Världens mäktigaste företag – Blackrock – tar kommandot

11
2765

 

Bild i Counterpunch

Denna artikel av Joyce Nelson, författare till ”Beyond Banksters: Resisting the New Feudalism” har nyligen publicerats i Counterpunch. har översatts av en dam från Haparandatrakten som bor i Göteborg. Nedan återges huvuddelen av artikeln. Ett mer detaljerat avsnitt om framför allt förhållanden i Kanada finns i Counterpunch.


Blackrock tar kommandot

I den vanliga finansiella pressen har det varit anmärkningsvärt tyst om att Federal Reserves har utsett BlackRock den 24 mars att hantera Feds enorma skulduppköps-program för företag som svar på Covid-19 krisen. Tystnaden kan ha en enkel förklaring ”Man sågar inte av den gren man sitter på.”

BlackRock:s VD Larry Fink, dollarmiljardär, är inte bara den mäktigaste mannen i världen, han övervakar inte bara Feds nya företags-fonder på potentiellt 4,5 miljarder dollar utan han hanterar också 27 biljoner dollar i den globala ekonomins (även före utnämningen i mars). Som världens största kapitalförvaltare, hanterade BlackRock redan 7 biljoner dollar åt investeringskunder för företag på global nivå, tillsammans med ytterligare $ 20 biljoner åt kunder genom sin programvara för finansiell riskövervakning (kallas Aladdin).

Larry Fink. Bild: By Wilson Center – Wilson Center, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58304412

Redaktörens anmärkning. BNP i världen uppgick förra året till närmare 85 biljoner dollar. USA:s uppgick till c:a 20 biljoner och Sveriges till c:a 0,5 biljoner dollar. Black Rock med Larry Fink kommer att hantera tillgångar som motsvarar över 1/3 av BNP i världen

Som analytikern Andrew Gavin Marshall har förklarat, ”Till skillnad från en bank, hanterar och investerar kapitalförvaltningsföretagen inte sina egna pengar, men de gör det på uppdrag av sina många kunder. När det gäller BlackRock, återfinns dessa kunder i form av banker, företag, försäkringsbolag, pensionsfonder, statsägda förmögenhetsfonder, centralbanker och stiftelser.” [1]

Med 27 biljoner dollar i olika former av dess förvaltning, dominerar BlackRock över finans-, försäkrings- och fastighetssektorn. Denna mycket konsoliderade finansiella makt må vara oöverträffad, men med BlackRock inblandat i praktiskt taget alla stora företag i hela världen (inklusive i medierna), tiger även Black Rocks konkurrenter (om ordet ”konkurrenter” ens gäller) om utnämningen av Fink.
Hittills är det bara Pam Martens och Russ Martens på Wall Street on Parade.com som skriver en nödvändig sammanhängande och orädd täckningen. [2]

Hur många räddningsaktioner?
Rolling Stones´ Matt Taibbi har 2008 kallat denna Wall Streets nya räddningsaktion för en ”räddningsaktion av den sista räddningsaktionen”. [3] Mindre känt är att Wall Streets räddningsaktion 2008 var en räddningsaktion av en tidigare räddningsaktion av Wall Street från 2001…. i vilken Fed pumpade in mer än $ 100 miljarder i en kämpande finansiell sektor (skadad av IT- bubblan) under 9/11-krisens täckmantel. [4]

Viss uppmärksamhet har senare tid ägnats åt det faktum att under räddningsaktionen 2008, spelade BlackRock’s Larry Fink en viktig roll som rådgivare åt regeringar och företag i hur man skulle handskas med tillgångar från kraschande banker som fallit i värde (“toxic assets”). Men det var något viktigt som förbisågs.

Som jag (Joyce Nelson)  skrev i min bok Beyond Banksters från 2016 sökte dessa regeringar och företag ”Finks råd, trots att BlackRocks Larry Fink (som rapporterades av Fortune 2008) var en tidig och kraftfull initiativtagare [till] samma hypoteksbaserade värdepapper” som var ansvariga för krisen. Nu tjänar hans företag miljoner på städa upp dessa “toxic assets” (“förgiftade tillgångar”) noterar Fortune.

