Bara Rysslands fel att vi får höga elpriser? Vad bör göras år höga elpriser.

24
1796
Magdalena Andersson. Regeringen.

Sveriges Radio (SR) rapporterade igår kväll
Regeringen skjuter till hundratals miljarder i likviditetsgarantier till elbolagen för att undvika en finanskris, efter att Ryssland meddelat att de stoppar gasleveransen till Europa.

”Redan före beskedet stod Sverige inför en mycket tuff vinter – men med gårdagens besked står vi inför en ren krigsvinter”, det meddelade statsminister Magdalena Andersson som kallade till pressträff under lördagen tillsammans med Riksbankschef Stefan Ingves, finansminister Mikael Damberg och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Nationalekonomen John Hassler tycker att förslaget verkar vettigt och tycker att man ska se det som en tillfällig lösning för att marknaden ska fungera.
https://sverigesradio.se/artikel/regeringen-skjuter-till-hundratals-miljarder-i-likviditetsgarantier

Det framkom också att riksdagen snabbinkallas för beslut på måndag (5/9) och att enigt beslut väntas.

Kvällen innan (2/9) rapporterade SR

 • Ryssland har stoppat alla gasleveranser till Europa genom den viktiga gasledningen Nord Stream 1.
 • Enligt Gazprom är det fel på ledningen som gör att de har stoppat gasöverföringen. Gasbolaget har ingen prognos för när gasleveranserna kan återupptas.
 • Finansminister Mikael Damberg (S) och Mikael Höök som är universitetslektor vid Uppsala universitet menar däremot att Ryssland använder gasledningen som ett vapen.

https://sverigesradio.se/artikel/ryssland-stoppar-all-gas-till-europa-via-nord-stream

Läsaren och översättaren Rolf Nilsson mailade då en kommentar, som jag tycker fångar det väsentliga, till ansvarige journalisten på SR:
Jag har hittat fel i artikeln ”Ryska gasleveransen stoppas på obestämd tid”(https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ryska-gasleveransen-stoppas-pa-obestamd-tid)När du nu citerat vad ministern säger : ”– Det här är en signal från Ryssland att de kommer att fortsätta att bedriva utpressning mot Europa i energipolitiken, säger finansminister Mikael Damberg till TT.” Då borde du lägga till vad som är sant i frågan, dvs. att EU har infört sanktioner mot Ryssland vilket innebär att man inte vill köpa rysk gas alt. att man inte vill betala för den i rubel pga. att man tidigare beslagtagit de ryska tillgångarna utomlands, samt att man vägrat ta i bruk Nord Stream 2. EU:s sanktioner är ju det som kan definieras som just utpressning och den utpressningen har i sin tur lett till våra skenande elpriser på hemmaplan.

Ryska RT har den goda smaken att i slutet av varje artikel om kriget lägga till att Ryssland gick in i Ukraina 24/2 osv.
Sorgligt att vår Public Service visar sämre omdöme än RT. Men så är det väl när man är statskontrollerad. För övrigt har jag konstaterat att ni varit helt tysta om mordet på Dugina i Moskva. Man kan undra varför.
Gazprom-Logo: Der Gaskonzern hat im ersten Quartal einen Gewinnrückgang hinnehmen müssen. Quelle: ap
Något om vinster eller förluster i svenska el-bolag?

Februari 2022: Statliga kraftbolaget Vattenfall redovisar en vinst på 48 miljarder kronor för helåret. Bakom jättevinsten låg främst kompensation från tyska staten för stängningen av tysk kärnkraft och reavinster. Styrelsen föreslår en utdelning till statskassan på 23,4 miljarder kronor.

”Eon gjorde en vinst på 3.7 miljarder euro, alltså ungefär 37 miljarder svenska kronor förra året (2021).”
https://www.sydnarkenytt.se/sydnarke/artikel/eon-hoejer-naetavgifterna
”Det finländska kraftbolaget Fortum redovisar en kraftigt ökad vinst för första kvartalet 2021 som resultat av allt högre elpriser i Norden. Rörelsevinsten på 1 345 miljoner euro kan jämföras med 603 miljoner euro samma period föregående år.”

https://www.energinyheter.se/20210512/24040/okad-vinst-fortum
”Publicerat tisdag 21 juni 2022
Svenska kommunala energibolag ökade sina vinster med miljardbelopp under förra året, visar Ekonomiekots sammanställning.
Ett av de granskade bolagen är Umeå Energi, deras resultat före skatt och bokslutsdispositioner har 2021 ökat med 240 procent jämfört med 2020. Enligt Marcus Hedman, produktchef på Umeå Energi, beror resultatet inte på höga elpriser, utan på fördelaktigare väderförhållanden.”

