Anynyma tjänstemän och media har funnit en rysk plot men inga kända bevis. Ovanligt?

16
1711
Bild Caitlin Johnstone

Caitline Johnstone skriver
”Anonyma tjänstemän hävdar att det finns en ond rysk plot igen, men bevisen är hemliga igen”. Rolf Nilsson letade upp och översatte.

Ryssland har därefter tillbakavisat dessa påståenden här.

____________________________________________________________________

Anynyma tjänstemän och media har funnit en rysk plot men inga kända bevis

Stora västerländska nyhetspublikationer publicerar berättelser om en olycksbådande omplott av den ryska regeringen, och  källorna till rapporten är anonyma, och bevisen för det är hemliga.

New York Times rapporterar, att enligt anonyma individer inom de amerikanska och brittiska regeringarna, planerar Ryssland för närvarande att störta den befintliga regeringen i Ukraina, på något sätt, med hjälp av någon metod och sedan på något sätt installera en marionettregim som är vänligt inställd mot Moskva, genom att använda något medel. Vilka konkreta sätt och metoder det kan handla om avslöjas inte för oss i denna, mycket allvarliga, nyhetsrapport.

”Kommunikén gav få detaljer om hur Ryssland kan gå tillväga för att påtvinga Ukraina en ny regering, och meddelade inte om sådana planer var betingade av en invasion av ryska trupper”, informerar Paper of Record oss. ”Brittiska tjänstemän, som är bekanta med situationen, och som talade på villkor att de var anonyma, sa att avsikten var både att avvärja aktiveringen av sådana planer, såväl som att uppmärksamma herr Putin om att denna komplott hade avslöjats.”

Om du nu hoppas på att få någon form av bevis för dessa eldfängda påståenden, är jag rädd att jag kommer att behöva göra dig besviken: journalisterna som rapporterar om den här historien har inte sett några bevis. Tydligen vidarebefordrar de bara overifierade statliga påståenden från okända spioner till sina läsare, för att de blev tillsagda att göra det, vilket jag antar är något journalister kan göra nuförtiden?

Jag vet, jag vet, också jag själv blev lite förvånad när jag fick reda på det. Men här är den, direkt från hästens mun:

”Den brittiska kommunikén gav inga bevis för att stödja sitt påstående att Ryssland planerade att störta den ukrainska regeringen”, rapporterar Times.

Du kommer dock att bli lugnad när du får veta att, trots att de faktiska bevisen på den faktiska ryska skändligheten hålls osynliga för oss, har anonyma tjänstemän inom den amerikanska regeringen granskat underrättelserna som samlats in av anonyma brittiska spioner åt oss och dragit slutsatsen, på våra vägnar, att bevisen är solida. .

”I Washington sa tjänstemän att de tror att den brittiska underrättelsen är korrekt. Två tjänstemän sa att den hade samlats in av brittiska underrättelsetjänster”, informerar New York Times.

Ser du det? Dessa påståenden om en slug rysk konspiration har bekräftats av anonyma regeringstjänstemän i både USA och Storbritannien. Det är två separata, helt osammanhängande regeringar, som oberoende verifierar att dessa påståenden är sanna. Det kallas oberoende bekräftelse, mina herrar. I grund och botten detsamma som solida bevis.

Det verkar dock lite konstigt för mig att The New York Times, efter att ha tagit sig den stora friheten att rapportera anonyma regeringspåståenden utan bevis, verkar ha problem med att den ryska regeringen gör obevisade påståenden.

”Ryska tjänstemän har upprepade gånger förnekat alla avsikter att inleda en attack mot Ukraina, avfärdat sådana anklagelser som ”hysteri” och utan att tillhandahålla bevis hävdat att det är regeringen i Kiev som försöker eskalera spänningarna”, skriver artikelförfattarna.

När den här rapporten kom ut blev jag lite förvånad över hur obevisade påståenden från anonyma myndighetskällor behandlas som faktiska nyhetsartiklar för vuxna att läsa, istället för tomma ingenting som kan ignoreras och spolas ner i våra mentala toalettrör, liksom jag tror att du också blev. Men jag grävde lite och det visar sig att sånt här faktiskt är ganska vanligt inom västerländska nyhetsmedieinstitutioner, som när vi fick veta, utan bevis, att ryssarna planerade en falsk flagg-operation i Ukraina, eller som när vi fick höra, utan bevis, att ryssarna använder högteknologiska strålvapen för att förvränga hjärnan på amerikanska diplomater och spioner och det visade sig vara grundlöst, eller som när vi fick höra, utan bevis, att ryssarna betalade afghanska motståndsmän för att döda västliga ockupationstrupper och det visade sig vara falskt och fel, eller som när vi fick höra, utan bevis, att ryssar blandade sig i USA:s val och det monopoliserade alla nyhetsrapporter och politisk diskurs i åratal, eller som när vi i flera år fick höra, utan bevis, att Ryssland var på väg att invadera Ukraina vilken minut som helst och då höll det inte på att hända.

