Är Ukraina så ”smart” (Anna-Lena Laurén) i sin information/propaganda? Kan man skjuta sig i foten?

23
2225
Lyumila Denisova. Bild: https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/06/denisova-2-696×390.png

Kända journalisten Anna-Lena Laurén skrev i DN ”Ukraina blir allt skickligare när det gäller att bygga upp berättelsen kring kriget. Journalister som reser till Ukraina erbjuds tolkar, fixare, rentav guidade war tours.”…”Man fyller i sina uppgifter i ett Google-dokument där man också kan kryssa i huruvida man behöver en tolk eller fixare (lokal assistent som hjälper till med att arrangera intervjuer) och vilka ämnen man är intresserad av. Några exempel: Kharkiv city war tour / Destroyed buildings / Refugees / Shelters / War crimes.”…”I jämförelse med Ryssland är ukrainarna kort sagt oerhört smarta. Kreml ligger ständigt på efterkälken, eftersom det ryska ledarskapet inte vet hur man jobbar nerifrån.” Anna-Lena Laurén: Ukrainas kompetens i propagandakriget imponerar.

Detta är dock inte hela bilden. Ibland kan man vara så oerhört smart att det slår över, att det blir alltför uppenbart hur ”smart” det var. Rapporter om Denisova kom flera dagar innan Laurén publicerade sin artikel.

Naaturligtvis är det möjligt att soldater från Ryssland och Ukraina har begått övergrepp. Bilder, sanna eller konstruerade, har presenterats som bevis. Kritiskt tänkande med mottot att ”krigets första offer är ofta sanningen” rekommenderas. Samt kännedom om vilka som de har de största propagandaresurserna och den största genomslagskraften.

 

Denna artikel av Eva Thomassen  publicerades 12 juni på Pål Steigans nättidning.

https://steigan.no/2022/06/lyumila-denisova-har-fatt-sparken/

_______________________________________________________________

Lyudmila Denisova har fått sparken

Lyudmyla Denisova var Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter. Denisova var budbäraren för berättelserna om de påstådda sexuella övergreppen som begåtts av ryska soldater.

Det var det ukrainska parlamentet (Verkhovna Rada i Ukraina) som sparkade henne. Varför? För hon har ljugit. Det är inte sant att ryska soldater har sexuellt utnyttjat kvinnor och barn runt Kiev och i Bucha. När hon blev tillfrågad om bevis för dessa grova anklagelser hon gjorde i olika forum i väst, hade hon inga bevis att framföra. Hon kunde inte bekräfta påståendena.

https://www.newsweek.com/lyudmila-denisova-ukraine-commissioner-human-rights-removed-russian-sexual-assault-claims-1711680

https://caitlinjohnstone.substack.com/p/ukrainian-official-behind-western?fbclid=IwAR0LMoyMTLcnG95A-QfhzzAdeF1mLL6Mleh2dkKTcUM0FesPBAIQPXI-Iag&s=r

När avskedet var ett faktum motiverade hon lögnerna med ”Kanske gick jag för långt. Men jag försökte uppnå målet att övertyga världen att leverera vapen och sätta press på Ryssland.”

Här är exempel på vad Denisova presenterade för en hel värld:

Menar att ryssarna använder våldtäkt som ett vapen i Ukraina.

Trauma från våldtäkt och sexuella övergrepp under kriget kan påverka Ukraina under lång tid framöver, befarar ukrainska organisationer. Ukrainska kvinnor måste leva med rädslan för att bli våldtagen som en del av det ryska kriget mot Ukraina. Efterhand som ryska styrkor drar sig tillbaka från områden Ukraina tar tillbaka, avslöjas nya bevis på utbrett sexuellt våld mot kvinnor. Det rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Medan ryska trupper har dragit sig tillbaka från små städer och förorter utanför den ukrainska huvudstaden, enligt uppgift för att stärka insatsen i östra Ukraina, har kvinnor trätt fram och rapporterat till polisen, media och människorättsorganisationer om de brott de uppger att de utsätts för av ryska styrkor. .

Gruppvåldtäkter, misshandel under hot med skjutvapen och våldtäkt som begås inför barn, är några av de brott som har uppdagats och som har registrerats av utredare. – Vi har fått flera samtal till vår jourtelefon från kvinnor och tjejer som bett om assistans, men i de flesta fall har det varit omöjligt för oss att nå dem fysiskt. ”Vi har inte kunnat nå dem på grund av striderna”, säger Kateryna Cherepakha, president för La Strada Ukraine, en organisation som arbetar för att stödja offer för människohandel, våld i hemmet och sexuella övergrepp, till The Guardian. Våldtäkt är en underrapporterad brottslig handling och ett stigmatiserat problem även i fredstid. Jag är orolig att det vi kommer att veta bara kommer att vara toppen av ett isberg, fortsätter hon. Den ukrainska regeringsadvokaten och Internationella brottmålsdomstolen har uppgett att de kommer att börja utreda de sexuella övergreppen. Våldtäkt och övergrepp betraktas i detta sammanhang som krigsförbrytelser.