Kommunala energibolag ökar sina vinster med miljardbelopp.
”FN:s generalsekreterare vill att gas- och oljebolag ska betala särskilda skatter och menar att det är omoraliskt att de tjänar på den kris kriget i Ukraina har skapat. De ökande energipriserna som orsakats av kriget i Ukraina driver olje- och gasindustrins vinster till nya höjder och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kräver nu att gas- och oljebolag ska betala särskilda skatter på sina vinster, det rapporterar BBC.
FN-chefen: Inför skatt på energibolagens vinster (4/8 2022).

Varför har Ryssland stoppas gasleveranserna genom Nord Stream 1?

Det ryska företaget Gazprom har tidigare sagt att huvudturbinen som pumpar gas till Europa har visat sig ha ett läckage av motorolja.
l
Tyska Siemens Energy är redo att åtgärda ett turbinfel i naturgasledningen Nord Stream 1, men det finns för närvarande ingenstans att serva den trasiga utrustningen, sade den ryska energibolaget Gazprom på lördagen. ”Siemens deltar i reparationsarbetena enligt villkoren i det nuvarande kontraktet [med Gazprom], har upptäckt fel och undertecknat en lag om diagnos av oljeläckage och är redo att åtgärda dem”, sade det ryska företaget via sin Telegramkanal.

”Det finns helt enkelt ingen plats för att utföra reparationsarbetena”, tillade Gazprom utan att ge några ytterligare detaljer.

Tidigare i veckan upptäckte företaget en motoroljeläcka i turbinen under en gemensam inspektion med tillverkaren Siemens Energy vid kompressorstationen Portovaya nära S:t Petersburg.

Naturgasleveranserna via Nord Stream, en viktig gasled från Ryssland till Europa, har avbrutits på obestämd tid på grund av läckan. Rörledningen skulle ha återupptagits tidigt på lördagen efter ett tredagars underhållsavbrott. https://www.rt.com/business/562105-gazprom-turbine-nord-stream/

 


Bild: https://globalsecurityreview.com/nord-stream-2-pipeline-threatens-european-energy-security/

Föregående artikelUSA lämnade efter sig känsliga biometriska data till talibanerna.
Nästa artikelMedia i USA ignorerar stora protest i Sydkorea mot USA:s militär
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

 1. Tur att Rolf Nilsson finns och så välformulerat mailar kritik till public service. Mina egna mail skrivs tyvärr oftast under vredesanfall och är patetiskt fulla av felstavningar och syftningsfel. Ett av de mest nesliga hittills ”Jag skämms för mitt land!!” som skickades innan jag lade märke till de två M:en…

  En fråga om artikeln till kunniga:
  Elbolagen är väl de bolag som tjänar mest på energisituationen i Europa? Varför måste man skjuta till 100-tals miljarder till dem…? Vari ligger deras behov av stöd?

  • Pinny! Du behöver inte alls skämmas för att det smyger in sig lite stavfel och syftningsfel i dina kommentarer! Vi är nog många som känner igen oss i när du skriver ”Mina egna mail skrivs tyvärr oftast under vredesanfall….”
   Dom som verkligen borde skämmas är vårt lands ledare, och alla journalister som ljuger och försöker manipulera oss, dvs spottar oss rakt i ansiktet med sina lögner! Det är klart vi förbannade.

 2. ”Dumberg” visar återigen att antingen är han dum på riktigt eller mer troligt vågar inte tala om sanningen för då skulle han bli kölhalad av MSM som styrs av globalisterna och ”karriären” skulle vara över. Det intressanta är att politikerna ju själva målat in sig i denna härva av lögner för att behaga maffian i Bryssel och Washington. Det finns dock rakryggade politiker i EU som Victor Orban som utan omsvep kan göra en mer pragmatisk bedömning av läget och vilken skillnad det skulle vara om fler politiker i EU skulle våga göra uppror mot eurokraterna i Bryssel.

 3. Intelslava video: Mer än 70 000 tjecker samlas i Prag och kräver regeringens avgång, billig rysk gas och neutralitet….