Jag är säker på att den här gången är annorlunda. Efter all den övningen och allt det där med försök och misstag är jag säker på att våra betrodda nyhetsmedie-institutioner har fulländat sitt hantverk och nu är mästare på att rapportera sanningen.

Gästbloggartiklar återspeglar skribentens uppfattning, och inte nödvändigtvis redaktören.

Föregående artikelKloka ord i DN Debatt om Ukraina av L-ekonom, och min kommentar
Nästa artikel”Dagens propaganda 26/1” -Rysslands trupper och hotet mot Ukraina
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. ”Highly likely” – den några år gamla engelska domarfrasens svar som kanske men ändå nära nästan och allra säkert var en avsiktlig förgiftning med gift i England. Ingen dog och alla försvann och ingen försvann och nästan alla dog eller om det var tvärtom i förrgår.

  I juridik och politik: en subjektiv killgissning. Kort och gott. Förhoppningar kan vara sanna och senare inträffa och bekräfta att första tankegången verkligen var intuitivt korrekt.

  Flytande stövelskaft och några gamla uppstickande grenar är highly likely periskop som i sig alltid är avsiktliga ryska krigsplaner som gamla erfarna marinofficerare sett i över 180 år utan att hitta ubåten i fråga i jakt på sill och mink som går främmande makts ärenden och som inte kan lämnas ut och som vi bara kan trycka att det har hänt och som intuitivt är så därför att vi känner så och det är aldrig fel. Ty periskop och gift är farliga motstånd. Och som alla vet: världen är full av gift och det finns många periskop och ingen av dem syns och de luras alltid i skydd av mörker och de onödigt misstänksamma och tveksamma granskande medborgarna som inte vet och förstår sitt eget bästa.

  Och – Hur ska det gå för dem om vapenexportindustrins alla medarbetare blir arbetslösa? Highly likely. Boris Johnson och Joseph Robinette Biden: ska de överleva? Kan man spana på dem i periskop och har de månne förlorat varsin stövel innan vårfloden satte igång i Östersjön på 1980-talet? Kan tappade stövlar flyta i många decennier och vara giftiga för dem som ofta studerar The Atlantic Councils papegojalster?

  New York Times åker ännu ett varv vidare med intellektuellt ryggskott i sin Pentagonkarusell. Försvarsministern äger också en papegoja som kanske både hette och hade paranoia.

 2. En till spökhistoria som sprack är den påstådda flygkapningen av ett Ryanair-plan som skulle ha tvingats nödlanda i Minsk. Den internationella flygsäkerhetsmyndigheten ICAO skall om en vecka publicera sin rapport men folk i branschen har redan fått ta del av den.

  Eftersom det vore intressant att titta närmare på den skall jag inte nämna några detaljer förutom att Thomas Röper redan skrivit en preliminär kommentar.

  En rad FN-underställda organ har kapats av väst, t.ex. OPCW, och därför är det särdeles intressant att man inte ens på omvägar lyckats beskylla Vitryssland. Enligt Röpers kommentar frias Vitryssland helt i den väsentliga sakfrågan. Sedan finns det andra frågor som man tycker att ICAO kunde ha besvarat och frågan är om inte kulisspåverkan där spelat en roll.

  Vitryssland kan således se fram emot att Stefan Löfven, EU, USA och alla ber Lukasjenko ödmjukast om ursäkt och betalar fullt skadestånd för de missriktade sanktioner man riktat mot Vitryssland. Eller hur, har jag missat något ??

 3. Det är så den traditionella nazipropagandan fungerar. Man uppfinner något och sedan släpper helt anonyma personer ut det som rykten, antingen tjänstemän eller visselblåsare som måste vara anonyma för sin egen säkerhet. Verkligheten är att det är just klassisk propagandan. Här är metoderna, mycket välkända. Sedan upprepas det ändlöst enligt Josef Goebbels doktrinen.

  1. Ryktesspridning, fabricerade falska rykten. Exempel är koncentrationsläger i Xinjiang, våldtäkter, tvångssteriliseringar, tvångsarbete, rivna moskéer, förstörda begravningsplatser, språkförbud, förföljelser, fängslade oliktänkande, allt typisk klassisk propaganda.

