Är USA-amerikaner rationella?

18
1762
Bild från USA:s administration.

 

Denna artikel av Dmitry Orlov ”Är amerikaner rationella?” har publicerats på Pål Steigans blogg https://steigan.no/2020/12/dmitry-orlov-er-amerikanere-rasjonelle/

Den har anlänt översatt av Rolf Nilsson.


Är USA-amerikaner rationella?

Den rysk-amerikanska ingenjören och kommentatorn Dmitry Orlov är värd att läsa, inte för att man nödvändigtvis håller med honom, utan för att han gör skarpa och intressanta analyser som går långt över de flesta kommentarerna i vanliga medier. Här är ett utdrag ur hans kommentar om kaoset efter USA: s presidentval: [Är amerikanerna rationella]?

”Jag har varit ovillig att kommentera aktuella händelser eftersom de är för dumma. Vid denna tidpunkt kan man tryggt säga att valet i USA har komprometterats, och att oavsett vem som till sist väljs till president för de närmaste åren, kommer tillräckligt många frågor att finnas kvar hos tillräckligt många människor för att grundligt avlegitimera det nationella ledarskapet. åtminstone för halva nationen.”

Orlov hänvisar till en kommentar av Paul Craig Roberts med titeln Demokraterna har stulit presidentvalet och skriver:

”Roberts är republikan och tror därför att demokraterna stal valet. En demokrat, om det visar sig att Trump trots allt vann, kommer att tro det motsatta. Men det gör ingen skillnad, för jag fortsätter att upprepa att USA inte är en demokrati och att det inte spelar någon roll vem presidenten är.

 Det är inte en demokrati eftersom de allra flesta röster – alla demokratiska röster i republikanska stater och alla republikanska röster i demokratiska stater – helt enkelt är bortkastade. Cirka hälften av väljarna har ingen chans att få sin röst att betyda något i staten där de bor. Naturligtvis kunde de flytta till en annan stat, i vilket fall deras röst skulle avges av motsatt anledning – förlorade som en del i en alltför stor majoritet.

 Detta är tillräckligt enkelt för att kunna förklara för en någotsånär rationell person – men inte för de allra flesta amerikaner, för vilka sådan logik går in i det ena örat och kommer ut ur det andra. Kort sagt, de är inte rationella. Värre än så – deras ledare är inte heller rationella. Detta leder oss till den andra punkten – att det inte spelar någon roll vem som är president.

 Trump pratar ständigt om att göra Amerika stort igen – genom att föra tillbaka produktionen från Kina. Förutom att det motsatta har hänt de senaste fyra åren: Kinas industriproduktion har fortsatt att växa (men långsammare än tidigare) medan den i USA har fortsatt att minska. Det finns inte heller någon anledning att tro att detta kommer att förändras de närmaste fyra åren.

 Biden fortsätter att prata om att Amerika skall fortsätter som ledare för den fria världen – förutom att Amerika inte längre är ledare för mycket av någonting, och det finns ingen anledning att tro att något kan göras för att vända denna bild. Oavsett vem som blir (eller förblir) president, så kommer den amerikanska regeringen att fortsätta att vältra sig i nostalgi samtidigt som den bestämt vägrar att erkänna nederlag. ”

USA: s nederlag i fyra punkter

Orlov sammanfattar sin syn på Förenta staternas nederlag i fyra punkter:

För det första är skifferoljespelet över. Borrningsaktiviteten har kollapsat, många skifferoljebolag är i konkurs, och den amerikanska oljeproduktionen verkar sjunka från över 12 miljoner fat per dag vid sin topp till cirka 5 miljoner i juni nästa år (enligt Art Berman, vars yttrande jag litar på). Efter denna punkt kommer USA återigen att vara en stor oljeimportör, och eftersom inga andra överskottsproducenter finns tillgängliga kommer detta att öka oljepriserna, kanske utöver det tidigare rekordet på $ 150 / fat, vilket resulterar i en amerikansk oljeimporträkning på en halv biljon dollar per år. Men det är tveksamt om så mycket extra olja kan produceras oavsett kostnad.

