Amerikanerna gjorde det! Vad då då?

5
1881
USA – bild från Tankarnas trädgård.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Den här artikeln av John Laughland 29 september kompletterar andra artiklar med intressanta aspekter. Publicerad av http://www.ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2022/september/29/the-americans-did-it/

Amerikanerna gjorde det

I sin anmärkningsvärda bok The Psychology of Totalitarianism förklarar den flamländske psykologen Mathias Desmet hur en kollektiv psykos kan få människor att förlora sin kritiska förmåga. Han nämner ett berömt experiment där man kan få en person att säga att en linje på ett diagram är lika lång som en annan, när den i själva verket är längre, om sju eller åtta skådespelare har låtsats komma fram till samma slutsats före honom.

Desmet skriver främst om Covid-psykos. Men samma argument gäller för den nuvarande kollektiva psykosen om Ryssland. I åratal och decennier har vi nu matats med skräckhistorier om Ryssland. Dessa har naturligtvis bara ökat i intensitet sedan invasionen av Ukraina. Vi har nu nått en situation där hela delar av medierna, och deras respektive nationella regeringar, hävdar att de tror på saker som helt enkelt är omöjliga.

Det senaste exemplet är det uppenbara sabotaget av gasledningarna Nord Stream. Ryssland har omedelbart fått skulden, men anklagelsen är inte trovärdig av följande skäl. Jag utmanar varje person som är utrustad med normala kritiska förmågor att visa motsatsen.

Bild: Shutterstock på licens.

Amerikanerna har motsatt sig Nord Stream 2 i flera år.

Det var Tyskland som på order av USA beslutade att inte öppna gasledningen Nord Stream 2 i februari. Joe Biden sade inför Olaf Scholz: ”Vi kommer att sätta stopp för det”. På frågan om hur USA skulle göra detta svarade han: ”Jag lovar er att vi kommer att kunna göra det.”[1] Victoria Nuland gjorde det ännu tydligare i januari. [2].

Detta är en sedan länge etablerad amerikansk ståndpunkt. Under Trump-administrationen infördes extraterritoriella sanktioner mot europeiska företag som arbetar med byggandet av pipelinen. Trump deltog i toppmötet Three Seas i Warszawa 2018, ett initiativ för att uppmuntra byggandet av infrastruktur för att Europa ska kunna ta emot amerikansk flytande naturgas i stället för rysk gas. Det finns därför ett mycket långvarigt amerikanskt motstånd mot fortsatta och ökade gasleveranser från Ryssland till Tyskland.

Amerikanerna har tillsammans med polackerna och ukrainarna i åratal drivit en högljudd kampanj mot Nord Stream 2. Polackerna jämförde rörledningen med Molotov-Ribbentrop-pakten från september 1939. Den tidigare tyska förbundskanslern Gerhard Schröder har förtalats och nästan uteslutits från sitt eget parti för att han arbetade för Nord Stream 2. Trots all denna fientlighet har Ryssland fortsatt att bygga rörledningen och slutförde den förra året till alla ovannämnda länders absoluta vrede. Varför skulle Ryssland spränga den efter att ha lagt ner miljarder på den?

Ryssland har inget motiv att förstöra rörledningarna, utan har i stället ett aktivt intresse av att de förblir i drift, bland annat av politiska skäl.

I den nuvarande situationen vägrade Tyskland att öppna Nord Stream 2, och sedan stängde ryssarna av Nord Stream 1, på grund av tekniska skäl.

Om man tror att de tekniska skälen bara är en förevändning och att ryssarna i själva verket har lagt Nord Stream 1 på tomgång för att utöva påtryckningar på européerna, vilket har påståtts allmänt, är den enda möjliga logiska slutsatsen att påtryckningarna i fråga utövas i ett försök att tvinga européerna att öppna Nord Stream 2 genom att få dem att inse att de behöver det.

Eftersom Ryssland fortsätter att leverera gas genom de landbaserade rörledningarna Yamal och Druzhba (betyder Vänskap), och eftersom Ryssland nyligen avslöjade en plan att spränga Turk Stream-ledningen[3], är det otroligt märkligt att påstå att Ryssland vill sluta förse Europa med gas.