  2. Betalda vittnen som ger förfalskade vittnesmål om tortyr eller andra oförrätter. Som regel brottslingar som har flytt undan rättvisan och har mycket att förlora på sanningen. Bedöm sannolikheten. Beträffande mannen som flydde till Australien. Skulle Kina verkligen utse en 22 år gammal yuppie till en position som senior spion, dessutom med ett belastningsregister, en dom för bedrägeri, och med sin bild i det offentliga rummet. Låter inte det lite osannolikt.

  3. Förfalskade läckta dokument. Man inkluderar en del korrekt och verifierbar information, och väver sedan in förfalskad. På så sätt kan dokumentet sägas verifieras mot andra dokument, och antas i helhet var riktigt. Dessutom distribuerar man andra förfalskade dokument avsedda att vara verifikationer på det andra förfalskade. Det hela är en välplanerat system för att vilseledda.

  4. Repetera lögnerna till det blir accepterad sanning. Det behöver inte vara sant, och man använder flitigt uttryck som ”säges”, ”påstås”, ”rapporteras”, ”misstänks”, osv. och helt enkelt repetitivt nöter in lögnerna och förfalskningen. Agendasättande journalistik och opinionsbildning, eller åsikts styrning och kontroll? Endast ”tama” och valda journalister tillåts skriva, och endast de med ”rätt” åsikt blir intervjuade och framställs som ”experter”.

  5. Sätt ihop en stab av förmenta ”experter”, helst med förtroendeingivande titlar som ”expert”, ”forskare”, ”vetenskapsman”, ”professor”, docent, osv. och lät dom flitigt och omväxlande bekräfta fejknyheterna. Endast de med ”rätta” åsikter tillfrågas.

  6. Stoppa, angrip, hota, undergräv, förtala och förlöjliga alla som uttrycker avvikande åsikter. Gör personangrepp, beskyll dom för att vara allt från nazister, fascister, extrema, betalda av propagandan, använda falska identiteter, vara någon annan, eller att ljuga. Jag har flera kopior av hotelsebrev till andra från kända svenska journalister på datorn, där man i klartext hotar med att mottagaren skall hängas ut och få sitt liv förstört om dom inte håller tyst och blir en ny Julia Caesar, Ulf Malmros, Fredrik Virtanen, Martin Timell, Urban Ahlin, eller 73-årige Jim Olsson, med flera, alla vilka fick sina liv förstörda där familj, grannar, arbetsgivare, eller vänner systematiskt trakasserades och förföljdes. Inte att förglömma, Benny Fredriksson som drevs i döden av ett drevande pack av journalister. Ingen hålls som regel ansvarig. Journalister har eget rättsväsende och står över lagen.

  Låt inte historien 1910 till 1946 upprepas. Vi behöver införa personligt straffansvar mor falsk ryktesspridning.

 4. Verkligheten är att USA pressar på så hårt dom kan för att få Ryssland att invadera Ukraina, för då kan USA motivera att ingripa, och naturligtvis kommer gasledningarna att sprängas för att helt stoppa den ryska gasen och de resulterande höga priserna kommer att göra leveranser av den mycket dyrare USA gasen möjlig ekonomiskt och politiskt. Det absolut sista Ryssland vill göra är att invadera och på så sätt motivera USA att stoppa gasen. De jäsande missnöjet och inre krafterna i Ukraina arbetar mot USAs intressen i tiden, och det är säkert därför vi ser den allt hetare propagandan genom de svenska USA drivna media som MSM och Public Service. En intern revolt i Ukraina, och en sådan närmar sig – missnöjet är stort och stigande och mörkas effektivt i svenska USA lojala media, kommer att skada USAs intressen och kommer att närma Ukraina till Ryssland där det finns mycket starka historiska band. 17.3% av befolkningen är etniska ryssar som talar ryska.

  De höga gas och energipriserna beror på USAs agerande i bakgrunden i det tysta. Inte att förglömma varför Nordstream2 inte har kommit igång. Det är USA som ligger bakom och hotar för USA vill ha upp priserna så den amerikanska gasen kan säljas.
  https://www.rt.com/russia/545784-us-delay-certification-nordstream2/

  • USA undersöker med Qatar och även nordafrika, möjligheterna att ersätta rysk gaz i EU.

   Det har skickats de saknade dokumentet för NS2, så det blir, förhopningsvis, inte så lång väntan på certifieringen.