 För det andra kommer en nationell konkurs stadigt närmare och närmare. Den federala regeringen använder nu sina intäkter med en faktor på två eller fler, vilket innebär att för varje dollar av federala intäkter lånar den och spenderar minst två. Tidigare kunde amerikanska federala skulder, trots den redan löjliga storleken och den exponentiella tillväxttakten, ges legitimitet eftersom tillräckligt många utländska köpare var villiga att köpa den; men så är inte längre fallet. Och sålunda ser denna skuld mindre och mindre legitim ut eftersom den är intäktsgenererad – helt enkelt skjuts framåt – när Federal Reserve degenererar till ett rent pyramidspel.

 För det tredje är den amerikanska dollarn (tillsammans med några andra valutor som den är kopplad till) på väg att utplånas av hyperinflation. I ett försök att stödja ekonomin har mycket pengar pumpats in i ekonomin, vilket fick aktierna att stiga  och förhindrade från att utlösa hyperinflation. Således har vi den riktigt bisarra kombinationen av en rekordhög aktiemarknad tillsammans med rekordmånga konkurser, tvångsavvecklingar och utvisningar från börsen. Vid någon tidpunkt kommer förtroendet för aktiemarknaden att avdunsta, och allt dessa låtsaspengar kommer att jaga allt som inte är av papper (med eventuellt undantag för toalettpapper). Mycket av dessa fantasipengar kommer att gå upp i rök när människor dumpar aktiebeståndet, men tillräckligt kommer att finnas kvar för att resultera i hamstring och leda till hyperinflation. Den amerikanska dollarn kommer att devalveras internationellt och USA kommer att förlora tillgången till import.

 För det fjärde har USA förlorat sin ledning militärt, definitivt till Ryssland och möjligen till Kina och Iran. Dess huvudsakliga militära resurs är dess hangarfartygsflotta, som nu är helt värdelös eftersom den kan förstöras av konventionella vapen från ett säkert avstånd, vilket är större än flygplanens räckvidd. Följaktligen kan den inte användas tillräckligt nära en fientlig kust för att göra det möjligt för flygplanen att göra någonting. Amerikanska militärbaser, av vilka hundratals är spridda över hela världen men mestadels grupperade längs Rysslands och Kinas gränser, är också värdelösa militärt sett, vilket framgår av Irans raketattacker mot två av dem i Irak. Kort sagt, hela USA: s militär är nu mer ett åtagande än en fördel – mest lämpat att dra in USA i en militär konfrontation som de inte kan vinna.

Den kommande kollapsen diskuteras inte

Denna hotande kollaps är illa nog, skriver Orlov, men nästan ännu värre är att dessa enorma problem inte diskuteras. De var inte ett ämne i valrörelsen och de diskuteras inte i media. Ingen från presidenten till de lägsta tjänstemännen är i stånd att ta sig an denna verklighet och börja tänka på vad man ska göra med den. Det gör situationen mycket värre.

Vi kan lägga till som svar på frågan ”Har det förekommit valfusk i USA?” Svaret är ja, nu också! Det förekommer alltid valfusk i USA, oavsett om det sker genom bedrägerier med rösträkningen, trixande med valkretsarna, så kallad gerrymandering eller genom att de ”valda” helt enkelt är [köpta av de stora företagen], från läkemedelsindustrin till vapenindustrin till oljeindustrin. (Som redan Mark Twain sa, ”Vi har den bästa regeringen som pengar kan köpa.”) Eller som Orlov skriver, för att valsystemet innebär att hälften av rösterna redan från början är bortkastade.

USA: s öde beseglas av det faktum att varken landets ledning eller någon form av opposition eller media kan föra en rationell och faktabaserad diskussion om landets mycket allvarliga problem.

