Barnkanalen hetsar mot Ryssland – anmäls till Granskningsnämnden och Barnombudsmannen

12
2904

Catarina mailar mig: ”XX och YY ´berättade var för sig, hur deras barnbarn resp syskonbarn kommit gråtande hem och berättat om det här programmet (det har tydligen varit flera ) som dom har tittat på i skolan!”

XX skrev ”Mitt barnbarn ringde till mig för cirka 10 dagar sedan och sa att de måste titta på Lilla Aktuellt i skolan och i den berättar man om hur hemska ryssar och Putin är. De säger förstås inte så men barn är inte dumma..och Ja, det var fler inslag i Lilla Aktuellt. Detta var bara ett av dem.

Det värsta att man tvingar barnen se detta på lektionerna”

Se på Barnkanalen!

Lilla Aktuellt – Spänt läge mellan länderna Ryssland och Ukraina | SVT Barn
Nyhetsprogram för barn och unga. Programmet riktar sig i första hand till barn i mellanstadiet. Programledare: Aida Pourshahidi och Kristoffer Fransson….
www.svt.se
Det är förbanne mig skrämmande. Dom borde anmälas!

Redaktören: Vet namnen på XX och YY men avstår från att publicera dem.Jag har nu gjort anmälan till Granskningsnämnden och till Barnombudsmannen. Jag skrev följande ”I programmet, som riktar sig till barn i mellanstadiet. I det 3 minuter långa programmet sägs att Ryssland vill ha kontroll över de länder som tillhörde Sovjetunionen. Där sägs att Putin vill ha kontroll över Ukraina och är berett att använda sin militär för detta. Detta bestrids av Ryssland vilket inte nämns och Ukrainas president har nyligen klagat över överdriven beskrivning av hot från Väst. Detta nämns inte. Reportern Bert Sundström framträder och säger att det är stor sannolikhet för gränsstrider. Man får veta att Ukraina var en del av Ryssland under 1900-talet, medan det var en del av Ryssland under en mycket längre period. Anmält till Barnombudsmannen. Länk: (https://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt/eoz1yQk/?fbclid=IwAR1bxFSh8bOAyjNmKySPw-RltUKbjirE3eOoIRbTNbOurmBGfrBVhBlTHik)”

OBS! Den som vill kan göra en egen anmälan till Granskrningsnämnden via . Information om anmälan.Information om anmälan. Blankett kan lätt laddas ned.

Föregående artikel”Hur motiveras närmandet till NATO? Olika hotbilder” Folk & Freds fantastiskt fina fredsfrämjande framtidskonferens 2022 Del 4
Nästa artikel”Dagsens (o)sanning”: ”Ryssland vill knäcka Ukraina snarare än ockupera det”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Bäste Anders!
  Naturligtvis är det en tidsfråga innan denna din blogg med flera kommer att utsättas för hot om repressalier från överhetens sida. Denna överhet kommer att motivera det med att ni kämpar för fred, frihet och en öppen diskussion och mot stora som små repressalier. Det vill säga, de kommer att uttrycka det på annat sätt, sätt som överheter brukar använda när den känner sig trängd. Att nu svenska barn blir utsatta för övergrepp är ett ytterligare tecken på vad det svenska folket har framför sig.

 2. Att kalla den ryska truppkoncentrationen runt östra Ukraina hets är helt korrekt. Rysk hets mot Ukraina.

  • Ja, Mrahan Nunkahbihller om man vill att Sverige ska gå med i Nato så skriver man naturligtvis att ”Att kalla den ryska truppkoncentrationen runt östra Ukraina hets är helt korrekt. Rysk hets mot Ukraina.” Och våra medier säger exakt det som Nato vill. Och du med, hur kommer det sig? Var hämtar du din information om samhället?

  • Nu är den ryska truppkoncentrationen som media påstår ska finnas nära Ukraina inte ens sant vilket även ukrainska ledningen medger! Men visst vill man tro på den löjliga USA-propagandan så var så god! Den har ju alltid tidigare varit sanningsenlig som ”massförstörelsevapen i Irak”, ”bin Laden i Afghanistan” eller ”Assad mördar sitt folk”. En del människor tror verkligen på MSM och deras ”nyheter” fullt ut vilket är sorgligt men visar hur illa ställt det är i samhället! Lögnerna staplas på varandra och till slut upphöjs lögnerna till en sorts sanning man ska rätta sig efter!

