kommunistiska partiet, Marxistiska studenter, Jordens vänner, Kvinnor för fred men också lokalavdelningar för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Ung vänster, Kristna fredsrörelsen och Svensk-Kubanska föreningen.

Flera av dessa föreningar har också – genom att ingå i paraplyorganisationen Sveriges fredsråd – dokumenterade kopplingar till Kreml. Paraplyorganisationens tidigare ordförande Agneta Norberg har öppet ställt sig bakom Rysslands invasion och försvarat ”denazifieringen” av Ukraina.
Hand i hand med ett oreformerat marxist–leninistiskt parti och svenska Kuba-kramare demonstrerar alltså representanter för stora delar av den svenska ”fredsrörelsen” mot en försvarsövning vars syfte är att stärka försvaret av vårt land.
Varje år pumpas många miljoner skattekronor in i dessa självutnämnda fredsorganisationer. När ska pengakranen stängas av för gott?
Nota bene. Svenska freds- och skiljedomsföreningen Sverige har hört av sig och vill understryka att det är Svenska freds- och skiljedomsföreningen Göteborg som ställer sig bakom parollerna för nätverket Stoppa aurora 23.

________________________________

Min kommentar (på max. 1500 tecken medan ledaren hade närmare 4000 tecken).

Nato är ingen försvarsorganisation utan en krigs- och kärnvapenallians i USA:s intresse. Det har visat sig i anfallskrig mot Serbien 1999, Libyen 2011, under 20 år i Afghanistan. Många Nato-länder deltog i det folkrättsstridiga kriget mot Irak som skördat 4 miljoner människoliv och förstört landet. Den stora imperialistmakten i vår tid är inte Ryssland utan USA med nyss nämnda krig, med krigen i Sydostasien, med över 700 militärbaser i närmare 100 stater. USA är ledande i statskupper/statskuppsförsök och stöd till detta i demokratier (t.ex. Iran 1953, Indonesien, Guatemala, Brasilien, Venezuela, Kuba, Honduras och i Ukraina 2014), med en utrikespolitik som motverkar frihet och oberoende. En viktig orsak till Rysslands folkrättsstridiga och misslyckade angrepp på Ukraina är Nato:s utvidgning österut och beväpning med kärnvapenbärande missiler nära Ryssland i strid med löften från statsledare, en annan är USA/Nato:s nonchalans av Rysslands önskemål om säkerhetsgarantier i december 2021. Som ÖB sagt är Ryssland inget hot mot Sverige, Nato-medlemskap innebär att Sveriges militär underordnas USA:s uttalade strävan att försvaga Ryssland i stället för att försvaret av Sverige prioriteras. Ökar risken för krig från Sverige och mot Sverige.

 

De föreningar som Gustafsson nämner står mig veterligen fria från Ryssland, men kan ha viss förståelse för Rysslands argument. Betydligt farligare är den okritiska uppslutningen bakom världens mest aggressiva militärmakt USA, som dominerar Nato.

Föregående artikelEkonomi och imperier 4 – Strategiska överväganden om utvecklingen
Nästa artikelDemonstrera mot Aurora23!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Om man vill krig så rustar man för krig. Om man vill fred så rustar man ner och skrotar sina vapenlager. För närvarande råder en krigskonjunktur och rustningsindustrin går på högvarv. Västmakterna håller liv i Ukraina-Rysslandkonflikten i förhoppningen att den ska försvaga Ryssland. För kanonmaten svarar Ukraina. Och några fredsförhandligar vill Ukrainas ”vänner” inte veta av.
  Ryssland hotar inte Sverige, men Sverige vill av någon underlig anledning göra sig till fiende med Ryssland genom att ansluta sig till den USA-styrda kärnvapenalliansen NATO. Vi bidrar därmed till att öka spänningarna i vårt närområde. Och underordnar oss USAs intressen på bekostnad av våra egna.

  Fred i Ukraina förutsätter att säkerhet garanteras för bägge parter i konflikten, men Rysslands krav på säkerhetsgarantier har demonstrativt nonchalerats av USA, som har ett starkt grepp om Ukraina sedan statskuppen i Kiev 2014.
  Tyvärr är fredsrörelsen svag och splittras dessutom av oenighet beträffande kriget i Ukraina, där några vill att Sverige ska skicka vapen till Ukraina för att stärka dess försvar mot angriparen, medan andra anser att fler vapen bara förlänger kriget och dödar fler människor i ett krig som ingen kan ”vinna”. Den enda utvägen är eldupphör och fredsförhandlingar. Själv ansluter jag mig till den sistnämnda uppfattningen.

  USAs och ”Fri världs” verktyg Patrik Oksanen, som försöker misstänkliggöra fredsrörelsen, är närmast patetisk i sina ansträngningar. Det här är bara den senaste gången han dyker upp i offentligheten för att angripa fredsrörelsen.

  • Men Britta vad tycker du Sverige ska göra? Ska vi helt enkelt lita på Ryssland? Ska Sverige lägga ner hela försvaret och säga hoppas allt går bra.

