Deprimerande och märklig rapportering om Venezuela

7
2346
Venezuelas folkvalde president Maduro

Jag publicerar nedan något förkortad en ”Deprimerande och märklig rapportering om Venezuela”, som ursprungligen publicerades av e-redaktionen för e-FOLKET igår.

Igår redogjorde public-service-radio (Dagens Eko) för en färsk FN-rapport som påstår att  den venezolanska säkerhetstjänsten under de senaste åren mördat 5000 regimkritiker.

Vi vet att den USA-uppbackade oppositionen, Trump-administrationen och den venezolanska överklassens medier och politiker inte missar något tillfälle att basunera ut negativa uppgifter och rena lögner  om Venezuela. Den vanan delar högeroppositionen i Venezuela med med högern i hela Latinamerika.

Det är helt uppenbart att uppgiften om 5000 döda har sitt ursprung i högerkrafternas grundlösa propaganda. Att detta nu ekar i en FN-rapport är deprimerande. Detta skandalösa förhållande speglar den latinamerikanska högerns inflytande, och den mäktiga USA-regeringens planer på ett militärt angrepp på Venezuela.

Ett angrepp som enligt oroade bedömare är avsett att genomföras i oktober, strax innan presidentvalet i USA. Det är bekant att krafter inom det republikanska partiets toppskikt energiskt verkar för att ett sådant angrepp skall komma till stånd, och att den colombianska högerregeringens militär skall användas som verktyg i operationen. Ett argument är att en seger för Trump i delstater som Florida skulle kunna säkras genom en militär intervention i Venezuela.

Vi har gång på gång sett hur svenska medier, villigt eller aningslöst, gjort sig till megafoner för den latinamerikanska högern. Samtidigt som den, underrapporterar om den USA-stödda högerns illdåd – som till exempel det fruktansvärda monotona mördandet av fackliga förtroendevalda, småbondeledare och miljöaktivister i Colombia, Honduras och andra av högern plågade länder.

I fallet Bolivia har i år både svenska medier och vårt lands utrikesminister förmedlat kuppregeringens “version”. Detta är ett svek mot den svenska allmänheten.

Det medierna borde göra när uppgifter om 5000 mördade i Venezuela basuneras ut vore förstås att, till att börja med, fråga sig om uppgiften är rimlig. Var finns namnen på de 5000 som man påstår har mördats? När och var ägde de 5000 morden rum? Vilka är källorna?

Sådana frågor ställs inte, vilket är mycket allvarlig, och djupt deprimerande.

Nedan publicerar vi bekymrade reaktioner från det svenska Venezuelanätverket och från Kuba, genom nyhetbyrån Prensa Latina.


Venezuelanätverket 200917:

En rapport kring mänskliga rättigheter, författad av en oberoende kommission för FN:s människorättskommission, kommer just när Venezuela är på väg att hitta vägar för en dialog och en politisk lösning till konflikten och krisen. Det kan påverka EU:s medverkan i nuvarande dialoger och bromsa nuvarande samarbete mellan FN-kontoret och regeringen kring mänskliga rättigheter.

Michelle Bachelet och Nicolas Maduro. Wikimedia Commons.

Igår sa MR-chefen i FN Michelle Bachelet att hennes FN-kontor förlängt överenskommelsen med regeringen för att fortsätta arbeta i landet. Hon sa också att det gjorts framsteg gällande polisens våldsanvändning och FN-teamets arbete på plats med 15 besök i fängelser och till underrättelsetjänsterna SEBIN och DGCIM som pekas ut av rapporten.

Hon lyfte även fram att 110 personer tillhörande oppositionen släppts fria eller där åtalets lagts ner och att 58 fall av misstänkta utomrättsliga mord klarats upp. Bachelet sa också att det etablerats ett samarbete landets chefsåklagare Tarek William Saab och åtagit sig att gå vidare i utredningen av de fall som dokumenterats av FN-kontoret.

Vidare kommer FN-kontoret att öka antalet representanter i landet och det finns nu ett formellt system för att utreda enskilda fall.

