Black Mountain Analysis: Situationen i Mellanöstern

4
952
Karta över Mellanöstern.
Detta är en artikel 6/11 av Aleks i Black Mountain Analysis, som Rolf Nilsson letat fram och översatt. Vad tycks?

https://bmanalysis.substack.com/p/geopolitics-update?utm_source=post-email-title&publication_id=1105422&post_id=138648414&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&utm_medium=email

Inledning

Om starten av den ryska militära specialoperationen markerade den historiska början på slutet för västvärldens hegemoni, så var den 7 oktober en mycket potent brandaccelerator. Idag kommer jag att ge en uppdatering om både Ukraina och Mellanöstern. Dessutom kommer jag att ytterligare rama in de framväxande och pågående befrielsekrigen … som också kan kallas tredje världskriget.

Bakgrund

För en bättre förståelse av följande artikel rekommenderar Aleks i BMA att du läser dessa hans artiklar i förväg:

Mellanöstern

Vem tjänar på det?

I mina tidigare artiklar om Mellanöstern antydde jag att den part som upprätthåller den eviga konflikten i Mellanöstern varken är judarna, araberna, sionisterna eller amerikanerna. Det är en tredje part. Den västerländska oligarkin. Jag kunde inte gå djupare in på frågan i mina tidigare artiklar eftersom jag var tvungen att vänta tills jag släppte Economics and Empires 5 för att rama in grundarbetet. Nu när detta är gjort kan jag klargöra några saker.

Hela Mellanöstern tjänar den västerländska oligarkin av ett enda skäl: att kontrollera tillgången till Mellanösterns olja för alla nationer i världen. Och att kontrollera dess pris för att få direkt inflytande över världsekonomin genom att göra detta. Kommer du ihåg i Ekonomi och imperier 5? Geopolitik, eller kampen mellan de få stormakterna, handlar enbart om resurser och marknader. Det är allt. Det finns inget mer. Mänskligt liv är irrelevant i detta sammanhang. (Ja, det är vidrigt.)

Därför har Israels roll sedan dess grundande (tänk på var Israel ligger) varit att fungera som ett nyckelelement i den eviga elden i Mellanöstern. Inte på grund av judarna. Araberna och judarna är båda offer; utnyttjade för att kämpa i evighet i Mellanöstern. Inte på grund av sionisterna. De är nyttiga idioter med sin strävan efter expansion. Nej, eftersom Mellanöstern har fått ”självständighet” av de tidigare kolonialherrarna, behövdes ett verktyg för att kontrollera oljan och dess pris i regionen. Och jag inkluderar här alla stormakter från 1945.

Det skulle inte vara en omöjlig uppgift för världsmakterna att garantera varaktig fred i regionen. Det skulle vara möjligt även idag. Tyvärr tillåter inte den västliga oligarkin amerikanerna att göra det. Oligarkerna försöker fortfarande hålla ihop alla ockuperade regioner (världen över).

Tänk så här: den bästa händelsekedjan för oligarkin är ett evigt regionalt krig, i form av enstaka stora utbrott som inte vinns av någon. Därefter perioder av ”fred” tills den nya generationen är redo för nästa krig (hämnd för fallna föräldrar, etc.). Genom att göra detta är alla regionala makter i Mellanöstern också i ständig rivalitet, och de kämpar mot varandra. Därav behovet av (västerländska) vapen och skydd. Genom att tillämpa denna klassiska söndra-och-härska-strategi blir varje enskilt land för svagt för att stå emot västmakternas utpressning och hot om våld. Resultatet är att en amerikansk president tidigare kunde resa till Saudiarabien, överlämna direktiv för oljepriser och distribution, och arabiska ledare skulle bara nicka instämmande.

Det är slut med det, eftersom Kina och Ryssland nu aktivt mäklar fred och vänskap mellan ALLA stater i Mellanöstern. Det värsta tänkbara resultatet för västvärlden är fred i Mellanöstern. Det skulle innebära att Mellanöstern skulle konsolidera och återfå suverän kontroll över sin olja och följaktligen över oljepriserna. För att vara lite mer exakt: oljepriset för västvärlden.

Om Mellanöstern inte längre hålls som gisslan av västvärlden, skulle det också innebära att de oljeproducerande länderna inte längre skulle tvingas sälja olja i dollar. De skulle kunna sälja sin olja till intresserade parter i inhemsk valuta. Vad innebär detta? Det betyder, i klassiska företagsekonomiska termer Prisdiversifiering. Och vad innebär det? Ett individuellt varupris för varje kund/block.