  Ur kommentar på Moon of Alabama
  Av OttoE | 3 sep 2022 19:06 utc | 154/

 4. Tjeckerna demonstrerar. Vi borde göra samma sak. Kräva Swexit och att Sverige ska avbryta alla förbindelser med krigsalliansen Nato och på nytt skriva in i vår försvarsdoktrin ”Militär alliansfrihet i fred, Neutralitet i krig.”

  • Varifrån kommer känslan av att alla (nästan) europeiska ledare är tomma pappskallar utan insikt, fantasi och logik?
   Här berättar WEFs ordförande Klaus Schwab hur man penetrerat våra länders regeringar.
   https://www.youtube.com/watch?v=b4cDNyvrP40
   Sanna Marin är en YGL
   https://www.younggloballeaders.org/community?utf8=%E2%9C%93&q=sanna+marin
   Magdalena Andersson är inte men har uppdrag där
   https://www.di.se/nyheter/prestigeuppdrag-hos-wef-till-magdalena-andersson/

   WEFs mål är en centralstyrd teknokratisk diktatur ägd av en elit representerad av slogans som ”You will own nothing, and you will be happy” och facilierad av ”The great reset”, den marknadsförs med hjärtknipande omsorg om klimatet, inklusiv ”stakeholder capitalism” och fascism omdöpt till ”public-private partnership”.

   Men i verkligheten ser det inte så inklusivt ut:
   In Britain, 60% of factories may close during the price of electricity – Bloomberg
   https://frontnews.eu/en/news/details/40427

   Vad de essentiellt sett säger är att vi ska frysa, svälta och ruineras för att stöda nazisterna i Kiev.

   Och framför allt, att hålla kursen oavsett konsekvenserna.
   Joseph Borell: ”We will have to endure, spread the costs within the EU,”

   Brutaliteten i detta är ett kännetecken men det är ingen trovärdig strategi. Att man blir utan energi om man attackerar sin energileverantör är en självklarhet, ändå var det europa själv som omöjliggjorde leveranser genom sanktioner, statskassestöld och sabotage av NS2, så det vi ser kan inte vara annat än en väl planerad process där europas regeringar agerar som medlöpare och folkfiender för att krasha europa, dölja en oundviklig monetär kollaps och köpa upp resterna för pengar som strax efteråt blir värdelösa. Enorma summor av skattebetalarnas pengar och vapen överförs till Europas mest korrupta land och försvinner där till okända händer medan en ekonomiskt någorlunda självständig medelklass utplånas och proletariseras till bidragsberoende hungrande jon försedda med programmerbara centralbankspengar som reglerar varje transaktion, vad du kan köpa, vilka restauranger du har rätt att gå på, var du kan bo, när du kan köpa något etc.

   Uyuyan milletler ya ölür, ya da köle olarak uyanirlar
   (Sovande nationer dör eller vaknar som slavar)
   Mustafa Kemal Atatatürk.

 5. Västvärldens dubbelmoral omfattade så småningom länderna i regionen. Den förvirring med vilken Europeiska kommissionen reagerade på Gazproms lednings beslut att helt stoppa driften av Nord Streams gasledning för en komplett turbinreparationscykel är ett av manifestationerna av ”Vad är vi till för?” , vilket är karakteristiskt för Washington och Bryssel.

  Som tidigare rapporterats meddelade det ryska gasbolaget i fredags att från och med den 3 september kommer gaspumpning genom ”SP” att tillfälligt stoppas på grund av upptäckt av oljeläckor med en inblandning av tätningsmedel i kraftenheten. Det är ännu inte känt när reparationen av Siemens-turbinen kommer att vara klar, eftersom samma anti-ryska sanktioner förhindrar det. Det är också okänt vem som ska åta sig att reparera den.
  Och sedan gjorde EU-kommissionen just sitt uttalande, där den kallade beslutet som togs av Moskva ”cyniskt”. Denna term användes av pressekreteraren för det europeiska byråkratiska organet, Eric Mamer.

  Gazprom är en opålitlig leverantör. Beslutet (om Nord Streams gasledning) är ytterligare ett bevis på detta. Detta är också ett bevis på Rysslands cynism. Hon föredrar att bränna gas istället för att uppfylla kontrakt”, klagade den europeiska tjänstemannen över ödet.
  Varför kallade inte samma siffror cyniska försök att sätta ett tak på ryska gaspriser. Förmodligen, från Bryssel synvinkel, kan detta inte betraktas som cynism och icke-uppfyllelse av kontrakt mellan Ryssland och väst. Men så snart Moskva slår på rutinproceduren för att reparera kraftenheten, uppstår tanken på ”cynism” omedelbart.