För att förtydliga, under åren mellan Wall Streets räddningsaktion 2001 och räddningsaktionen 2008, såg BlackRock en möjlighet och gick till aktion. Sedan, när dessa värdepapper blev “förgiftade”, såg BlackRock en annan möjlighet och agerade på nytt. Smart.

Joyce Nelson är kanadensiska och visar att BlackRock skaffade sig en liknande position i Kanada. Premiärminister Justin Trudeau har skapat Canada Infrastructure Bank, en bank för organisering av privatisering med BlackRock på ledande plats. I mars 2020, samma dag som BlackRock fick uppdraget av Fed, meddelade Kanadas centralbank att BlackRock kommer att vara deras rådgivare för genomförandet av krisprogrammet – utan konkurrerande anbud.

Det kan hända att Canadas regering kommer att rädda ur oljeindustrin i Alberta i dag, som Nelson skriver.

Med BlackRock som en större aktieägare i nästan alla oljeföretag som är involverade i tjärsand (och över hela världen) kommer det att vara svårt för regeringen att förklara en sådan räddningsinsats utan att den förefaller att ta emot order från Larry Fink.

Joyce Nelson varnar också för att Black Rock är mycket intresserat av att ta kontroll över pensionsfonderna i länder efter land. Larry Fink har länge åtagit sig att privatisera social trygghet, och den nuvarande krisen kan vara rätt möjlighet. Det kommer att hänvisas till i mainstream media som ett brådskande, pragmatiskt beslut.

I Frankrike har BlackRock försökt få kontroll över pensioner, men det har just skapat rasande protester bland fackföreningar och Gula västarna. För dem har BlackRock blivit en symbol för politiken som gynnar den finansiella eliten på bekostnad av vanliga människor.

Joyce Nelson skriver att BlackRock är huvudaktör i hennes bok (tillsammans med McKinsey & Company) eftersom båda företagen har spelat en oerhört stor roll i Kanadas politik sedan Justin Trudeau valdes till premiärminister 2015.

Men BlackRock har länge lobbat ihärdigt mot att betraktas som en SIFI.

SIFI är acronym för “systemically important financial institution”
Den nya räddningsaktionsräkningen suddar inte bara ytterligare bort gränsen mellan Federal Reserve och det amerikanska finansministeriet, den placerar effektivt BlackRock i en övervakningsposition mot dem båda.

De anpråkslösa byråkrater från båda institutionerna som ha försökt att göra BlackRock till en SIFI ska nu ställas till svars inför Larry Fink. Smart.

I vad som är den hitintills mest genomgripande kritiken av BlackRocks uppdrag, noteras i ett brev från den 27 mars från Sunrise Movement till Federal Reserve ordförande Jerome Powell ”Genom att ge BlackRock full kontroll över detta återköp-av-skulder-program (debt-buyout), sammanblandar Fed ännu mer rollerna för regeringen och privata aktörer. På så sätt gör det BlackRock ännu mer viktigt för det finansiella systemet. Och likväl BlackRock är inte ens föremål för regelbunden kontroll av ännu mindre systemviktiga finansiella institutioner (sifis).” [7]

”Stealth” räddningsaktionerna (“smygräddningsaktionerna”)
De 30 undertecknarna av detta brev till Powell inkluderar Public Citizen, liksom många miljöorganisationer som Greenpeace, Indigenous Environmental Network, Amazon Watch, Stand.Earth och Rainforest Action Network uttrycker med rätta oro över BlackRocks många intressekonflikter och noterar särskilt: ”… företagsobligationsköps-program som dessa kan bli smygräddningsaktioner för fossila bränsleföretag om tillräckliga klimatgarantier inte tillämpas. Federal Reserve bör inte understödja industrier som förstör klimatet och skapa ytterligare risker för det finansiella systemet, och många av våra organisationer kommer att uppmana kongressen att vidta lagstiftande åtgärder för att förhindra detta.” [8]

Bara några dagar senare, den 3 april, hade sju vd: ar från Exxon Mobil, Chevron Corp, Continental Resources, Occidental Petroleum, Devon Energy, Phillips 66, och Energy Transfer ett privat möte med president Trump. Vem vet vad de bad om, eller vad de blev lovade?