 

Föregående artikelVad står Bidens ”flexibilitet” för?
Nästa artikelEU-parlamentet antog russofobiska resolutioner
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Denna utredning, precis som den tidigare, har gjorts utan att besöka Venezuela
  UN Report on Venezuela ”Abuses” Written by Investigators Who Never Visited Venezuela
  https://landdestroyer.blogspot.com/2020/09/un-report-on-venezuela-abuses-written.html

  Om Bolivia: Den tillfälliga presidenten (Jeanine Añez) tänker inte delta i kommande val
  Acting Bolivian President Jeanine Añez Withdraws From Upcoming Presidential Election
  ””Today I put aside my candidacy in homage to freedom and democracy,” the conservative interim president said in a translated tweet on Thursday.”
  ”Reuters reported that her withdrawal from the October 18 ballot came amid the release of opinion polls which showed her lagging behind candidate Luis Arce, who belongs to the Movement for Socialism party of ousted Bolivian President Evo Morales.”
  https://sputniknews.com/latam/202009181080494920-acting-bolivian-president-jeanine-aez-withdraws-from-upcoming-presidential-election/

 2. Om några år blir dessa 5,000 döda 50,000 och vem vet om ett årtionde blir det rentav 500,000 döda. Detta är inget annat än ett sifferexcercis med FNs stämpel. Inga bevis. Inga bilder ens. Det påminner om de påhittade folkmordet med ”över 200,000” döda i Darfur, Sudan 2003-04 och som ”svenske” skribenten Wolochokrodovski ojade om så mycket. Självfallet utan ett uns av bevis.

  Väldigt sorgligt att Michelet – en tillsynes vänster personlighet – är med i denna sifferexcercis och svartmålar Venezuela. Samtidigt som FN är tyst om de tusentals och åter tusentals som mördas av drönare med välsignelse från USAs presidenter (Bush, Obama, Trump)

 3. Michelle Bachelet fick sina siffror till stor del från Venezuelas inrikesministerium. Inrikesministern Néstor Reverol började 2016 att separat redovisa statistik för hur många som fallit offer för polisen (speciellt FAES) i s.k. ”motstånd mot myndighet”. På så sätt lyckades han redovisa förbättrade siffror för mord där dödsfall orsakade av polisen tidigare ingick.
  Sedan 2016, har nästan 18 000 människor dödats av polisen speciellt säkerhetsstyrkorna i Venezuela (FAES) pga ”motstånd mot myndighet”, enligt officiella uppgifter från det venezuelanska inrikesministeriet.

  Inrikesministern Néstor Reverol rapporterade t.ex i december 2017 i venezolansk TV att det dödats 4 998 samma år, jämfört med 5 995 år 2016.

  År 2018 steg siffran till 7000, för 2019 hittar jag inga officiella siffror
  men OVV påstår att 5,200 dödades av polisen 2019. Hur många av dessa som är verkliga brottslingar är svårt att veta. I några få fall blir polisen dömda vilket kanske blir fallet när FAES för några veckor sedan brutalt mördade två TV journalister som rapporterat om korruptionen i landet. De arbetade för Guacamaya TV kanal tillhörande ett socialistiskt nätverk. En av de mördade var dessutom medlem i Maduros parti. I vanlig ordning fabricerade FAES ”bevis” för att de var terrorister. Bl.a planterades vapen.
  https://ipi.media/ipi-strongly-condemns-murder-of-two-journalists-in-zulia-venezuela/

 4. Maduro/Venezuela får tillbaka guldet från UK
  Venezuela wins UK court decision in battle to get its gold back
  The UK’s appeals court has ruled in favor of President Nicolas Maduro’s government in the battle to repatriate Venezuela’s $1 billion worth of gold held at the Bank of England, reversing an earlier decision.
  The UK Court of Appeals overturned the previous lower court ruling on Monday, saying that the gold case should be reconsidered. The judges, led by Stephen Males, found that the UK government’s statements on Guaido may not have reflected the reality on the ground. Thus, London’s recognition of Guaido is “ambiguous, or at any rate less than unequivocal,” the judge said in the ruling.
  https://www.rt.com/business/502586-venezuela-wins-appeal-gold/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here