Är opinionen på väg att svänga om kriget i Syrien?

20
2395

Syrien är på väg att vinna kriget mot främst Väststödda terrorister i Syrien. Den avgörande kampen sker mot tiotusentals terrorister i Idlib, vilka utrustats med tunga vapen av USA och Turkiet. Syrian Army within striking distance of jihadist stronghold in southern Idlib: video.

Patrik Engellau är en framträdande väsentligen nyliberal debattör. Det Patrik Engellau skriver 5 augusti i en artikel om Syrien på ”sin” hemsida ”Det goda samhället” är ett tecken på att den etablerade opinionen i Sverige kanske förbereder sig på att svänga i fråga om Syrienkriget.
Vi har trott att det varit på gång för länge sedan, men det var då enstaka röster. Skånska Dagbladet i täten för sannare bild om Syrienkriget? 2/1 2017.; Sveriges Radio ifrågasätter rapporteringen från Syrien!? Ny vitbok. 28/12 2016.

Patrik Engellau

I det stora hela ser han det nu som ett stort misstag att den svenska regeringen fört en sådan politik mot Syriens regering som i praktiken gagnat jihadister.
Han uttalar sitt gillande av innehållet i Patrik Paulovs bok ”Syriens tystade röster”. PATRIK ENGELLAU: ATT TOLKA SYRIEN


Att tolka Syrien – utdrag.

För tjugo år sedan var jag en entusiastisk anhängare av den då så populära teorin – som fortfarande överlever i den officiella svenska politiska diskursen – att eländet i eländiga länder, exempelvis Irak, berodde på grymma och korrupta ledare, i detta fall Saddam Hussein, och att den rätta politiken för anständiga länder som USA och Sverige var att ta ut dessa ledare för att deras folk, törstande efter demokrati, skulle kunna bilda partier, genomföra demokratiska val och gradvis utstaka en väg att förvandla sig till moderna, lyckade länder som Finland och Norge.

Det var inte bara jag som anslöt mig till den teorin, utan även USAs president George W. Bush som med ledning av detta tänkande anföll Irak år 2003 och snart hade fått död på Saddam Hussein. Men utvecklingen gick inte enligt plan utan eländet blev i stället ännu eländigare.

I stället för att ta lärdom gjorde USA om precis samma misstag vid två tillfällen, i Libyen, där Muamar al-Gaddafi togs ut av Nato med svenskt militärt bistånd år 2011 med åtföljande kaos, och i Syrien, där USA investerade sitt krut och sina dollars på att till varje pris detronisera härskaren Bashar al-Assad. Detta var för mig ofattbart. Hur kunde västvärlden efter de två bevisade misslyckandena Irak och Libyen satsa på att göra om samma sak i Syrien?

Folk som liksom jag har så svårt att tolka skeendena i Mellanöstern kan få ledning av Patrik Paulov, före detta utrikeschef på tidningen Proletären, som i boken Syriens tystade röster, Karneval förlag, ger åtminstone några kraftfulla ledtrådar. Kanske är Paulov partisk till Bashar al-Assads förmån. Det kan jag inte bedöma. Men Paulov ger ett annorlunda perspektiv som jag sedan 2011 längtat efter att få presenterat.

* Enligt den nya inriktningen är det inte längre al-Qaida som är huvudfienden i Mellanöstern. I stället är det ”shiaextremismen” i form av Iran, libanesiska Hizbollah, irakiska Sadrrörelsen och Syrien som anses utgöra det verkligt stora hotet mot USA.

En sak som förbryllat mig är vem som egentligen stridit mot president Bashar al-Assad.”

Läs hela artikeln!

