BBC: Många av de dödade på Kabuls flygplats sköts av soldater från USA

4
1916
Bild från Kabuls flygplats. Bild:DW

Enligt en ny rapport från en BBC-korrespondent dog ett betydande antal av de 170 afghaner som dödades i attacken på Kabuls flygplats av skottlossning av USA-ledda alliansen i kaoset efter explosionen. Detta enligt ögonvittnen. I vilken utsträckning uppgifterna är korrekta är svåra att bedöma från en Stockholms-horisont.

– Många vi pratade med, inklusive ögonvittnen, sa att ett stort antal av de dödade sköts ihjäl av amerikanska styrkor i panik efter explosionen, säger BBC: s Secunder Kermani på Twitter.

Mohammed, en taxichaufför från London, hade rest till Kabul för att hjälpa familjen att säkra en trygg resa ut ur den afghanska huvudstaden. Han och hans fru dödades i explosionen utanför flygplatsens Abbey Gate, medan två av deras barn fortfarande saknas. Hans bror och andra som intervjuades av en BBC -korrespondent i Kabul sa att deras familj och släktingar inte dödades i explosionen, utan genom skjutning i ”förvirringen” efteråt. Mohammeds bror hävdade att skjutningen kom från den riktning där amerikanska soldater, som bevakade flygplatsen, var stationerade. En afghan som talade med BBC hävdade att en civilist som arbetat med amerikanska styrkor sköts ihjäl av utländska soldater efter självmordsbombningen.

Pentagon svarade inte på BBC:s begäran om kommentarer.

Enligt en video från en populär kanal som heter Kabul Lovers säger anställda vid ett akutsjukhus i Kabul att de flesta dödsolyckorna från sprängningen faktiskt dog av kulor som skjutits uppifrån, vilket tycks vara i linje med vad BBC -vittnet sa om skottlossning kommer från tornen där amerikanska och turkiska soldater befann sig. (Se Ovan)

Kermani har också intervjuat en IS-krigare i Afghanistan

Föregående artikelVarför angrips vänster-högerskalan?
Nästa artikelMinnesord från antiimperialisten Sköld Peter Matthis jordsättning
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Det lär dröja innan någon berättar vad som händer inom det amerikanska ledarskapet. Det finns en stark krigsvillig falang som trots allt har fått ge vika och Biden bör ha tack för att han trots sin bräckliga form orkat stå emot. Med Trump hade det aldrig gått vägen.

  De som mest beklagar återtåget är britterna, både Boris Johnson och labours Keith Starmer. Evigt krig är den brittiska parollen, men helst via mellanhänder. Starmer som har bakgrund inom underrättelsetjänsten och som genom en kupp kom till ordförandeskapet där Corbyn fälldes genom en lögnaktig kampanj om anti-semitism. Labour kommer att få storstryk i nästa val om Starmer sitter kvar.

  • Övergivna vapen på 85 miljarder dollar hjälper inte talibanerna.
   Dagens Afghanistan utgör inte en verklig fara inte för USA, utan för Tadzjikistan och Uzbekistan, sa Vladimir Bruter , statsvetare vid International Institute for Humanitarian and Political Researce, i ett samtal med Economics Today FBA.
   Bland de övergivna finns SUV, pansarbärare, radiostationer, maskingevär, mörkerseende, helikoptrar och flygplan. Enligt politisk expert Vladimir Bruter måste utrustningen överges, eftersom vapnen på grund av den lilla tiden inte kunde kastas eller tas bort.
   Afghanistan blev en helt onödig börda för USA, där de inte kan vinna, men kan fortsätta spendera pengar. Experten anser att USA, med sin inneboende inkluderande, har beslutat att flytta frågan till Ryssland, som osynligt är mycket starkt kopplat till Afghanistan.
   Grannländer försöker hitta ett gemensamt språk med talibanerna.
   ”Talibanerna har coola men livskraftiga relationer med Iran, med Pakistan är de underbara, som för Uzbekistan och Tadzjikistan, det här är ett långsiktigt spel. I dag kommer inte talibanerna att hota Ryssland och CSTO -länderna över gränsen – det här är kadrer i den avlägsna framtiden, säger experten. All republikanernas stönande om att demokraterna gör något fel kan betraktas som en traditionell hållning som ligger i konfrontationen mellan de två partierna. ”Biden har ingen annan tid: om trupper dras tillbaka från Afghanistan, borde detta göras under det första året av hans ordförandeskap.
   Experten ifrågasatte massinvandringen av invånare från Afghanistan- ”Ingen kommer att acceptera afghaner, särskilt eftersom det här landet är ganska stort. Det har länge funnits ett informellt utbyte av invånare mellan Afghanistan och Pakistan, men det finns ingen plats eller arbete för ett stort antal människor. Tadzjiker, som inte är av stort värde för pashtunerna, kan åka till Iran, och själva pashtunerna har ingenstans att gå, kommenterade Bruter.
   Efter den 31 augusti kommer det i princip att vara mycket svårt att lämna staten, och utan garantier för inträde från andra länder kommer det att vara omöjligt. Det här är en återvändsgränd, vilket leder till att Afghanistan fortfarande är mycket motståndskraftigt, sammanfattade experten.
   https://rueconomics.ru/540557-broshennoe-amerikancami-vooruzhenie-na-85-mlrd-dollarov-ne-pomozhet-talibam

 2. Magda Gad skrev för en dag sedan: ”Noterar att alla mediekanaler ringer mig utom en SVT” Säger en del om SVT anser jag. De gillar nog inte hennes USA kritik.
  USA:s hämndaktion fortsätter skörda civila offer, M.G. skriver att den senaste drönarattacken som USA gjorde i går dödade en afghansk familj, tre vuxna och sex barn, enligt uppgift skall dessutom en av männen arbetat som tolk åt USA. Tycker USA det var värt det?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here