   Jag förstår tanken med ”Om man vill krig så rustar man för krig. Om man vill fred så rustar man ner och skrotar sina vapenlager.” Men det är väldigt väldigt svårt för en stat att föra en sån politik, kostnaden om man har fel kan bli ofantligt hög.
   En stats främsta uppgift är att skydda sin befolkning, Sverige kan inte rusta ner och säga hoppas allt går bra. Man måste planera efter hur världen ser ut.
   Ryssland invaderade Ukraina kalla det speciell militär operation eller vad du vill, Ryska trupper är i Ukraina och befinner sig i väpnad konflikt. Det är en realitet. Det här händer i vårt direkta närområde, att Ryssland går över den här gränsen tvingar Sverie att agera.
   Våra val är inte speciellt många.
   1. Rusta upp vårt försvar till den nivån att en potentiell fiende skulle bli avskräckt (dyrt och kanske omöjligt med tanke på vår storlek).
   2. Gå med i en föravarallians som ger oss skydd i form av andra stater som kommer till vår hjälp om en yttre fiende skulle attackera (nämn en förutom Nato).
   3. Föra en politk där varje utrikespolitiskt beslut måste ses genom linsen kan det här reta upp Ryssland. Och dessutom hoppas att det räcker.
   4. Göra som Vitryssland lägga oss på rygg och hoppas att allt blir bra.

   Du skriver ”Ryssland hotar inte Sverige” nähä det sa dom säkert i Ukraina för tio år sedan också och vi kan alla se hur bra det gick.

   Och det här pratet om säkerhetsgarantier för Ryssland kan vi sluta med.
   Vad ger Ryssland rätten att bestämma vilka avtal andra stater kan ingå i?
   Ska alla Rysslands grannländer finna sig i att deras politik blir bakbunden av Ryssland?
   Och vem säger att det stannar där. I dag vill dom ha säkerhetsgarantier i morgon har dom åsikter om vilka partier som tillåts eller nåt annat påhitt.
   Och då dom redan har accepterat de säkerhetsgarantier Ryssland har ställt så har dom ingen möjlighet att försvara sig vid en potentiel konflikt så dom har inget val.Förstår du varför det blir svårt att föra en sån politik?

  • @Britta Ring 21 april, 2023 At 14:24
   För kanonmaten svarar Ukraina – idag
   För kanonmaten i morgon svarar Sverige.
   USA genomförde en statskupp i Kiev 2014 och tillsatte en marionettregim.
   I Sverige behöver USA inte genomföra en statskupp, i Sverige finns redan en amerikansk marionettregim som tar order från Washington, och Sveriges statligt sponsrade media som MSM och Public Service driver USAs propaganda som lokala amerikanska NGOs och utländska agenter. Det är bara att läsa innantill för att förstå det.

 2. Ett land som hotade Sverige, något ohyggligt
  heter Libyen, det ligger i södra Medelhavet,
  de var så hotfulla att nu tog Sverige sina
  JASplan och förstörde Libyen för all framtid,
  men det skulle bli värre, ett land som heter
  Afghanistan hotade oss helt otroligt, svenskar som är erkänt modiga deltog i att förstöra landet för all framtid, nationsbygge kallas sånt.

  I Afghanistan hade både Sverige och Finland
  dödspatruller, som gjorde listor på de afghaner
  som stred för sitt land, alltså det fanns rena Einsatzkommandon i Afghanistan, med finska
  och svenska mordiska soldater och befäl.Lika
  mordiska som Spare, prins Harry, som dödade
  25 afghaner från sin helikopter, han symbol-iserar ju allt som är dåligt med dagens ungdom,
  helknäpp, men superkänslig, diagnos.

  Jugoslavien var det värsta hotet mot Sverige
  sedan 1939, då ingrep Sverige och krossade
  Jugoslavien, och förstörde hela Balkan, 1995 ca.

  Nu är Sverige hotat av Donbassbornas rätt att
  få leva i fred, varför Sverige är så hotat in på
  bara skinnet, att vi sänder en mindre pansar-division för att krossa Donbass, till varje pris!
  Undrar hur ryssarna ser på Sverige, efter detta.

  Sverige övar även med Nato i Svarta havet,
  ja det är hot överallt, på ryska ambassadens tak,
  ute på havet 100 ryska spionfartyg, på Preem-raffinaderiet, inuti Säpo, och även polisen har
  kraschat, 250 gangstermord på öppen gata, på fem år, 65 mord 2022, fritagningar av nyss dömda mördare. Sen alla drönare ovanför kärn-kraftverken, bara u-båtarna som ligger lågt,
  lägre än en sjunken båt, ” under ytan..’ ibland har man tur…vi skulle inte klara en ubåt, idag, därför skickar USA, B52:or för att skrämma oss. Ubåtar är ute, minns var ni läste det först.

  Sverige har blivit som USA, ett tredjevärldenland, en bananrepublik, det växer snart palmer här. Hoppas att Sverige får möta den ryska arm’en snart, öga mot öga, får vi se hur roligt det blir, när liksäckarna kommer i retur, vad som åter-står på önskelistan, för en mycket krigisk och korkad generation. Skall vi tvingas att leva i en förkrigstid hädanefter… Ni har förstört Sverige,
  era klåpare på alla nivåer, den dummaste, reaktionäraste generationen som existerat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here