Orolig för trauman

Organisationer som La Strada Ukraine och andra aktörer i ett rikstäckande nätverk, kallat Feminist Workshop, befarar att trauman, orsakade av de sexuella övergreppen i fråga, kommer att leda till stort lidande i det ukrainska samhället i många år framöver. När en kvinna kommer undan ser det ut som om hon är säker. Hon är långt borta från skjutvapen och mannen som våldtog henne, säger Sasha Kantser, chef för yttre angelägenheter på Lviv-avdelningen för Feminist. Men traumat är som en bomb inuti henne, som följer efter henne. Omfattningen av det som händer nu är hjärtskärande.

25 unga flickor ska ha hållits fångna och blivit systematiskt våldtagna av ryska soldater i Ukraina.

New York Times rapporterar att invånarna i Bucha har rapporterat om sitt lidande och fruktansvärda grymheter de är utsatta för, under Rysslands ockupation av staden. Lyudmila Denisova som är Ukrainas ombudskvinna för mänskliga rättigheter,  slår fast att myndigheterna har registrerat en rad av fruktansvärda övergrepp, utförda av ryska trupper, bland annat i Bucha. Flera flickor och unga kvinnor ska ha hållits inspärrade i en källare i Butsja i 25 dagar, enligt Denisova.

BBC skriver att det, enligt Denisovas uppgifter, talades om 25 flickor och unga kvinnor i åldrarna 14 till 24, som hölls fångna av ryska soldater. Nio av kvinnorna ska ha blivit gravida till följd av de sexuella övergreppen.De våldtogs systematiskt, säger Denisova till BBC. Hon har en misstanke om att sexuella övergrepp medvetet används som vapen, av Ryssland mot Ukraina.

”Nazistiska prostituerade”

Ukrainska kvinnor i nöd ringer hjälptelefoner eller försöker få hjälp genom meddelandetjänsten Telegram, förklarar Denisova. En 25-årig kvinna ringde oss och berättade att hennes 16-åriga syster våldtogs på gatan framför henne. Hon sa att de ropade ”det här kommer att hända alla nazistiska prostituerade”, säger hon. Polischefen i Kiev-regionen, Andrii Nebytov, delar en berättelse om en man som sköts den 7 mars, när han försökte stoppa ryska soldater som var på väg att våldta hans fru. Kvinnan hotades med att soldaterna skulle skada hennes son om hon gjorde motstånd mot övergreppen. När soldaterna slutligen gick brände de ner familjens hem och sköt deras hundar, säger Nebytov.

Fann sin man skjuten och dödad

Den brittiska statskanalen har pratat med ”Anna” (50), som inte vill uppge sitt riktiga namn. Hon har en stark historia som hon har delat med BBC. Hon berättar att soldater bröt sig in i huset hon delar med sin man i Bucha, den 7 mars. En soldat, som enligt henne var ”ung och smal”, riktade ett vapen mot henne och tvingade henne till ett hus i närheten. Han beordrade mig: ”Klä av dig, annars skjuter jag dig.” Han fortsatte att hota att döda mig om jag inte gjorde som han sa. Sedan började han våldta mig, sa hon.

Senare fann hon sin man död, skjuten i magen. Lyudmyla Denisova menar att man inte kan avgöra omfattningen av användningen av övergrepp som krigsvapen i Ukraina. Just nu är det omöjligt. Alla är inte villiga att berätta för oss vad som hände dem. Majoriteten av dem vill ha psykologiskt stöd. Om de inte ger oss sitt vittnesmål kan vi inte registrera det som kriminella handlingar, säger hon.

Våldtäkt som vapen

Berättelserna om påstådda sexuella övergrepp begångna av ryska soldater gick världen runt.

Amnesty skrev om dem. FN hade brådskande möten om detta. Tidningar runt om i världen skrev om det. Ukrainska politiker använde det. Denisova bjöds in till alla västerländska salonger, där hon framförde den ena berättelsen mer osannolik än den andra. Det framfördes krav om fler sanktioner mot Ryssland. Stödet från folket i Ukraina och hatet mot Ryssland verkade. Vi blev helt ifrån oss på grund av dessa grymma ryska soldater och despoten Putin. Vi närmast krävde från våra regeringar att skicka fler vapen. Ärendet skickades till krigsförbrytardomstolen i Haag. Det talades om brott mot mänskligheten. I en vädjan till UN Commission for Investigation Human Rights Violations måste dessa övergrepp behandlas som folkmord och de ansvariga måste ställas till svars. Hillary Clinton har använt lögnen. Hon drömmer om att förvandla Ukraina till ett träsk för Ryssland, har hon sagt.