Jag försökte ”hjälpa” Patrik Engellau med svar på frågan om ”vem som egentligen stridit mot president Bashar al-Assad.” genom följande kommentar, den 95:te i ordningen till hans artikel:

”En viktig aspekt är att uppgifter från bland andra ledande politiker och militärer samt etablerad press i USA anger att IS är en skapelse av USA:s politik. Inte bara det, USA och allierade ska ha hjälpt och kanske fortfarande hjälper antidemokratiska religiöst extrema och intoleranta terroristorganisationen IS, och även al-Nusra i Syrien. Har förgäves försökt få svenska medier att seriöst se på dessa uppgifter som jag bl.a. basera på långvarig erfarenhet som forskare och professor emeritus finner mycket sannolika. Några uppgifter:
1. I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade.
2. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
3. I en intervju våren 2015 uppgav pensionerade generallöjtnant Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Han är f.d. chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA), en viktig militär säkerhetsorganisation.
4. Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”
5. BBC och sedan bland annat Reuters och Newsweek samt även SVT:s Rapport, i mer kryptiska former, rapporterade i november förra året att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat bort uppemot 3.500 IS-krigarterrorister från Raqqa till kommande strid i Idlib.
6. I motionen H.R.608 – Stop Arming Terrorists Act föreslog kongressledamoten och presidentkandidaten Tulsa Gabbard, demokrat från Hawaii den 23 januari 2018 stopp för USA-stöd till terrorister.
Många fler fakta stödjer bedömningen om ekonomiskt och militärt stöd från USA. Beskrivs närmare i artikeln ”Starka bevis för att USA stödjer ISIS sedan åratal” (https://www.globalpolitics.se/starka-bevis-for-att-usa-stodjer-isis-sedan-aratal/), en av närmare 200 artiklar om Syrien jag publicerat.
Och Patrik Paulov är en mycket kunnig och tillförlitlig rapportör.”

Relaterat.
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

Föregående artikelBlev Jeffrey Epstein mördad?
Nästa artikelGreta Thunbergs seglats via klimatförstörande miljonärer och PR-jippo.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. Oavsett vad neokonservativa av Engelau snitt tycker eller ej, det viktigaste är att Khan Seykhun är det sista fästet för jihadister i Idlib. När det är rensat så blir det råttrensning i den delen av Syrien som ockuperas av USA och kvarvarande jihadister frö siaren i Östra Syrien. I vilket fall som helst en sak är säkert: det sionistiska projektet frö att förstöra Syrien liksom man gjorde i Libyen har omintetgjorts av Syriens arme och folk, Hizbollah, Iran och inte minst Ryssland träff säkra vapensystem. Har tagit fram popcorn och kommer att njuta av att se scener hur halshuggar-jihadister för israel förintas av Syriens armé.

  • Flyktingar som besöker sina krigshärjade länder på semester kommer att riskera att deporteras från Tyskland, eftersom en sådan ”semesterresa” innebär att de inte längre är i fara hemma, har EU: s inrikesminister varnat. De som följer den logiken ”borde avskaffas av asyl.”
   Hans kommentar kom som en sammanfattning av en rapport som lyfte fram syrier som konsekvent har besökt familjer eller släktingar tillbaka i sina hemstäder utan att rapportera dessa resor till tyska myndigheter vid återkomst.
   När en flykting har beviljats ​​asyl får inte resa till sitt ursprungsland, eftersom familjehjälp som sjukdom eller död av en nära släkting är de enda undantagen.
   De ”semesterfirare” vanligtvis ombord på ett direktflyg till Libanon och Turkiet, sedan korsa in i Syrien med buss. Tidningens utredare tror att flyktingar använder syriska ID för att återvända till ett tredje land, men presenterar tyska asylhandlingar en gång i EU.
   De har gjort det regelbundet för att se sina barn eller träffa släktingar. Övningen blir stadigt vanlig sedan Berlin ändrade sina flyktinglagar, vilket hindrar migranters försök att ta med sina familjer till Tyskland.
   Office for Migration and Refugees (BAMF) är medveten om att ett sådant fenomen existerar men inte har några exakta siffror. Sedan 2015 har över 780 000 syriska medborgare nått Tyskland, enligt BAMF- statistik.

