Vad står Bidens ”flexibilitet” för?

16
3676
Joe Biden 2020. Av Gage Skidmore from Peoria, Arizona – Joe Biden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87737887

Favorit till att näste president i USA är förre vicepresidenten Joe Biden. Vad står han för? Undrar nog många.

Enligt en färsk opinionsundersökning skulle Biden vinna klart om valet hölls idag. Ledningen har dock krympt från 13 % omkring 20 juni här till 6 % idag.

Jag har tidigare summerat Bidens tidigare politik, som vicepresident under Obama. Är Joe Biden ett bra alternativ till Donald Trump? Stödde Jugoslaviens förstörelse, motarbetare visselblåsare.

Några nedslag

* Glöm inte Obamas/Bidens destruktiva insatser i krigen i Afghanistan, Irak eller att USA:s intervention i Syrien startade på riktigt under Obamas tid;
* Inte heller den enorma upprustningen av kärnvapen;
* Stödet till Israels apartheid-politik;
* Stödet till Saudiarabiens krig mot Jemen;
* Stöd till terrorister i Mellanöstern;
* Statskupper och stöd till statskupper mot demokratiskt valda regeringar under Obama/Biden som den i Ukraina 2014, den i Honduras 2009 etc.
* Den utökade kontrollen av invånarna i USA under NSA;
* Förföljserna av visselblåsare som Snowden, Manning och Assange. Under ingen annan president och vicepresident uttalats som under Obama & Biden.
* De olagliga sanktionerna mot Ryssland,Iran och Venezuela till exempel.

Nedanstående artikel hos Moon of Alabama har översatts av mig.


Vad står Bidens ”flexibilitet” för?

Varför Biden som president kommer att göra progressiva demokrater besvikna. Washington Post lovordar Joe Bidens ”flexibilitet” i politiska frågor. (https://www.washingtonpost.com/politics/bidens-flexibility-on-policy-could-mean-bloody-fights-if-he-wins/2020/09/06/b8d66c3c-e622-11ea-bc79-834454439a44_story.html)

Washington Post skriver ” När Joe Biden presenterade ekonomiska rekommendationer för två månader sedan innehöll de några idéer som oroade några viktiga bankirer. Till exempel att tillåta bankverksamhet på postkontor och att Federal Reserve garanterar alla amerikaner ett bankkonto.

Men i privata samtal med Wall Street-ledare gjorde Biden-kampanjen det klart att dessa förslag inte skulle vara centrala för Bidens agenda. ”De sa i grund och botten: ’Lyssna, det här är bara en övning för att hålla Warren-folket nöjda och inte läsa för mycket om det'”, sa en investeringsbanker med hänvisning till liberala anhängare av senator Elizabeth Warren (D-Mass .). Bankiren, som talade på villkoret av anonymitet för att beskriva privata samtal, sa att detta meddelande framfördes vid flera samtal.”

Genom att ge löften till de mer progressiva delarna av demokraterna medan man i hemlighet utlovar annan politik till den rika följer Joe Biden Barack Obamas ”flexibilitet”. Under sin första presidentkampanj lovade Obama flera gånger att han skulle omförhandla NAFTA, frihandelsavtalet med Kanada och Mexiko. Men bakom sina anhängares rygg skickar han i hemlighet sändebud till Kanada för att låta regeringen där veta att han inte har för avsikt att genomföra det löftet.

Premiärminister Stephen Harper har beställt en utredning om hur journalister fick ett memo som beskriver en diskussion mellan kanadensiska diplomater och en medlem av Obamas team. Memoet sade att Obama-rådgivaren angav att Obamas kritik av NAFTA främst var politisk. Obamas team förnekade att han inte var uppriktig, men dåvarande rivalen Hillary Clinton sa att memot visade att man inte kunde lita på hennes motståndare Obama. Båda kandidaterna skyller på frihandelsavtalet för förlust av amerikanska jobb och lovar att ändra på eller till och med att överge avtalet, en handling som kan skada Kanadas ekonomi och skada banden mellan världens två största handelspartner.

Biden visar sådan ”flexibilitet” i flera frågor

Denna ovilja att ge klart besked i politiska frågar och detaljer är central för Bidens kampanj, som har fokuserat på ett löfte om att ”återställa nationens själ” snarare än någon särskild lagstiftande heliga gral. Medan Biden har utfärdat en rad förslag, har han ofta in tagit en attityd av allt till alla-och ibland givit starka offentliga uttalanden medan han förlitar sig på medhjälpare för att lugna kritiker bakom kulisserna.

