Vad är demokrati egentligen?

4
1079

Denna artikel baseras på ett mail av Bertil Carlman i Småland. Tack Bertil! Han skriver
”Här är ett mycket intressant inlägg om demokrati av Martin Jacques från CGTN. Det syftar naturligtvis på det bisarra ”summit for democracy” som hegemonen skall hålla om några dar i USA. Många av er känner också till MJ sedan tidigare som flitig medarbetare på globaltimes. Inlägget är kort, 11 minuter och en förnämlig sammanfattning av vad grundläggande demokrati måste vara.

Två saker noterar jag. Grundläggande demokrati måste utgå från ett lands förmåga att till medborgarna leverera framför allt basal trygghet. Den måste och innebära respekt för andra stater, länder att utforma sitt eget styrelseskick. Dessa två saker har vi i Väst mycket ofta ännu svårt att förstå. Ta bara det bisarra i att Ungern inte är inbjudet till ”toppmötet för demokrati”!
Martin Jacques är en brittisk marxist.

Relaterat
Demokratin fungerar dåligt i USA – första vetenskapliga studien
Notiser om riksdagspolitik och av betoningen av demokrati i Magdalena Anderssons regeringförklaring
Historien om Joe och Hunter Biden, censureras av USA-pressen – även av The Intercept.
Biden och Trump – Är problemet Coronapandemin, klimatet eller vad?
Vad står Bidens “flexibilitet” för?
Är Joe Biden ett bra alternativ till Donald Trump? Stödde Jugoslaviens förstörelse, motarbetade visselblåsare
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
USA:s odemokratiska val.
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati
Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning
USA: Ekonomisk manipulation och korruption

Föregående artikelGenomför USA färgrevolutioner för att störta regeringar och få kontroll?
Nästa artikelMagdalena Anderssons tal på Bidens ”Democray Summit” – från en talskrivare
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Åh demokrati, ännu ett av mina favoritämnen.

  USA:s tillsättande av en lydregim i Irak ligger helt i linje med Sveriges inträde i EU och världens underkastelse under FN och WHO. Det är storföretagens, globalisternas, agenda som ska råda i världen. För detta måste nationalstaternas, och därmed folkets, inflytande elimineras.

  Under EU kan Sverige inte självt bestämma, det skulle strida mot EU:s grundlagar. Så även om alla svenskar röstade på Nooshi Dagostar skulle den av EU och globalister bestämda nyliberala politiken ligga fast. Jag ska inte bli långrandig genom att berätta varför EU:s politik i praktiken är omöjlig att förändra – det vet ni väl redan – utan nöjer mig med att påtala det.

  Under FN och dess allomfattande klimatkonvention och agenda 2030 tvingas världens nationer anpassa sig. FN låter sig i sin tur styras av globalisternas organisationer, bl a genom ett strategiskt avtal med World Economic Forum.
  https://www.weforum.org/press/2019/06/world-economic-forum-and-un-sign-strategic-partnership-framework

  Under WHO råder samma globalistveto över världens nationers självstyre som under FN och EU. Hela världen ska vaccineras, registreras och indoktrineras.

  Det mål vi är på väg mot är storföretagens och globalisterna herravälde. De anser sig vara bästa lämpade att styra och veta patraskets bästa. Det ett högertänkande som stått sig genom historien men som nu ser ut att gå mot ett slutligt och för evigt förverkligande. Nationalstaterna ska göras maktlösa och demokratin ska dödas.

  Själv förespråkar jag framlidne statsvetaren Robert A. Dahls ”Utkast till ett mer demokratiskt land”, sista kapitlet i hans magnum opus ”Demokratin och dess antagonister”. Dahl tror på människorna. Vill myndigförklara människorna och inte längre låta styrandet vara en profession för ett fåtal. I texten berättar han om sina tankar om denna demokrati och hur den ska realiseras.

  ”Utkast till ett mer demokratiskt” land kan hämtas som pdf här (byt ändelsen mot epub eller odt om annat format önskas):
  http://motbild.se/files/Robert%20A%20Dahl%20-%20Demokratin%20och%20dess%20antagonister/Robert%20A%20Dahl%20-%20Utkast%20till%20ett%20mer%20demokratiskt%20land.pdf

 2. Svensk så kallad demokrati är att 7,5 miljoner svenskar på valdagen ger bort sina möjligheter att rösta på sakfrågor.
  I stället blir det partiadeln i form av riksdagsledamöter som var och en tar hand om drygt 21000 svenskars rättigheter att på riksnivå forma sin framtid.

  • Att tala om ”demokrati” utan att nämna folkets initiativrätt till beslutande folkomröstningar, som folket har i Schweiz, är inte att tala om ”demokrati” alls , men att göra propaganda för olika former av oligarkier/maffiavälden, i vilka fåtalet [mensjeviker] styr över flertalet medborgare, medan de berikar sig själva på olika vis, för de går inte direkt i sina slitna kängor eller ger bort sin förmögenhet till folket genom Stalinpriset.

   Yttermera är det en fars att rösta på ett miniparti som inte valsamverkar sig förbi den odemokratiska 4%-spärren, vilken odemokratiska partier har skapat för att förhindra att bli demokratiskt utmanade. Men svenska kommunister och socialister får givetvis skylla sig själva om de inte vill bli majoritetsmän [bolsjeviker] i det här landet.

   Bry er inte om att det var jag som sa det! Bry er om huruivida jag sade sanningen [pravda]!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here