Föregående artikelVad vill USA uppnå i Syrien? USA-ambassadör: ”Förstöra”
Nästa artikelHistorien om Joe och Hunter Biden, censureras av USA-pressen…?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Det här var en dålig artikel. Om USAs ekonomi var på väg mot en kollaps, skulle det avspegla sig i räntor och växelkurser. Titta hellre på rubeln. Fundera sedan lite på vad fallande relativpriser på förnybar energi innebär för efterfrågan på fossila bränslen. Om inte Putin inser att den ryska ekonomin måste förändras samt att klimatförändringarna är ett hot och inte möjlighet, så har vi snart en kollaps av den ryska ekonomin. Dagens DNartikel tyder inte på att Putin inser allvaret i klimatförändringarna, han tycks inte ens inse att människan påverkar klimatet.

  • Valutakurserna manipuleras från City of London. De avspeglar inte ekonomins verkliga tillstånd. Och vi vet att det ligger i bankirvampyr maffians intresse att hålla rubeln låg.
   Vill man ha en riktig diagnos av den Ryska ekonomin, så tittar man på tex Rysslands guldreserver (i hundratals miljarder dollar). Eller Rysslands skuld ett av de lägsta i världen. Ryssland har sålt det mesta av de värdelösa USA aktierna. Rysslands beroende av dollarn? Det har också minskat avsevärt. Faktum är att både Ryssland och Kina är på väg att golva dollarn genom de-dollarization. Roligt eller hur? läs mer om detta här: https://www.globalresearch.ca/two-knockout-blows-to-us-imperialism-de-dollarization-and-hypersonic-weapons/5649482

   Utöver allt detta har Putin även tänkt klimatet. T ex är Ryssland världens största producent av icke-GMO manipulerade grödor. Klimat förändringarna är en stor möjlighet för Ryssland eftersom de öppnar upp nya resurser att utnyttjas. Men den som läser västerländsk media går miste om allt detta och på sina höjd riskerar att bli en duktig ekokammare.

   • Signaturen ”Strategen Putin” knappade på tangentbordet och fick fram följande:
    ”Ryssland har sålt det mesta av de värdelösa USA aktierna.”

    En del av mitt kapital är investerat i aktiefonder och då diversifiering är viktigt för att inte lägga alla ägg i samma korg har jag ett flertal fonder i portföljen, bland annat fonder som investerar i USA och fonder som investerar i Östeuropa/Ryssland.

    Utvecklingen för de fonder med övervikt till USA ligger runt 65% på tre år. T.ex. Swedbank Robur USA A som avkastat 60% eller UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) som avkastat 72%.

    Utveckling för de fonder som investerar i den Ryska marknaden har avkastat runt 30%. T.ex. Carnegie Rysslandsfond A som avkastat 27% eller Swedbank Robur Rysslandsfond som gett 33% under samma tidsperiod.

    Den omfattande olje- och gasexporten ger Ryssland ett stort överskott i handeln med utlandet, men gör samtidigt den ryska ekonomin mycket känslig för prissvängningar på världsmarknaden.
    President Putin konstaterade i början av 2015 att han och regeringen varit naiva då de räknat med att oljepriset skulle vara stabilt. Regeringen lanserade samma månad ett omfattande stödpaket för att motverka krisen.

    Sedan dess har oljepriset stigit men ligger långt från tidigare nivåer och marknaden är fortfarande skakig. Efter en djupdykning 2015 har den ryska tillväxten legat över nollstrecket men på en låg nivå.

    I början av 2018 lanserade regering en rad ”nationella projekt” i syfte att få fart på tillväxten och höja levnadsstandarden. Projekten omfattade investeringar motsvarande mer än 400 miljarder amerikanska dollar i infrastruktur, digitala ekonomi, utbildning och hälsovård fram till 2024. De första två åren gick dock förverkligandet av reformerna trögt.