  Siemens Energy, den största turbintillverkaren för Nord Stream-gasledningen, bekräftade att ”en rutinunderhållsprocedur äger rum.” De ansåg dock att det var nödvändigt att tillägga att ”tidigare oljeläckor inte ledde till ett stopp i pumpningen.” De tar helt enkelt inte hänsyn till att Gazprom tidigare inte behövde använda en turbin för att driva det gemensamma företaget.

  • 7 september 2022, 16:39
   Putin kommenterade bilden av den tyske förbundskanslern mot bakgrund av turbinen för det gemensamma företaget
   Putin meddelade att Tyskland måste lämna tillbaka turbinen till det gemensamma företaget. ”Du kan ta hur många bilder du vill” nära turbinerna för Nord Stream-gasledningen, men det här är rysk egendom.
   Så reagerade landets ledare på ett foto på Tysklands förbundskansler Olaf Scholz framför en turbin. Uttalandet gjordes den 7 september på Eastern Economic Forum. Siemens planerar inga ytterligare garantier för JV-turbinen.
   Varför är det fortfarande viktigt för Ryska federationen att få bekräftelse på att sanktioner inte kommer att införas
   ”Här kan du ta hur många bilder du vill mot bakgrunden av den här turbinen, men låt oss hämta dokumenten till slut. Det här är vår egendom.De ger inget annat än allmänna samtal”, sa Putin.
   Bilden togs av den tyske ledaren som en del av ett misslyckat besök i Kanada i slutet av augusti. Scholz begäran om leveranser av flytande naturgas godkändes inte på grund av att LNG-exporten till Europa till nuvarande priser inte lönar sig, och den kanadensiska sidan kommer sannolikt inte att kunna löna sig i framtiden.

   I mitten av juni tillkännagav Gazprom stängningen av två och sedan ytterligare en gaskompressorenheter som betjänar gasledningen. Beslutet togs på grund av situationen med Siemens turbiner, som Tyskland inte kunde lämna tillbaka från underhåll från Kanada på grund av restriktiva åtgärder. På grund av detta har gasflödet till Tyskland genom Nord Stream minskat till 40 % av gasledningens kapacitet. Gaskrisen började i landet .
   Efter flera veckor i detta tillstånd, kontaktade Tyskland Kanada för att lämna tillbaka den renoverade turbinen. Ottawa skickade den till Berlin. Därefter ska turbinen ha skickats från Tyskland till Ryssland, men utrustningen har ännu inte levererats och ligger i den tyska staden Mülheim an der Ruhr . Gazprom har upprepade gånger noterat att antiryska sanktioner hindrar lösningen av situationen med transporten av Siemens-turbinen för Nord Stream.
   https://iz.ru/1391997/2022-09-07/putin-prokommentiroval-foto-kantclera-frg-na-fone-turbiny-dlia-sp?main_click

 6. Skall man lösa ett problem måste man angripa roten till problemet, inte symptomen. Roten till de höga energipriserna, som nu hotar hela det svenska samhället, för att inte nämna länder som Tyskland, är USAs sanktioner. Man trodde man skulle bringa den ryska björnen på knä, men resultatet är mycket tydligt att de USA drivna sanktionerna hotar hela EU och alla länder i EU. Ryssland behöver inte EU, EU är beroende av Ryssland. Det kommer inte att ändras, det blir bara värre när politikerna reagerar på klassisk sätt, med bidrag. Vad händer när bidragen är slut? Mer bidrag, Som Thatcher sa, metoden är utmärkt, tills andras pengar tar slut. Om Nordstream1 inte fungerar så är tydlige Nordstream2 helt funktionell, det är byråkratin och politiken som inte fungerar.

  ”att de kommer att fortsätta att bedriva utpressning mot Europa”, vänta, är det inte USA och deras kopplade knähund Europa som försökte driva utpressning mot Ryssland genom att försöka bojkotta deras gas och införa andra sanktioner. Enligt uppgift finns det inte tillräckligt med tillgänglig energi i hela världen för att ersätta den ryska energin. I slutända är det gemene man som får ta smällen, och man bara undrar när det blir en ”Fransk Revolution” i Sverige där den svenska adeln avskaffas, alltså politiker och byråkrater. Fransmännen gjorde ju upp med sin förtryckare adel 1789.

