Vad är demokrati egentligen?

9
2498

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, minst lika viktig idag. Demokratin har urholkats ytterligare under året. Gör som medie-Sverige: Protestera för yttrandefrihet och mot (själv)-censur och förslag om ”Spionerilag”! Och den odemokratiska hanteringen av den viktiga Nato-frågan.

December 2021: Denna artikel baseras på ett mail av Bertil Carlman i Småland. Tack Bertil! Han skriver
”Här är ett mycket intressant inlägg om demokrati av Martin Jacques från CGTN. Det syftar naturligtvis på det bisarra ”summit for democracy” som hegemonen skall hålla om några dar i USA. Många av er känner också till MJ sedan tidigare som flitig medarbetare på globaltimes. Inlägget är kort, 11 minuter och en förnämlig sammanfattning av vad grundläggande demokrati måste vara.

Två saker noterar jag. Grundläggande demokrati måste utgå från ett lands förmåga att till medborgarna leverera framför allt basal trygghet. Den måste och innebära respekt för andra stater, länder att utforma sitt eget styrelseskick. Dessa två saker har vi i Väst mycket ofta ännu svårt att förstå. Ta bara det bisarra i att Ungern inte är inbjudet till ”toppmötet för demokrati”!
Martin Jacques är en brittisk marxist.

Relaterat
Demokratin fungerar dåligt i USA – första vetenskapliga studien
Notiser om riksdagspolitik och av betoningen av demokrati i Magdalena Anderssons regeringförklaring
Historien om Joe och Hunter Biden, censureras av USA-pressen – även av The Intercept.
Biden och Trump – Är problemet Coronapandemin, klimatet eller vad?
Vad står Bidens “flexibilitet” för?
Är Joe Biden ett bra alternativ till Donald Trump? Stödde Jugoslaviens förstörelse, motarbetade visselblåsare
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
USA:s odemokratiska val.
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati
Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning
USA: Ekonomisk manipulation och korruption

Föregående artikel75-årsdagen av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna
Nästa artikelUkrainas politiska intriger fördjupas när landets hemliga polis SBU hävdar en Poroshenko-Orban-Rysk komplott
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Åh demokrati, ännu ett av mina favoritämnen.

  USA:s tillsättande av en lydregim i Irak ligger helt i linje med Sveriges inträde i EU och världens underkastelse under FN och WHO. Det är storföretagens, globalisternas, agenda som ska råda i världen. För detta måste nationalstaternas, och därmed folkets, inflytande elimineras.

  Under EU kan Sverige inte självt bestämma, det skulle strida mot EU:s grundlagar. Så även om alla svenskar röstade på Nooshi Dagostar skulle den av EU och globalister bestämda nyliberala politiken ligga fast. Jag ska inte bli långrandig genom att berätta varför EU:s politik i praktiken är omöjlig att förändra – det vet ni väl redan – utan nöjer mig med att påtala det.

  Under FN och dess allomfattande klimatkonvention och agenda 2030 tvingas världens nationer anpassa sig. FN låter sig i sin tur styras av globalisternas organisationer, bl a genom ett strategiskt avtal med World Economic Forum.
  https://www.weforum.org/press/2019/06/world-economic-forum-and-un-sign-strategic-partnership-framework

  Under WHO råder samma globalistveto över världens nationers självstyre som under FN och EU. Hela världen ska vaccineras, registreras och indoktrineras.

  Det mål vi är på väg mot är storföretagens och globalisterna herravälde. De anser sig vara bästa lämpade att styra och veta patraskets bästa. Det ett högertänkande som stått sig genom historien men som nu ser ut att gå mot ett slutligt och för evigt förverkligande. Nationalstaterna ska göras maktlösa och demokratin ska dödas.

  Själv förespråkar jag framlidne statsvetaren Robert A. Dahls ”Utkast till ett mer demokratiskt land”, sista kapitlet i hans magnum opus ”Demokratin och dess antagonister”. Dahl tror på människorna. Vill myndigförklara människorna och inte längre låta styrandet vara en profession för ett fåtal. I texten berättar han om sina tankar om denna demokrati och hur den ska realiseras.