FN:s Special rep. on sexual Violence in conflict, Pamila Patten, var skakad efter att ha varit i Kiev och pratat med regeringen, icke-statliga organisationer etc. Visserligen var hon inte i Kiev mer än några dagar, men fick tillräckligt med ”bevis” för att det som hade rapporterats om sexuella övergrepp bara var toppen av ett isberg. Hon hade visserligen inga bevis, men trodde att det var underrapportering av fall och tänkte inte vänta med att skriva rapporter om de påstådda övergreppen.

Oksana Polakchuk från Amnesty Ukraine stödde Patten. På frågan om soldater från den ukrainska armén kunde ha begått sexuella övergrepp svarade hon att det är svårt att bekräfta, eftersom Amnesty inte har varit i de områden där den ukrainska armén finns…. Hon skulle ju kunna nämna hur ukrainska soldater har misshandlat, torterat och dödat ryska krigsfångar, filmat det och lagt ut det på nätet?

Det är krigsförbrytelser.

I NRK 31 mars 2022 kan vi läsa detta om ryska soldater:

Rysslands militär

Ryska styrkor har många av de kännetecken som forskningen varnar för; styrkorna består av en typ av soldater som mycket ofta begår sexuellt våld i krig.

 Ryssland har etablerat en Junarmina, en stor ungdomsarmé som består av barnhemsbarn och utsatta ungdomar, som har skrivits in mer eller mindre under tvång.

 En källa, återgiven i Vårt Land, tyder på att så många som 50 000 barn under den ryska statens omsorg tvångsrekryterades till organisationen bara under 2019. I denna armén får barn militär och nationalistisk undervisning.

 Amnesty International, Human Rights Watch och det amerikanska utrikesdepartementet har också tidigare rapporterat att ryska trupper begick sådana grymheter i Tjetjenien och under annekteringen av Krimhalvön.

 Enskilda människorättsorganisationer i Ukraina har redan varnat för att detta händer nu.

https://www.nrk.no/ytring/venter-en-bolge-av-seksuell-vold-i-ukraina-1.15898280

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har varit en flitig användare av lögnen

LONDON, 4 mars (Reuters) – Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba sa på fredagen att ryska trupper hade begått våldtäkt i ukrainska städer.

Kuleba gav inga bevis för sitt påstående. Reuters kunde inte oberoende bekräfta påståendet.

”När bomber faller över deras städer, när soldater våldtar kvinnor i de ockuperade städerna – och vi har tyvärr många fall av när ryska soldater våldtar kvinnor i ukrainska städer – är det naturligtvis svårt att tala om effektiviteten av internationell rätt.” sa Kuleba på ett event på Chatham House i London

https://www.reuters.com/world/foreign-minister-accuses-russian-soldiers-rape-ukrainian-cities-2022-03-04/

Naturligtvis har vapenhandlaren från Kiev använt lögnen.

Zelenskij anklagar ryska soldater för våldtäkt

UKRAINA: President Volodymyr Zelenskyj säger att ukrainska utredare har underrättats om hundratals våldtäkter som begåtts i områden som kontrolleras av ryska styrkor.

Ryska trupper har anklagats för omfattande illdåd över hela landet, särskilt i områden runt Kiev, som de nu har dragit sig tillbaka från. Ukraina begär fler vapen från väst för att hjälpa till att avsluta belägringen av Mariupol och förhindra en förväntad rysk offensiv i öst, eftersom fler rapporter om våldtäkt och brutalitet mot ukrainska civila av rysk militär kom i förgrunden

https://www.ndtv.com/world-news/ukrainian-president-volodymyr-zelensky-accuses-russian-troops-of-hundreds-of-rapes-2882340

Ryska myndigheter förnekar anklagelserna

https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/06/image-46-768×564.png

Rysslands FN-ambassadör, Vassily Nebenzia, förnekade anklagelserna och marscherade i ren protest mot de grova anklagelserna ut ur salen. (Mona Juul till vänster om Nebenzia på bilden).

 När EU:s Michel fortsatte att skälla ut Ryssland för det ”barbariska” kriget, fick Moskvas U.N. Ambassadör Vassily Nebenzia – som i sitt eget uttalande till rådet avfärdade anklagelserna om sexuellt våld från ryska soldater som lögner – lämnade salen i protest.

https://www.cbsnews.com/news/russia-ukraine-war-un-ambassador-storms-out-allegations-weaponizing-rape-food/

Skräckpropaganda som vapen

Skräckpropaganda (Atrocities propaganda) är spridande av information om de brott som begåtts av en fiende, som kan vara saklig, men ofta inkluderar eller innehåller avsiktliga påhitt eller överdrifter. Detta kan innefatta fotografier, videor, illustrationer, intervjuer och andra former av informationspresentation eller rapportering.