New York Times försökte försäkra läsarna att BlackRock ”inte kommer att tjäna en förmögenhet på Federal Reserve” och ”kommer att erhålla relativt blygsamma avgifter” för att hjälpa Fed ” att köra ett obligation-köps-program för att stabilisera den osäkerhet som pandemin har skapat i marknaden.” [9] Med 70 kontor i 30 länder, och en Data-Farm som heter Aladdin, som erbjuder rådgivning dygnet runt för 20 biljoner dollars investeringar för kunder dygnet runt är potentialen för BlackRock att forma den globala ekonomin efter eget skön är formidabel.

Förra gången den finansiella pressen hängav sig åt massiv täckning av BlackRock var under 2016 års amerikanska presidentvalskampanj, när många finansiella förståsigpåare skvallrade om Finks önskan och potential att bli Hillary Clintons finansminister. Naturligtvis förändrade valresultatet allt detta. Men nu, när Larry Fink övervakar den virtuella sammanslagningen av Fed och finansministeriet och samtidigt är rådgivare åt finansminister Steve Mnuchin, kan hans position vara kraftfullare än vad en utnämning av Clinton någonsin kunnat åstadkomma. Smart.

Larry Fink har länge åtagit sig att privatisera social trygghet och denna nuvarande kris kan bara vara rätt tillfälle. Naturligtvis kommer det att kallas något harmlöst eller varmt och luddigt, som CARES Act, och det kommer att hälsas i de traditionella medierna som ett brådskande, pragmatiskt beslut.

Redaktören: CARES Act: Coronavirus Aid, Relief and Economic Security (CARES) Act antogs av kongressen med överväldigande stöd och undertecknades som lag av president Trump den 27 mars 2020. Detta ekonomiska lättnadspaket på över 2 biljoner dollar ger Trump-administrationen åtagande att skydda det amerikanska folkets folkhälsa och ekonomiska effekter av COVID-19.

Fotnoter:
[1] Andrew Gavin Marshall, ”Exponera BlackRock: Vem är rädd för Laurence Fink och hans överväldigande institution?” Occupy.com den 23 december 2015.
[2] Pam Martens och Russ Martens, ”Icahn kallade BlackRock ”Ett extremt farligt företag”; Fed har valt det att hantera sina Corporate Bond Bailout Program,” wallstreetonparade.com, 30 mars 2020.
[3] Matt Taibbi, ”Rädda räddningsaktionen”, Rolling Stone, 31 mars 2020.
[4] Pam Martens, ”Om man tittar på 9/ 11 i samband med Wall Street Bailout 2008,” Wall Street på Parade.com, September 8, 2016.
[5] Kevin Carmichael, ”Varför Bank of Canada behöver BlackRocks hjälp”, Financial Post, 27 mars 2020.
[6] Ryan Tracy och Sarah Krouse, ”One Firm Getting What It Wants in Washington: BlackRock”, The Wall Street Journal, April 20, 2016.
[7] Sunrise Movement, ”30 Grupper Release Letter to Fed Raising Concerns Over Details of BlackRock Deal”, Common Dreams, 27 mars 2020.
[8] Ibid., Brev till den ärade Jerome Powell, 27 mars 2020.
[9] Matthew Goldstein, ”Fed Släpper Detaljer om BlackRock Deal for Virus Response”, The New York Times, 27 mars 2020.
[10] Matt Taibbi, ”Hur Wall Street använder räddningsaktionen för att iscensätta en revolution,” Rolling Stone, April 2, 2009.

Föregående artikelSe hur Julian Assange släpas ut från Ecuadors ambassad
Nästa artikelTrump avbryter stödet till FN, medan G20 stöder. Vad säger EU och Sverige?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Intressant text om finansoligarkins makt i dagens nyliberala värld .
  Okänt för allmänheten här men tydligen inte i tex Frankrike . Organisering mot fåtalsväldet är viktigt !

 2. Den nuvarande Pandemikrisen kan vara en Befolkningskontroll-plott.

  Installationen av 5G-nät skulle kunna vara den verkliga anledningen till Covid-19-utbrottet. De förbereder människor för microchipinplantat.

  Redan 2015 sa Bill Gates att vi kommer att ha en pandemi, att nästa fiende är ett virus, inte ett kärnkraftkrig. De gjorde en simulering på Davos [ekonomiska] forum om hur det skulle vara. Jag tror att med detta virus är situationen inte som det vi får höra, men människor tror allt, skräckhistorierna på TV.

