Är Joe Biden ett bra alternativ till Donald Trump? Stödde Jugoslaviens förstörelse, motarbetar visselblåsare.

13
3943
Joe Biden 2020. Av Gage Skidmore from Peoria, Arizona – Joe Biden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87737887

Favorit till att näste president i USA är förre vicepresidenten Joe Biden. Vad står han för? Undrar nog många.

Omkring 20 juni ledder Joe Biden med hela 13 % före Donald Trump här.

Ett enkelt sätt för att få en substantiell viktig kunskap är att se på Obamas politik, vilket Joe Biden förespråkade och försvarade som vice-president.

Några nedslag i Obamas/Bidens politik:

* 21 september 2016 höll president Obama har hållit sitt sista tal i FN som USA:s president. Han uppmanar andra länder att ta emot fler flyktingar. Men ”glömmer” att nämna att den ökade flyktingströmmen främst beror på USA:s krigspolitik, som också kraftigt stärkt terrorismen i världen. Och erbjuder inte att USA ska betala för det, förstås;
* Glöm inte Obamas/Bidens destruktiva insatser i krigen i Afghanistan, Irak eller att USA:s intervention i Syrien startade på riktigt under Obamas tid;
* Inte heller behandlas den enorma upprustningen av kärnvapen;
* Stödet till Israels apartheid-politik;
* Stödet till Saudiarabiens krig mot Jemen;
* Stöd till terrorister i Mellanöstern;
* Statskupper och stöd till statskupper mot demokratiskt valda regeringar under Obama/Biden som den i Ukraina 2014, den i Honduras 2009 etc.
* Den utökade kontrollen av invånarna i USA under NSA;
* Förföljserna av visselblåsare som Snowden, Manning och Assange. Under ingen annan president och vicepresident uttalats som under Obama & Biden.
* De olagliga sanktionerna mot Ryssland,Iran och Venezuela till exempel.
* Revideringen av Vietnamkrigets historia av Obama.


I denna första artikel i frågan tar jag upp ett begränsat antal av flera ämnen. Framställningen är inte fullständig alls. Jag berör här inte Black Lives Matter. Biden stödjer fredliga manifestationer, men inte de mer kraftfulla eller kritiska manifestationerna, medan Donal Trump är mer kritisk.
Men vem skulle du rösta på i presidentvalet i november 2020 utifrån nuvarande kunskap, om du var tvungen att rösta: Donald Trump? Joe Biden? Eller Jill Stein, om hon ställer upp.

I. Joe Biden stödde Natos krig mot Serbien och bidrag till förstörelsen mot Jugoslavien.

II. Joe Biden och yttrandefriheten ”Visselblåsare Edward Snowden säger i MSNBC: s ”’The 11th Hour with Brian Williams Monday, att den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden varnade olika länder 2013 att det skulle bli” konsekvenser ”om de beviljade honom asyl. Snowden berättade då att han ansökte om asyl i 27 olika länder. ” Då och då var det nära att en av dessa regeringar ville öppna sina dörrar för mig, men då ringde snart antingen vicepresident Joe Biden eller utrikesminister John Kerry. Och de brukade säga att vi känner inte till er lagstiftning, och vi förstår att skydd för visselblåsare och beviljande av asyl är en fråga om mänskliga rättigheter och ni kan göra vad ni vill. Men om du skyddar den här mannen, om du släpper honom till Ryssland kommer det att få konsekvenser. Vi säger inte vad det är men det kommer att bli konsekvenser. ” The Guardian:

III. Kuba, Venezuela och synen på demokrati. Democracynow.
Joe Biden uppger att han som president skulle engagera sig för en möjlig reviderad Kuba-politik, men att amerikanska sanktioner mot dess stöd för regeringen i Nicolás Maduro i Venezuela kan förbli på plats.
Han uttryckte också nyligen stöd för den venezuelanska oppositionsledaren Juan Guaidó och hans ”ansträngningar för att återställa demokratin.” Detta efter statskuppsförsöken mot president Maduro med Guaidó har försökt få stöd för att störta president Maduro sedan förra årets misslyckade kuppförsök. Nyligen skedde ett misslyckat kuppförsök mot president Nicolás Maduro.

IV. Ukraina: Den mest uppmärksammade kritisk diskussionen om Joe Bidens politik har avsett hans engagemang i Ukraina efter den USA-stödda statkuppen där i februari 2014.

Joe och Hunter Biden.. New York Post.