 7. Undrar, varför stoppats gasledningen inte tidigare, t.ex. när Rysslands tillgångar arresterades i våras, när ”västeliter” börjat pumpa fascistiska regimen med vapnet…

  • @Lajma 4 september, 2022 At 09:46
   Samma anledning till att man inte skickar bilen på översyn och service tills det är tid för det. Upptäcker man då ett problem som måste repareras så måste det repareras innan bilen kan köras igen.

 8. Att de höga priserna är Rysslands fel är en STOR och FET LÖGN! Magdalena Andersson och co. mediokra västpolitiker ljuger som bara den. Till att börja med är den ogenomtänkta grönomställningen och politiken som drevs på utan att säkra förutsättningarna för det en viktig bov. Man stängde kärnkrafts anläggningar, förbjöd kol (men som man nu går tillbaka till i t ex Tyskland). För det andra priserna började galoppera långt innan Operation Z inleddes, år 2021. För det tredje är en viktig anledning till prishöjningarna monopolbolagens oskäliga t o m rena ockerpriser på el som blev då man tillåt spekulation med el via monopolbolagens ”elbörs”Nord Pool. Svenska skulle betala minder en en krona per KW timmen – men elmonopolbolagen i Sverige tar de långt dyrare EU priserna som gäller. För det fjärde är den dumma sanktionspolitiken, d v , ekonomisk krig mot Ryssland som ligger bakom de skenande priserna på i princip allting. Nej man göra inte det. Utan man ger bort skattepengar till monopolbolagen som tjänar multum på elkrisen! (Den sk ekonom som tillåts komma till tal vet int hut, tyvärr är det ett ganska så vanligt åkomma bland dagens ekonomer i väst i allmänhet – ett tecken på förfallet som alltjämt sker). För det femte ska man också nämna USA som tvingar vasallerna att föra en dum politik just frö att den tjänar mycket på det. Dels genom att sälja sin mycket dyra gas till Europa men också genom att göra vasallerna ännu mer beroende av USA.

  Skulle de dumma sanktionerna hävas idag så skulle priserna sjunka till det de var förra året redan imorgon. Det var hatet mot Ryssland som föranledde denna sanktionspolitik i blindo men som istället skadar väst mer än det gör Ryssland. Alltså, och för det femte är det sanktions bumerang (den krassa som man bäddar får man ligga verkligheten) som driver på priserna i Sverige och väst Ryssland har faktiskt tjänat mycket tack vare den dumma sanktionspolitiken. Skämtet i Moskva är ”mera sanktioner från helvete, för helvete, vi tjänar på det!” 🤣🤣🤣

  Den dumma sanktions politiken och den kris det har orsakat är ”värt priset” säger väst politiker utan att skämmas. Vi ska nämligen offra vårt liv och framtid för ”Ukrainas sak”! För den som inte vet är Ukraina det mest korrupta landet i Europa och ett av de mest korrupta i hela världen. Ukraina är inte en ”demokrati”. Dess ledare, korrupte narkoman Ze🐽, förbjöd 13 oppositions partier. Oliktänkande fängslas, torteras och mordas. Landet har upprättat en dödslista på människor som den ogillar, inklusive västerlänningar som Eva Bartley, Scott Ritter, mm., bara frö att de är kritiska till ukronazi landets politik och avslöjar dess brott mot mänskligheten. Förra veckans terrordåd där Daria Dugina miste livet, är ett av många terrorverk signerat ukronazister. Det är samma land som för krig mot sin egen ryska talande befolkning sedan 2014 (15,000 ryssar har dödats sedan 2014). Det är samma land där det är helt OK att skandera ”död åt Ryssland”. Ett land vars ukronazi armé gång på gång attackerar Europas näst största kärnkrafts anläggning (tack och lov utan att lyckas så länge) – som vill medvetet skapa en radioaktiv katastrof vars konsekvenser är långt värre än Chernobyl i Europa! Det är detta Ukraina som västs dumdryga eliter vill att vis ska stå bakom, stödja och offra oss för!!! Vilkas agenda är det som västpolitiker inklusive svenska dito för? Igår tågade 70,000 Tjecker mot landets ukrainapolitik – de menade att landets politiker bryr sig mer om ukronazi enheten än Tjeckien. Varpå landets sk ledare anklagade de för att vara proryssar och extremister anhängare av Ryssland. Det är ett av många exempel på en västpolitiker som INTE tjänar sitt folk.