 Krigets inneboende våldsamma natur gör att överdrift och påhittade  grymheter ofta blir huvudkomponenten i propagandan. Patriotism är ofta inte tillräckligt för att få människor att hata fienden, och propaganda är också nödvändigt. ”Så stort är det psykologiska motståndet mot krig i moderna nationer”, skrev Harold Lasswell, ”att varje krig måste framstå som ett försvarskrig mot en hotande, mordisk angripare. Det får inte råda någon tvetydighet om vem publiken ska hata. Mänskligt vittnesbörd kan vara opålitligt även under normala omständigheter, men i tider av krig kan det förvirras ytterligare av partiskhet, känslor och missförstådd patriotism.

https://en.wikipedia.org/wiki/Atrocity_propaganda

Intellektuell nedrustning

Våra myndigheter ser på den egna befolkningen som fiender, men är helt beroende av vårt stöd för att rättfärdiga sina egna brott i Ukraina. Vi skall hjärntvättas till att tro att det pågår ett krig mellan det goda och det onda i Ukraina. Putin är den onde.

Eftersom ”det onda mot det goda” är det enda vapnet myndigheterna har måste budskapet anpassas till den information vi blir serverade om kriget.

Därför är de beroende av att vi tror att sanningen måste kommuniceras av myndigheterna. Medier som är kända för att ljuga om andra krig som väst begår har nu fått godkännandestämpeln från våra myndigheter, som förmedlare av sanningen. Faktisk.no har filialer över hela världen, vilka ser till att vi inte serveras ”fake news”. Ryska medier är förbjudna över hela Europa; Norge är faktiskt undantaget. Youtube, Twitter, Facebook, är snabba på att stänga konton om man säger eller skriver något som kan tolkas som ”Kremlin propaganda” eller alternativ sanning, om man så vill. Om man ifrågasätter vad vi får serverat av tidningar med presstöd. Det senaste är att Søreide har främjat idén om ett sanningsministerium. Hon har förmodligen fått idén från USA. Från sanningsministern som nyligen inrättade ett sådant sanningsministerium.

Lögnarna

”Kanske gick jag för långt. Men jag försökte uppnå målet att övertyga världen att leverera vapen och sätta press på Ryssland.” försvarade Lyudmyla Denisova  lögnerna med.

När hon ljuger, varför skulle vi tro att Zelenskij talar sanning? För Denisova har inte ensam uppfunnit lögnen. Det var en order. Varför ska vi tro att de andra berättelserna från Bucha är sanna?

Hur är det med medierna? Medierna har ljugit om andra krig och osannolika historier, så varför ska vi tro på dem nu?

Lögner eller inte lögner – vapnen flyter i jämna strömmar. De ska användas mot ”de onda” – för ”Vi ska vinna detta krig” –

Reportage om saken från RT.
Vilket kallas för ”en rysk propagandamaskin”. Som EU har stängt ner. Som vi för all del inte får se eller lyssna på eller läsa. (Och som vi inte heller kan länka till. Red.)

Redaktören: Du kan nå RT via VPN inställd på lämpligt land, t.ex. Malaysia.

Föregående artikelHur blir nästa 100 dagar av krig i Ukraina
Nästa artikelAssange utför sitt viktigaste arbete hittills
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

 1. Jag kommer osökt att tänka på amerikanarnas ”embedded journalists” som introducerades i de senare krigen, ty läxan att låta journalister röra sig fritt i terrängen lärde de sig under Vietnamkriget. Att visa lemlästad civilbefolkning på bästa sändningstid gynnade ju inte deras sak…

 2. Det jag tänker på är vilka skäl man har att fly från Ukraina när det organiseras ’war-tours’ i Kiev och bara 20 % av landet är berört av kriget och i dessa områden antar jag att en stor del flytt till Ryssland. Jag jämför då med Irak, Syrien, Jemen m.fl. krigsdrabbade länder.

 3. Putin har skjutit Ryssland i foten, det är en god beskrivning. Ukrainarna är hjältar, och har att välja på korrupt slaveri under Moskva eller att kämpa för friheten. De väljer friheten.

  • Anna-Lena Luren lurar ingen utom en viss ”Rune Axelsson”.