Stefan Lindgren skrev i Ryskan Posten i nr 33 i september 2019: (Utdrag av mig ur artikeln ”Problem för Zelenskij”)
”Veckans stora nyhet i USA var de läckta samtalen mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas nyvalde president Vladimir Zelenskij.
Den ukrainske riksåklagaren utredde tidigare gasbolaget Burisma, där bl.a. Joe Bidens son Hunter och Polens tidigare president Aleksander Kwaśniewski satt styrelsen.
Det handlade om korruptionsmisstankar
Riksåklagaren Viktor Sjokin avskedades av förre president Porosjenko och utredningen lades ner. Joe Biden skröt i januari 2018 offentligt om att han hade lyckats stoppa utredningen. Nu lovar Zelenskij att den ska återupptas.

Enligt demokraterna i USA begick Trump ett brott när han använde statens resurser (och bl.a., försenade utbetalningen av 400 miljoner dollar i vapenhjälp) för att pressa Zelenskij i ett privat ärende för att komma åt en konkurrent (Joe Biden). Men frågan är om inte affären kommer att drabba Bidens hårdare. Men frågan är om inte affären kommer att drabba Bidens hårdare. Hunter Biden fick 5-6 miljoner dollar av
Obamaadministrationen för att engagera sig i Ukraina. Men det ledde inte till någonting och i januari i år drog sig unge Biden, tidigare dömd för kokainbrott, tillbaka från Burisma.” Ryska Posten nr 33

V. Sexuella trakasserier?

”I fjol anklagade ett antal kvinnor Biden för sexuella trakasserier, som enligt The New York Times ska ha sträckt sig från 1990-talet till häromåret”. SvD. Liksom president Trump.


Föregående artikelTa ansvar för Palestina! Över 1000 parlamentsledamöter protesterar, men ej M, SD, KD. Varför?
Nästa artikelAvbryt samarbetet med Israel!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Det ser ut att bli en av de smutsigaste valkamperna i USA:s historia, och vad värre är, inom utrikespolitiken kommer kampen att handla om vem som har den aggressivaste hållningen gentemot omvärlden. Det är omöjligt att rekommendera någondera men eftersom media och makthavare i Europa flaggar för Biden finns det givetvis starka skäl för att försöka röja undan den illusionen. Charles de Gaulle sade redan 1958 att beroendet till USA måste fås att upphöra. En ledare med insikt och vision. Men bättre sent än aldrig och nu börjar sista timmen nalkas innan USA drar Europa med sig i sitt fall.

 2. Det man kan säga säkert om valutgången är för att citera den framlidne William Blum, att den kommer att innebära en dålig nyhet och en god nyhet. Den dåliga nyheten är att den ene av dem kommer att vinna. Den goda nyheten är att den andre kommer att förlora.

  Det här med Obamas revidering av Vietnamkriget verkar vara något jag missat. Var kan man läsa om det?

 3. Joe Biden pest ja absolut. För mig alltså. Joe Biden tillhör USA:s ”vänster” men som vi i Sverige snarast skulle jämföra med partiet Moderaterna. Närmast ett liberalt progressivt frihandels- och företagarparti. Som sådant får det också en aggressiv utrikespolitisk framtoning.
  För den fria marknaden gäller ju att försvara och erövra nya marknadsandelar.
  Donald Trumps politiska ambitioner jämför jag närmast med dagens konservativa Ryssland under ledning av Vladimir Putin. Därför hatad av den svenska offentligheten och den svenska etablissemanget som står för det ultraliberala samhället inspirerat av ”vänsterns” USA.
  Det (senare) borde bli koleran ur min synvinkel.
  Det friska ser jag i de andra nämnda som tar ansvar för sina respektive länder. Så gott de nu kan alltså.
  I en demokrati gäller ju att alla få ta del av inflytandet men som i praktiken även där gärna blir en mindre elit som står för det styrande.

 4. Pest eller Kolera? När det gäller utrikespolitik är jag mer rädd för Biden än Trump, då Biden är en superkrigisk person, det visar sig överallt när man söker information, som dessutom varnade och hotade länder för att bevilja Snowdon asyl, då han sökte till 27 olika länder så mottog de brev från Biden med hot om de beviljade honom asyl, så för Assange blir det inte lätt om Biden kommer till makten, som verkar hata visselblåsare. Detta har Snowdon skrivit om på sin twitter.
  Det är dags för människor att få veta vad Biden står för och vems intressen han företräder.
  Nedanstående artiklar har jag hittat på Max Blumenthals twitter.
  Max Blumenthal retweetade Coleen Rowley som är politisk aktivist och f.d. FBI-agent.
  Hon skrev på sin twitter: Wow. These veterans confront Biden for his having helped launched the war on Iraq and other illegal wars of aggression and illegal”regim change” coups, which have taken millions of lives. Needlessly.
  Sedan hade hon lagt ett videoklipp som jag inte kunde kopiera men hittade på you tube i början på en annan videolänk som handlade om den krigiska Biden.
  https://www.youtube.com/watch?v=wZQO0KeMiRU
  Han verkar även vara vapenindustrin gunstling.