  Självklart är risken att de välställda och -beställda västpolitiker drabbas minimalt. Bara ett litet exempel – Magdalena Andersson med närmare 200,000 SEK i månadslön kommer inte ens märka av de skyhöga elpriserna eller om matpriserna skulle tre- eller fyrdubblas. Men gemen person ska minsann offra sitt och sina barns liv. Vems/vilkas intresse sätts först?Inte är det folkets. Så mycket står klart. Vi sak ta kalldusch för ukronazisters skull! El kommer ransoneras för ukronazisters skull. ”Let the GOYIM eat nuclear cake” verkar dumdryga västeliter och politiker säga, minsann!

  Det är rena rama galenskapens politik detta – de som leder väst har inte västs bästa intresse framför allt, utan av någon märklig anledning Ukrainas! Och vi, du och jag, och våra barn förväntas betala det galna upptågets politiken, det ukronazi kalaset och kaoset som står inför dörren!!! 👹👹👹

  Det är bäddat för STOR UPPROR/REVOLUTION. Hoppas bara att den lyckas RENSA ocker skiten som tynger väst. Halleluja!!!!

 9. MOSKVA, 4 september – RIA Novosti.
  Rysslands president Vladimir Putin tillbakavisar Storbritanniens uttalande om att Ryssland avser att stänga av en av Europas största gasledningar, Nord Stream.

  Storbritannien anklagar den ryske ledaren för att släppa lös en ”ekonomisk krig.
  Det här är verkligen en obehaglig chock, och från slutet av juli – endast 20 % av de nästan 170 miljoner kubikmeterna genomströmningskapaciteten per dag.

  Nyligen stoppades gasledningen för planerade reparationer. Men dagen innan sa Gazprom att det inte skulle vara möjligt att återställa arbetet på grund av en oljeläcka i den enda fungerande enheten Trent 60.

  Ryssland har upprepade gånger betonat att den inte använder olja och gas som vapen.
  Som president Vladimir Putin noterade uppfyller Gazprom och avser att uppfylla alla sina skyldigheter och är redo att leverera så mycket bränsle som behövs.

 10. hur korkad får man vara? om någon säger till mig att vi skall sluta att handla med dig när vi hittar någon annan att köpa av då skulle jag stänga butiken direkt sådana kunder ber man dra dit pepparn växer mvh eric

 11. Att de höga priserna är Rysslands fel är en STOR och FET LÖGN! Magdalena Andersson och co. västpolitiker ljuger som bara den. Till att börja med är den ogenomtänkta grönomställningen och politiken som drevs på utan att säkra förutsättningarna för det en viktig bov. Man stängde kärnkrafts anläggningar, förbjöd kol (men som man nu går tillbaka till i t ex Tyskland). För det andra priserna började galoppera långt innan Operation Z inleddes, år 2021. För det tredje är en viktig anledning till prishöjningarna monopolbolagens oskäliga t o m rena ockerpriser på el som blev då man tillåt spekulation med el via monopolbolagens ”elbörs”Nord Pool. Svenska skulle betala minder en en krona per KW timmen – men elmonopolbolagen i Sverige tar de långt dyrare EU priserna som gäller. För det fjärde är den dumma sanktionspolitiken, d v , ekonomisk krig mot Ryssland som ligger bakom de skenande priserna på i princip allting. Nej man göra inte det. Utan man ger bort skattepengar till monopolbolagen som tjänar multum på elkrisen! (Den sk ekonom som tillåts komma till tal vet int hut, tyvärr är det ett ganska så vanligt åkomma bland dagens ekonomer i väst i allmänhet – ett tecken på förfallet som alltjämt sker). För det femte ska man också nämna USA som tvingar vasallerna att föra en dum politik just frö att den tjänar mycket på det. Dels genom att sälja sin mycket dyra gas till Europa men också genom att göra vasallerna ännu mer beroende av USA.

