Krigströtthet komplicerar västerländskt bistånd till Ukraina

8
978

Bild:Vänstersocialdemokraten Robert Fico vann valet i Slovakien den 30 september 2023.

Av MK Bhadrakumar 3 oktober
M.K Bhadrakumar

En viss dysterhet sänkte sig över Europa när den länge fruktade osäkerheten inträdde under helgen om hur länge det kollektiva västvärlden skulle stödja proxykriget i Ukraina. För att lyfta sitt vacklande humör tog några europeiska utrikesministrar tåget till Kiev för att tillbringa måndagen med president Zelensky. Det var för att visa ett slags enighet i en ödesdiger timme när kriget passerade 19-månadersgränsen.

En överenskommelse i Washington som avvärjde en nedläggning av regeringen tills vidare, men som samtidigt minskade finansieringen av Kiev var en del av bakgrunden.            Red: Se t.ex. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Xb7npo/nedstangning-i-usa-narmare-brak-om-budgeten
Så var det även med den polska valkampanjen där det styrande partiet Lag och rättvisa, tills nyligen en av Ukrainas mest trogna anhängare, har lekt med olika åtgärder som att ifrågasätta fler vapenleveranser och blockera jordbruksprodukter från sin granne för att uppvakta väljarna. I bakgrunden lurade också de sensationella parlamentsvalsresultaten i Slovakien som skickar ett proryskt vänsterparti till makten och signalerar den första markerade politiska gestaltningen av ”Ukrainas trötthet”. Plötsligt ifrågasätts på allvar på allvar västvärldens mantra att stå vid Ukrainas sida ”så länge det behövs”.

CNN kan ha överdrivit när han kommenterade ovanstående utveckling genom att säga att denna utveckling ”tycks ha kastat Ukraina och dess krig med Ryssland under bussen” – men bara lite. Politiken i Ukrainakriget har passerat en vändpunkt och är redo för större saker under de kritiska månaderna som kommer.

Vita huset har lovat att söka snabb behandling av en fristående Ukraina biståndsräkning på totalt 20,6 miljarder dollar som Biden-administrationen har sagt är avgörande för att motverka Ryssland, men det kommer sannolikt att fortsätta att möta markant motstånd, särskilt från republikaner i kongressen . Roten till det är den hårda polariseringen i amerikansk politik, som nu hotar att skaka maktbalansen i kongressen strax före ett valår där allt står på spel.

Det betyder inte att USA:s bistånd till Ukraina stoppas. Administrationen har tillräckligt med resurser för att stödja Kiev under den kommande och en halv månaden, och framför allt är det för långsökt att förvänta sig några allvarliga förändringar i riktningen av USA:s Ukrainas politik inför valet 2024. Men vikten ligger någon annanstans – nämligen att frågan om bistånd till Ukraina puttrar i en kittel av konflikter mellan republikaner och demokrater och blir oskiljaktig från de avgörande frågorna om sociala program som sliter isär det amerikanska samhället och blir foder för stridbara politiker. .

Ukrainakriget har blivit en politisk fotboll i Beltway (egentligen ringvägen runt Washington, alltså bland annat maktapparaten i huvudstaden) drygt ett år efter det amerikanska presidentvalet, med frågor relaterade till bistånd som godkänts av kongressen som hittills uppgår till 100 miljarder dollar, inklusive 43 miljarder dollar i vapen. Enkelt uttryckt, för högerrepublikaner, håller finansieringen av Kiev på att bli ett verktyg för politisk manipulation av Biden-administrationen som de hoppas kunna använda för att få förmåner och eftergifter. Och Donald Trump väntar i kulisserna.

Samtidigt pågår ett ondskefullt spel inom det republikanska partieti ett försök att avsätta den republikanske talmannen i huset, Kevin McCarthy, och ersätta honom med den hårdföra republikanen Matt Gaetz, en av den hårda kärnan av högerextrema medlemmar i partiet. som är oförsonliga mot mer hjälp till Ukraina.

Kevin McCarthy

För att överleva har McCarthy etablerat en policy för att knyta bistånd till Ukraina till finansiering för att stoppa invandrare som korsar den mexikanska gränsen, ett viktigt republikanskt krav. – J”ag ska se till att vapnen levereras till Ukraina, men de kommer inte att få ett stort paket om gränsen inte är säker, sa McCarthy hotfullt till CBS.

