Enkät: Amerikaner stödde ett snabbt diplomatiskt slut på kriget i Ukraina, som de ansåg vara oviktigt

23
1453

(Utrikesminister Antony J. Blinken träffar Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov, i Reykjavik, Island, den 19 maj 2021. [Foto av utrikesdepartementet av Ron Przysucha]. Bild i artikeln i Responsible Statecraft).

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Man undrar vad som skulle resultatet av motsvarande opinionsundersökning idag.

USA-kongressen beslutade just att godkänna den föreslagna budgeten med undantag för anslaget till Ukraina, som skjuts på framtiden. Det är dåliga nyheter för krigsivrarna. Hjälpen från USA kan dock komma att sina. Representanthusets talman McCarthy har endast släppt igenom ett nytt stödpaket på 300 miljoner dollar, men ett
större paket på 24 miljarder dollar har inte godkänts.
Enligt DN idag har det slutgiltiga budgetbeslutet skjutits upp i 45 dagar. Röstningen slutade med 335 röster för och 91 röster emot. Någon budgetpost för ekonomiskt bistånd till Ukraina finns inte i den tillfälliga budgeten

________________________________________________

Den här rapporten https://responsiblestatecraft.org/2022/09/27/poll-americans-support-quick-diplomatic-end-to-war-in-ukraine/ har skrivits av Ben Armbruster, som är chefredaktör för Responsible Statecraft. Han har mer än tio års erfarenhet av att arbeta i skärningspunkten mellan politik, utrikespolitik och media. Ben har tidigare haft ledande positioner inom redaktion och ledning på Media Matters, ThinkProgress, ReThink Media och Win Without War. Hans arbete har publicerats i Guardian, Salon, LobeLog, Globe Post och andra medier. Han har en kandidatexamen i historia från Ohio University och en magisterexamen i internationella relationer från King’s College London.

 

Enkät: Amerikaner stöder ett snabbt diplomatiskt slut på kriget i Ukraina 

Flera väljare sa också att de vill att Washington aktivt engagerar sig i diplomati som ett villkor för att skicka militärt bistånd.

Nästan 60 procent av amerikanerna skulle stödja att USA engagerar sig i diplomatiska ansträngningar ”så snart som möjligt” för att avsluta kriget i Ukraina, även om det innebär att Ukraina måste göra eftergifter till Ryssland, enligt en ny undersökning .

Undersökningen, gjord av Data for Progress på uppdrag av Quincy Institute for Responsible Statecraft, fann också att en majoritet (49 procent) sa att Biden-administrationen och kongressen inte har gjort tillräckligt diplomatiskt för att hjälpa till att avsluta kriget (37 procent sa att de hade det).

Enkäten publicerades efter att Vladimir Putin ökat ansträngningarna i Rysslands krig i Ukraina genom att mobilisera reserver och utfärda hot om att använda kärnvapen efter att den ukrainska militären tagit mark nära landets östra gräns mot Ryssland.

Moskva har också nyligen anordnat folkomröstningar i vissa ryskkontrollerade områden i Ukraina om huruvida medborgare där vill avskilja sig och bli en del av Ryssland, vilket leder till att experter tror att oavsett utgången planerar Putin att illegalt annektera delar av Ukraina.

Undersökningen fann också att 47 procent sa att de stöder fortsatt amerikansk militär hjälp till Ukraina endast om Washington är involverad i pågående diplomati för att avsluta kriget, medan 41 procent sa att de skulle stödja bistånd oavsett om USA är engagerat i förhandlingar.

Endast sex procent sa att Rysslands krig i Ukraina är bland de tre viktigaste frågorna som USA står inför idag, där de tre främsta är inflation (46 procent), jobb och ekonomi (31 procent) och vapenvåld (26 procent).

Undersökningen visade att nära hälften av de amerikanska väljarna (48 %) är ganska eller starkt emot att USA ger stöd till Ukraina på nuvarande nivå om det uppstår långsiktiga globala ekonomiska svårigheter. Samtidigt visade undersökningen att endast fyra av tio amerikaner i viss mån eller starkt stöder att USA ger bistånd till Ukraina på nuvarande nivå om detta inträffar.

