Minnesord från antiimperialisten Sköld Peter Matthis jordsättning

4
2221
Foto av Sigyn Meder: Sköld Peter talar på ABF-seminarium om Falluja och uranvapnen 12 november 2013.

Ingress av Anders Romelsjö
Det uppmärksammade hårda polisingripandet på Hötorget sommaren 1965 mot läkarstuderande Sköld Peter Matthis och Åsa Hallström som protesterade mot USA:s krig i Vietnam blev ett startskott för den omfattande Vietnamrörelsen, där DFFG till slut hade antiimperialistiska grupper på ett hundratal orter i Sverige. Blev Sveriges starkaste antiimperialistiska rörelse någonsin. Blev ett uppvaknade för mig och bidrog till mitt ställningstagande sommaren 1965.

Sköld Peter Matthis 1965. Dagens Arena

Jag träffade Sköld Peter då jag var medlem i Uppsala FN-grupp för omkring 50 år sedan och än mer på 2010-talet. Vi var då med i ”Aktionsgruppen mot radioaktiv krigföring (ARK)” en liten aktionsgrupp mot USA:s användning av utarmat uran i bland annat Irak Vi brukade träffas hemma hos honom på Söder. Han hade då pensionerats som ögonläkare. Själv kom jag med i solidaritetsarbetet för Vietnams folk första gången hösten 1966 i Uppsala genom kontakt med Magdalena Rinaldo, Sköld Peters kommande fru. Sköld Peter Matthis dödades i en trafikolycka. En lastbil körde på honom och smet från platsen. Vänsterprofilen Sköld Peter Matthis död i olycka.

Han gravsattes en mycket regnig torsdags eftermiddag i Maria Magdalena kyrka på Söder. Vi var väl ett hundratal vänner. Några träffades sedan i närbelägen lokal. Där hölls ett tiotal tal. Stående sjöngs FNL:s och De Förenade FNL-grupperrnas sång ”Befria Södern”.


Ingress av Sigyn Meder, med i bl.a. Iraksolidaritet och ”Stödkommittén för Julian Assange”: Sköld Peter Matthis, vår vän och kamrat, gravsattes på Maria Magdalena kyrkogård 26 augusti. Vi glömmer dig aldrig.
Sköld Peter var medlem i IrakSolidaritets styrelse och deltog i uppropet för bildandet av föreningen.
Sigyn Meder höll följande tal på den minnesstund som ägde rum efteråt. Under minnesstunden inledde Ulf Mårtensson, DFFG:s ordförande 1971-75 om Vietnamrörelsen. Många röster hördes om Sköld Peters stora insatser och om personliga händelser, om Clartéskivan med spanska motståndssånger med mera. Åsa Hallström och många gamla vänner och kamrater var med och talade.

Manifestation på Pressfrihetens dag 3 maj 2021 utan byggnaden på Kungsholmen med redaktionerna för DN och Dagens Industri. Sigyn Meder är andra kvinnan från höger

Sigyn Meders tal:
Jag har funderat och funderat. När lärde jag och Sköld Peter känna varandra?
Det känns som alltid; en underbar snäll, vänlig, fin och kunnig vän som alltid lyssnade, tog sig tid och aldrig framhävde sig själv.
I slutet av 50-talet eller i början av 60-talet genom Clarté och i Spanien, måste det ha varit!

I Spanien träffade många av oss Chicho Sanchez Ferlosio, känd från Clartéskivan som kom ut i Sverige sommaren 1963 och som Sköld Peter med flera spelade in med Chicho. Gruvarbetarstrejker 1962 och strejker som 1963 spriddes över landet, mobiliserade solidaritet.
Sköld Peter spelar en viktig roll för det stora Spanienarbetet i Stockholm, som när Julian Grimau avrättades. Såväl Chicho som hans vän Julio Ferrer som jag bäst lärde känna fängslades i omgångar. Med Julio liftade jag till kolgruvearbetare i Asturien som suttit i fängelse på grund av strejkerna.
Sånger som Svarta tupp, röda tupp blev mycket populära i Sverige.

Vi hade en fantastisk tid med dessa människor och som vi var fattiga studenter, liftade vi. Sköld Peter och jag liftade till den historiska staden Toledo, som vi bara måste se. En fantastisk upplevelse.
Och för några dagar sedan, kontaktades jag av en spansk journalist som berättade att regissören David Trueba sammanställt en dokumentär om Chicho och där Sköld Peter finns med.
Jag har skickat en kort trailer till Agnes, Sköld Peters dotter.
Här är länken: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=90gX7ZaZQ7E

(Redaktören: Sköld Peter framträder efter ungefär 1 minut och 20 sekunder.)