   Annars är skämtet i Moskva ”ge oss mera av sanktioner från helvete det tjänar vi på!”. Rubeln är starkare än på länge, Rysslands exportintäkter bara växer och växer i miljardklass allt emedan lögnimperiet få leva med på effekten av ”sanktioner från helvete” som slår som bumerang (infataion, räntehöjning, ekonomisk kris, t o m hunger, tsk, tsk, tsk)

   https://grahamefuller.com/some-hard-thoughts-about-post-ukraine/

   • De västerländska sanktionerna är mest exportsanktioner, Putinstan får inte köpa industriella insatsvaror. Ryss land exporterar inte hightechprodukter, utan bara råvaror, och det lär de fortsätta med. De får behålla sina rubel, man kan ju vira in hamburgare i dem tex.

    • Rune.
     Man skall aldrig låta sina våta drömmar påverka sitt omdöme.
     Rubeln stärks därför att olika länder handlar i Rubel i större omfattning än tidigare. Efterfrågan på Rubel har således ökat. Antagligen har den ryska ekonomin och dess handelsförbindelser stärkts av sanktionerna. Stora länder som Kina och Indien handlar som aldrig tidigare med Ryssland och dom flesta länder som säger sig delta i sanktionerna handlar iallafall rysk olja och gas i Rubel. Detta lär sannolikt öka ju mer vi närmar oss den kalla årstiden på norra halvklotet. Rubeln är hittills i år den starkaste valutan i världen vad jag förstår.

     Inflationen i Ryssland är i starkt fallande, samtidigt som den är i starkt stigande här i väst. Dollarns ställning undergrävs av att mer och mer av handeln i energi och vete flyttas över till Rubel. Så länge det är krig och oro i världen så kommer nog dollarn att hålla sig flytande, men efterfrågan på dollar för verklig handel minskar hela tiden.

     Dollarballongen är redan pumpad till bristningsgränsen och till slut antingen smäller den eller börjar lida av pyspunka. Nästa försök att trycka miljardtals dollar för att betala USA:s kostnader kan mycket väl resultera i att förtroendet, som är det enda som håller dollarn uppe, försvinner. Då vet vi vilken valuta som gör sig bäst till hamburgare.

    • Som Rune Axelsson skriver så exporterar Ryssland i huvudsak produkter med låg förädlingsgrad och lågt kunskapsinnehåll, mycket like ett utvecklingsland.
     Top tio export från Ryssland:
     1 – Mineralbränslen inklusive olja: 43 % av den totala exporten
     2 – Ädelstenar, ädla metaller: 6,4 %
     3 – Järn, stål: 5,9 %
     4 – Gödselmedel: 2,5 %
     5 – Trä: 2,4 %
     6 – Maskiner inklusive datorer: 2,2 %
     7 – Spannmål: 1,9 %
     8 – Aluminium: 1,8 %
     9 – Malmer, slagg, aska: 1,5 %
     10 – Plast, plastartiklar: 1,3 %

     Jämför vi då med t.ex. Kina, som brukar diskuteras här, så ser vi nästan det omvända.
     Top tio export från Kina
     1 – Elektriska maskiner, utrustning: 26,6 % av den totala exporten
     2 – Maskiner inklusive datorer: 16,3 %
     3 – Möbler, sängkläder, belysning, skyltar, prefabricerade byggnader: 4,2 %
     4 – Plast, plastartiklar: 3,9 %
     5 – Fordon: 3,6 %
     6 – Leksaker, spel: 3,1 %
     7 – Optisk, teknisk, medicinsk utrustning: 2,9 %
     8 – Varor av järn eller stål: 2,8 %
     9 – Stickade eller virkade kläder, tillbehör: 2,6 %
     10 – Organiska kemikalier: 2,4 %

     Vilket visar att Kina har tagit sig från ”den tunga industrin” till ett med högteknologiskt samhälle helt överlägset Ryssland. Om man betänker att Mao fick stå med mössan in hand och förödmjuka sig inför de ryska ledarna så är det nu Ryssland som behöver Kina oerhört mycket mer än att Kina behöver Ryssland.

     • USA älskar varor med låg förädlingsvärde. Därför köper USA rymdraketer från Ryssland. Ryssofobernas våtdrömmar är likt sionisternas – massa påhitt. Västs ekonomier bygger på skuld- och spekulationskaruseller. En bubbla så stor att när det blir kaboom (inom kort) kommer den att ta hela väst med sig. Ryssland däremot har en ekonomi som bygger på REJÄL värde inte på tomma löften och förväntningar.

      Ryssofober vet inte eller snarare vill inte veta av GLONASS – Made in Russia®

      Ryssofber förnekar att Russia has made the most visible technological progress in hypersonic technology, AI, and autonomous systems.

      ”More than 15 billion rubles (US$250 million) were made available from the state budget to develop alternatives to Western technologies. The Ministry of Economic Development created the Federal Targeted Programme for Research and Development in Priority Areas of Development of the Russian Scientific and Technological Complex for 2014-2020 (The 2014-2020 Programme), which was designed to incentivise research institutes and private companies to develop homemade equivalents to imported tech. The aim was to make Russia a world‑class R&D leader with a competitive R&D ecosystem.”