De som kommer att bli mest besvikna över en centrum-höger Biden-regim kommer att vara de ”progressiva” som för närvarande stöder hans kampanj. Vad de än utlovas betyder egentligen inte någonting.

Biden-kampanjen sade att de ekonomiska rekommendationerna framställdes gemensamt av anhängare av Biden och senator Bernie Sanders (I-Vt.) och att de aldrig var avsedda som officiell politik.

Biden-teamet ser arbetsgruppernas idéer bara som rekommendationer, medan många Sanders-anhängare anser dem bindande. Samtidigt fylls Bidens utrikespolitiska team på med liberala interventionister från Obama-eran och med neokonservativa.

”Aldrig-Trumper-republikaner” har kommit med i Bidens kampanjn och har erbjudit sig att utarbeta en ”koalition” före valet och de har skjutit sig in i de utrikespolitiska diskussionerna, särskilt om Kina. Med tanke på deras gemensamma historik med de liberala interventionisterna som redan var med i kampanjen, tro inte för en sekund att det inte finns hungriga neokonservativa bland dem som försöker få plats vid bordet.

Dessa medlemmar i Washingtons utrikespolitiska konsensus, blandat med neokonservativa aldrig-Trump-folk som Eliot Cohen och Robert Kagan (hans fru Victoria Nuland var en topptjänsteman i Clintons och Obamas utrikesdepartement) som har föraktat Trump från början och tror hans America First-utrikespolitik är ”djupt vilseledande” och leder landet in i en ”kris”. Kagan, som öppet stödde Hillary Clinton 2016, har redan författat åtminstone en öppen ledare mot Trumps utrikespolitik tillsammans med Bidens rådgivaren Anthony Blinken.

Vargar i fårkläder.

En Biden-vinst kommer att innebära en återupplivning av kriget mot Syrien, ingen förnyelse av kärnkraftsavtalet med Iran och annan hökartad utrikespolitik:

Den som därför hoppas på en uppmjukning av USA: s politik gentemot Iran, om Biden skulle vinna, är kanske alltför optimistisk. Det är alldeles för uppenbart: När Kina vänder sig mot Iran och Mellanöstern på jakt efter energiförsörjningstrygghet, kommer frestelsen att lyckas med att tvinga en krigisk hållning till Kina vara att länka samman de två (Iran och Kina) och att försöka att driva på en politik för ”döda-två-fåglar-med-en-sten”.Visst, politiken för med Biden som president skulle bli mer polerad och presentabel ut än Trumps agerande. Det är den främsta anledningen till att etablissemanget i Washington avvisar Trump och stöder Biden.Men vi kan säkert förvänta oss att ett med Biden som president så kommer politiken att ligga till höger om centrum-högerpolitiken som Barack Obama förde. Detta kommer att gälla både inrikespolitiska och utrikespolitiska frågor.

Föregående artikelKampen för Palestinas historia och kultur
Nästa artikelDeprimerande och märklig rapportering om Venezuela
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Nästa president i USA heter antingen Trump eller Harris. Biden ser alltmer ofokuserad ut, sluddrar, förväxlar Iran med Irak. Kommer han ens att orka fram till valet. Men demokraterna har bedömt läget sålunda att det vore för sent att avbryta Bidens kampanj eftersom han är det större namnet, så de kör på som om ingenting hänt.

  Men folket i USA väljer mellan vad som åtminstone för den övriga världen är pest och kolera. Det framgick tydligt förra veckan när nyheten om Trumps mordplaner gällande Assad kom ut. Om de är sanna vill säga. Han lät mörda Irans mest uppskattade militära befälhavare så omöjligt är det inte att han skulle kunna låta mörda ett statsöverhuvud.

  Men tro inte att Biden är ett dugg bättre, för han är snarast värre. Det har vapeninspektören Scott Ritter tydligt demonstrerat de senaste veckorna då han berättat om hur han personligen motarbetades direkt av Biden mellan 1998 och 2003 i sina strävanden att informera det amerikanska ledarskapet inklusive kongressen om det verkliga läget i Irak dessa år. Biden älskar krig, det finns inte ett krig som han inte skulle ha bejakat. Men Trumps temperament som lätt låter sig provoceras är likaså oroande. Om Iran på falska grunder kan beskyllas för en krigshandling är Trump inte den som kräver koll av fakta.