  De förbereder människor för ‘chipization’ [chipimplantat]. Vissa tror att civilisationen kommer att sluta, det tror jag inte. Vi kommer bara att gå runt med chips snart, om den nuvarande krisen. De har planerat, förberett och tillrättalagt hela världen, så allt fungerar.

  Jag tror att det finns intressen som är ännu större än världsledare, som är de riktiga makthavarna (ägarna av pengar), som lätt kan styra världshändelserna. Kalla det en skuggregering, kalla det vad du vill. Jag tror att vi inte ens vet att de finns.
  Rothschilds och Rockefellers är välkända namn, men någon annan står högt över dem. Installationen av 5G-nät skulle kunna vara den verkliga anledningen till Covid-19-utbrottet.

 3. @Ivan
  Bill Gates bara påminde om känd fakta.
  Det är bara det att de flesta av oss som var födda då inte minns föregående epidemier-pandemier, framför allt därför att den tidens medier la locket på för att inte skapa panik.
  Nu sysslar medierna i stället med skräckpropaganda, och gemene man i de a/sociala medierna alstrar hysteri.
  Dagens kommersiella medier gör ett stort nummer av en påkörd igelkott i någon obskyr hålla i västvärlden, som en del av rökridån över det viktiga som händer runtom i världen. Man springer från händelse till händelse utan att någonsin tillföra bakgrund och seriös analys, annat än skev ideologisk goja.

  Jag fick häromdan ett privatbrev som citerade bl. följande: ”En 1957, le monde connaît une pandémie nommée « grippe asiatique ». Mon père s’en souvient encore car toute sa famille (père, mère, 5 enfants) va alors rester couchée presque sans possibilité de se lever pendant plus de 15 jours. Cette « grippe asiatique » fera 100 000 morts rien qu’en France et plus de 2 millions de morts dans le monde.
  ”Asiaten” tog alltså två miljoner liv 1957. Jag har inte något spår av något minne av den. OK, jag var rätt ung då, men det är exakt samma sak vad gäller 1969, och då var jag fullvuxen och flitig tidningsläsare; jag till och med abonnerade på New Scientist på den tiden.
  ”En 1969, à nouveau venue d’Asie, la « grippe de Hong Kong » frappe le monde. Elle va faire 31 000 morts en France et 1 million de morts dans le monde.”
  Det skedde förskräckliga saker på sjukhusen 1969 men allmänheten besparades fasan.

  Vad gäller cykliska finanskriser är det samma sak, bortsett några specialister och de närmast sörjande glöms de bort fortare än kvickt av allmänheten.

  Man gott tala om kollektivt guldfiskminne.
  Världens parlament, styrelserum och regeringar befolkas av guldfiskar; därför skrotade exempelvis Sverige sitt beredskap.

  • Det är bara att lägga ihop ett plus ett för att förstå vad Bill Gates vill.
   Ena stunden hävdar han att vi är för många på planeten, håller hemliga möten där detta diskuteras för att i nästa förespråka och satsa pengar på vaccin som ska ”rädda” mänskligheten.
   Bill Gates far William H. Gates, Sr. var ett tag chef för Planned Parenthood som grundades av Margaret Sanger. Hon trodde på eugenik, höll tal för KKK och var en inspiration för nazisterna.

   Okunniga hyllar Gates som en godhjärtad filantrop och hänvisar till poliovaccin men är ovetandes om att många barn har farit illa av vaccinet.
   Vaccin mot stelkramp i Afrika har visat sig innehålla HCG ett hormon som hindrar kvinnors reproduktion. Med vetskap och trolig medverkan av både FN och WHO. HPV-vaccin gör det svårare för kvinnor* att bli gravida.
   Uppenbarligen finns en bakomliggande agenda som är större än Bill Gates.
   Det är uppenbart att hysterin kring covid-19 är överdriven och används för att skapa mer panik än nödvändigt och stegvis stänga ner demokratin som en del av agendan. Planen ser ut att vara att vi ska tvingas ta ett vaccin för att sedan kunna registreras som ”säkra”. Ett första steg mot total kontroll och en världsregering.