  Skulle de dumma sanktionerna hävas idag så skulle priserna sjunka till det de var förra året redan imorgon. Det var hatet mot Ryssland som föranledde denna sanktionspolitik i blindo men som istället skadar väst mer än det gör Ryssland. Alltså, och för det femte är det sanktions bumerang (den krassa som man bäddar får man ligga verkligheten) som driver på priserna i Sverige och väst Ryssland har faktiskt tjänat mycket tack vare den dumma sanktionspolitiken. Skämtet i Moskva är ”mera sanktioner från helvete, för helvete, vi tjänar på det!” 🤣🤣🤣

  Den dumma sanktions politiken och den kris det har orsakat är ”värt priset” säger väst politiker utan att skämmas. Vi ska nämligen offra vårt liv och framtid för ”Ukrainas sak”! För den som inte vet är Ukraina det mest korrupta landet i Europa och ett av de mest korrupta i hela världen. Ukraina är inte en ”demokrati”. Dess ledare, korrupte narkoman Ze🐽, förbjöd 13 oppositions partier. Oliktänkande fängslas, torteras och mordas. Landet har upprättat en dödslista på människor som den ogillar, inklusive västerlänningar som Eva Bartley, Scott Ritter, mm., bara frö att de är kritiska till ukronazi landets politik och avslöjar dess brott mot mänskligheten. Förra veckans terrordåd där Daria Dugina miste livet, är ett av många terrorverk signerat ukronazister. Det är samma land som för krig mot sin egen ryska talande befolkning sedan 2014 (15,000 ryssar har dödats sedan 2014). Det är samma land där det är helt OK att skandera ”död åt Ryssland”. Ett land vars ukronazi armé gång på gång attackerar Europas näst största kärnkrafts anläggning (tack och lov utan att lyckas så länge) – som vill medvetet skapa en radioaktiv katastrof vars konsekvenser är långt värre än Chernobyl i Europa! Det är detta Ukraina som västs dumdryga eliter vill att vis ska stå bakom, stödja och offra oss för!!! Vilkas agenda är det som västpolitiker inklusive svenska dito för? Igår tågade 70,000 Tjecker mot landets ukrainapolitik – de menade att landets politiker bryr sig mer om ukronazi enheten än Tjeckien. Varpå landets sk ledare anklagade de för att vara proryssar och extremister anhängare av Ryssland. Det är ett av många exempel på en västpolitiker som INTE tjänar sitt folk.

  Självklart är risken att de välställda och -beställda västpolitiker drabbas minimalt. Bara ett litet exempel – Magdalena Andersson med närmare 200,000 SEK i månadslön kommer inte ens märka av de skyhöga elpriserna eller om matpriserna skulle tre- eller fyrdubblas. Men gemen person ska minsann offra sitt och sina barns liv. Vems/vilkas intresse sätts först?Inte är det folkets. Så mycket står klart. Vi sak ta kalldusch för ukronazisters skull! El kommer ransoneras för ukronazisters skull. ”Let the GOYIM eat nuclear cake” verkar dumdryga västeliter och politiker säga, minsann!

  Det är rena rama galenskapens politik detta – de som leder väst har inte västs bästa intresse framför allt, utan av någon märklig anledning Ukrainas! Och vi, du och jag, och våra barn förväntas betala det galna upptågets politiken, det ukronazi kalaset och kaoset som står inför dörren!!! 👹👹👹

  Det är bäddat för STOR UPPROR/REVOLUTION till hösten/vintern. Hoppas bara att den lyckas RENSA ocker skiten som tynger väst. Halleluja!!!!

 12. Jag tycker att det nu har inträtt ett gyllene tillfälle att nationalisera vår elproduktion och eldistributionsnät. Verkar korkat att pytsa in hundratals miljarder utan något i utbyte. Låt dem kursa och ta sedan över.

 13. VB elpriserna. Har goda minnen av blandekonomin vi hade med statligt ägd infrastruktur men läget har ändrats såtillvida att det är svårt att uppfatta staten som ett instrument för folket. Transmissionsnätet (de stora kraftledningarna) är såvitt jag vet statliga, distributionsnätet ägs av lokala monopol varav ett av de större är statsägda vattenfall, ett vinstdrivande företag. Det kanske skulle vara önskvärt att nationalisera resten av elproduktionen men den kommer då att hamna i statliga bolag utanför folkets kontroll. Ett alternativ vore att låta elnäten ägas av brukarna, kanske i en kundägd kooperativ struktur likt Länsförsäkringar. En mycket sundare kapitalism. Såvitt jag förstår görs vissa försök att lätta på koncessionerna för eldistribution som är grunden för elbolagens monopol, det skulle kunna bana vägen för mindre kooperativ som tex fiberföreningar att också ta hand om eldistributionen, problemet är att produktionsmöjligheterna huvudsakligen bygger på sol och vind som måste stabiliseras med dyr batteriteknik.