 3. SVT är mycket riktigt ett propagandaorgan styrt från USA det är uppenbart! Som exempel det här slaskprogrammet ”Allt för Sverige” som sänds…Har det aldrig utvandrat några svenskar till andra länder än USA? Varför ska det bara vara deltagare från USA i programmet som vevas år från år? Men alla som flyttade till Tyskland, Danmark, Argentina då? Ska inte dem också få vara med i TV…Det är nog så illa att även PS styrs från Washington numera inte bara fulmedia…Och nu ska man, hör och häpna, sända USA:s motsvarighet till Mellot i Sverige..

 4. Tror inte det är lönande att försöka påverka SVT Public Service.
  Det blir nog bara som inför dem demonstrera svagheten och få dem att känna sig ännu mäktigare som maktens budbärare och som jag ser det maktens propagandamakare.
  Dock kan sakfel vara lönande att påverka vilket bland annat högertabloiden Fria Tider lyckats med.

  Det enda som skulle kunna förändra SVT tror jag är en regering som för en helt annorlunda politik.
  Därför en Public Service aldrig kan stå i opposition till landets regering.
  Kanske en regering liknande den i Polen eller Ungern? Båda f.d. Sovjetländer.

  Jag tittar inte så mycket på Riks eller Henrik Jönsson längre.
  Ryssland med omnejd går nu före på Youtube.

  Men jag tittade på en film häromdagen från Riks med litteraturvetaren Richard Sörman och en kvinna vid namn Tina. Vet dock ej vad hon har för yrke.
  Filmen handlade i varje fall om SVT som de menar är ”vänstervriden”.
  Jag kan förvisso hålla med men det beror lite på perspektivet.
  Redaktören här har menat att SVT tvärt om är ”högervriden” och på sätt och vis kan han också ha rätt.
  Jag rekommenderar i alla fall att se filmen.
  Undersökningar och argumenten som där förs fram var för mig intressanta.

  https://www.youtube.com/watch?v=8hbeFLXgPZA

  46 minuter lång men jag lyssnade på hela diskussionen.

  • Den politiska uppdelningen -alltmer på amerikanskt manér i Sverige numera- är så subjektiv att de som röstar vänster tycker att media presenterar nyheter med högervinkel, och de som i sin tur röstar högerut tycker att de nyheter som motsäger deras världsbild är då vänstervriden. Det finns i Sverige i stort ingen statistik som fastslår att public service skulle vara vare sig höger- eller vänstervriden. Den amerikanska media-kontexten (sammanhanget) har helt enkelt olyckligt slagit rot i Sverige.

   Jag tycker däremot att denna public service-media blivit ytligare och mindre analytiskt självständig: de anglo-amerikanska mediernas världsbild har blivit alltför dominant och fördummande, och att europeiska perspektiv försvinner i svensk media.

   Vi MÅSTE alla acceptera att nyheter och det som inträffar runt om oss inte alltid måste falla oss i smaken och att allt som presenteras inte måste passa som exakta pusselbitar i vår politiska, filosofiska och religiösa världs- och åsiktsbild. Nyheter i sig är INTE debattinslag, däremot dess orsaker och följder skall diskuteras och debatteras!

   Det är som de två nyheterna ”polishund bet man” respektive ”man bet polishund”. Vilken nyhet är mest intressant?

   I den första kan man tycka att polishunden måhända gjorde sitt jobb, eller sprang lös och bet i onödan en oskyldig man; är det då poliskritik eller hyllning till att polisen skötte sitt jobb? Om ”man bet polishund”: är det då en galning som rymt och biter hundar och kritik mot rättspsykiatriska vårdens ordning, eller en man som försvarade sig mot en farlig lös polishund som rymt?!?
   O.s.v.

   Vill man irriteras eller sympatisera över politisk journalistik får man faktiskt börja läsa LEDARSIDAN i var tidning!!

   • ”Vill man irriteras eller sympatisera över politisk journalistik får man faktiskt börja läsa LEDARSIDAN i var tidning!!”