      För övrigt här är partiell lista av avancerade saker som kräver mycket avancerade matte, fysik och kemi Endast Ryssland producerar dessa avancerade saker – och dryg+dumma väst kan bara drömmar om att kunna eller få🤪
      1. Kinzal
      2. Iskander
      3. Avangard
      4. Kaliber
      5. Zircon
      6. Sarmat

      Ryssland har lovat att köra med ”import substitution”, d v s, producera det den behöver självt (hur än en avancerat det må vara, 🤗🤗🤗)

      ”Russian science and technology are famous due to many achievements. On the top of the list there are: the invention of radio by A. Popov, the creation of the Periodical table of elements by D. Mendeleev, formulation of the principals of the interplanetary space flights on multistage rockets by K.” Fint va?

      Ryssland samarbetar redan nu med Kina inom avancerade rymdteknologi. Deras samarbete täcker även det militära. Samarbetet kommer att fördjupas

      PS: Sputnik V – billig, säker och effektiv vaccin Made In Russia och . Att jämföra med mängder skadliga bieffekter från Pfizer eller Modena eller AstraZ

     • Jo men visst så kan det vara, ett ömsesidigt samarbete som utvecklar till förtret och ställer USA på efterkälken, vars krigiska agerande sker världen över och lurar in Europa i ett hörn som dem svårligen kan ta sig från. Att som denna stormakt USA starta krig på långt avstånd från eget land, och låta andra länder uppträda som humanismens städgumma ,detta borde Europa aldrig tillåtit sig acceptera.
      USA talar högt om olika länders krigsbrott men tar aldrig ansvar för sina egna som vida överstiger andra brott mot mänskligheten genom hela världshistorien, med undantag av Hitlers systematiska planering av att tillintetgöra ett helt folk.

    • Kärnteknik, rymdteknik, elektronik, flygplan, avancerade vapensystem, energiteknik, metallteknik m m! Inga hightechprodukter, bara råvaror? Ryssland kan ju fortsätta baka hamburgerbröd eftersom de är världens största på spannmål…Vi har i väst har snart inget bröd att vira in hamburgarna med Rune…

  • Många har lurats av USA och EU att tro att Ukraina är en fin demokrati, värd att dö för. De har åkt och stridigt i Ukraina för lögner som de trodde var sanning.
   Ursula von Ljugern, ljuger helt fräckt då hon påstår att Ukraina de senaste åtta åren åstadkommit mycket framsteg för demokratiska värden. Detta när politiska forskare säger att det är precis tvärtom, att Ukraina utvecklats till ett gigantiskt odemokratiskt land efter Maidan.

   Ritter Scott f.d. Vapeninspektör hos FN, säger att USA aldrig har respekterat Ryssland och aldrig förstått Ryssland.
   Tack vare USA kunde Jeltsin vara kvar vid makten, en försupen och korrupt man, som lät oligarkerna stjäla Sovjets rikedomar.
   Jeltsin bad Clinton att inte expandera Nato och försökte också stoppa Natos krig mot Serbien, men ingen brydde sig om vad han bad om.
   Oligarkernas stölder tog slut då Putin kom till makten.
   S. Ritter säger att Putin inte är korrupt och inte alkoholiserad. Han tror på Ryssland som en kraftfull och stark nation, där oligarkerna inte skall bestämma i politiken.
   Väst talar om Putin som en diktator som sitter själv och tar sina beslut, men ingenting kan vara felaktigare menar R.Scott då Putin är inte en man, han är Ryssland.
   De har ingen förståelse för att Putin handlar rationellt, omgiven av de bästa rådgivarna i hela världen. De har full koll på Rysslands förmåga och begränsningar. De är balanserade, visa, mogna och smarta personer.

 4. En sak är iallafall säker och det är att Anna-Lena Laurén inte är särskilt smart. Hon har skjutit sig själv i foten så många gånger att hon har gett begreppet hålfot ett ansikte.
  Lauren gjorde sig känd för att vara den ”journalist” som hade näsan längst ner i Aleksej Navalnyjs förgiftade kalsonger.
  Jag har inte följt hennes bravader på sistone, men när Navalnyj var som mest poppis hade hennes artiklar en omisskännlig doft av otvättade underkläder.

 5. Jag kan inte yttra mig om mycket av innehållet i artikeln. Vad jag vet är att det går dramatiskt rätt stick i stäv mot mycket långa erfarenheter av hur disciplinerat ryska trupper uppträder. När Ryssland ockuperade Bornholm under WW2 förlorade dom en soldat. Han sköts av sina egna efter krigsrätt efter att ha våldtagit en lokal flicka. Inga bevis framförs i artikeln, bara hörsägen och ”vittnen”. Är dom tillförlitliga? Zelensky är i mina ögon dagens version av dåtiden Führer .