  I själva kampanjen och debatterna har Trump ett klart övertag. I förra valet gav opinionssiffrorna honom inte någon chans, trots det segrade han. Nu ger de honom bättre siffror. Och han verkar gilla läget, avslappnad och vig i käften som alltid. Men väljarna kanske redan har bestämt sig och debatterna spelar ingen större roll.

  Att demokraterna återigen börjar hävda rysk inblandning tyder på desperation. Vad har Trump gett Ryssland ? Ingenting annat än besvikelser och bekymmer. Han har gått rakt in i den fälla som var avsikten. Att låta sig provoceras till ytterligare fiendskap.

 2. Efter att ha lyssnat på Ben Norton blir jag väldigt skrämd över att Biden förmodligen vinner valet i USA, mer krig och mer krig och regimskiften kommer vi få se.
  Ben Norton intervjuas av Red Lines, han har gjort grävande journalistik om den PR-firman som ligger bakom falska nyheter och störtande av Boivias Morales. Han säger i intervjun att han tycker att det är så viktigt att avslöja att det är Bidens anhängare, som står bakom PR-firman. PR-firman är länkad till demokraterna. Det är snart val i USA, och Ben Norton vill upplysa om vad som förmodligen händer med USA:s latinamerikanska politik om Biden vinner valet. Norton tror att  flera av dessa som arbetat med PR-firman kommer bli nyckelmedlemmar i Bidens utrikesteam.Norton har grävt djupt och en av huvudgrupperna i kuppen i Bolivia är nynazister som härstammar från nazister som flydde från Tyskland efter andra världskriget. PR-firman organiserar möten mellan extremisthögern och toppfigurer i USA:s politik.Samma PR-firma står bakom kuppen  10 år tidigare i Honduras menar Norton.Facebook tillåter dem att skriva falska nyheter på facebook, medan de tar bort de som de anser vara falska nyheter från Ryssland, Kina och Syrien.Norton tycker det är skandalöst att denna PR-firma även får stora bidrag av Facebook. Norton menar att trollfabrikerna i USA är värre än de ryska, då de också uppmanar och agerar för regimskifte.

  https://www.youtube.com/watch?v=IWSZERrjI64

 3. Att den senila gubben styrs av ”Deep State” till hundra procent! Han är alltså lika ”flexibel” som en lyktstolpe när det gäller den av ”Deep State” fastslagna politiken!

 4. Det verkar som om elitens taktik är att USA:s folk ska tvingas välja mellan två senila gamla gubbar, fastän folket har den fräscha fredsprinsessan Tulsi Gabbard m.fl., som alla skulle kunna valsamverka med sina partier i en regnbågskoalition, samt att USA:s folk okritiskt köper det vettlösa spektaklet som elitens medier visar upp.

  Problemet är inte helt annorlunda i fulmedia-Sverige, förutom att 8-parti högern har tre relativt fräscha kvinnor som galjonsfigurer för olika smaker av icke-ekologisk höger, medan den grundlurade vänstern inte lyckas formera sig effektivt, samt har satt sig i högerns knä likt en lydig liten hund som gläfser ”Rasism!” åt det som är resultatet av deras eget folkförräderi, ett förräderi som aldrig hade genomförts av hederliga socialister som ex. Palme eller Erlander. Vänsterpartiet utesluter t.o.m. kakabaveh som vill bekämpa de makabra effekterna av deras egna vettlösa rasistiska politik.

  Skapar man rasism och sitter i knät på de som skapar rasismen så är man rasist. Så enkelt är det.

 5. Korruption: Biden och Poroshenko (bl a)
  Bidenleaks: Nya publikationer om Joe Bidens korruption och andra krångel i Ukraina
  Andrei Derkatsh har publicerat kontoutdrag och andra officiella dokument sedan förra året som visar hur Joe Biden olagligt fick miljontals dollar från Ukraina. Sedan maj i år har han också publicerat skurna telefonsamtal som gjorts av USA: s dåvarande vice president Joe Biden och dåvarande ukrainska president Poroshenko.
  https://www.anti-spiegel.ru/2020/bidenleaks-neue-veroeffentlichungen-ueber-joe-bidens-korruption-und-andere-machenschaften-in-der-ukraine/?doing_wp_cron=1600437112.1251349449157714843750

  Det ska påpekas att Andrei Derkatsh fortsätter med korruptionsavslöjande trots amerikanska sanktioner.