Sköld Peters betydelsefulla roll i Vietnamarbetet för enhetsfront och nationellt oberoende, ett arbete som gjorde oss kända, ett välorganiserat arbete som också visar hur viktigt det antiimperialistiska arbetet var för Sköld Peter då och senare. Ett arbete ni alla känner till.
Ulf Nilsson, DFFG-veteran i Växjö berättade för några dagar sedan följande.
– Sköld Peter sade när han var med på min resa till Vietnam för f.d. FNL-are: ”det blev kanske inte precis som vi tänkt oss men det viktigaste är att nu är det vietnameserna som bestämmer i sitt land”
Sköld Peter underströk den viktiga principen om folkens rätt till självbestämmande.
Och det går igen i Irakarbetet och annat arbete.

Sköld Peter var med och skapade Nätverket mot krig och mobiliseringen till den jättelika manifestationen mot ett kommande USA-angrepp på Irak 15 februari 2003.
Kanske så mycket som 80 000 människor deltog.
Folken i världen visade att de inte ville ha krig.
USA/Storbritannien startade ändå det krig statssekreteraren Sverker Åström kallat ”det värsta brottet mot folkrätten efter andra världskriget.”
Även i Irakarbetet fick vi strida för att Iraks nationella oberoende var huvudfrågan. Inte Saddam Hussein.

I februari 2005 bildades IrakSolidaritet för att fortsätta ett opinionsarbete för Iraks nationella oberoende när många i Nätverket gick till annat politiskt arbete eller helt enkelt tröttnade på politiken.
Sköld Peter deltog i uppropet för att bilda IrakSolidaritet och í många år hade vi våra styrelsemöten hos Sköld Peter och fortsatte sedan hos en annan styrelsemedlem på söder. Vi var alla både vänner och kamrater.
Våra styrelsemöten blev både möten och avslutades som fina samkväm med kaffe och mackor och minnen.
Det är svårt att tänka att Sköld Peter inte längre är med oss.
Irak stödde Palestiniernas kamp, vilket IrakSolidaritet också gör.
På många mycket bra opinionsmöten tog vi upp USA:s användning av uranvapen, en billig biprodukt vid framställning av kärnkraft.

Mängder av barn föds med oerhörda missbildningar och cancersjukdomar är legio.

Sköld Peter tog frågan till sig och talar här om den hårt drabbade staden Falluja, förstörd av USA vid flera tillfällen.

1 maj 2018 på konditori Tårtan efter La Mano. Sköld Peter, jag Sigyn Meder med flera delade ut flygblad om läget i Irak där och på Medborgarplatsen och flera samlingar varje 1 maj.

Över 700 demonstranter har dödats av polis och milis i Irak sedan 1 oktober 2019 i protest mot klientregimen. Ingen mördare har gripits. Media tiger i Sverige.
Självklart gick IrakSolidaritet med i arbetet för Julian Assange, yttrande-och pressfriheten som hotas. Assange och Wikileaks är så viktiga för Irakkunskapen.
Vi tar kampen för vårt rätt att tala och skriva och veta sanningen, precis som Sköld Peter försvarade demonstrationsrätten på Hötorget 1965.

Hur kan vi hedra denna fina och goda kamrat?
Jo! Fortsätta kampen för nationellt oberoende, mot imperialismen och försvara yttrandefriheten och sanningen mot de ökande, allvarliga angreppen och få våra media att skriva sanningen.

Relaterat.
Ulf Karlström: Sköld Peter Mattis 1937-2021 – till minne.

Föregående artikelBBC: Många av de dödade på Kabuls flygplats sköts av soldater från USA
Nästa artikelVad säger Angela Merkel om Tysklands insatser i Afghanistan – och i Libyen?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Sköld Peter Matthis + Åsa Hallströms namn nämndes i etern i samband med den första Vietnamdemonstrationen någonsin. Stockholm, Hötorget 1965. För mig som är något yngre dröjde det ytterligare 5 år innan jag själv anslöt mig till den antiimperialistiska kampen, men då i Göteborg. Tänker ofta på all politisk kunskap man fick under det arbetet, och hur det har följt mig genom livet i många andra frågor. Bättre skolning och förmåga att orientera sig i såväl nationella som internationella frågor kan man inte få.

  Tack till pionjärerna som gick före.

  Sköld Peter Matthis har jag aldrig träffat, men vill tacka honom för ett gott livsverk och önskar honom ”vila i frid”.

