Kloka ord i DN Debatt om Ukraina av L-ekonom, och min kommentar

4
1680
Ukraina, affär. Pixabay

I artikeln i DN Debatt ”Vad vill Putin med Ukraina – egentligen?” skriver Carl B Hamilton, före detta professor i internationell ekonomi och tidigare mångårig riksdagsledamot för Liberalerna en hel del av intresse. Utdrag nedan:

________________________________________________________-

Carl B Hamilton (L)

* Debatten om Ukrainakrisen fokuserar på de militära frågorna – men frågan är vad som egentligen finns där för Putin att hämta. Rysslands president tar sig vatten över huvudet med en invasion av Ukraina. Landet är stort, vanskött, korrupt och bankrutt.

* Putins djupaste problem med Ukraina börjar först efter ett eventuellt anfall och invasion av Ukraina. Det verkar just nu alla bortse ifrån.
Putin skulle efter en seger i Ukraina sitta med ansvaret för landets långsiktiga ekonomiska utveckling, som hittills varit urusel, men också för flera andra djupa och mångåriga samhälls­problem. Det står klart att Putin inte har några lösningar att erbjuda på dessa vanliga post-sovjetiska problem – korruption, ineffektiva statliga företag och myndigheter, rättslöshet, med mera.

* Putin bär efter en invasion fortsatt ansvar för bland annat 100 000 militärer som varken producerar något för konsumtion, investeringar eller export. Putin sitter sannolikt med en delvis förstörd produktionsapparat, som utslagna industriföretag, jordbruk och en delvis förödd infrastruktur i form av vägar, järnvägar, vatten, el, telefon­nätverk och så vidare. Till detta kommer konsekvenserna av nya sanktioner beslutade av EU, USA, och många andra OECD-länder; kort sagt sanktioner utfärdade av världens köpstarka, tekniskt och ekonomiskt mest kompetenta länder.
Putin skulle styra en ukrainsk stat med helt undermåliga samhällsinstitutioner. De är ofta kidnappade och indirekt styrda av privata intressegrupper utom statlig kontroll. Rättssystemet är till exempel korrupt och inte pålitligt.

* Och om Ukraina skulle undgå rysk invasion måste vi inte bara diskutera militära frågor och det korta perspektivet utan också hur Ukraina ska kunna komma på fötter ekonomiskt och politiskt. Då räcker det inte att bara pytsa in mera bistånd och lån.” (Slut)

__________________________________________________________________

Jag pytsade snabbt ihop en kommentar som publicerats under ”Ifrågasätt” i DN. Den återkommande läsaren känner nog igen sig.

Redaktörens kommentar

Ja, vad vill Putin? Han har upprepade gånger sagt att Ryssland erkänner Ukrainas suveränitet, även nyligen och att Ryssland inte tänker angripa Ukraina och att detta är en propaganda från USA/Nato. Vid angrepp är överraskning viktigt, och vi ser nu motsatsen Vidare har Ryssland gång på gång hänvisat till sitt stöd till Minsk II-avtalet mellan Frankrike, Ryssland och Storbritannien.Enligt denna skulle Donbass få ökad självständighet INOM Ukraina. Detta är Rysslands tydliga linje.

EU:s dåvarande utrikespolitiska talesperson Ashton tillsammans med Jatsenuk, Klitscho och Tyanabook, ledare för högerextrema Svoboda i början av 2014.

Ja, efter den av EU och USA stödda statskuppen 22/2 2014 mot folkvald president som fick 69 % av rösterna i valet 2010, vilket OSSE kallade ”en imponerade uppvisning i demokrati. (Statskuppen beskrivs ganska väl i Wikipedia). Efter statskuppen har Ukraina blivit mycket beroende av USA, som stödjer att Ukraina bedriver inbördeskrig (OSSE) i stället för att följa Minsk II. Ryssland hävdar att Ukraina samlat stora styrkor vid Donbass, och en del menar att Rysslands truppuppbyggnad sedan flera år (Ann Linde i P! Nyheter) i år kan vara svar på detta.

