Assange utför sitt viktigaste arbete hittills

6
1454

Den här artikeln publicerade Caitlin Johnstone, den 18 juni. Översatt av Rolf Nilsson.

https://caitlinjohnstone.com/2022/06/18/assange-is-doing-his-most-important-work-yet/

______________________________________________________________

Assange utför sitt viktigaste arbete hittills

Inrikesminister Priti Patel. Officiell bild. Wikipedia.

Den brittiska inrikesministern, Priti Patel, har godkänt utlämningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange till USA, för att ställas inför rätta enligt spionagelagen i ett fall som syftar till att skapa ett rättsligt prejudikat för åtal av alla förläggare eller journalister, var som helst i världen, som rapporterar obekväma sanningar om det amerikanska imperiet.

Assanges juridiska team kommer att överklaga beslutet, enligt uppgift med argument som bland annat kommer att omfatta det faktum att CIA spionerade på honom och planerade att mörda honom.

”Det kommer troligen att ske några dagar före tidsfristen (14-dagar att överklaga) och överklagandet kommer att innehålla ny information som vi inte kunnat föra fram till domstolarna tidigare. Information om hur man spionerade på Julians advokater och hur det fanns planer på att kidnappa och döda Julian från CIA:s sida”, sade Assanges bror Gabriel Shipton till Reuters på fredagen.

Och tack och lov. Assanges vilja att stå emot Washingtons utlämningsförsök gynnar oss alla, från att han tog politisk asyl i Ecuadors ambassad 2012 tills brittisk polis med våld drog ut honom 2019, till att han med näbbar och klor  kämpade mot amerikanska åklagare i rättssalen, under sin inspärrning i Belmarsh-fängelset.

Assanges kamp mot USA:s utlämning gynnar oss, inte bara för att imperiets krig mot sanningen skadar hela vår art och inte bara för att han inte kan få en rättvis rättegång enligt spionlagen, utan för att hans vägran att böja sig och underkasta sig tvingar imperiet ut i ljuset, där det visar oss alla vad det verkligen är gjort av.

Washington, London och Canberra samarbetar för att fängsla en journalist för att han berättar sanningen: för det första med sina aktiva utlämningsförsök, för det andra med sitt lojala underlättande av dessa försök och för det tredje med sin tysta medverkan till att tillåta att en australisk journalist låses in och förföljs för att han ägnar sig åt journalistik. Genom att vägra lägga sig och tvinga dem att komma efter honom, har Assange avslöjat några hårda realiteter som allmänheten i stort sett har hållits ovetande om.

Det faktum att London och Canberra så underdånigt följer Washingtons agendor, även om deras egna mainstreammedia fördömer utlämningen och även om alla västvärldens större övervakningsgrupper för mänskliga rättigheter och pressfrihet säger att Assange måste släppas fri, visar att det inte rör sig om separata suveräna nationer, utan om medlemsstater i ett enda världsomspännande imperium, som är centraliserat kring den amerikanska regeringen. Eftersom Assange stod på sig och kämpade mot dem, uppmärksammas denna verklighet mer och mer.

Genom att stå på sig och kämpa mot dem har Assange också avslöjat lögnen om att de så kallade fria demokratierna i västvärlden stöder pressfrihet och försvarar mänskliga rättigheter. USA, Storbritannien och Australien samarbetar för att utlämna en journalist som avslöjat sanningen, trots att de hävdar att de motsätter sig tyranni och autokrati, trots att de hävdar att de stöder pressfriheten i världen och trots att de högljutt fördömer farorna med regeringssponsrad desinformation.

Eftersom Assange stod på sig och kämpade mot dem kommer det alltid att stinka av hyckleri när amerikanska presidenter som Joe Biden säger saker som: ”Den fria pressen är inte folkets fiende – långt därifrån. När ni är som bäst är ni sanningens väktare.”

Eftersom Assange stod på sig och kämpade mot dem kommer folk alltid att veta att brittiska premiärministrar som Boris Johnson ljuger när de säger saker som: ”Medieorganisationer bör känna sig fria att föra ut viktiga fakta till allmänheten”.