 2. Engellaus blogg är rent SD strunt och rasismen och även fascismen formligen stinker i kommentarsfältet, så lite anmärkningsvärt är det om han har upptäckt att Patrik Paulov från KP är den enda seriösa mellanösternjournalisten i det här landet.

 3. Den sk. vänsterbloggaren Anders Svensson har skrivit en drapa som anknyter till ämnet. http://blog.zaramis.se/2019/08/17/maoisterna-imperialismen-och-mellanostern/
  Han vägrar där erkänna USA:s roll som den ledande imperialistnationen och försöker bortförklara alla amerikanska påverkansoperationer i mellersta östern. Han kallar alla som anklagar USA för rasister och har tidigare kallat Anders Romelsjö för fascist.
  Varför han kallar sig vänster är svårt att förstå. Jag har skrivit ett långt svar till honom, vi får se om han vågar publicera det, annars lägger jag väl upp det här.

  • Du har nog lite fel Anders Å. Som jag ser det är Anders S. en ganska typisk vänsterman. Begreppet vänster är nämligen MYCKET brett. Centern till exempel har också en vänster. AS pratar runt rätt bra, och lägger ut åsikter, men det är ofta bara åsikter utan ens försök till stödjande faktagenomgång. Sådana som han finns det tretton på dussinet.

   • Tja om man relaterar till yttersta högern så är väl både M och SD vänster, men vem definierar begreppet och är det ens användbart om det beskriver nästan alla?
    I min lilla bubbla är det iallafall inte vänster att försöka kollra bort opinionen mot imperialismen. Alla läskunniga känner till USA:s massmord och krig. Dom som jag kallar höger ignorerar det för att det finns pengar att tjäna på att vara medlöpare till USA. Svensson deltar i det spelet med sin ”alla är samma skit” teori och det har jag mycket svårt att kalla vänster.
    Svensson är dock mycket noga med att det nästan bara är han själv som är vänster. Läs kommentarsfältet här http://blog.zaramis.se/2019/07/19/sveriges-och-nordens-storsta-vanstersajter/

    Begreppet vänster är luddigt idag. Högerpopulister och andra jobbar hårt för att göra det ännu luddigare i sin iver att sprida förvirring. Kanske är det dags att försöka reda ut begreppen lite om man vill motverka förvirringen.

    • Om man skall kunna reda begreppen måste man nog börja med att acceptera att hela det politiska och media etablissemangen står mycket lång till vänster.

     • Anders Åberg Nej – jag menar faktiskt till ”vänster”, alltså med klassisk ”sovjetsocialistisk” inriktning. Å andra sida är väl den där gamla ”höger-vänster” skalan från franska revolution ganska sliten nu och har väl passerat ”bäst före” datum.

     • Nu sprider du bara förvirring Karl. Här finns inte ett spår av ”sovjetsocialistisk” inriktning och höger-vänsterskalan är minst lika viktig som den var vid franska revolutionen.
      Verkligheten är att hela den politiska skalan har förskjutits högerut och numera försvarar t.om. V nyliberalismen och USA-imperialismen.
      Till vänster om V hittar du dom som förtjänar att kallas vänster, dvs. dom som går emot imperialismen och marknadsextremismen.

  • Svensson vågar tydligen inte ta den diskussion han själv har startat. Mitt långa svar till honom som han inte verkar publicera ser iallafall ut så här.

   ”Nu är jag inte gammal maoist, men det här var kanske det minst insiktsfulla jag läst på mycket länge.
   Du påstår att man är rasist om man har fattat hur USA manipulerar och bombar sönder arabvärlden. Du har vid ett annat tillfälle, utan någon som helst grund, kallat vänsterbloggaren Anders Romelsjö för fascist också, så dina tillmälen verkar mest vara frånvaro av sakliga argument.