Undersökningen visade också att 58 % av amerikanerna är ganska eller starkt emot att USA ger stöd till Ukraina på nuvarande nivå om gaspriserna och varukostnaderna i USA skulle stiga, medan endast 33 % är ganska eller starkt för fortsatt stöd om detta skulle inträffa.

En majoritet av de tillfrågade (57 %) sade också att de tror att kriget mellan Ryssland och Ukraina kommer att upphöra med en förhandlingslösning mellan de två länderna, medan 61 % sade att de tror att kriget har påverkat dem ekonomiskt på någon nivå.

https://www.filesforprogress.org/datasets/2022/9/dfp_quincy_institute_ukraine_toplines.pdf


Föregående artikelRyssland har vunnit mer territorium i år än Ukraina
Nästa artikelBelt and Road-initiativet (BRI) ”Nya Sidenvägen” efter 10 år: Skuldfälla eller utveckling?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

 1. Det är Ukraina som är utsatt för ryskt angrepp och ockupation. Där finns uppenbarligen en rysk majoritet på Krim. Egentligen borde det finnas en förhandlingslösning, det sätt som Putin använt har placerat Ukraina mot väggen, men väggen visade sig ge omfattande stöd. Det är ändå Ukraina som försvarar sig, just nu innebär det att de återtagit delar av Ukraina som Ryssland ockuperat. Eftersom varje förhandling kommer att handla om hur mycket Ukraina ska ge bort till Ryssland, och Ryssland inte alls vill förhandla om hur de själva ska åka hem, utan om hur Ukraina ska kapitulera, pågår inga förhandlingar. Det finns inget att förhandla om, de pratar inte om samma sak.

  Ivan go home Иван иди домой

   • Frågan är vad han ska förhandla om?

    Han har illegalt annekterat stora områden i Ukraina som han inte ens till fullo behärskar. Samtidigt förlorar han snabbt territorier i dessa områden. Luhansk ligger vidöppet och även i Kherson har Ukraina brutit igenom linjerna så sent som igår.

    https://www.dailykos.com/stories/2022/10/2/2126644/-Russia-s-Hour-is-Later-than-it-Realizes

    Vi pratar om ett federation som faller i bitar framför hans ögon med massflykt och militärt sammanbrott. Nya soldater har ingen vinterutrustning utan måste ta med sig eget liggunderlag och tält. Rostiga vapen är vad de får hålla till godo med.

    Ukraina tänker inte förhandla nu utan har gasen i botten tills allt område är återtaget.

    • Varifrån kommer allt detta önsketänkande hos en del? Som sagt, sluta läs AB:s fantasier! Kan meddela att AB i juni 1941 ivrigt hejade på Hitlers invasion av Sovjet!

  • Om jag vill läsa vad utrikesdepartementet tycker så går jag väl in på deras hemsida, vad tycker du att du har tillfört här egentligen?