Eftersom Assange stod på sig och kämpade mot dem kommer fler av oss att förstå att de blir lurade och manipulerade när australiensiska premiärministrar som Anthony Albanese säger saker som ”Vi måste skydda pressfriheten i lagen och se till att alla australiensare kan göra sin röst hörd” och ”Åtala inte journalister för att de bara gör sitt jobb”.

Eftersom Assange stod på sig och kämpade mot dem kommer amerikanska utrikesministrar, som Antony Blinken, att ha mycket svårare att sälja sitt struntprat när de säger saker som ”På Världsdagen för pressfrihet fortsätter USA att förespråka pressfrihet, säkerhet för journalister över hela världen och tillgång till information både on- och offline”. En fri och oberoende press garanterar att allmänheten har tillgång till information. Kunskap är makt.”

Antony Blinken. Screenshot 210311

Eftersom Assange stod på sig och kämpade mot dem kommer brittiska inrikesministrar som Priti Patel att ses som de bluffmakare de är, när de säger saker som ”Journalisters säkerhet är grundläggande för vår demokrati”.

Att utlämna en utländsk journalist som avslöjat era krigsförbrytelser är en så tyrannisk agenda som bara ni kan komma på. Att USA, Storbritannien och Australien samarbetar i detta syfte visar oss att de är medlemsstater i ett enda imperium, vars enda värderingar är dominans och kontroll, och att alla dess utspel om mänskliga rättigheter bara är en fasad. Assange fortsätter att avslöja maktens sanna ansikte.

Det finns faktiskt ett starkt argument för att Assange, även alla dessa år efter 2010 års läckor, som han nu åtalas för, utför sitt viktigaste arbete hittills. Hur viktiga hans Wikileaks-publikationer än var och är, har ingen av dem avslöjat imperiets fördärv så mycket som att tvinga dem att se oss i ögonen och säga att de kommer att utlämna en journalist för att han talar sanning.

Assange åstadkom detta genom att sätta ner foten och säga ”nej”, även när alla andra möjliga alternativ hade varit enklare och trevligare. Även när det var svårt. Även när det var skrämmande. Även när det innebar att bli inlåst, tystad, smutskastad, hatad, oförmögen att slå tillbaka mot sina belackare, oförmögen att leva ett normalt liv, oförmögen att hålla sina barn i famnen, oförmögen att ens känna solljuset i ansiktet.

Själva hans liv kastar ljus på alla de områden där det behövs mest. Vi står alla i enorm skuld till denna man. Det minsta vi kan göra är att göra vårt bästa för att få honom fri.

Föregående artikelÄr Ukraina så ”smart” (Anna-Lena Laurén) i sin information/propaganda? Kan man skjuta sig i foten?
Nästa artikelIMF – värsta ekonomiska krisen sedan Andra Världskriget?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Var är förstasidorna och stödet för Assange i våra medier, det är fan bedrövligt, ytterst bedrövligt

  • Problemet är att imperiet idag, med säte i Washington, är den kraft som styr och kontrollerar de sidorna. Den journalister som gick emot Hitler och skrev sanning hamnade dödslägren. De journalister som idag går emot imperiet hamnar i ”frysboxen” och riskerar livstids arbetslöshet. Så fungerar pressfrihetens media och deras yttrandefrihet.

 2. Har Priti Patel blivit minister för att hon är pretty. Läppstift på svinet. På nätet cirkulerar ett foto av Sanna Marin där hon i en i och för sig helt ordinär stretching på gymet skjuter rumpan bakut och trosorna skiner igenom de blanka gymtightsen. Står det ”Nato” på trosorna ?I stället för genomtänkt politik förleds vi med politiskt oerfarna unga damers sexiga utseende.

  Assange -historien har blivit en del av ett pågående större drama där västmakterna stadigt går i en alltmer totalitär riktning. Den senaste fasen av denna utveckling exemplifierades av coviddramat där vi är långt ifrån slutet eller klarhet. Här kan det dock tänkas att den totalitära utvecklingen får sig en törn. Alltför många experter har anslutit sig till oppositionen och de fortsätter att gräva vidare. Det har visat sig att de experimentella komponenterna i injektionerna är långt fler till antalet än vad man trott och varje komponent inrymmer felmöjligheter av dödlig räckvidd. Dödligheten i Finland t.ex. har under januari-maj ökat med en andel som inte registrerats sedan nuvarande statistik tagits ibruk 1990. Ökningen från förra året ligger på 13 procent vilket är en oerhörd siffra i detta sammanhang. 13 procent inte före utan efter att mirakelmedicinen kommit till användning.