   Du kallar dig av någon anledning vänster, men i praktiken blir du höger då du helt tycks sakna förmåga att analysera imperialismen. USA som har krigat varje dag sedan WWII och mördat tiotals miljoner oskyldiga människor i fattiga länder är i din värld knappt värre än Kina eller Ryssland som vid en direkt jämförelse inte ens kommer i närheten av att spela i samma liga. Din förmåga att bedöma proportioner verkar helt ha kollapsat.
   USA och väst är dom som driver imperialismen stenhårt idag och detta kommer till sitt tydligaste uttryck i arabvärlden. Varför? Jo naturligtvis för att där finns en stor del av världens olja och dollarns värde hänger på att USA kan kontrollera att oljan inte säljs i annan valuta än dollar. Det finns säkert folkligt motstånd mot arabvärldens diktatorer, men USA hade aldrig brytt sig om det inte var för oljan. Nu utnyttjar dom eller iscensätter diverse uppror, stödjer muslimska terroristorganisationer och krigar och bombar efter eget gottfinnande. Krigen i både Irak och Libyen motiverades med stor sannolikhet av att Saddam och Gaddafi pratade om att börja sälja sin olja i Euro.

   Din konstiga, världsfrånvända, stelbenta och enkelspåriga uppfattning, där du struntar i den verklighet som utspelar mitt framför ögonen på dig, gör att du i praktiken hamnar på imperialismens sida. Det är inte helt olikt hur dom gamla maoisterna en gång också hamnade på USA:s sida i sin kamp mot byråkratsocialismen i Sovjetunionen.

   Du har en alldeles omotiverat hög svansföring när du utnämner dig själv som vänster och andra som verkligen är vänster till rasister och fascister, men du verkar ha noll koll på verkligheten. Det hela är både beklagansvärt och pinsamt och om någon försvagar vänstern och kampen mot imperialismen så är det du.”

 4. Jag finner det mycket märkligt att vuxna, tänkande , belästa människor tror att makthavarnas uttalade motiv är samma som deras egentliga avsikter. De säger naturligtvis det som krävs för att de ska få som de vill. Det egentliga målet måste då ofta döljas. De som avslöjar sådana bedrägerier kallas i mytmedia föraktfullt för ”konspirationsteoretiker”. Hur ska då konspirationer upptäckas, om hypotesen inte tillåts? Själv är jag, sedan 2011, övertygad om att det kaos som nu råder är precis vad som redan från start varit målet – för just konspiratörerna.
  USA-generalen Wesley Clark berättade tidigt vad vi hade att vänta – och nu fått: https://youtu.be/hIgTvZxPhpw?t=270
  Sug på den karamellen! 9-11 banade väg för en statskupp, en skuggregering inrättades och Israels omgivning destabiliserades.

  • För tusentals år sedan myntades ett ordspråk i Kina, 别听,去看看. Det betyder ”Lyssna inte, gå och se [själv]”. Det har upprepats otaliga gånger genom historien, bland annat av President Eisenhower och Henry Ford som lär ha sagt. ”Om jag hade frågat mina kunder vad dom ville ha hade dom sagt ”en snabbare häst”. Svenskarna matas intensivt med förfalskad, förvanskad, och förvriden propaganda om vad som händer i Sverige och världen, en av de absolut värsta propagandakällorna är just nu DN när dom skriver om Ryssland, Hong Kong och Kina. För hundra år sedan skedde samma sak i Tyskland, och vi vet hur det slutade. Det finns ett annat gammalt kinesiskt ordspråk, ”Den som lever får se, men den som reser får se mer”. Lyssna inte på lögnarna, lyssna hellre på de som rest, sett och upplevt, och attackera lögnarna utan hänsyn. Avslöja dom utan pardon. Gå helst och se – själv.