  • GOD bless America!
   Ryssland är redo för kompromisser, men kan inte tvinga sina motståndare att sätta sig vid förhandlingsbordet. Detta konstaterade statsvetaren och diplomaten Rostislav Ishchenko, som påminde om att Ryska federationen var tvungna att starta en speciell operation.
   Samtidigt vill Moskva ”föra situationen till fred”, men det kommer inte att fungera för att övertala motståndare till dialog, eftersom de själva vägrar, förklarade statsvetaren för nyhetsbyrån SM.News .
   Diplomaten preciserade att Ukraina inte ville prata om sin neutrala status och fortsätta sin fredliga existens.”Det betyder att vi kommer att skära salami gradvis, tills det kommer inte att finnas något Ukraina.
   Två enheter 2014, fyra enheter 2022, kanske tre eller fyra enheter till 2023”, sa Ishchenko.
   Tidigare sa en medlem av den internationella kommittén för Ryska federationens federationsråd, Sergei Tsekov, att Kiev kämpar för USA:s självständighet.
   USA försöker desperat att försvaga Ryssland, för att behålla sin position, som av Gud utvalda världsledare, skriver National News Service.
   Ryssland är redo för kompromisser, men kan inte tvinga sina motståndare att sätta sig vid förhandlingsbordet. Detta konstaterade statsvetaren och diplomaten Rostislav Ishchenko, som påminde om att Ryska federationen var tvungna att starta en speciell operation.
   Samtidigt vill Moskva ”föra situationen till fred”, men det kommer inte att fungera för att övertala motståndare till dialog, eftersom de själva vägrar, förklarade statsvetaren för nyhetsbyrån SM.News .
   Diplomaten preciserade att Ukraina inte ville prata om sin neutrala status och fortsätta sin fredliga existens.”Det betyder att vi kommer att skära salami gradvis, tills det kommer inte att finnas något Ukraina.
   Två enheter 2014, fyra enheter 2022, kanske tre eller fyra enheter till 2023”, sa Ishchenko.
   Tidigare sa en medlem av den internationella kommittén för Ryska federationens federationsråd, Sergei Tsekov, att Kiev kämpar för USA:s självständighet.
   USA försöker desperat att försvaga Ryssland, för att behålla sin position, som av Gud utvalda världsledare, skriver National News Service. IN GOD (MAMMON) WE THRUST

  • Till Иван иди домой
   Det är självklart att Ryssland inte kommer att förhandla med nazisterna i Kiev. Förhandlade man med Tyskland i Versailles år 1919? Förhandlade CCCP med nazi Tyskland år 1945? Segraren förhandlar aldrig. Ryssland kommer att bestämma fredsvillkoren.

 2. En majoritet på 49 procent?!

  ”Plurality” står det i originalartikeln. På nätet får jag det visserligen översatt till bland annat just ”majoritet”, men även till ”mångfald” och ”stort antal”. Jag skulle valt det sista alternativet, för att inte riskera att bli förlöjligad.

 3. Putin har hela tiden föreslagit förhandlingar,men det förmedlas aldrig fram månad efter månad. Att väljarna i Usa reagerar som dom gör är ärligt inga som helst konstigheter,men regimen gör ändå det sämre och går emot folkviljan.Inte bara här,de ofta man ser detta i Usa men man kör över folkviljan ändå och skiter it för att förstöra härska och terrorisera. Återstår att se hur detta utvecklas under månaden

 4. Putin vill bara köpa sig tid. För den som inte ska förlora territorium och heller inte utsättas för destabilisering/ny invasion ter det sig kanske naturligt att ge bort andras mark. Att Ukraina vägrar är naturligt, EU kan inte tvinga dem till det utan att samtidigt svika dem.

  Den observante ser förstås en tänkbar kompromiss, alltså en överenskommelse där bägge parter får något av den andra. Ukraina ger bort de ockuperade delarna mot att Ryssland accepterar att resten av Ukraina går med i Nato. Det vore en ”kompromiss”.

  Det kommer imperialistryssland inte att acceptera. Det är inte tal om kompromiss, utan om ukrainsk underkastelse. Det är det Putin kallar ”förhandlingar”. Som bara ska ge honom tid att tvångsinkalla fler.

  • Varför skulle Ryssland försöka underkasta en sådan soptipp som Ukraina? De delar som nu är Ryssland är ju den industriella och ekonomiska basen och det enda av värde i Ukraina för Ryssland eftersom det nästan bara bor ryssar där. Resten kan väl Polen få tillbaka vilket säkert är deras plan och deras enda bekymmer är ukrainska militären som Ryssland håller på att decimera åt dem. Den observante ser givetvis detta komma men ”Jerka” har väl lärt sig av svenska politiker som aldrig ser något komma!

 5. Ukraina-frågan är och var aldrig en relevant/angelägen fråga för folken i vare sig USA, Sverige, EU eller lill-Britannien. Däremot har den varit och är en avgörande fråga för neokonservativa och sionist anhangen i framförallt USA och lill-Britannien.