    Om nu Ryssland verkligt har ”sålt det mesta av de värdelösa USA aktierna”, kan nog detta visa sig vara ett sort misstag. Men då jag inte har någon större tilltro till detta uttalande från ”Strategen Putin” kan vi nog se tiden an.

    • Återkom när USA har rämnat. En stor kris är på ingång. Faller då som ett korthus. he, he, hi, hi, ha, ha. Klaga då inte på Strategen Putin då om dina aktier går åt fanders 😉

    • Avkastning på tre års sikt säger ingenting om varaktigheten åt något håll.
     Dels spelar inköpsdatum roll, eftersom det förekommer stora svängningar i både lokala kurser och kronans växelkurs, dels för att bubblor orsakar irrationella svängningar. Det har jag noterat sedan jag tvangs att ta en titt på saken i början av 90-talet.
     Om du tittar på fondkatalogernas råd uttrycks detta i termer av ”köp aktier när du är ung, och obligationer när du närmar dig pensionsåldern”. Generationsfonderna tillämpar denna princip, alltså fördelar investeringarna efter investerarnas ålder, förutom att sprida portföljen över jorden. De riktiga proffsen brukar kliva av när de känner att bubblan skall spricka.

     Annars finns olika mått på styrkan i olika företagsrespektive länders ekonomi, varav skuldsättning av kunderna respektive de skattskyldiga.
     Var finns kunderna? Är de solventa? År företagets produkter relevanta imorgon (minns Facit), osv.

     USA får avkastning för många patent nu, men numera är det Kina som registrerar överlägset flest patent. Den kassako kommer därför att sina.
     USA krigar mot många, som förstås ger igen när de kan. Exempelvis slutade Kina att importera usonisk soja ett tag, och det ledde till att ett antal jordbruksföretag gick i konkurs. Knähunden Australien blev av med kinesisk import av stenkol och har drabbats av ett mindre inflöde av turistinkomster från Kina.
     EU förlorar enorma belopp på NATO-blockets ”sanktioner” (= ekonomisk krigsföring) mot Ryssland, som köper exempelvis billigare kinesiska maskiner i stället, och dessutom rustar upp den egna industrin och jordbruk.

     Vad gäller Ryssland har en ny gasledning gjort att Kina importerar mer gas, och klimatförändringen har lett till rekordskördar av spannmål, som har blivit ett stort valutatillflöde och ett nytt diplomatiskt verktyg. Ett mycket stort areal och en relativt liten befolkning är en långtidsfördel.

     Vad som händer härnäst går inte att sia om ty det beror bland annat på naturens nycker och hur olika ledare sköter sina kort.

     Krügers eller Erik Pensers öde borde vara en varning för alla som inte räknar med oförutsedda händelser.

     • Precis. Men det är något med Ryssland som gör att sionister går bananas på. Lyckas Ryssland (vilket den håller jo på att göra på bred front), så ser sionisterna rött.

      ”Statsskulden på 70 miljarder dollar har sjunkit med 10 miljarder under året. Landets guld- och valutareserver har vuxit från 554,4 miljarder dollar till 587,7 miljarder dollar under året. Detsamma gäller för den nationella välfärdsfonden som ökat från 7,7 biljoner rubel till nästan 13,5 biljoner nu. En betydande tillväxt.”

      Om läget i Ryssland
      https://www.nyhetsbanken.se/2020/12/sputnik-v-astrazeneca-sant.html#more

  • Tänk vad intressant det kan vara att emellanåt läsa ”riktigt dåliga” artiklar. Jag tror att det var på grund av dåligheten som Dmitry Orlov skrev den, som steigan.no också tog in den, som Rolf Nilsson översatte den och som globalpolitics.se lät publicera den. Min hatt av för dessa fyra herrar!