  • EPI; DU SKRIVER: ”Det kanske skulle vara önskvärt att nationalisera resten av elproduktionen men den kommer då att hamna i statliga bolag utanför folkets kontroll. Ett alternativ vore att låta elnäten ägas av brukarna, kanske i en kundägd kooperativ struktur likt Länsförsäkringar.”
   Men i en demokrati borde väl statliga bolag definitionsmässigt ligga under folkets kontroll, eller?
   Kundägd kooperativ struktur helt OK. Som friskolor borde kunna fungera utan vinster, om de nu alls behövs.

   • Rolf. Som aktiebolag har de en laglig skyldighet att maximera vinst men ett aktivt ägarinflytande från staten kan naturligtvis styra verksamheten i viss mån, välja styrelse och vd med rätt ambition och inriktning sas. Det begränsas förstås av att de måste inordna sig under villkoren för den gemensamma elmarknaden NordPool och där begränsas nog den eventuella allmännytta man kan tänka sig. Den måste politikerna skapa och då behöver de också ta hänsyn till de övriga privata aktörerna som också finns på marknaden så att inga konkurrensbegränsande åtgärder inträffar.
    Men jag håller med, visst borde statliga bolag ligga under folket kontroll. Det tycker man också att regeringen borde göra men den känslan infinner sig inte riktig utan det talas istället mycket om internationella partners och transatlantiska länkar som inte alls är folket utan främmande makt. Ta bara det här med natoansökan som mest tycks liknar en militärkupp och det tycks inte vara så lätt att ändra det med demokratiska medel vid valurnorna så därför är vi hänvisade till att sätta vårt hopp till Erdogan som då får vara folkets internationella partner och lägga landets öde i hans händer. Om det skulle misslyckas har jag har en oroande känsla av att vi riskerar att göra en resa från humanitär stormakt till militärdiktatur på mycket kort tid, det mesta är på plats, det är bara det synliga våldet som kommer med undantagstillståndet som saknas. Magdalena Andersson kommer att bli en fin diktator med lagom bekymrad och fast blick och amerikanska rådgivare med solglasögon och fin kostym vid sin sida, folk kommer knappt kommer att märka nåt förrän de första krigshandlingarna bryter ut.

 14. I vanlig ordning är det tokliberalismen som är grundorsaken till de höga elpriserna i Sverige.
  Avregleringen och privatisering av el och värme är det som drivit upp priserna.
  Det är i stort sätt samma produktionsanläggningar som producerar den svenska elen idag som för tre år sedan som i huvudsak består av vattenkraft, kärnkraft och vindkraft. Vi borde därför kunna ha ungefär samma priser idag som för tre år sedan eftersom produktionskostnaden knappast kan blivit så mycket högre.
  När svensk förbrukning ligger på c:a 11 GW och priset är i stort sett lika galet högt oavsett om vi exporterar 3 eller 6 GW borde t.o.m. en tokliberal begripa att det är marknaden det är fel på.
  Att det höga priset skulle grunda sig på effektbrist i södra Sverige är jag mycket skeptisk till eftersom vi vintertid ligger på minst den dubbla förbrukningen och ibland över 25 GW.
  Vänsterpartiet är det enda parti som har en lösning på Sveriges höga elpriser och det är Sverigepriset, så det är bara för sossarna att haka på, dags för sossarna att sluta driva moderaternas politik.
  Det brådskar för denna vinter kommer konflikten med Ryssland bli kännbar, varken Finland eller Baltikum är självförsörjande på el och nu när Ryssland beroende på uteblivna betalningar stängt av strömmen till dessa länder är det Sverige som måste leverera den istället, vilket troligen inte kommer att fungera om det blir kallt och vindstilla. Visserligen hjälper Sverigepriset inte när ingen el finns att leverera men räddar svensken från att bli skinnad av ockerpriser när den finns.

 15. Jo men allt är ju Rysslands fel,trodde vi hade förstått detta vid detta läge nu. Jag hade diarre förra veckan hemma i Sverige de va ryssarna men vet bara EJ hur dom lyckades. Man lägger sanktioner på ALLT som är ryskt och sedan gnäller EU om energi krisen,vilka jävla klantskallar vi har i Bryssel Sveriges andre chef. Krisen pågår utan slut, tvärtom bara förlänger man det månader efter månader för att Usa ledda korsningståget med EU valparna i följe vill så. Är förvirrad som fan hur man fortsätter agera

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here