Ryssland har vunnit mer territorium i år än Ukraina

2
871

Av Dave DeCamp .

Antiwar,

______________

New York Times medger att den ukrainska motoffensiven har varit ett fullständigt misslyckande. Mikroskopiska vinster har kostat tiotusentals ukrainska soldater livet.

NYT rapporterar att trots nio månaders hårda strider har bara cirka 500 kvadratkilometer bytt ägare i Ukraina i år.

Ryska styrkor har vunnit mer territorium i Ukraina i år än den ukrainska sidan trots den ukrainska motoffensiven som inleddes i juni, rapporterade The New York Times på torsdagen.

Rapporten noterade att trots nio månaders hårda strider i Ukraina, har endast cirka 500 kvadratkilometer territorium bytt ägare i år. Ryssland har vunnit 331 kvadratkilometer medan Ukraina har vunnit 143, en skillnad på 188, vilket utgör Rysslands nettovinst i territorium hittills i år.

De flesta striderna under det första halvåret fokuserade på Donbass-staden Bakhmut, som Ryssland intog helt i maj efter en brutal strid som började i augusti 2022. Ukrainas motoffensiv har fokuserat på den södra flanken, men striderna har fortsatt nära Bakhmut och över östfronten.

The Times citerade Marina Miron, postdoktor i krigsstudier vid King’s College London, som sa att Ryssland verkar vara bekvämt med att hålla det territorium som det för närvarande kontrollerar snarare än att söka snabba vinster.

”Det finns inget att förlora på att inte gå framåt,” sa Miron. ”Hela strategin i Ukraina är att ryssarna ska låta ukrainarna springa mot dessa försvar, döda så många som möjligt och förstöra så mycket västerländsk utrustning som möjligt.”

Rapporten säger att situationen på slagfältet kommer med en ”stor risk” för Ukraina eftersom landet kan förlora västvärldens stöd utan betydande vinster. ”Ryssland försöker vänta tills väst vänder ryggen”, sa Miron.

Inför den ukrainska motoffensiven avslöjade Discord-läckorna och mediarapporter  att USA inte trodde att Ukraina skulle kunna återta mycket territorium från Ryssland. Men Biden-administrationen drev på för anfall ändå och  avvisade idén om en vapenvila.

Wall Street Journal rapporterade i juli att västerländska tjänstemän visste att ukrainska styrkor inte hade tillräckligt med träning eller utrustning för sin motoffensiv, men hoppades att de skulle kunna driva igenom ändå.

Bristen på framsteg i motoffensiven har inte förvirrat Biden-administrationen, som är fast besluten att stödja en fortsatt öppen konflikt. Hökar i kongressen försöker sälja proxykriget som en framgång eftersom Ryssland tar förluster och inga amerikaner dör, vilket visar på bristande oro för ukrainska liv.

Föregående artikelKrigströtthet komplicerar västerländskt bistånd till Ukraina
Nästa artikelEnkät: Amerikaner stödde ett snabbt diplomatiskt slut på kriget i Ukraina, som de ansåg vara oviktigt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Citerar slutet på artikeln.
    ”Hökar i kongressen försöker sälja proxykriget som en framgång eftersom Ryssland tar förluster och inga amerikaner dör, vilket visar på bristande oro för ukrainska liv.”

    En förfärande cynism som EU länderna beredvilligt sluter upp bakom. Nog förväntade jag naivt nog, att det fanns ett större omdöme i mänsklig mening bland våra Europa/Eu företrädare. Att visa solidaritet med det ukrainska folket genom obestämda löften som leder mot döden för ett mål ingen vet vart, är en primitiv låg tanke om människovärdet. Jag kom att tänka på Sven Lindqvists bok- Utrota varenda jävel- och vart skall detta sluta?
    Och här hemma i Sverige, detta fredsälskande land som var neutralt under andra världskriget för att sedan välja en alliansfri väg har nu besudlat sig till den grad att vi mer eller mindre uppmanar andra unga män och kvinnor offra sina liv för vår sak.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here