   • Är det inte jobbigt att vara så här paranoid? Och han var aldrig chef han satt i styrelsen för organisation som grundades för att ge kvinnor sjukvård usch och fy på dom. Dessutom var det här 1916 så kanske slappna av lite.

    Och alla dessa barn som farit illa av vaccin I Afrika du har förstås stöd för dina vilda anklagelser, och då menar jag bevis inte åsikter eller vad nån av dina favorit konspirationsteoretiker tror.

    ”Det är uppenbart att hysterin kring covid-19 är överdriven och används för att skapa mer panik än nödvändigt och stegvis stänga ner demokratin” Så det skrev du för över två år sedan. Har demokratin stängs ner?
    ”Planen ser ut att vara att vi ska tvingas ta ett vaccin för att sedan kunna registreras som ”säkra”. Ett första steg mot total kontroll och en världsregering.” Vilka härliga slutsatser du drog och hur helt fel du hade.
    Kommer du reflektera över att du bevisligen hade helt fel eller kommer du komma med nya konspirationsteorier?

 4. En artikel på temat filantropi där man köper sig makt över NGO’s, startar egna agendor och manipulera demokratier.
  https://www.hannenabintuherland.com/usa/western-billionaire-control-of-democracies-bill-gates-covid-19/

  Herland-rapport: Västra miljardärers kontroll över demokratier – Bill Gates: Glöm folket. Västra miljardäroligarker styr oss nu, Bill Gates är i framkant som den messianska världsledande ”pandemiexperten”. Billionaire oligarch Bill Gates är inte en expert på pandemi. Han är en extremt smart affärsman. Han hade fel om Covid-19 jämfört med säsongsinfluensa, fel om antal. Varför accepterar vi icke-valda miljardärer för att kontrollera demokratier?
  Philanthropy har varit ett PR-kupp för Bill Gates, vilket dramatiskt har förändrat hans rykte som en av de verkställande direktörerna till en av de mest beundrade till en av de mest beundrade människorna på jorden
  Milliardärerna äger välgörenhet, de äger hjälp, de definierar hur pandemier ska hanteras, de betalar miljarder till WHO och icke-statliga organisationer, kontrollerar politiker, egna medicinska anläggningar. De äger forskning, vacciner, hälsoinstitut. Eftersom globalismen har lett till att västerländska oligarker har förvandlat politiska genom att föra privat kapital till välgörenhet, icke-statliga organisationer och politik, har Bill Gates tagit rollen som ”världspandemiexpert” under SARS-influensan Corona. Det har lett oss in i en djup katastrof. Covid-19, som hittills har dödat mycket mindre än vanliga säsongens influenser, bedömdes av Gates för att vara en ”pandemi från ett sekel” som kunde döda mycket mer än vanliga influenser. Han hade fel.
  Cirka 650 000 dör årligen från säsongsinfluensa hittills cirka 100 000 har dött med Covid-19. Enbart i Italien dog 68 000 av regelbunden influensa mellan 2013–2017. I år har 19 000 dött med Covid-19.

  Gates fick äntligen sin pandemi som han har talat i åratal, vilket antydde en risk för 30% dödsrate bland befolkningen. Han hade också fel i det. Han föreslog i en intervju nyligen att öppningen inte skulle komma förrän det finns ett digitalt immunitetssäkert dokumentation om vem som är vaccinerat eller inte. Vaccinet skulle ägs av Gates , antar vi . Så borde våra ekonomier stängas av i månader och förstöra väst helt?

  Den enorma ekonomiska depressionen har inte berott på själva viruset utan på grund av paniken och rädsla för döden som skapades med motsvarande regeringsstängningar, enligt råd av Gates.Corona-skandalen med sina Corona-miljardärer som drivit skräckscenarier har bidragit till våra politiska rädsla reaktion och avstängning av ekonomin, som i sin tur har orsakat en ekonomisk depression en gång i seklet.

  • Anledningen till att USA kämpar för att införa demokrati i andra länder är just att demokratier med ett partisystem är så enkla att manipulera. De verkliga makthavarna är partistyrelserna och deras allierade oligarker. Metoderna utvecklades av nazisterna på 1930-talet och är mycket framgångsrika och effektiva. Nu har tydligen dessa krafter börjat köpa journalister och bloggare för att driva deras manipulativa system med agendajournalistik och opinionsbildning. Dags att införa folkstyre i Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here