I Ukraina har fattigdomen ökat från 8 till 55 % 2019 enligt landets regering, och Världsbanken har liknande bedömning. Toleransen mot nazism i Ukraina är tydligt, och nya statyer har rests av nazistkollaboratörer enligt bl.a. Sveriges Radio. Angrepp mot Ukraina skulle skada Ryssland oerhört, och ge stora problem pga motstånd, och landets stora problem. Trist att media så okritiskt sluter upp bakom bara USA/Natos obestyrkta påståenden om förestående ryskt anfall. (Slut med maximala 1500 tecken).

En sammanfattning om Ukrainafrågan finns här.

Artiklar om Ukraina finns samlade

Föregående artikelUkraina februari 2014: Statskupp eller inte?
Nästa artikelAnynyma tjänstemän och media har funnit en rysk plot men inga kända bevis. Ovanligt?
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Det finns vissa som kan tänka bortom propagandan och visst har Hamilton rätt! Det kostar enorma summor att få Ukraina på fötter efter USA:s plundringståg och det är en kostnad Ryssland inte är villigt att ta. Se bara hur mycket det kostade Väst-Tyskland att få DDR på fötter och då var ju DDR inte inte krigsskadat som Ukraina av idag. Dessutom är Ukraina mångdubbelt större än DDR var så den här invasionen är bara propaganda och en önskedröm från USA:s sida. Någon annan ska ju alltid röja upp efter USA och i det här fallet så försöker man pådyvla Ryssland ansvaret med provokationer och skulle på köpet göra en propagandavinst. USA är nog också intresserade av att behålla de ca 120 ton guld man stulit och kan då åberopa att Ukraina är ”invaderat” och slipper därigenom redovisa var det stulna guldet finns.

 2. Ryssland har absolut inget intresse av Kiev-Ukraina, men frågan gäller om Kiev kan på USA:s försorg förmås att gå till fullskalig attack mot Donbass. Donbass är numera betydligt bättre förberedda än 2014 och i slutändan kunde man avvärja angreppet då också. Men den ryska hemmaopinionen skulle inte tolerera att Kiev skulle gå mot Donbass såsom Kroatien gick mot sina serbiska regioner och fördrev hela befolkningen därifrån under NATO:s överinseende.

  Håll ett öga på den 4 februari. President Putin befinner sig då i Kina liksom han befann sig där på sommar-OS när Sjakasvilij inledde sitt georgiska krig 2008.

 3. Gamle professor emeritus Hamilton brukar lite nu och då komma med goda insikter om en del av sakers tillstånd. Strongt att braka iväg med dessa analyser just nu när alla bestämt att precis alla kollektivt ihopslagna ukrainska problem är egentligen, just det, ryska.

  På en fråga varför IKEA inte kunde etablera sig i Ukraina men hade åtminstone mer än en handfull varuhus just i Ryssland svarade IKEA:s svenske Rysslandschef: ”i jämförelse med Ukraina är Ryssland snövitt”. Marknaden brukar ha bra näsa för möjligheten till etablering och marknaders funktionalitet, och måhända framgångssagan IKEA alldeles särskilt.

  Under de sena Porosjenko-åren 2018-2019 uttryckte man att Ukraina skulle bli ”det nya Schweiz”. Man skulle alltså med intensiv ”ukrainisering” av allt kunna skaka av sig ”det ryska”, med hud och päls och allt.

  Men de ukrainska problemen av idag är sedan länge enkom hemkokta. Grannen Putin betalade för över ett decennium sedan av hela(!) den ukrainska utlandsskulden, som vanligt bedömd som rysk fientlig aggressivitet (man kan ju undra när Washington senast gjorde det för ett grannland?). Det går naturligtvis inte att nämna: då är vi farliga och undergrävande Putinister. Ukrainas nya utlandsskuld är, precis som alla kan gissa, numera ännu större än den man med Kremls hjälp nyss blev av med.

  Ty den amerikanska vapenlobbyns råd och leksaker är vare sig till skänks eller gratis, och Washington bygger inga nya fartyg i Nikolajev. Det är nämligen Washington som vill ha in de ukrainska pengarna.