  De verkliga obestridda mästarna i propaganda är dock USA, med svenska media som en förlängning. Hur kommer det sig att ingen någonsin begär bevis av svenska journalister, jag tänker mest på DN när jag skriver det.

  Enligt Josef Goebbels principen att upprepa lögnen tills den blir sanning, och du själv tror på den, fortsätter DN att göra just det. Senaste exemplet är artikeln
  ”Hur gick det för länderna som stängde helt under pandemin”
  där man friskt fortsätter att mala om lögnerna. På kinesiska står det ”begränsning” att sprida smittan, på DN översätts det till ”nedstängning”, ”Människor isolerades, dörrar svetsades igen och avancerade mobilappar som samlade alla människors hälsodata och rörelseschema blev obligatoriska.”
  Lögn rätt igenom. Inga dörrar svetsades igen. Utrett här.
  https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/22/rasismen-propagandan-fakta-och-den-djupa-staten/
  Ingen isolerades, inte heller jag, jag var ju själv med, och apparna är ett hjälpmedel för att göra det lättare, själv har jag aldrig haft någon.

  Kina har nolltolerans för att folkviljan har så bestämt, valet är annars att låta 1.5 miljoner dö. I Sverige valde man att låta folk dö, och hjälpte till med stora doser morfin i äldrevården.

  ”tomma skolsalar” skriver DN. Skolor stängde i Kina, men undervisningen fortsatte elektroniskt. Eleverna satte själva upp systemet på WeChat på ett par minuter, något som svenskarna är inkapabla att göra. I Kina är man vana att fungera på så sätt, svenskarna klarar det inte.

  ”isolerade människor” Skriver DN. Man var inte alls isolerade i hemmet, inte jag heller, jag hade fullt upp med umgänget via WeChat och promenerade var kväll som vanligt. Det blev nästan lite för mycket umgänge ibland.

  DN skriver: ”Kina, som var först med hårda restriktioner”. Lögn, inte alls, det var bara så det framställdes i västerländsk anti-Kina propaganda. Livet, inklusive mitt liv, blev bara lite annorlunda.

  Helt sant att man i Kina nu vill se förändringar, nu när viruset inte längre är detsamma, men till vad. Där har folkviljan inte bestämt sig än.

  DN skriver: ”Han [XiJinping] personligen har satt sin stämpel på nolltoleranspolitiken” Men DN mörkat att det är just det som är folkstyret i Kina, XiJinping’s uppgift är att följa folkviljan. Genom att mörka förfalskar DN intrycket av Kina grovt.

  Fortfarande upplever vi den strida strömmen enligt modellen av klassisk nazipropaganda genom DN, med flera, om de falska uppgifterna om koncentrationsläger i Xinjiang, tvångsarbete, en miljon fängslade, falska ”läckta” dokument, osv. Tänk. Lås i en miljon svenskar i ett koncentrationsläger i Sverige, och på fem år är det ingen som märker. Så är det i Xinjiang. Det är de i Syrien USA tränade terroristerna Kina låste in. Inte lokalbefolkningen i Xinjiang.

  Nazismen är idag känd att vara förknippad med Tyskland, men den nya nazismen är nu förknippad med USA och media i Sverige är denna nazisms trogna tjänare och propaganda kanaler. Journalisten Julius Streicher var dåtidens fanbärare för den dåvarande nazipropagandan och avrättades 1946. Hans arvtagare idag i Sverige har inte kommit så långt ännu. Jag tänker inte spekulera i framtidens domar.

 6. Enligt mej är Zelenski bedrövlig ledare. Ser direkt att han även är berusad av att dagligen stå på största scenen. Bara fortsätta tigga veckor efter veckor i månader,utan bry sej om varken all förstörelsen och helt onödiga dödsfall som pågår dagligen dessa månader. Och några fredsförhandlingar finns det INGET som helst tal om,varken av han eller övriga samling av åsnor som styr västvärlden. Så nej tyvärr är icke förtjust i han,tycker han är bedrövlig ledare

 7. Att Sverige har en förmåga att gulla med terrorister och fascister är väl känt, islamister, lät man åka till IS,(”Det var inte OK att åka till IS”, sa naive Löfven.) Både kurder och tjetjener, de senare som begått fruktansvärda illdåd, i Tjetjenien och även i Ryssland, på teatern i Moskva, kvinnliga självmordsbombare, och ryska skolan, 2004, gisslantagande med hundratals offer, mest barn, en ”skolskjutning” med tjetjenska terrorister, med sprängämnen, vill väl få uppleva. De tjetjener som fick asyl i USA, apterade sprängbomber på ett maratonlopp, många döda, de är ju ormar. Tur att detta har rensats upp.