  Och efter covid kom ännu Ukraina. Målet för Väst var att sänka Ryssland oavsett hur Moskva valde att agera. Nu lutar det emot att det inte är Rysslands ekonomi som sänks utan västmakternas egen. Den globala södern vägrar att dansa efter USA:s och EU:s pipa. Det har de önskat sedan länge men saknat den samlade viljan. Nu växer den sig allt starkare.

 3. Torget framför , brittiska ambassaden på Gärdet, skall döpas om till : JULIAN ASSANGES SQUARE, för att visa solidaritet med Julian, som riskerar utlämning och 175 år i USA högsäkerhetsfängelser för att han avslöjat USAs krigsbrott i Irak, och misshandlats av Sveriges rättssystem. Detta har moderata kommunalfullmäktige beslutat i Stockholm, i enlighet med sin nya politik.

  Trodde ni ja, – att de råskinnen till moderater skulle vara rättvisa, aldrig ! Finns inte värre typer, som utnyttjar makten för politiska demonstra-tioner, kommunen skall inte bedriva utrikespolitik, det gör UD, och över huvet på oss alla, EU i Bryssel, med funktionärer som inte är valda, men tillsatta. När sen den extremt narcissistiska partiledaren i Kd, gör en modeshow framför ryska ambassadens park, syns en person som inte kan skilja på sig själv och omgivningen, det gäller att plocka poäng i känslo-ruset, och att synas, till varje pris. Värre än bibelns fariséer.

  Ett annat skandalkonkursbo Svedavia, anställer ukrainska flyktingar som flygvärdar på Arlanda, ”säkerhetskollad” ? behövs inte… först ”green-washing ” av flyget, och nu ” ukrainawashing”, finns bara särintressen, men som skall användas politiskt och kommersiellt, för att undgå kritik.
  Ni ser väl att vi håller på Ukraina….(och har något att dölja även…)

  Stockholm har två f.d. moderatministrar: Husmark, Odenberg som suttit i styrelsen för ett assistansbolag, Lystra, som fått order av IVO att lägga ner verksamheten, rakt av, pga av avancerad brottslighet. Odenberg som ville utvisa alla ryssar, i april, men ta med Odenberg då, förre försvars-ministern. Så är moderater, mycket skiktade personligheter och fullkom-ligt opålitliga, och blir de avslöjade med styrelseskumrask i privatiseringar, ger de inga intervjuer, som Filippa Reinfeldt, utan bara dunstar, moderat-taktik, ut med dom !

  Se upp med alla dessa moderat- och miljöpartiprojekt, samt misskötta verksamheter som i Svedavia, som kommer att hagla till valet, ”Ukraina-washing ”. De är rädda att de förlorar majoriteten, om sossar och v, får majoritet, kan de sparka ut miljöpartiet, för gott, som den politiska vilde partiet har blivit, som erbjuder sina tjänster till vem som helst, ett obe-hagligt parti, för när röken har lagt sig dyker Hipster-Helldén alltid upp, med sin hårtofs, och stalinistisk hippie-miljöpolitik, till evig tjänst, bra om han avgår och inte går till riksdagen. Miljöpartiet är osunt och slut.

  Julian Assanges öde, har orsakats av Sveriges, högermoderata USA-poliser, samt feminister inom åklagarväsendet, Det är helt tyst om det, det officiella Sverige har skämt ut sig, igen. F.ö. e.u., www, växte Sanna Marin upp i ett HBTQ, lesbiskt hem, samt har Sverige med sina 16.000 coviddöda, på ca samma nivå som Ryssland, per capita.

 4. Bra artikel, och Assange är en fighter. Dock washington är inte the leader of the parasites, utan the square of city of ’london’/rotschldrns, rockefllrn o de andra globalistmobklanernas huvudnäste, därifrån bemästrar de telviv som styr washington som bara är den mest högljudda taltratten eftersom i princip all militär i ’väst’ finns på den sidan atlanten

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here