  ”Utkast till ett mer demokratiskt” land kan hämtas som pdf här (byt ändelsen mot epub eller odt om annat format önskas):
  http://motbild.se/files/Robert%20A%20Dahl%20-%20Demokratin%20och%20dess%20antagonister/Robert%20A%20Dahl%20-%20Utkast%20till%20ett%20mer%20demokratiskt%20land.pdf

 2. Svensk så kallad demokrati är att 7,5 miljoner svenskar på valdagen ger bort sina möjligheter att rösta på sakfrågor.
  I stället blir det partiadeln i form av riksdagsledamöter som var och en tar hand om drygt 21000 svenskars rättigheter att på riksnivå forma sin framtid.

  • Att tala om ”demokrati” utan att nämna folkets initiativrätt till beslutande folkomröstningar, som folket har i Schweiz, är inte att tala om ”demokrati” alls , men att göra propaganda för olika former av oligarkier/maffiavälden, i vilka fåtalet [mensjeviker] styr över flertalet medborgare, medan de berikar sig själva på olika vis, för de går inte direkt i sina slitna kängor eller ger bort sin förmögenhet till folket genom Stalinpriset.

   Yttermera är det en fars att rösta på ett miniparti som inte valsamverkar sig förbi den odemokratiska 4%-spärren, vilken odemokratiska partier har skapat för att förhindra att bli demokratiskt utmanade. Men svenska kommunister och socialister får givetvis skylla sig själva om de inte vill bli majoritetsmän [bolsjeviker] i det här landet.

   Bry er inte om att det var jag som sa det! Bry er om huruivida jag sade sanningen [pravda]!

 3. Demokratins ursprung anses vida ha varit i Antikens Aten i Grekland för omkring 2,500 år sedan. Ordet kommer från grekiskans dēmos, ’folket’ and ’kratos’, kraft eller makt. Grekiska för ”demokrati” är δημοκρατία, som är ett sammansatt ord av delarna δῆμος och κράτος, ”demos” och ”kratos”, vilket betyder ”folk” och ”makt”.

  I Aten samlades man och diskuterade olika frågor, och sedan röstade man om beslutet. Man röstade alltså på frågorna, inte på partier. Endast atenare fick rösta, alltså endast de som berördes av ett beslut. Endast männen röstade, dom skulle representera familjen. Om man och kvinna hade olika uppfattning skulle mannen lägga ner sin röst, vilket motsvarar idag av att mannen och kvinnan röstar olika och alltså eliminerar varandras röst. Röstningen var öppen, med handuppräckning, så om mannen fuskade och inte röstade för familjen upptäcktes det omedelbart, och han förlorade ansiktet.

  Jag har själv upplevat detta system i en bergsby i Schweiz på 60-talet. När byns innevånare samlades för att diskutera och rösta i frågorna som skulle beslutas fanns kvinnorna med, men ingen yttrade sig och ingen kvinna röstade. Schweiz har senare tvingats att avskaffa systemet, men trots det lever det kvar på avlägsna orter.

  Sverige har vad som kallas representativ demokrati, man röstar på ett parti som skall sedan representera folkviljan. Det har upphört att fungera, för partierna representerar inte längre folket i Sverige, utan USA. Folket är alltså helt blockerade från att påverka. Demokratin i Sverige har alltså upphört och Sverige har blivit en amerikansk styrd diktatur. Exempel, Huawei förbudet, värdlandsavtalet, kärnvapenavtalet, TikTok, WeChat, all kinesisk teknologi i korthet. Det skadar Sverige svårt för framtiden.

  Vad tycker Kina. Demokratin i Kina följer nästa exakt den ursprungliga grekiska demokratin, men både män och kvinnor röstar. Sista valet i mitt område var i maj förra året (2021). Alla hushåll får ett A5 papper och individerna uppmanas registrera sig. Endast boende i området tillåts registrera sig, så ta med något bevis för det till registreringen. Det är samma princip som i det antika Grekland. Endast boende får rösta och deltaga i debatterna, vilket effektivt stänger alla extremister, agitatorer och aktivister ute, vilket dom livligt protesterar mot och hävdar att det är avsaknad av demokrati.