  USA och EU stödde kraftfullt den vidriga sotiga , Maidankuppen i Kiev, 2014, med många dödsoffer, som sköts av nationalisternas krypskyttar. Det var helt OK, att en folkvald legitim president störtades. Bryssel hurrade, EU är oerhört oansvarigt, med den europeiska freden och välståndet. Skit samma, bara de terroriserar Ryssland, gäller för EU, kom och få asyl och försörjning.

  Tror spelet för slut för Sverige och Finland som terroriststödjare, folk börjar undra. Att sedan Finland tar emot 1 invandrare när Sverige tar 10, är väl känt, men har ordnat fri invandring till Sverige sedan 1945, (500.000 finnar i Sverige och DN:s prenumerant-stock) och att vi med våra försvarsbudgetar betalat det finska undret, på sin tid, samt miljarder i lån som skrivits av. Bara att ta Finlandsbåten till Sverige eller hem. Finnarna drog på sig miljardskadestånd till Sovjet 1945.

  Tänk om Ryssland hurrat för 6 januari-2021, ockupationen av Vita Huset, av Trumpanhängare, på samma sätt som Azov-bataljonen, Högra sektorn, kuppade och mördade i Kiev. Det är skillnad på uppfostran, och Sverige går ju från terroristgos till terroristgull, med de värsta typer som skådats i Europa, i modern tid, och sen undrar man vad omvärlden anser. EU bör terroristklassas.

 8. Anna-Lena kör en re-run av finska vinter-kriget, 1940,som drog till sig svenska ”mordturister” , ca 8. 000, ganska
  deklasserade typer, som lockades av finska ”mottin”, och sisu, för att skjuta ryssar i drivor, ”bödlarna samlas”.

  Men när tyskarna gick på Norge, fanns
  inga frivilliga, jo Conny Andersson, f. d
  Spanienfrivillig, och Finland. Norges sak
  var inte! vår!, inte lika roligt att slåss med
  tyskarna, men många nazister gick till
  Svirfronten, 500 ca., men Sverige hade
  få i tyska arm’en, som hade nog 10.000
  danskar/norrmän, kanske pga ockup-ationen.

  Men Finland brukar ju strössla svenskar
  med ordnar, Vita Rosen och Finska lejonet
  som då går upp i givakt, annars kallar de oss för vattu-svenskar, ”svenskeliner” eller
  ”Hurrit” för att vi hurrar, som ryssarna, som brukade hurra för Stalin, särskilt när han sa 1940: Finnarna kör med tricks, det
  går en, kanske två gånger, men man måste ha en modern arm’e, inte sitta
  i bunkrar och dricka te! (som i Azovstal
  som var Ukrainas miljonbunker, men som
  nu skall bli industripark och nöjesfält, när
  Azovsnubbarna är på väg till GuLag i Sib-irien, som är rymligt värre, hela nationer ryms där…)

  Stalin sa 1940,att nu har vi kämpat ner
  finska armen, alla makter som hjälpte Finland, med vapen, och befästnings-byggen, det kan bli något liknande med Ukraina, och finske arm’echefen utmanar
  Ryssland på krig, är de redo, det låter det, som förr i tiden,undertryckta aggressioner
  sen 1940.

 9. I sitt senaste video inslag ställer Gonzalo Lira kanske den allra viktigaste frågan vad gäller Ryssland: ”varför hatar sionister/judar Ryssland med en sådan passion och fobi?”. Lira besvarar inte själva frågan utan endast noterar faktum. Se inslaget här: https://www.youtube.com/watch?v=Mvjs3a4Vi_o

  Det blinda hatet av Ryssland och allt som har med Ryssland att göra från sektens sida har långa anor som sträcker sig från år 1048 till idag. Det börjar med Khazar väldets förstörelse ryss kungen av Sviatoslav I av Kiev som sedermera införlivade Khazaria området i Kievan Rus, ett landområde som senare blir en del av det Ryska Imperiet. Khazaria sträckte sig från dagens Krim ända till kaspiska havet. Det vi ser utspela sig i Ukraina är med andra ord sektens hämnd för förstörelsen av Khazaria väldet. Hatet har sin förklaring i denna historiska händelse, vilket beskrivs på ett utmärkt sätt i krönikan på nedan länk. Från 1048 ända in i våra dagar väl dokumenterad och saklig. http://biblicisminstitute.wordpress.com/2015/03/17/the-truth-about-the-conflict-with-russia/. Mycket faller på plats! En ögon öppnare och mycket lärorik redogörelse – läs den!
  (kan någon bemöda sig göra en liknande djupdykning angående detta i Sveriges tro?)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here