  • Färsk opinionsundersökning i USA: Aktuell Enkät: Amerikaner stöder ett snabbt diplomatiskt slut på kriget i Ukraina ”Endast sex procent sa att Rysslands krig i Ukraina är bland de tre viktigaste frågorna som USA står inför idag, där de tre främsta är inflation (46 procent), jobb och ekonomi (31 procent) och vapenvåld (26 procent).”

   ”Nästan 60 procent av amerikanerna skulle stödja att USA engagerar sig i diplomatiska ansträngningar ”så snart som möjligt” för att avsluta kriget i Ukraina, även om det innebär att Ukraina måste göra eftergifter till Ryssland.”

   • En av de mest positiva konsekvenserna av Operation Z är att den har visat för västs folk att deras så kallade ledare sätter inte folkets intresse, välfärd och trygghet i främsta sätet, utan det neokonservativa och sionistiska projektet att förstöra Ryssland ”by any means necessary” – Ukraina är bara ett offer lamm precis som västfolken för det neokonservativa och sionistiska projektets ändamål.

    Västfolken har dock vaknat och inser att det är dags att hand om sitt eget öde själva. De neokonservativa och sionister som försökte offra västfolken för deras förvrängda mål kommer således få ”a rude awakening”. Måtte det vara snarast!

    https://newsvoice.se/2022/10/ukraina-nato-front/

 6. Varför offras folket i väst? För Ukraina – Europas fattigaste och mest korrupta land – fattigare än Albanien!
  Det här är fullstädnig sanslös. bortom all sans och reson!!!!

  ”Since the beginning of the ’Ukraine issue’ back in 2008 to 2014, it was clear to me that the Anglosphere has used it as a Trojan horse to check both EU [Germany] and Russia,” says Paolo Raffone, a strategic analyst and director of the CIPI Foundation in Brussels. ”The EU leadership is fundamentally working against European interests, abiding by the policy dictated by the US/UK/NATO. No doubt the EU will be saddled with the greatest share of rebuilding Ukraine that will be, together with Poland, a US/UK strategic fiefdom in Eastern Europe to separate the EU from Russia and therefore stymie Germany’s heft as a regional and global player. [This is] just like the 1901 Mackinder theory.”
  The Biden administration has vowed to support Kiev with $1.5Bln a month in economic aid and has approved $4.5Bln in grants for Ukraine to cover the country’s needs until the end of the year. The White House has held talks with EU officials pressing them to follow suit to keep Ukraine’s economy afloat, Bloomberg wrote on Sunday, citing people familiar with the matter. According to the International Monetary Fund, Ukraine needs roughly $5Bln per month to cover essential services.
  Meanwhile, the EU has yet to deliver on its commitments of nearly 9Bln euros ($8.8Bln) for Kiev: the bloc paid out only 1Bln euros last summer. Another 5Bln euros have been allocated but not yet paid out to Ukraine; the rest of the sum remains stuck over formal and financial issues.

  The EU is facing nothing short of ”a continent-wide recession”, Bloomberg noted on 28 September, predicting a ”harsh winter” for Europe’s households, chemical producers, steel plants, and car manufacturers. ”If the coming months turn especially icy and the bloc’s 27 members fail to share scarce fuel supplies efficiently,” the European economy could contract by as much as 5 percent, according to the Bloomberg Economics’ estimates.
  Earlier, the Wall Street Journal revealed that European manufacturers are increasingly shifting their business to the US as the energy crunch bites. To complicate matters further, the sabotage attack on the Nord Stream pipeline system put a rocket under energy prices and cut Europe’s access to additional volumes of affordable fuel.”

  • Svaret är enkelt och det stavas solidaritet.

   Vi har ett grannland som brutalt har överfallits av en större granne och då sluter de allra flesta grannarna upp och stöttar. Alla drar sitt lilla strå till stacken.

   Krävs ett visst mått av empati för att förstå. Inte mycket men en smula.