Tvärtom har den fortsatta leveransen av gas, som nu säljs för rubel, bidragit till att rubeln har blivit en av världens starkaste valutor, och dess styrka har gjort det möjligt för den ryska centralbanken att sänka räntorna och återhämta sig från den första chocken som sanktionerna i mars orsakade. Ryssland har allt intresse av att fortsätta sälja gas, även under de nuvarande förhållandena av ekonomisk krigföring. På samma sätt har Rysslands fiender alla motiv för att ta bort detta inflytande från Ryssland.

Om man hävdar, liksom Europeiska kommissionens ordförande, att Ryssland försöker utöva utpressning mot Europa genom att minska gasleveranserna, enligt vilken logik skulle Ryssland då sabotera gasledningen? Genom att förstöra gasledningen försvinner just Rysslands möjligheter att utpressa någon. Det är förmodligen därför den saboterades.

Kan Ryssland ha gjort det?

De galna medierna har varit fulla av spekulationer om att ryska grodmän skulle ha utfört ett hemligt uppdrag. Allt är möjligt. Men om detta är sanningen visar det upp Nato i ganska dålig dager. Explosionerna inträffade bara några kilometer eller några dussin kilometer från den polska, danska och tyska kusten – alla Nato-medlemmar. Om Nato inte kan skydda en viktig del av den europeiska infrastrukturen, vad är då nyttan med den?

Däremot genomförde amerikanerna i juni 2022 övningar på Bornholm, den danska ö där rörledningen sprängdes, där man testade undervattenssprängämnen och drönare.[4] Så medan det är mycket svårt att se hur ryska grodmän skulle ha kunnat genomföra en operation under Natos näsor, är det lätt att se hur amerikanerna skulle ha kunnat göra det, eftersom de övade just detta, just där, för tre månader sedan. Kanske var det vad övningarna egentligen handlade om.

Men om man tror att ryssarna kunde ha skickat en hemlig trupp för att spränga en rörledning under Östersjön är det otänkbart att de skulle spränga sin egen rörledning och inte Baltic Pipe, som (av en slump?) officiellt invigdes samma dag som Nord Stream 2 attackerades. Baltic Pipe är ett norsk-dansk-polskt projekt som syftar till att leverera gas från Norge till Danmark och Polen och minska beroendet av Ryssland. Om man tror att Ryssland försöker sabotera Europas gasleveranser måste man säkert dra slutsatsen att Ryssland skulle spränga Baltic Pipe i stället. Om Ryssland vill svälta Europa på gas behöver man bara låta bli att föra in gas i Nord Stream 2, man behöver inte spränga den.

Fan ta EU (F*ck the EU)

Nuland delar ut kakor på Maidan.

USA:s biträdande utrikesminister, Victoria Nuland, vilken, som vi såg ovan, i januari sade att hon hade sagt till tyskarna att Nord Stream 2 inte skulle genomföras, hade 2014 ett berömt telefonsamtal med USA:s dåvarande ambassadör i Kiev, Geoffrey Pyatt, där de två bestämde sammansättningen av den nya ukrainska regeringen. 2014 uttryckte Nuland på ett vulgärt men kortfattat sätt USA:s politik gentemot Ukraina: ”Fuck the EU”.

Det är precis vad amerikanerna just har gjort. Det är åtminstone vad den tidigare polske utrikesministern och tidigare försvarsministern, Radek Sikorski, tycker. Sikorski är en av de mest illvilliga russofoberna i ett mycket russofobiskt land och står mycket nära säkerhetstjänsten. På dagen för attacken twittrade han helt enkelt, med ett foto av gasen som bubblar upp till havsytan: ”Tack, USA.”[6].

 

[1] https://www.youtube.com/watch?t=95&v=OS4O8rGRLf8&feature=youtu.be

 

[2] https://twitter.com/StateDept/status/1486818088016355336

 

[3] https://tass.com/society/1511625

 

[4] https://seapowermagazine.org/baltops-22-a-perfect-opportunity-for-research-and-resting-new-technology/

 

[5] https://www.theguardian.com/world/video/2014/feb/07/eu-us-diplomat-victoria-nuland-phonecall-leaked-video

 

[6] https://twitter.com/radeksikorski/status/1574800653724966915

 

 

Återges med författarens tillstånd från Forum for Democracy.