   • Här ser vi den amerikanska geopolitiska paniken i en sammanfattning.

    Europa och Ryssland måste till varje pris hållas isär.

    Det amerikanska kolonierna i Europa är i sanning de sista i världen.

 5. Usa världsbäst på desinformation och propaganda. Nr1 världsbäst på desinformation och propaganda utan minsta hot på tronen,då EU också direkt måste räknas som 51a delstaten

 6. Önskar att jag kunde skriva en klok kommentar. Det kan jag inte -än. Läser och lär. Vill iaf tacka för att jag fått den möjligheten.

 7. Nu styr USA helt och hållet Twitter. Nu skall de ha en fullständig kontroll över alla som läser på twitter och vad de läser. Jag har inte registrerat mig på twitter, så i förra veckan stängde de ned mina möjligheter att läsa vad personer har skrivit på twitter. Jag får se de två sista dagarna, sedan kommer det upp en text att jag måste registrera mig på twitter om jag vill se flera tweets från den personen. Jag tänker aldrig registrera mig på twitter, då de mest intressanta artiklarna som USA ogillar kommer jag aldrig kunna läsa där.
  Fler och fler av de oberoende journalisterna och även personer med stor erfarenhet av politiska skeenden har gått över till ex. Telegram. och använder både Telegram och Twitter samtidigt, där de väljer vad man kan publicera på vilket forum.

  Ruslana Boshirova har slutat skriva om Donbass på twitter, då twitterpolisen stänger ned hennes konto hela tiden då hon gör det. Eva Bartlett uppmärksammade detta, och berättade att nu måste Ruslana skriva på Telegram om vad som händer i Donbass, för annars får hon sitt twitterkonto ned stängt. Så nu måste jag registrera in mig på Telegram om jag skall veta vad USA inte vill att jag skall veta, och den informationen är ju intressant.

  Det började för några år sedan då twitterpolisen Ben Nimmo anställdes för att stänga twitterkonton, som lade ut information som USA inte ville att vi skall se. Första gången jag hörde talas om det var när en person hade lagt ut flera videor okända för de flesta av oss, som Navalny producerat. Jag hann se några som var mycket obehagligare, än den kända videon ”muslimer och kackerlackor” där han bl.a. tog med judar och förintelsen, skämtade om det. Så en dag fick jag se att de var borttagna med texten ”denna video är borttagen av kontoägaren”. Lite senare kom det upp information bl.a. från Max Blumenthal att personer han kände hade fått sina twitterkonton nedstängda och först när de tagit bort de inslag som twitterpolisen ogillade, hade deras konton öppnats igen. Det som de uppmärksamma personerna observerade var att man kunde skriva hur mycket negativt och även falskt om Ryssland på twitter, men det tyckte twitterpolisen var okej, så det behövde inte raderas.
  Så talet om att de skall radera ”fake news” är bara propaganda för att man skall tro att när personer får sina twitterkonton nedstängda, så har de skrivit ”fake news”.

  Jag hoppas att fler och fler bryter Twitters dominans på sociala medier, så vi kan få mera åsikter att bli hörda, mer nyanserad information och inte bara den som USA vill att vi skall läsa.

  • Tack Vivianne!

   FRÅGA:
   Är det någon som vet här hur Twitter agerar i ämnen som rör t.ex. ”besvärliga personer” som Assange och Snowden? Rensas de också ut och censureras bort?

   • Det finns i dag 320 miljoner använder på twitter, de är en ansenlig mängd, och svårt att ha kontroll över. Jag antar att de använder vissa sökord i ett datasystem och sedan bryts dessa ned till hanterbara storlekar. Ett sökord jag är säker på att de använder just nu och har använt sedan några år tillbaka är : nynazist och Ukraina sammankopplat. Detta är ju USA:s önskemål att nynazismen i Ukraina skall mörkas. Sedan söker de nog på personer i samband med sökorden som redan är kända. De riktade nog in sig på personer med mycket kunskap och som de ser som ett hot för att den personen kan påverka många med sina inslag. En sådan person var Ruslana Boshirova, det var kommentator ”M” här på bloggen som lade ut ett brev hon skrivit. Det var första gången jag hörde talas om henne. Det var många kommentatorer på denna blogg som trodde hon var en fake person ett ryskt troll, men hon är ju en världskänd musiker. Hon blev totalt förföljd av twitterpolisen Ben Nimmo, och fick sitt konto nedstängt flera gånger. Hon hade mycket bilder och fakta från Ukraina, saknar det väldigt mycket nu för allt är borttaget från hennes twitter.