    Så var det förr tycker jag.
    Idag tycker jag istället varenda rapport och nyhetsartikel är politiserad.
    Se filmen från Riks jag länkade till tidigare idag.
    Där görs försök till att analysera hur och på vilka sätt media agerar för att påverka politiskt.
    Personligen tror jag mycket beror på politiskt drivna journalister.
    Kanske de inte är det från första början men blir det från FOJO och vidare in i yrket.
    Det finns gott om sådana på SVT Public Service.
    ”Klimatkorrespondenten” Vem är det till exempel?
    Varför finns en sådan överhuvudtaget?
    Ett annat exempel är Rysslandskorrespondenterna.
    Är dom rapportörer eller agitatorer, vad tycker du?

    Jag tror inte vem som helst kan bli journalist på SVT.
    Man måste anpassa sig och sina åsikter annars lär inte den anställningen bli särskilt långvarig.
    Tro och politisk åsikt sitter långt in i människor.
    Från det och till utfrysning och mobbning är avståndet väldigt nära.
    Ibland tycker jag demokrati och yttrandefrihet mest bara är vackra ord för vår del.

    Maktens hunger har våldtagit yttrandefriheten och förkrympt demokratin.

    • Grundproblemet är att alltfler människor (mediekonsumenter) vill ha nyheter som alltmer bekräftar deras egen åsikt och världsbild; ett intellektuellt fattigdomsbevis för hela samhället -fördumningen i egen hög process, och det gör dessa människor utsatta och lättmanipulerade, liksom lättbedragna.

     Det innebär som orsak att alltfler alltså blir alltmer subjektiva och tappar sin innovationsförmåga att lära nytt och förnya sina tankar.

     Men det ÄR DET som är den gamla antika filosofiska traditionen i Europa. De gamla grekerna var de enda, på den tiden, som skrattade åt sina samtida gudar. D.v.s. allt och alla föll inom kritisk granskning, till och med gudarna på Olympen.

     Amerikaniseringen av europeisk tanketradition till dikotom (svart/vitt tänkande) modell är det som såväl förstör europeiska öppna tankebanor som leder till att det dyker upp hela mediekoncerner med en enda genomgående politisk trafikfil rakt igenom där mediekonsumenter inte behöver oroas och mötas av otäcka och obehagliga teman och nyheter.

     Och det är tyvärr förskräckligt.

 5. Vart någonstans är det hets? Det är inte ens nytt. Ryssland har lika rätt som oss Sverige att hålla övningar. Det är inom EGNA gränser denna så kallade trupp. Media döpte detta jävligt tidigt till hets och hot och aggression. Det är INGET som helst konstigt att ha en trupp INOM EGNA GRÄNSER. Inga skott har avfyrats,inga soldater har korsat över. Tycker du inte media är KORKADE och skruvade som kört detta på detta korkade sätt sedan förra året? DAGLIGEN utan stopp. Lyssna titta bara,det är mer än KORKAT och idiotiskt så som Svt publik service och DN agerat DAGLIGEN över halvår nu,och för vad?

 6. Ukraina har 200 000 soldater på sin sida i östra Ukraina. De hotar utbrytarna i Donbass. Ryssland kommer att agera om Ukraina försöker återta Donbass med våld, eftersom en överväldigande majoritet där är ryssar och många ryska medborgare. Detta är det enda som kan utlösa strider. Eftersom krig verkar vara målsättningen för USA/UK kan detta inte uteslutas med alla miljarder i vapen som skeppas in i landet. Ukraina behöver inte vapen, utan dagligt bröd

 7. Expert: Tecknen på att ryska offensiven startat
  De ryska trupperna står kvar vid gränsen till Ukraina. Men offensiven mot grannlandet kan redan ha startat.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MLXmAR/ukraina-ryssland-har-ar-tecknen-pa-att-offensiven-redan-startat

  Men idag skickar Washingtons Politbyrå ny signal: USA:s vändning: Rysk invasion inte nära
  https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/usas-vaendning-rysk-invasion-inte-naera.J9FW8ABWn

  Det vimlar av ”experter” typ Struntström på Aftonbladet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here