Bild: Shutterstock

För att vara mer exakt, och ni bör tänka över detta noga: dollarn är den globala reservvalutan. Eller rättare sagt, den VAR. Därför fastställde den värdet på varje vara som handlades över hela världen. Om man kan köpa en vara med andra valutor, vad är då värdet på dollarn? Jag kommer att förklara detta mer ingående i Ekonomi och imperier 6. Men för tillfället kan vi tänka oss följande: om väst kommer till Mellanöstern och vill köpa X fat råolja med dollar, vilka överväganden skulle en ledare i Mellanöstern, t.ex. MBS, göra för att skapa ett pris enligt prisdiversifieringsmetoden?

Med Yuan kan man köpa alla de industrivaror man behöver i sitt dagliga liv från BRICS. (Framöver kommer det att finnas en annan internationell eller BRICS-handelsvaluta). Inte nog med att man kan köpa dem; man kan köpa dem till ett billigt pris. För dollar kan jag köpa varor som antingen tillverkas mycket dyrt i väst (dyra resurser för väst, på grund av självsanktioner) eller köpa dyra västimporterade BRICS-producerade varor med en bonus på toppen. Det här är en förlustaffär. Varför skulle man göra det? I det här fallet skulle man behöva orimliga mängder dollar för att kunna köpa något med dem i väst.

Var snäll och tänk över allt jag just skrev. Detta har stora makroekonomiska konsekvenser som människor ännu inte har börjat förstå eller ens tänka på. Och det kommer med blixtens hastighet.

Jag ska sammanfatta det. Om det blir fred i Mellanöstern och länderna i Mellanöstern enas, kommer världsekonomin omedelbart att delas upp i två block: ”Väst” och ”Resten”. Eftersom västvärlden inte kan producera något konkurrenskraftigt (hög inflation om fred bryter ut i Mellanöstern på grund av prisdiversifiering), skulle dess valutor vara mycket svaga i handeln med BRICS-länderna. Dessutom skulle västvärlden behöva investera en stor del av sin förmögenhet för att köpa olja eftersom västvalutor skulle vara av lågt värde i internationell handel. Detta gäller för övrigt även euron. Den lever bar genom dollarn.

Dollarns och eurons värde skyddas enbart av den amerikanska armén. Tänk på det.

För att sammanfatta:

Fred i Mellanöstern är en mardröm för västvärlden. Därför finns det ett välsmort system, som jag har beskrivit flera gånger, för att hålla Mellanöstern i evig konflikt, med sina välkända pjäser. Israel, Palestina, Saudiarabien, Iran och (nästan) alla andra regionala makter. Turkiet har dock varit ett västland och har också, liksom många andra länder, tjänat på exploateringen av regionen.

Den västerländska oligarkin definieras inte av religion. Om vi anser att de är 5 ser jag personligen två påstådda religioner här. Kristendomen och judendomen. Påstådda religioner. Om man gör lite forskning kan man dra slutsatsen att dessa människor inte bryr sig ett dugg om religion. Jo, men kanske en helt annan religion än dessa två. Och då pratar jag inte om sionism. De är alltså inte intresserade av ett enda liv i Mellanöstern. Inte judiskt, inte kristet och inte muslimskt. De bryr sig om att hålla kriget igång.

Glöm aldrig att alla krig i Mellanöstern omedelbart skulle kunna avslutas utan våld om stormakterna kom överens. Utan krig och utan våld. Endast genom beslut. Varken araberna eller israelerna skulle kunna göra något åt det.

Det verkar som om ”The Rest” bestämde sig för att skapa fred med våld. Fråga mig inte här om min åsikt. Allt är så ohyggligt och hemskt; jag försöker bara göra en oberoende analys av denna hemska situation.

Fortsätt läsa här.

Föregående artikelUSA strävar efter strategisk dialog med Ryssland
Nästa artikelOPCW förfalskade rapporter för att skylla på Syriens regering i stället för Väst-stödda jihadister!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

  1. Bra analys! De Aleks kallar ”Den Västerländska Olikarkin” Kan också kallas ”Finansmediala komplexet”. JFR Militärindustriella komplexet.

  2. ”Thanks to the Zionist coopting of our nation (USA), the primitive savages in charge of the Israeli military are wielding first world weapons provided by US taxpayers to wage war against defenseless people in hospitals, residential apartment blocks, churches, ambulances and refugee centers, causing the civilized world to both gasp in horror and roll its eyes at American and European Union “human rights” hypocrisy.”

    Erik Striker https://www.unz.com/estriker/the-death-throes-of-the-american-empire/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here