  Man röstar på personer, inte partier. De som vill kandidera till en viss position skall visa att de är kvalificerade för uppgiften som kandiderar till. Att ha en stor ”glappkäft” är ingen kvalifikation som det är i Sverige. En ekonomichef skall ha erfarenhet av ekonomi. En ordförande skall ha erfarenhet av att leda. Alla positioner och alla kandidater till alla dom positionerna listas sedan på papper, ofta blir det två A4 sidor. Det är röstsedeln. De röstberättigade kryssar sedan för de kandidater till varje position som man röstar på. Valhemlighet finns, men som en gång i Grekland bryr sig de flesta inte för i Kina liksom då i Grekland är det helt accepterat och respekterat att alla får ha en egen mening.

  Sedan kan innevånarna styra besluten, dom regel går det aldrig till någon formell röstning, utan det är mer en fråga om att pejla opinionen, och se till att alla beslut har en klar och tydlig majoritet i stöd innan beslutet fattas. Om det inte skulle fungera finns det alternativa metoder, man kan bilda officiella kommittéer som kan kalla in beslutsfattare till ”förhör”, lite som amerikansk senatsförhör, och fråga ut dom och ställa dom mot väggen, och till och med avlägsna dom.

  Det finns inga mandattider, bara max perioder om fem år, och en misshaglig befattningshavare kan alltså avlägsnas när som helst. I Peking avlägsnandes en ordförande från ena dagen till nästa förra året.

  Det var just det vi såg när det gäller förändringarna rörande Covid nyligen. Det var inga protester, det är helt enkelt så folkstyret fungerar i Kina, och som vi sett reagerade regeringen på 48 timmar och gick folkviljan till mötes. Sådant händer bara inte i de facto diktaturer som Sverige. Sådan beslut fattas av Kinas FHM och centralkommittén, inte kommunistpartiet eller presidenten som media i Sverige falskt påstår.

  En person lokalt blir sedan representant på nästa nivå, och igen på nästa nivå, osv. tills man har valt hela Nationalkongressen. Nationalkongressen är Kinas högsta beslutande organ, och utser nyckelpositioner som ordförande och presidenten. Sedan delegerar man dagliga frågor till kommittéer eller nämnder som Det Ständiga Utskottet eller Politbyrån och ofta lokala frågor vidare ner till lokala grupper som kommunistpartiet. Kommunistpartiet är inte ett politisk parti som ett svenskt som styrs från toppen enligt partiideologier, utan en folkrörelse som framför allt är gränssnittet mot befolkningen och vars huvuduppgift är att kommunicera folkviljan till beslutsfattare på olika nivåer.

  Min betraktelse.

  Kina har alltså en komplex men mycket modern demokrati där innevånarna kan styra besluten i enskilda frågor efter vad dom själva vill.

  Sverige är en autokrati efter sovjetmodell, där en utländsk stat, USA, utövar en effektiv fjärrkontroll i allt väsentligt. Glöm inte att Socialdemokraterna en gång för över 100 år sedan skapades efter modell av sovjetsystemet. Under sitt 44 år långa styre utsedde man politiskt lojala på alla lägre positioner, vilket gör att det är ointressant viket parti som väljs, det går inte att förändra. ”Ministerstyre” är ju inte tillåtet.

 4. Demo betyder terror, som någon uppmärksam kommentar upplyste mig om på en annan altsida. Så alltså, terrorkrati. Det är den ’världen’ de två maffiaklanerna är ute efter, när de pratar om ’rädda mänskligheten. Dvs ’mänskligheten’ skulle alltså vara denna lilla parasitära grupp, resten är ’terrorister’ som görs till brottslingar genom ’emergencyacts’

  • pz 10 december, 2022 At 14:09
   Demos kommer från grekiskan och betyder folket, allmänheten, eller innevånarna.
   Δῆμος eller dêmos och κράτος krátos ”kraft”, sätter man ihop dom blir det δημοκρατία dēmokratía. Folkmakt

  • @Begrav illusionerna om demokrati! 12 december, 2022 At 09:04
   Du talar mycket tydligt om den form av demokrati som ni har västvärlden. Egentligen en diktatur med val. Därför undviker jag att tala om demokrati när det gäller Kina utan använder ordet Folkstyre.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here