USA lämnade efter sig känsliga biometriska data till talibanerna.

6
1686
Afghanistan flykt. Bild från history.com och Aljazeera samt artikeln-

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Enligt denna artikel lämnade USA känsliga biometriska data till talibanerna efter sig. Verkar fullt möjligt/sannolikt. Vem vill ha en sådan allierad (förutom Peter Hultqvist & Co)?


USA lämnade efter sig känsliga biometriska data till talibanerna

Dagar efter att talibanerna tog över i Afghanistan har det fram kommit att USA och Storbritannien har lämnat sina allierade i Afghanistan sårbara för attacker av talibanerna

Enligt en exklusiv rapport från Politico hade Biden -administrationen delat ut en lista över amerikanska medborgare, afghanska allierade och innehavare av gröna kort till talibanerna så att de kunde evakueras från Hamid Karzai internationella flygplats i Kabul. Även om de amerikanska tjänstemännen hade hävdat att målet bakom beslutet var att evakuera strandade människor så snabbt som möjligt, mötte de skarp kritik från militära tjänstemän och lagstiftare. Politico rapporterade att USA: s president Joe Biden hade förlitat sig på talibanerna för medborgarnas och allierades säkerhet.

”I princip sätter de bara alla dessa afghaner på en dödslista … Det är skrämmande och chockerande,” anmärkte en amerikansk försvarstjänsteman anonymt. Under en presskonferens på torsdagen (26 augusti) reagerade president Biden på avslöjandena från Politico och förnekade inte att USA hade lämnat namn på ”utsatta individer” till talibanerna.

Efter talibanernas övertagande av Kabul efter att afghanska säkerhetsstyrkor kollapsade hade talibanerna satt upp vägspärrar över staden. När både utlänningar och lokalbefolkningen rusade till Hamid Karzai internationella flygplats för att lämna landet, var de tvungna att korsa dessa avspärrningar. För att säkerställa en smidig förflyttning av amerikanska medborgare och afghanska allierade hade den amerikanska administrationen överlämnat listan över människor som åker till flygplatsen, så att talibanerna skulle kunna låta dem gå vidare. Även om avsikten var god, innebar detta också att talibanerna nu har listan över alla afghaner som arbetat med NATO -styrkorna.

Vid erövringen av Afghanistan lämnade flyende amerikanska och afghanska styrkor ett stort antal biometriska uppgifter liksom vapen, fordon och ammunition efter sig. Vissa enheter lagrar också lokala kopior för sådana databaser, som är lättillgängliga för de nya tekniskt kunniga talibanerna.

Även om talibanerna kanske inte har verktyg och expertis för att bearbeta de uppgifter de har tillgång till nu, så har Pakistans säkerhetstjänst det. Detta innebär att talibanerna enkelt kan bearbeta uppgifterna med hjälp av sina allierade.

Republikanska kongressledamoten och före detta afghanske veteranen Jim Banks informerade: ”Vi vet nu att Taliban på grund av vårdslöshet hos denna administration har tillgång till amerikansk militär utrustning för 85 miljarder dollar. Det inkluderar 75 000 fordon, över 200 flygplan och helikoptrar, över 600 000 handeldvapen och lätta vapen. Talibanerna har nu fler Black Hawk-helikoptrar än 85% av länderna i världen. ”

”De har bara inga vapen. De har också mörkerseende, kroppspansar, medicinska förnödenheter … Talibanerna har nu biometriska anordningar som har fingeravtryck, ögonskanningar och biografisk information om afghanerna som hjälpt oss under de senaste 20 åren … Denna administration har inga planer på att få tillbaka den militära utrustningen och förnödenheterna ”, avslutade han.

Biden -administrationen nekar inte till att de lämnat över sig dessa uppgifter, som talibanerna har tillgång till.