John Laughland är direktör för Forum for Democracy International och medlem av den akademiska styrelsen för Ron Paul Institute. Han är gästforskare vid Mathais Corvinius College i Budapest, Ungern.

Föregående artikelVäck mig! Sverige under attack! Stockholm står i lågor!
Nästa artikelKrigströtthet komplicerar västerländskt bistånd till Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Endast sådana som Anders Lindberg kan förneka allt som pekar mot yankee och istället anklaga Ryssland för sprängdådet.

  Världen vet att yankee är experter på att sabotera, spränga och mörda. T ex är många av terrordåd bara under 2000 signerade yankee.

  Tankee må fortsätta spränga och sprida osämja ett tag till. Men till syvende och sist kommer folket ut segrande ur kampen mot västs diktat. Lögnimperiet kommer att begravas!!!

 2. Polacker är antisemiter, fast inte många
  judar finns i Polen, idag, förr sa de att tyskarna fixade judarna (kikes) och ryss-arna fixade tyskarna (krauts), men även tog hem 200.000 ukrainare, 1945. Tror inte det finns några ledande judar i Polen. Därför Wolodarskis och Sarniecki, kom till Sverige, 1968,och Bromberg, antisemitism.

  Så Polen är en monokultur, därför de lämnar flyktingar till oss, i höstas dödades
  flera flyktingar, som alla vet,och alla dessa
  far illa i Polen och Litauen. Alla andra är välkomna.

  Den katolska påvereligionen, styr Polen, med jungfru Maria och grejer, helgondyrksn hela kitet, korstecken och bikt, så främm-ande för Sveriges protestanter.

  Polen har inga vänner i Europa, vill bara ha EU-pengar för sitt rysshat, deras nya hat-industri, när polska judenheten försvann,
  som även efter kriget 1946, blev utsatt för pogromer, kastades av tåg, nekades återfå sina bostäder, det sitter djupt, och israel-iska judar har långa rapporter om hur missnöjda de är med Polen.

  En underlig kombination av slaver och katoliker, som Kroatien, inte grek-ortodox,
  det blir för underligt.

  Bara USA vurmar för Polen, som Ukraina
  de är för stora stater, som blir svåra att
  hantera för omvärlden, och även svaga stater som blir brohuvuden för USA, som ingen vill få på halsen, arbetskraften utomlands, som Baltstaterna, ett B & C-lag,
  som inte klarar sig själv, offerkoftor det är synd om, som godhetssvenskar dras till.
  Färjorna på Östersjön går för fullt med
  dessa östeuropeer, som vill åka till Sverige,
  många flyr från skulder, brott, värnplikt,
  ta båten, till Skeppsbron det hjälper ett tag.

  Men varför vill USA förstöra Europa, de stack ju från Europa, på 1800talet, kan de inte hålla sig i USA, utan vill bara jävlas med oss, övertygad om att alla vanliga europeer, är på djupet oroliga för vad som pågår, men trycket från makten hindrar
  folk från att opponera sig.

  När även USA Blinken, denna olycka, uttalar sig om Sverigedemokraterna, negativt, typiskt hur Yankees lägger sig i varje land.

  Blinken som anser Saudiarabien som mycket korrekt.

  Go home Yankees! En bra ramsa som blivit
  mycket aktuell. Jag

  • Läsvärt. Nya infallsvinklar att ta fasta på.
   Landet Polen är en maktfaktor i Europa som måste hanteras.
   Har inte Polen en historia som stormakt i Europa också?
   Men en kraftfull militär.
   En aggressiv stat är alltid intressant för USA som allierad.

  • Bra också att veta varför ”Wolodarskis och Sarniecki, kom till Sverige, 1968”

   Den ena en transatlantisk liberal och den andre en typisk charlatan som Sverige absolut inte behöver.
   Bäst hade varit om de inte kommit till Sverige alls.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here