  https://inthesetimes.com/article/21892/joe-biden-raytheon-caterpillar-stuart-eizenstat-advisor-weapons-oil

  Hårdare tag mot Ryssland och Krim kan vi förvänta oss om han blir president.
  Det man slutligen kan fråga sig hur involverad var han när kuppen i Ukraina år 2014, då alla hans ekonomiska transaktioner med Ukraina går att följa fr.o.m. april 2014.
  Är han en ny Hillary Clinton?
  Trump blev förstasidestoff då han hade bett Ukraina undersöka Bidens sons skumma affärer i Ukraina, men att Biden haft utpressning mot Ukraina och stödde statskuppen år 2014, och sedan tjänat massa pengar på detta är det ingen som tar upp i media.
  Min son säger: Biden är en skurk och jag håller med.

 5. Biden är redan lätt dement, kvalitén på vp-kandidaten kan få stor betydelse, först genom att skrämma bort eller attrahera väljare, och sen genom att som Truman faktiskt bli president. Biden trycker i sin källare, absurt nog kan det vara just hans inaktivitet parad med virusets härjningar som vinner valet åt honom när Trump trampar och går på.

  Biden har en historia av kvinnotafsande, men medias ”liberalism” släpper bara igenom Trumps klumpigheter (grab them by the pussy). Republikaners invändningar mot Trump har tystnat, demokaterna håller tummarna för sin pensionärspresident och identitetsvänstern river ner och skrämmer folk. Det kan gå hur som helst.

 6. Ukrainas tidigare parlamentsledamot Andrej Derkatj har i en direktsänd presskonferens på nyhetsbyrån Interfax som visades iden ukrainska TV kanalen 112.ua avslöjat hur Joe Bidens mutar Petro Porosjenko för att denne ska avsätta Ukrainas riksåklagare Viktor Sjokin. I dag talar ukrainare i gemen om den statskupp som USA:s och EU:s genomförde under 2013-2014.
  Tyvärr har det ”oberoende och opartiska” programföretaget SVT inte visat detta varken i Rapport eller
  Aktuellt. Jag antar det är ett uttryck för att ”värna det demokratiska statsskicket grundideer” som det heter i det av Sveriges Riksdagen framtagna Sändningstillståndet

 7. MP Derkach säger att Poroshenko blandade sig i valet i USA.
  Enligt Poroshenko var det en dålig idé att ta tidigare Ukrainas president Viktor Janukovitsj rådgivare till Trumps team. Detta bevisas av inspelningen av motsvarande konversation mellan Poroshenko och Biden, som släpptes av den ukrainska parlamentsledamoten Andriy Derkach den 9 juli, enligt det ukrainska nyhetsuttaget Glavred.

  Enligt inspelningen kritiserade Biden beslutet. Enligt hans åsikt skulle detta skapa upptrappningsrisker och ge grunden för européerna att skylla Ukraina själv för sabotage. Läs också Inga förfrågningar från USA om läckta band, säger FM Kuleba.
  Som UNIAN rapporterade tidigare, inledde den sittande åklagarmyndigheten i Ukraina Iryna Venediktova ett brottmål efter att den ukrainska parlamentsledamoten Andriy Derkach den 19 maj 2020 släppte inspelningar av påstådda förhandlingar mellan den dåvarande Ukrainas president Petro Poroshenko och den dåvarande USA:s vice president Joe Biden, som liksom USA:s utrikesminister John Kerry.

  Under dessa samtal krävdes påstås att Poroshenko skulle säkerställa avskedandet av Viktor Shokin från åklagarmyndigheten. Tidigare hävdade Shokin, som tjänade som åklagarmyndighet 2015-2016, att han hade tvingats skriva ett avgångsbrev om en utredning mot Burisma-tjänstemän. Han föreslog att Burisma Holdings Limited hade stöd från USA.

  2014 blev sonen till den dåvarande vice presidenten i USA, Hunter Biden, ledamot i styrelsen för Burisma. Domare i Kievs Pecherskys tingsrätt Serhiy Vovk har nyligen beordrat åklagarmyndighetens kansli att inleda straffrättsliga förfaranden angående påstådd inblandning av den dåvarande USA:s vice president Biden i Shokins verksamhet.

  Den 22 juni sammankallade Derkach en presskonferens för att släppa vad han sade var läckta inspelningar som han påstås ha fått från ”undersökande journalister” av kommunikationer mellan före detta president Petro Poroshenko och före detta USA:s vice president Joe Biden, som enligt hans åsikt vittnar om ” internationell korruption ”och Ukraina” styrs ”bortom.
  Read more on UNIAN:
  https://www.unian.info/politics/derkach-s-tapes-mp-says-poroshenko-meddled-in-u-s-elections-11068472.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here