Föregående artikelHultqvist, Sverigedemokraterna och Syrien
Nästa artikelBara Rysslands fel att vi får höga elpriser? Vad bör göras år höga elpriser.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Frågan om tillbakadragande av amerikanska trupper och deras allierade från Afghanistan kräver en grundlig analys. Ingen kan utesluta att en sådan snabb flykt av amerikanska trupper verkligen är kopplad till vissa geopolitiska önskningar och möjligheter. Det kan vara ett försök att skapa en problemplats i denna region, som påverkar säkerheten i Centralasien, som är direkt relaterat till Kinas och Rysslands intressen, som är geopolitiska aktörer och har sina egna intressen i denna region.
  Det är nödvändigt att komma ihåg att det finns ett verkligt hot om ökningen av extremism, terrorism och narkotikasmuggling. Vi måste se hur situationen i Afghanistan utvecklas, vilken regering som bildas, vilka politiska principer de kommer att ange och hur de ska bygga upp relationer med grannar. Vi behöver ha en klar förståelse för att Afghanistan inte ska vara en källa till hot för grannländerna.

 2. Med hjälp av amerikanska vapen och militärfordon verkar de nu besegrat den sista motståndsfickan
  På länken nedan Marcus Oscarsson på TV4, lyssna på honom innan den försvinner, då de byter ut nyheter vartefter. Han säger mycket märkliga saker som att Kina och Ryssland har mycket att göra med talibanernas maktövertagande, vilket är svårtolkat man kan tro att han menar att de har iscensatt det hela. Sedan berömmer han USA:s insats i Afghanistan och menar om de inte hade gått in där så skulle livet varit mycket värre för afghanerna under 20 års tid. Han låter alltid super självsäker vilket gör att människor tror på honom, dessutom är han väldigt populär bland folk på stan.
  https://twitter.com/gad_media/status/1434321379466391557

  Som en kontrast till honom kan man istället lyssna på Mick Wallace, som istället berättar hur USA har förstört livet för afghaner, och hur det var för 40 år sedan.
  https://twitter.com/wallacemick/status/1434130219540025346

  • Marcus Oscarsson är en mytoman och propagandist och ska verkligen inte ha tid i regim-TV. Tyvärr så tycker bombliberaler att det han säger är bra även om det mesta är lögn! Sanning är inget för Oscarsson och inte heller för resten av fulmedia…

  • Jag tror hellre på en US soldat som säger det som det är än att lita på någon kostymjournalist som rapporterar från långtifrånstan

   ”Holy cow, I was living like Scarface…I was paying out anywhere between $300-400,000 per week to $5 million per week at times. All in cash.” Matthew Hoh, U.S. Marine Corps Captain and former State Department official”
   Vad heter marin soldaten som sade det? Läs här: https://www.mintpressnews.com/ludicrous-cost-of-afghanistan-war-revealed/278294/

   Afghanistan kriget kostade över 3 biljoner (tusens miljarder dollar) och flera hundratusen liv. Men Marcus Oscarssons snitt låtsas om annat. Skulle inte förvåna om det så småningom uppdagas det att hen är en presstitute, d v, s en CIA journalist

 3. Sedan jag hörde om de hemliga bio-labben i Ukraina, som avslöjats av den bulgariska journalisten, så har jag väntat på vad Ryssland kan ha upptäckt när de nu är i Ukraina, en del svar kommer i veckan.
  Denna information från
  Ryska försvarsministeriet: Nästa vecka kommer Ryska federationen i Genève, att presentera dokumenterade bevis på kränkningar av USA och Ukraina mot fördraget om förbud mot biologiska vapen.

 4. Vad de flesta inte känner till är at Sverige har skapat fler omfattande biometriska register som kan användas, och används, för att övervaka och kontrollera befolkningen. Har ingen funderat på varför alla måste bli fotografera i dessa passfoto stationer och inte bara kan skicka en bild. Anledningen är att den digitala filen ligger till grund för vad som förmodligen är väldens mest omfatta register för ansiktsigenkänning. Varenda person har data för ett blodprov lagrad för DNA registrering. Bekymra er i första hand för Sverige, myndigheterna talar inte om vad som gör, och förnekar allt intensivt om dom ställs till svars.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here