  • Putin vet att människan inte påverkar klimatet! Ryssland är väl den ekonomi i världen som är mest oberoende av utlandet beroende på att det mesta finns och kan tillverkas i Ryssland! USA:s ”ekonomi” har redan kollapsat det är bara det att bankmaffian inte vågar ta fram lien och låta deras spekulationsekonomi falla för det skulle skapa ett oöverskådligt kaos. Detta vet givetvis ledarna i gangsterimperiet och utnyttjar situationen. Ett mindre land hade för länge sedan tvångsförvaltats som t ex Grekland!

  • @Det går inte så bra nu

   Tvärtom så var det här en utmärkt artikel om USA:s prekära situation, mycket bättre än vad någon på DN kan prestera. Vad någon förvillare på Dagens Nyheter tycker tyder dessutom inte på någonting, förutom kanske på motsatsen.

   Putin inser naturligtvis allvaret i klimatförändringarna för människor i norra delarna av Ryssland, men vad han tror om orsaken till dem, eller huruvida han anser att de är skadliga för Ryssland, eller planeten, är kanske en helt annan sak?

   Att oligarkerna i Ryssland, som har stora tillgångar på gas och olja samt tror på absurd tillväxt, skulle undvika att utnyttja dem, förefaller ytterst tveksamt, men den konflikt du försöker skapa med Ryssland och hänvisningar till DN är väldigt talande om vem du är.

   Hoppas att din fulmedia går i konkurs väldigt snart och ersätts av medier som tror på att presentera evident sann information istället.

  • En bra mycket bra artikel av Ekis, inledningsvis, och jag funderade länge på varför de tog in den när jag läste innehållet i den. Svaret verkar komma på slutet.

   Artikeln släpptes med all sannolikhet in eftersom den först gör att de flesta av oss i det här kommentarsfältet nickar instämmande, liksom lockas upp på Ekis försäljarvagn, men i slutet skapar hon konflikt mellan oss så att det blir bråk i vagnen. På så vis gynnar Ekis exakt de globalister som äger Aftonbladet.

   Sund nationalism hos arbetare jämställs alltså nästan med nazism, i alla fall underförstått, vilket är ett vanligt trix från DN:s förvillare och andra luspudlar i kaviarvänstern.

   Trixet kallas för associationsskuld, men detta trix är att ignorera vänsternationalismen som har befriat Vietnam från USA och har befriat Sydafrika från apartheid, samt gjorde att Sverige ganska länge hade både välfärd och god beredskap, samt tog emot riktiga flyktingar från Chile som dessutom kom in i samhället kvickt eftersom vi hade låg arbetslöshet.

   Men vänsternationalister ville naturligtvis inte ha in kriminella eller kulturer som avvek från det typiskt svenska allt för mycket, med motiveringen att det skulle skada invandrarna.

   Vänsternationalisterna ville heller inte ha vettlös massinvandring eller vettlös social turism, tills denna fina form av patriotisk nationalism försvann p.g.a. mediernas ägarförhållanden och folkförräderi blev samma sak som ”godhet”… märkligt nog.

   Ignoransen är inte attraktiv, särskilt inte eftersom Ekis säkeligen vet bättre än att använda argumentationsfel, samt att felet verkar vara medvetet, vilket faktiskt gör det hela en smula misstänkt.

   • Martin
    Ekis säger att vi måste hjälpa dom som flyr från imperialistiska krig. Det får du till att hon vill ha vettlös massinvandring!! Den ”vettlösa massinvandringen” är i första hand ett resultat av EU:s fria rörlighet i syfte att dra in oss i kapplöpningen mot botten, men vad jag vet så är Ekis motståndare till överhetens EU och därmed även till den fria rörligheten.

    Du tillskriver henne åsikter som hon inte har på ett mycket märkligt och lömskt sätt och du vill få oss att tro att Ekis försöker skapa förtroende för ”globalisterna” och överheten, när det inte finns ens en antydan till sådant i hennes artikel. Om det är något som känns en smula misstänkt här så är det din egen recension. Den låter som ett fult försök att skapa förtroende för nationalister i allmänhet. I den gruppen hittar vi både rena rasister, nazister, SD-folk och dom som inte begriper skillnaden mellan flyktingar och arbetskraftsinvandring. Dom bör skärskådas med mycket kritiska ögon, även om dom råkar vara arbetare.