    Hon hade konsert på sin flygel i somras för människorna i Donetsk, men vågade inte lägga ut bilder. Det gjorde däremot Eva Bartlett hon lade ut bilder från konserten och det var proppat med människor, då det var utomhus på något stort fält.
     
    https://twitter.com/EvaKBartlett/status/1406678900617486341

    Nedan Ruslanas brev som kommentator  ”M”  lade upp på denna blogg, som hon själv lagt ut på sin  facebook:
    ”Detta är vad som har drabbat mitt vackra Ukraina. Mitt hjärta blödde. Alla såg på TV-skärmar världen över hur Ukrainas folk reser sig mot de korrupta styrande, för ett bättre liv. Men den härskande klassen släppte inte taget så lätt och lyckades listigt kanalisera bort ilskan till tänkbara fiender och slå ned på folket. Ett år senare är samma rika människor kvar vid makten, misär och fattigdom överallt, dussintals, tusentals dödade, över en miljon flyktingar.
    Så tog jag till Twitter under ett namn “NedoUkraïnka” (@ValLisitsa)- ett ord som ungefär betyder “Sub (under)-ukrainska”, ett kritik av Ukrainas premiärminister som kallar rysktalande i södra och östra ukrainare för “SUBMÄNNISKOR”! Ja, jag skojar inte. I ett officiellt skriftliga dokument.
    Jag behärskar ukrainska språket perfekt, långt bättre än den så kallade “presidenten” i Ukraina. Jag tog till Twitter och översatte nyheter från Ukraina och andra håll. Ett exempel: Jag konfronterade den kända franska mode- tidningen “Elle” som publicerade en positiv artikel om ukrainska armén. Efter efterforskning som visades på Twitter kunde jag visa att deras “cover girl” var öppet nynazistisk, rasistisk och en antisemit som skröt om att mörda civila för att det var kul! Tidningen utfärdade en skriftlig offentlig ursäkt.”

    Tidigare var det sökord ”navalny rasist” tror jag, för alla som skrev och lade ut bevis på hans rasistiska videor fick sina twitterkonton nedstängda. Jag har aldrig sett att de har brytt sig om Assange eller Snowden. När det gäller Snowden så är de inte ute efter honom. Han skrev kritik mot Ryssland när det gäller Navalny, vilket jag tyckte var ovanligt korkat och okunnigt. Detta gjorde han samtidigt som han sökte ryskt medborgarskap. Jag skulle aldrig ha gett honom ryskt medborgarskap om jag kunde bestämma, om han inte samtidigt avsade sig sitt amerikanska men det gör han inte.

   • Nu skriver Kevark Almassian att han fick sitt twitter nedstängt i några timmar, för att han sa till en rasistisk person att han är ”trash” då han kallar människor som tillhör en viss religion för grisar. Han överklagade direkt och Twitter släppte ut honom ur tankefängelset.

    En kommentator Ibrahim skrev att hans konto blev helt avstängt för att han försvarade de armeniska och palestinska fallen.

    Undrar hur många twitterpoliser som sitter och stänger ned personers konton.
    De verkar rikta in sig på personer med en viss politisk inriktning. Har svårt att tro att de skall ge sig på personer i Idlib, som kallar alawiter de mest fula ord de kan finna i sitt vokabulär.

 8. Det har nu gått över 70 dagar sedan november 22 då USA högtidligt deklarerade att ”Russia will most probably och highly likely” ska invadera Ukraina inom en eller ett par veckor. Det hela börjar bli smått komiskt då även den USA ägda radiostationen ”Radio Free Europe” börjat klaga på att vänta på invasionen”. Genom att beröva de deras våtdröm att en ”Rysk invasion” har Ryssland lyckats förlöjliga västs allehanda experter (inklusive ekokammarna ifrån Sverige) – dessa framstår som just de dumhuvuden de är inför hela världen. Det ryktas om att en ny pjäs ska sättas upp med anledning av att den ryska invasionen som aldrig kommer. Mn har inte bestämt vad den ska heta än: ”I väntan på Godot, del två” eller ”Didi och Gogo väntar på bussen”. Det lutar åte det senare men vi få vänta och se helt enkelt 😂

 9. Alltid välkommen Mona. Lovar att hälften av mina egna inlägg här,inte heller varit dom”bättre” varit lite stavfel,eller att meningarna varit huller buller. Men det varit helt okej ändå. Du är alltid välkommen,vi läser mer än gärna dina inlägg

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here