Red: Kevin McCarthy avsattes som talman vid omröstning i kongressen igår, då 8 republikaner röstade för detta, liksom demokraterna – enligt morgonnyheterna. Röstsiffrorna blev 216-210.

Viktigast av allt är att den bredare signalen till världen är förödande. Europeiska huvudstäder ser redan nervöst på möjligheten av Trumps återkomst till Vita huset. Josep Borrell, EU:s utrikespolitiska chef och en viktig amerikansk partner i att leverera bistånd till Ukraina, uttryckte förvåning och beklagade USA:s beslut ”djupt”.

Borrell sa: ”Jag är hoppfull att detta inte kommer att vara ett slutgiltigt beslut och Ukraina kommer att fortsätta att ha stöd från USA.” Det finns faktiskt ett större problem – krigströtthet bland inflationsdrabbade amerikanska väljare.

På många sätt ska den tidigare premiärministern Robert Ficos vänsterpopulistiska Smer-partis seger i helgens parlamentsval i Slovakien också tillskrivas krigströtthet. Fico har sagt att inga fler vapen kommer att gå till Ukraina. Han ifrågasatte logiken i EU:s Rysslandssanktioner, hyllade Moskva och anklagade Nato för att ha orsakat kriget, som han säger började efter att ”ukrainska nazister och fascister började mörda ryska medborgare i Donbas och Luhansk”. Ekonomiska oron förvärrar ytterligare den sociala tröttheten i Ukraina och den dramatiska vändningen i slovakisk politik, vilket sannolikt kommer att påverka västvärldens relation till Kiev.

Inom EU kommer Ungern och Österrike nu att ha en allierad i Slovakien, en frontlinjestat, som förespråkar ett omedelbart slut på fientligheterna i Ukraina och fredsförhandlingar. Fico är själv en nära allierad med Ungerns premiärminister Viktor Orbán – och de kan få sällskap av Polen om det regerande partiet Lag och rättvisa säkrar ett nytt mandat, vilket verkar troligt, i parlamentsvalet den 15 oktober.

Allt tyder på att Polen är på väg bort från sin långvariga pro-ukrainska position. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa nyligen: ”vi överför inte längre några vapen till Ukraina eftersom vi nu beväpnar oss med de mest avancerade vapnen.”

Mateusz Morawiecki

Så, som CNN skrev, ”Bortom EU finns det inom Nato en liknande rädsla för konsekvenserna av ett expanderande anti-ukrainskt block… Och både Ungerns Orbán och Slovakiens Fico har förklarat sig starkt emot alla åtgärder för att välkomna Ukraina till alliansen … Verkligheten är att Ukrainas motoffensiv, som måste sakta ner med vinterns ankomst, hittills har uppnått få betydande framsteg på stridsfronten. Förstärkningen av anti-ukrainska partier i frontlinjestater, tillsammans med vacklande från ledande Kreml-fiender som USA, blir allt till en verkligt giftig mix.”

Framöver kan ytterligare urholkning av stödet för Ukrainakriget förväntas. Det är till och med möjligt att vi kommer att se en kollaps i stödet för Ukraina över det kollektiva västvärlden under de kommande månaderna, särskilt om Kremls ledning till slut beslutar sig för att ge ett knockout-slag mot Ukrainas militär och/eller beordrar att styrkorna ska korsa Dnepr. och ta över Kiev och Odessa.

En annan kritisk punkt är valet till Europaparlamentet den 6-9. Juni 2024. Det finns en klar möjlighet att antiukrainska partier vinner ett betydande röstblock i valet. Om och när det händer kan den giftiga konspiration Tyskland och Frankrike har ingått för att avskaffa regeln om enhällighet som krävs för att fatta stora EU-beslut (t.ex. Rysslands sanktioner och deras sex månaders förnyelse) kollapsa.

Både Orbán och Fico har deklarerat motstånd mot sanktioner mot Ryssland. Politiken för Ukrainas krig och Rysslands sanktioner går utan tvekan in på okänt vatten, eftersom Ungern allierade med Slovakien – och potentiellt med Polen – skulle vara i en position att komplicera pro-Ukraina, anti-ryska ansträngningar från resten av EU.

Inom politiken patenterade amerikanska politiker ursprungligen termen ”filibuster”, ett politiskt förfarande där en eller flera ledamöter i ett lagstiftande organ förlänger debatten om lagförslag för att fördröja eller helt förhindra beslut, och europeiska politiker uppfinner nu sin egen version av detta.