 6. Biden är bara en nickedocka för att få mångkulturella Harris som president. Hon skulle inte komma någonstans som presidentkandidat, men här är hon, som en kanin ur lådan, vänsterns kandidat. Inplockad bakvägen.

 7. Martin Gustavsson, jag har lyssnat på tre närmare 1:timme långa tal av Trump. Ett i FN församlingen, ett State of the union i kongressen, ett på ett kampanjmöte. I inget av fallen sänker han blicken och läser i något manuscript eller minnesanteckningar. Blicken hela tiden på åskådarna och nämner många namn i publiken. Allt har han i huvudet, utantill och kommer inte av sig då han interagerar med sina åhörare. Hur du kan kalla Trump för en senil gubbe tyder på att du inte har gjort en självständig bedömning av Trump utan upprepar MSMs negativa beskrivningar. Inte särskilt vetenskapligt enligt min mening.

 8. Såg inga bilder som tyder på telepromter i de tre fall jag nämde. Och många andra tillfällen där han svarat på frågor. Han kan ju inte vetat i förväg vad frågorna skulle handla om. Hans pressekreterare har däremot alltid med sig en välfylld bok med fakta i olika frågor. Mycket (positivt) om Trump kommer aldrig fram i MSM. Det är mycket kring Trump som jag tror snart kommer fram som kommer att förvåna de flesta. Är man fullständigt styrd av MSM kommer man förneka och vägra inse att man kanske drog förhastade slutsatser. Visa gärna att jag har fel.

 9. @Klas
  Varför vill du inte inse att Trump använder teleprompter (vilket alla presidenter gör) och naturligtvis ofta får de frågor som han vill ha av sina medarbetare och utvalda frågeställare (precis som svenska politiker i ”svensk” fulmedia).

  Om Trump är en fantastisk president så har han inte imponerat på Noam Chomsky i alla fall. Chomsky drar fram evidens som du säkert aldrig har sett:
  https://thejuicemedia.simplecast.com/episodes/trump-2020-noam-chomsky-QvcjEc08

  Själv ser jag Trumps nazi-sionist-slickande som riktigt äckligt, ännu mer äckligt än SD:s nazi-sionist-slickande. Fredsprinsessan Tulsi Gabbard är däremot emot den olagliga ockupationen och nazi-sionisternas etniska rensning av muslimska och kristna palestinier från Palestina.

 10. Martin
  Får jag fakta så inser jag. Såg inga tecken på att han läste i en teleprompter i sitt FN tal eller i kongressen. Visa mig att jag har fel! Hur avgör du att Trump är senil? Om Trump är fantastisk har jag aldrig uttalat bara att jag undrar på vilket sätt han skulle vara senil. Här kan du läsa omdömen om Chomsky som du kanske heller inte sett förut. Goggla på följande:

  Noam Chomsky_ Controlled Asset of the New World Order – 12160 Social Network

  Har från flera håll sett att Chomsky är en riddare av malta.( SMOM soverign military order of Malte) som är jesuiternas militära order.
  Om det stämmer är han i gott sällskap med världens elit, makthavare, militära ledare, presidenter, som Reagan, Busch, Clinton, Peron, Pinochet,Blair, Himmler, Hjalmar Schacht, Gehlen för att bara nämna några. Även medlemmar till vänster som Robert Mugabe, Nelson Mandela, Biskop Tutu och många andra som är hemliga medlemmar av Jesuiterna, en brutal organisation som verkar styra världens övriga hemliga sällskap.
  Enligt Robert David Steel spelar Trump schack med Nethanyaho? och vi har inte sett slutet på vad Trump planerar för slutdrag. Kanske det även gynnar Palestinierna? Att SD är Sveriges mest Israel vänliga parti säger de själva.
  MSM berättar heller aldrig om Trumps åtgärder mot human trafficing och pedofiler med två president orders och massaresteringar på gång som får Weinstein och Epstein att framstå som toppen av ett isberg.

 11. @Klas
  Det finns gott om evidens för att Trump använder teleprompter. Det är väl inte det som är frågan, men varför USA:s folk väljer så illa, mellan två okarismatiska gubbar, med tydliga problem att uttrycka sig, när den karismatiska fredsprinsessan Tulsi Gabbard faktiskt finns.

  Chomsky finns inte med i listor över kända jesuiter.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jesuits
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jesuit_scientists

  …och det är väl tveksamt om en så bildad man skulle tillhöra någon sekt alls, ens en sekt som är hängiven till fredsprinsen Jesus, men visst har Chomsky länge kämpat för evident sanning och fred.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here