  Den minsta gemensamma nämnaren är alltid Oligarkin: den post-sovjetiska gangsterkapitalismens maffia är Ukrainas första och sista problem. Dess inflytande och avskaffande skulle kunna ge Ukraina en produktivitet och ren ekonomi som åtminstone en smärre liten schweizisk alpkanton.

  Det kommer först att inträffa förrän man antingen via lag eller yxa hugger av oligarkihydrans huvuden.

  Känner vi Ukraina väl under de senaste decennierna så kommer det inte att hända. Kiev måste där lita på någon annan, för i Kiev är skulden till alla problem man kan hitta alltid någon annans fel, i valfritt väderstreck.

  Så oligarkernas rikedomar torde vila hemligt och säkert i det gamla Schweiz, men aldrig i det nya Schweiz.

 4. Ukrainas regim är i krig mot Donbass regionen,men det är inte fullskalig sådan. Därför kommer man undan också hela tiden,då Usa och dess stad EU, direkt tittar på och hjälper till,både ekonomiskt och militärt jämt. Sett på Youtube över 20tal större begravningar där flertalet civila i Donbass regionen blivit mördade av nazi älskande terrorister från Ukrainas sida för ofta och för mycket. Ofta har det varit över10tal civila som blivit begravda samtidigt dessa 2år nu.Men det är ALDRIG rapporterat hos oss. Minsk avtalet kommer Ukraina ALDRIG fullfölja,och ALDRIG tänkt göra heller. Och det är helt Usa,EU som bär ansvaret. Även Sverige i hög grad,där man tittar bort och bara säger EXAKT samma skit som är propaganda. Förutom alla tunga vapen som man hela tiden dessa åren fyller på utan minsta kontroll,gäller detsamma med alla stora pengar som man fortsätter att pumpa in ständigt,genom EU som går till dom korrupta gangstrarna. Nu sist igår kom nästa gratis EU paket på 1,2miljarder Euro IGEN. Man bara fortsätter att pumpa in massor med miljarder till den korrupta regimen utan som helst kontroll jämt och ständigt helt KORKAT. Trots att man vet att Ukraina är ett av världens mest korrupta länder. Tunga Vapen och alla miljarderna bara rullar in ständigt,för att hålla regimen flytande som man gjort dessa 8åren för att inte regimen ska kollapsa. Minsk avtalet är man icke intresserad av,och det är bara lögner av alla dessa inblandade. Hade man bara varit lite seriösa nångång av EU dessa 8åren,då hade man satt press på regimen att fullfölja Minsk avtalet,som även direkt skulle avsluta denna cirkus teater och fiasko. Men istället fortsätter alla miljarder hela tiden rulla in jämt,ihop med tunga vapen som används mot egna folket i Donbass regionen,med EU som helt backar upp korrupta regimen utan tillsägelse ens dessa åren. Man tillåts komma undan med sina krigsbrott,man hålls flytande med sköna miljarder jämt,och extremister tillåts lära sej använda nya tunga vapen mot egna folket i Donbass. Varför skulle man trappa ner något då? Alla medier har ALDRIG dessa åren synat regimen heller för alla sina VIDRIGA handlingar och brott. Man har inte ens kritiserat dom nånsin för något. Och man undrar varför läget är såhär. Usa,Nato är VIDRIGA fifflare och krigsbrottslingar som inte har MINSTA intresse av att låta detta skit få ett slut. Ann Linde har tyvärr varit bedrövlig,man borde fan sätta ner foten efter alla år nu och FULLFÖLJA Minsk avtalet utan att ge Ukraina regimen något val längre,det räcker ju med ALLT det samma att bara hålla regimen överlevande utan kollaps. Sluta måla Ryssland på samma falska sätt som ALDRIG varit sanning.Ryssland har hela tiden respekterat Ukrainas självständighet och velat ha god relation med dom.Det har man sagt jämt och ständigt. Men ni idioter Usa och EU har jämt varit emot det och förstört allt jämt,så dessa grannar inte ska vara vänner igen som tidigare. FULLFÖLJA Minsk avtalet GENAST och sluta med VIDRIGA falska propagandan jämt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here