   • För tusentals år sedan myntades ett ordspråk i Kina, 别听,去看看. Det betyder ”Lyssna inte, gå och se [själv]”.
    Väldigt bra uttryck, det måste jag komma ihåg! Tackar

    • Jag kan bara tillägga att det inte längre är nödvändigt att resa till platser som Hong Kong för att ”gå och se”. Själv använder jag WeChat, bygg ett eget nätverk genom att hitta folk på bloggar och det går även att söka, ni kan vara med mitt i dessa demonstrationer och höra och se video live i realtid. Det är gratis, och dessutom undviker ni åsiktsregistrering och övervakning av NSA och FRA. Gå med i en WeChat grupp. Ibland sänder man live streaming. https://chinachannel.co/wechat-live-stream/ Lita inte på propagandaapparaten.

 5. Och nu har kriget i Jemen vänt nu när missilerna börjar slå till Saudiarabiens olje anläggningar. Det bästa vore om missilerna träffade de stora raffinaderierna och olje anläggningar, saudiernas Akilles häll. Det betyder också att det blir svårare för Saudierna att finansierar terror. Eftersom Saudi är en viktig del av den sionistiska ondskans axelmakter i MÖ, den försvagning av Saudi betyder också att de lömska intrigerna mot Iran kommer att misslyckas. Det verkar som att talesättet ”det grop man gräver åt andra …” besannas för de sionistiska ondskans axelmakterna (USA, Israel Saudiarabien).

  https://www.moonofalabama.org

 6. Om Patrik Engellau anse att mainstreammederna börjat nyansera rapporteringen om Syrien, går det nog väldigt långsamt, och ganska obemärkt. Ännu säger man att demonstrationerna i mars 2011 började fredligt – trots att otaliga bevis framkommit om det motsatta. President Asssad är fortfarande en diktator som ”mördar sin egen befolkning”, som använt kemiska vapen mot dem, den syriska regeringen benämns ”regim”, osv. Skillnaden från år 2011 til ca 2017 är kanske att man dämpat tonen litet, men att t.ex säga att Syrien med Rysslands hjälp besegrat Isis och al Qaida och befriat Aleppo, och att det inte finns bevis för att Syrien använt kemiska vapen, det gör man inte. Att tom de som inser att västvärldens medier severat oppositionens lögner och aldrig låtit regeringens representanter uttala sig, ändå demoniserar presidenten enligt västpolitikers modell, är oförståeligt. Undrar ibland om de någonsin verkligen lyssnat till Assad ganska många intervjuer; en mera ödmjuk och lågmäld politiker får man leta efter, aldrig att han t.ex skulle kalla en annan president för ”animal”, ett epitet han själv fått ta emot.

  • Instämmer i allt du säger, Christina. Dessutom, oavsett vad som hände vid demonstrationerna, när har sådant lett till allmänt krig. Kriget var planerat sedan länge med vapendepåer, logistik, flyktingläger m.m. Men det behövdes ”ett skott i Sarajevo”, för att få igång det hela. Därför behövdes demonstrationer med våldsprovokationer.

   MS-medierna kommer aldrig att ta sitt ansvar. Och om de mot förmodan har en gnutta samvete kvar är det till den grad perverterat att det leder till ytterligare förnekanden och angrepp mot det syriska folket. Jag har även sett ett tiotal långa intervjuer med Assad, speciellt under det mer kritiska skedet. Ingen europeisk ledare kan möta honom ansikte mot ansikte, dels skulle de inte klara en debatt, dels är hycklarnas samveten svartare än sot.

 7. Snaran dras runt halshugga-terrorister i Idlib. Syriens armé har brutit igenom terroristernas försvarslinjer och intagit strategiska platser i och kring Kahn Shaykhun samtidigt som Ryssland bombade förstärkningar från Turkiet. Rysslands träffsäkra vapen skickade ledaren av Faylq al-Sham (en av alla dessa CIA/Mossad fronter verksamma i Syrien) skickades till sin anfader djävulen. Återstår nu ordentlig råttrensning. På dessa jihadister, mot israels inflytande!!!

  https://www.moonofalabama.org/2019/08/syria-army-cuts-off-khan-shaykhun-russia-bombs-turkish-reinforcement.html#more

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here