    • Jag kritiserar inte första delen av artikeln. Den är alldeles utmärkt.

     Alla som migrerar bort från imperialismen är inte ”flyktingar”, men kan även vara landsförrädare, kriminella och t.o.m. krigsförbrytare. Det är alltså skillnad på migrant och en riktig flykting, som ex. flyr sekterismen på riktigt, alltså är mordhotad av den personligen, ex. bassam Al-Baghdady, som nu blir allt mer nervös i Sverige, men detta tar hon inte upp.

     Jag säger inte att Ekis försöker skapa förtroende för globalisterna och överheten, men att artikeln på slutet försöker skapa internt vänsterkäbbel, vilket jag anser kommer gynna globalisternas mål.

     Jag försöker alls inte skapa förtroende för etnonationalister i allmänhet, även om jag vågar möta dem i debatt om vänsternationalism, moral och vetenskap, eftersom jag mörkas i de flesta andra medier, men den där diskussionen behövs, anser jag, även inom vänstern, men hövligt, vilket är viktigt i en demokrati, så att den inte landar i kaos.

     Visst finns det nationalister som är rena rasister eller t.o.m. nazister, vilket säkert även finns dolt i andra partier i Sverige, kanske särskilt i SD, men ”de facto”-rasismen finns ju även i de partier och medier som genom sin vettlösa propaganda och politik stärker känslor av rasism i vårt samhälle, vilket göder SD.

     Arbetare som råkar ut för konsekvensen av politiken som har förts kan givetvis få rasistiska känslor. 1+1=2. Det är dessutom helt naturligt med sådana etnonationaistiska känslor enligt psykiatriprofessor Tara Swart.

     Det är ett lidande för arbetaren att drabbas av rasistiska känslor. Att bli ”skärskådad”, t.o.m. klandervärt behandlad av fulmedia som klipper bort det som inte är gynnsamt för ”trolljägaren”, tror jag inte är en effektiv behandling mot rasistiska känslor, men kan t.o.m. förvärra känslorna, vilket jag tror kan vara mycket farligt för människor som propagerar för massinvandring och falsk fulmedia-”skärskådning” av de som är drabbade.

     Jag tror mer på fokus på äkta traditionell vänsterpolitik, en politik som kan attrahera majoriteten, inkl. de konservativa inom arbetarklassen, inkl. de arbetare som har drabbats av rasistiska känslor. jag tror även mer på hövlighet människor emellan, än på konfliktskapande mot de arbetare som har drabbat av rasistiska känslor, eftersom de fascistiska globalisterna lever på konfliktskapande.

     När hela vänstern inser detta så tror jag strax vänstern kommer regera varje nation i hela världen.

  • Är det inte samma Anders Malm som påhejade Nato anfall krig mot Libyen som Kajsa lovordar? Var det inte samma Ander Malm som vill Jassa-fram ”demokrati” med hjälp av Jas Gripen flygplan, som Kajsa lovordar? Är Anders Malm , ”empty headed revolutionary” och syndikalist som Kajsa Ekis lovordar? Det i sig är tydligt exempel på ett av de största felen som vänster gör. Den kan inte ens pricka sina fiender rätt!

 2. Imperiekollaps? Javisst! Texas har aviserat skilsmässa från Federationen. Flera stater lär följa efter. Precis som sovjet kommer USA att brytas sönder inifrån. Kommer Johan Galtung att pricka rätt år (2020) även för USA imperiets slut, inte bara sovjets dito? Hatten av i så fall. Oavsett vad sjung hej, ho, tralla, li, lalla, la lej. USA tar med sig även Apartheid israel sjung hej, ho, tralla, li, lalla, la lej, sjung hej, ho, tralla, li, lalla, la lej!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here