   • Var fanns ditt förnuft någonstans, när Nato utbildade nynazister och övriga högerextrema som Right sector, C-14 m.fl. Eva Bartlett är duktig på att känna till alla dessa grenar från samma nynazistiska stam.
    När dessa attackerade personer i Donbass som inte kunde acceptera kuppen som USA gjorde år 2014, där man brände levande människor till döds.
    Då teg hela Europa. Ukraina är en terroriststat, som utför terrordåd hela tiden.
    Nu senast i Istanbul, då de attackerade en fransman och försökte mörda honom.
    Adrien Bocquet har varit soldat i Frankrikes armé, därför lyckades han försvara sig tillräckligt för att överleva. Mycket svårt skadad med flera knivhugg på kroppen, det krävdes sjukhusinläggning.
    Turkiet har lyckats fånga en SBU-agent från Ukraina som var delaktig.
    Så denna kriminella stat som skickar ut dödspatruller stöder EU med vapen.

    Här vittnar han i fransk TV SUR om hur han såg azov begå krigsbrott mot ryska soldater i Ukraina.
    Han är ett viktigt vittne för Ryssland, då han såg och var på plats när de arrangerade scenariet i Bucha. Han blev också vittne till hur amerikanska journalister ljög i sin nyhetsrapportering, och när han frågade varför de gjorde det blev svaret: Det har ingen betydelse

    https://www.youtube.com/watch?v=ZoKnhXnp-Zk&t=166s

   • ”Lite förnuft, tack,” du skriver ”Vi har ett grannland som brutalt har överfallits av en större granne och då sluter de allra flesta grannarna upp och stöttar”
    Men historien med vårt grannland började inte den 24 februari 2022. Den startade långt tidigare. Så långt tillbaka att CIA:s nuvarande chef i USA William Burns sa redan 2008 eller 2009. ”Om inte USA slutar att provocera Ryssland i Ukraina så kommer Ryssland att tvingas ta till militära medel.” typ.
    Det du egentligen säger med ditt inlägg är
    ”Det är klart att vårt land och hela Europa måste begå ekonomiskt självmord, för att försvara USA och Nato.”
    Så, ta ditt eget förnuft tillfånga, och se till att läsa allt du kommer åt om vad som hände innan den 24 februari 2022 i Ukraina! Det finns väldigt många artiklar på ex denna blogg om det, och på många utländska bloggar.

   • Till Lite förnuft tack!
    Solidaritet med vilka? Med nazisterna som kom till makten genom en statskupp? Med nazisterna i Ukrainska armé, Banderas, Högra sektor, Azov grupper som ostraffade mördade den ryska befolkningen i östra ”Ukraina” från 2014 till februari 2022?

 7. Vi måste komma ihåg en helt annan aspekt: den amerikanska allmänheten är sällan intresserad av utrikesfrågor och sitt eget lands militära politik överhuvudtaget, som är en intern lekstuga för de isolerade och inte sällan fanatiska politiska tankesmedjorna.

  En siffra som rullar runt ofta i internationella media är att cirka 63-65% av vad amerikanska skattebetalarna betalar i statsskatt går till (håll i er nu):
  …..

  Militära installationer UTOMLANDS!

  Där gäller nämligen aldrig den amerikanska lågskattepolitiken och nedskurna ”staten”. Våldet och erövrandet är viktigare.

  De pengar amerikanska medborgare skulle kunna slänga in i social- och medicinsektorn, barndaghem och bra bostäder (istället för att lösa landets sociala problem på fängelsestadiet) hamnar i den amerikanska våldslekstugan medelst grön uniform.

  Vad amerikansk allmänhet bryr sig om utrikespolitiken, om så 99% är helt emot allt amerikanskt våldsmissionerande och militär filantropi, är nog tyvärr en för oss alla helt värdelös siffra.

  Jag är den förste att beklaga. För min del får gärna de amerikanska Förenta staterna bli ett nytt Kanada eller Brasilien från vilket vi får någon nyhet om jordbruket en gång i halvåret.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here