 2. Vi är nog många som minns Sköld Peter från Hötorget, juni 1965, då Norrmalmspolisen Vd1, försökte strypa honom , för ett plakat som krävde måttfullt: Fred i Vietnam. Det såg för jefligt ut
  men blev en gamechanger, i Vietnamrörelsen, som få, böter fick de, Åsa och Sköld Peter, 60.000:-
  Tragiskt att han inte fick leva, utan blev offer för en trafikmarodör. Global P. borde göra en artikel om Hötorget 1965. Sen i augusti kom de s.k. modskravallerna, de som ju inte var drivande, men
  polisen tyckte det, ständigt är de i konflikt med tidsandan. Det berodde ju på att alla ungdomar kom tillbaka från sommarlovet, fyllda av energi, förhoppningsvis, utan att Stockholms Stad begrep det, innan skolorna börjat, idag är det väl lite bättre, men då blir det covid19 med större sammankomster.

  Polisen blev den vanliga losern, som inte hängde med, man spöade väl FNL-aktivister fram till 1970, då som nu, de är ingen ”lärande organisation”, trots alla högskolor, och miljarder. De påminner om talibanerna, det är bara att ge upp på dem, utrymma som i Afghanistan, många poliser som nog varit där i karriären, eller som furirer. Om denna ”tystnadskultur” idag – sa någon polis på SVT, Aktuellt, hur då om 10 år ?. Men polisen odlar ju själva en tystnadskultur, kåranda= gruppsolidaritet, som vilket kriminellt gäng som helst, bara att konstatera, tyvärr, två sidor av samma mynt. De uppmuntrar inte medborgarna att bry sig om samhället, allt läggs ner, och värre och värre blir det, och det måste som sagt bli värre innan det blir värre. Det var väl Hillersberg som sa att det ” beror inte på enstaka rötägg i kåren, utan det är 50 rötägg i samma korg”, han var så Hillersberg i gamla hederliga Puss.

  När den om någon, stränge, bistre Friberg på Säpo,(inte Näslund) för att skrämma ryssarna och kineserna, direkt, på stört, ”det Vita hoppet” men plötsligt avgick pga av ”privata skäl”, undrar man varför, har en sån typ ett själsliv ? Ja det hade han tydligen.

 3. Jag träffade inte Sköld-Peter så många gånger. Kanske träffade jag honom kring -67 då några FNL-are kom till Växjö och inspirerade oss att ombilda Växjö Vietnamkomitte till en FNL-grupp. När jag 1970 kom med i DFFG:s Förbundsstyrelse så hade Sköld-Peter avgått som ordf. Vi träffades nog på några sommarläger och så sista gången 2008 när Sköld-Peter var med på min Vietnamresan för ”gamla FNL-are” där han han tog upp betydelsen av, som Ho Chi Minh sa: ”ingenting är er värdefullt än oberoende och frihet”, se även ovan i Sigyn Meders tal. Inget jag gjort under mitt 70-åriga liv har varit så meningsfullt och lärorikt som solidaritetsarbetet med Vietnam, Laos och Kambodja. Rätten till, och värdet av ”oberoende och frihet” känns lika viktigt idag när det gäller Afghanistan, Irak, Libyen, Venezuela och Syrien för att nämna några ex. Men kampen är tyngre och orken mindre. Tack Sigyn för ditt fina tal

 4. Sköld Peters uppmärksammade demonstration på Hötorget bidrog till att jag anslöt mig till FNL-rörelsen där jag var aktiv i flera år. Vet inte hur många hundra Vietnambulletiner och flygblad jag har varit med om att stencilera och dela på gator och torg (och utanför Systemet i Solna centrum). Den lärde mig mycket av det jag idag vet om att arbeta ideellt bland allmänheten på offentliga platser. FNL-rörelsen ingick i en växande internationell proteströrelse mot USAs väpnade inblandning i andra länders interna angelägenheter. Glömmer aldrig när jag delade flygblad inför den stora demonstrationen mot USAs invasion i Irak och möttes av svaret ”jag kommer” från den ena människan efter den andra. Så blev det också den största demonstration som jag någonsin har deltagit i. Trots väldiga massprotester i hela världen invaderade USA Irak, ett misslyckande för proteströrelsen som gjorde att att protesterna mattades av och en känsla av hopplöshet bredde ut sig. Men supermakten USA är idag djupt avskydd av folk i hela världen för sin ovana att försöka bomba fram ”demokrati” i andra självständiga stater

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here