Orbán har utövat det i ett decennium redan , och med ökande skicklighet, drivit igenom sitt nationalistiska program för ”suverän demokrati” i Ungern. Det är där helgens slovakiska val och Ficos återkomst till makten har potential att bli ett avgörande ögonblick i Ukrainakrigets politik.


Föregående artikelAmerikanerna gjorde det! Vad då då?
Nästa artikelRyssland har vunnit mer territorium i år än Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Viktig information om…

  Varför valet i Slovakien blev en dom över EU:s antiryska politik
  Vem vann i Slovakien, vad är partiledaren Robert Fico känd för och varför politiska krafter som inte stödjer Kievregimen snart kommer till makten i valen i Europa.
  3 oktober, 15:55

  Den viktigaste händelsen i Europa var segern i parlamentsvalet i Slovakien för Robert Ficos parti Direction – Social Democracy (Smer), som motsätter sig militärt bistånd till Ukraina och USA:s och EU:s hegemoni. Efter valresultatet utsågs partiledaren till landets premiärminister. Låt oss påminna er om att efter att ha bearbetat 99 % av valsedlarna fick koalitionen lite mer än 23 %. För att bilda ett regeringskabinett behövs 76 mandat i riksdagen, Ficos parti fick 42. Allierade i koalitionen kan vara Socialdemokraterna från Hlas, som har 27 mandat, och SNS-konservativa – 10 mandat.

  Parlamentsvalen i Slovakien var demokratiska och lagliga, sade republikens president Zuzana Caputova på måndagen. Hon bekräftade att hon idag kommer att bemyndiga chefen för det vinnande partiet, Robert Fico, att bilda en regering. Men lite senare följde en justering från en annan avdelning, Ryssland anklagades för att blanda sig i valet.

  Det slovakiska utrikesdepartementet tillkallade till och med den ryske ambassadören i samband med uttalandet från chefen för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten, Sergej Naryshkin. Anledningen var hans ord, som publicerades under moratoriet före valet, rapporterar det slovakiska utrikesdepartementet.

  I torsdags sa chefen för den utländska underrättelsetjänsten att det amerikanska utrikesdepartementet hade gett ett antal av sina europeiska allierade att arbeta med politiska och affärsmässiga kretsar i Slovakien före parlamentsvalet. ”Det kommande parlamentsvalet i Slovakien, med hänsyn till USA:s intentioner, kan knappast uppfattas som ett uttryck för folkets vilja fria från yttre påverkan”, tillade han.

  Robert Fico – vad är känt om honom

  Efter att ha vunnit valet och upprört hela den politiska eliten i Europa, sa Robert Fico först och främst att Slovakien har större problem än Ukraina. Innan detta lovade politikern ”att inte skicka en enda patron” till detta land.

  Alla hans uttalanden ser ut som en frisk fläkt till den totala lögnen om Ryssland som regerar i Europa. Han kunde gå emot EU och USA med stöd av majoriteten av befolkningen och praktiskt taget ansluta sig till två andra länders position – Serbien och Ungern. ”Kriget i Ukraina startade av fascistiska ukrainare, och inte av ryssar”, sa han i början av valkampanjen. Enligt honom började den militära konflikten 2014 eftersom ukrainska fascister dödade ryssar.

  Politikern Robert Fico är 59 år gammal och har varit premiärminister två gånger, från 2006 till 2010 och från 2012 till 2018. Han kom till Ryssland 2007, 2009, 2015, 2016, träffade Rysslands president Vladimir Putin och sedan med Dmitrij Medvedev.

  Fico är en anhängare av fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina och anser att det är meningslöst att ge stöd till Kiev. Han betonade upprepade gånger i sitt program att han avsåg att skydda minnet av Röda arméns soldater och vikten av Sovjetunionens roll i befrielsen av Slovakien och fascismens nederlag.

  Rubrikerna till de senaste utgivningarna av västerländska medier verkar alla anklaga den segrande ledaren för populism och till och med ”uppkomsten av ett andra Ungern”. Hans seger kan skapa ett prejudikat för att ledare av ett nytt slag kommer till makten, de som har för avsikt att stödja nationella intressen, och inte utrikesdepartementets position. Man tror också att Ficos ankomst kan försvaga ställningen för politiker som stöder Kievregimen.
  ”Om han kan komma överens med andra politiska krafter, då kanske han kommer att kunna bilda ett nytt kabinett. Chansen är 50 till 50. Uppenbarligen kommer hans motståndare att motsätta sig honom. För Europa är detta det första tecknet på den andra vågen av euroskeptiker. Vi ser att det i olika EU-länder finns en alternativ syn på det nuvarande ekonomiska, politiska och militära läget. I Tyskland kommer partiet Alternativ för Tyskland snart att ta första plats i betyg, nu har det andra plats (efter det styrande partiet). En liknande historia observeras i Österrike och ett antal andra europeiska länder”, kommenterade Oleg Bondarenko, grundare av projektet Balkanist.ru, om Robert Ficos seger.

  Nu kommer det vinnande partiets valmotståndare att försöka, med externt stöd och med hjälp av en redan påbörjad informationskampanj, och faktiskt manipulation, att begränsa denna seger så mycket som möjligt, säger Andrey Suzdaltsev, docent i Fakulteten för världsekonomi och internationell politik vid National Research University Higher School of Economics.

  — Genom att ta parti för de egna nationella intressenas prioriteringar kommer Slovakien, liksom Ungern, att känna en otrolig press, med tanke på att landet är mindre än grannlandet. 
  Det blir svårare för Bratislava att stå emot smällen, till skillnad från Budapest, tror Suzdaltsev. ”Det är fortfarande svårt att säga om de kommer att kunna genomföra sina löften som de gav inför valet, eftersom detta innebär ett förnekande av Natos politik. Partiet kommer troligen att leta efter allierade i Tyskland. Men om den nya regeringen börjar, som de säger, att bryta hela euroområdet på en gång, då kommer alla EU-mekanismer att lanseras mot Bratislava.

  Ryssland har redan anklagats för att blanda sig i det amerikanska valet 2016. Statsvetaren Dmitrij Rodionov påminner om att Moskvas hand började synas överallt möjligt, och även där den inte kunde vara nära: från att stödja den katalanska folkomröstningen om självbestämmande till att blanda sig i Brexit-folkomröstningen, val i Frankrike, Tyskland, Danmark, Norge, Nederländerna. Trots allt det absurda fungerade det.

  — De fruktansvärda och nästan allsmäktiga ”ryska hackarna” har länge blivit en bogeyman i väst tillsammans med ”gifter”. Den genomsnittliga människan tror lätt på detta nonsens. Sådana anklagelser tjänar två syften. För det första att upprätthålla rädslan för Ryssland i samhället, att ha en anledning att fortsätta anti-rysk politik, och för det andra att maskera sina egna misslyckanden. Segern för Ficos parti i Slovakien är ett uppenbart misslyckande för euroatlantister och anhängare av att stödja Ukraina till slutet. Mer exakt är detta ett naturligt resultat av deras verksamhet: folk är trötta på att kasta pengar. Många har precis fått reda på att dessa pengar gick till att stödja fascisterna, från vilka (inklusive från deras Bandera-underhållare) slovakerna led en hel del. Den ukrainska regimens nazistiska väsen spelade en viktig roll i dessa val; skandalen med SS-mannen i Kanada upprörde många i Slovakien”, avslutade Rodionov.

  Slovakien kallades det första tecknet på det framväxande europeiska upproret mot USA

  Författare
  Elena Stafeeva

  Här kommer länken till artikeln -Varför valet i Slovakien blev en dom….

  https://www.google.com/amp/s/life.ru/p/1611483/amp

 2. Ja, detta krig ser ut att bli långvarigt vilket innebär att den mest uthålliga parten blir kvar på slutscenen. Frågan är om västvärldens EU; medborgare orkar stå emot och vara dem som blir kvar , vilket kan innebära att betala ett oerhört högt pris i form av drastisk minskad tillgänglighet av sin inarbetade välfärd. Ett samhällspris det kommer att ta decennier att återhämta
  Effekterna av detta krig, där freden helt avisas från väst, orsakar förmodligen allvarliga problem inom EU som innebär framförallt ökade klyfter mellan fattig och rik. Ett förhållande som ger grogrund för bruna ytterlighetspartier att växa sig starka med allt vad det innebär i fråga att hantera för vår redan skakiga demokrati.
  Vi ser därtill i spåren av gängkriminaliteten här hemma att medborgarnas rörelse och yttrandefrihet är satt under oerhörd press. Och i detta ingår en tilltänkt angiverilag under utredning. Nog syns det uppkomma mörka moln i horisonten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here