Trump avbryter stödet till FN, medan G20 stöder. Vad säger EU och Sverige?

8
1377

Att USA drar tillbaka sitt stöd till WHO med omedelbar verkan rapporteras som en stor nyhet idag, men hot om det kom för en vecka sedan.

Sveriges Radio rapporterar.” USA stoppar med omedelbar verkan sitt stöd till Världshälsoorganisationen WHO.
Det meddelade president Donald Trump, och riktar mycket hård kritik mot organisationens hantering av coronasmittan.

Han anklagar Världshälsoorganisationen för att inte bara ha missbedömt coronapandemin, utan också försökt dölja den.

Om WHO gjort sitt jobb, sa Trump, så hade smittspridningen kunnat stoppas. Och han gjorde också en beräkning av vad WHO:s påstådda misstag kostat: antalet smittade i världen är tjugo gånger så stort pga WHO:s passiva agerande bland annat gentemot Kina, hävdade Trump vid en pressträff i Vita Huset. Någon närmare bakgrund till beräkningen gav han inte.

USA är det land som ger mest pengar till WHO, 115 miljoner dollar (22 %) för år 2020. Det stödet ska nu utvärderas och dras in tills vidare, mitt under pågående pandemi.

President Trump har själv fått kritik på hemmaplan för hur han hanterat coronakrisen och har anklagats bland annat för att inledningsvis ha tonat ned smittrisken. Hittills har fler än 25.000 människor i USA dött till följd av coronaviruset. Men smittkurvan har börjat plana ut, enligt amerikanska smittskyddsmyndigheter. Diskussionen är igång om när man ska kunna börja lätta på restriktionerna, åtminstone i delar av USA. Men det blir upp till varje delstat att fatta beslut om när och hur.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kritiserar Trumps besked och uttalar att det inte är rätt tid att reducera resurserna för WHO och andra organisationer som bekämpar viruset.” Sveriges Radio: Trump stoppar stödet till WHO.

Beslutet kommer inte som någon större överraskning. För en vecka sedan hotade Trump att dra tillbaka stödet. DN: Trump hotar dra in stöd till ”Kinainriktat” WHO.

Från Ryssland kommer andra tongångar och en nyttig påmnnelse.

G 20-länderna (med bl.a. USA) har stött Världshälsoorganisationens (WHO) arbete med coronaviruspandemin vid den senaste telefonkonferensen, sade Kremls talesman Dmitry Peskov idag onsdag och kommenterade USA:s president Donald Trumps tillkännagivande att Washington kommer att avbryta WHO: s finansiering på grund av dess påstådda misslyckande med att ta itu med COVID-19.”I det här fallet kan vi gå tillbaka till 26 mars, det brådskande toppmötet för G20-ledare. G20:s statschefer antog då ett gemensamt uttalande, kallat ’Uttalande om COVID-19’. Där sägs att G20 och WHO är fast beslutna att göra allt för att övervinna pandemin ”, berättade Peskov. Uttalandet säger att G20-ledarna fullt ut stöder WHO: s ansträngningar och avser att stärka sin myndighet för att samordna coronavirussvaret. ”Vi ser att G20-presidenterna, inklusive Rysslands president [Vladimir] Putin, har förhoppningar på WHO, när det gäller ytterligare ansträngningar för att analysera erfarenheterna av denna pandemi och de stöder WHO: s insats. Det är vår position i Moskva”, tillade Peskov. Kremlin on US Suspension of WHO Funding: G20 Supports WHO’s Coronavirus Response.

Kort kommentar: Man frågar sig om beslutet har samband med att WHO-chefen WHO-chefen nyligen uppmanade alla länder att häva ekonomiska hinder som motverkar förmåga att bekämpa coronapandemin. USA är ju världsledande i då det gäller ekonomiska sanktioner i världen, sanktioner som är olagliga enligt FN-stadga och folkrätt.

Och FN-chefen har haft fräckheten att säga att alla sanktioner och krigshandlingar bör upphöra. USA är ansvarig för krig i bl.a Afghanistan från 2001, Irak från 2003, Libyen sedan 2011 (via Nato), Jemen med starkt stöd till Saudiarabiens angrdeppskrig och laddar kanske upp för krig mot Venezuela. 15 miljoner dollar på Nicolas Maduros huvud. Vita Huset söker en förevändning för att invadera Venezuela!

USA betalar 15 % av WHO:s budget och svarar för närmare 20 % av världens BNP, dvs USA betalar mindre än sin andel av BNP:n. Nu är det dags för främst EU-länder att genast proklamera att man går in och ersätter USA:s stöd. Summan är en droppe i havet i EU:s stora budget, och än mer i jämförelse med det stora stödpaket som utlovas. Påminner om att Europa är den världsdel som främst drabbats av coronapandemin mätt som antal döda. Kommer detta att ske? Till syvende och sist kan EU komma med kritik men sällan eller aldrig med någon åtgärd som verkligen irriterar USA. EU bara beklagar
Man lär få med Kina på tåget.

Föregående artikelVärldens mäktigaste företag – Blackrock – tar kommandot
Nästa artikelHur Internet skall tämjas
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Det är Trumpenissens normala standardförfarande. Om något går snett gäller det att hitta någon skyldig eftersom han själv alltid gör rätt….. I detta fall ger WHO skulden. Att han skurit ned budget för sin egna myndighet CDC och sparkat nyckelperson kan väl inte ha något med saken att göra?
  För övrigt verkar det vara många fel fel i dina siffror enligt dokumentet Assessed contributions payable summary for 2020-2021 på https://www.who.int/about/finances-accountability/funding/assessed-contributions/en så är totala bidragen 2020 från medlemsstaterna nästan 489 miljoner dollar. USA ska betala nästan 116 av dessa, dvs drygt 23%. Kina 57 miljoner, drygt 11% och Ryssland 11.5 miljoner, 2%.
  Medlemsavgiftens storlek beror på landets ekonomi och antal invånare. Varför det skulle vara relaterat till BNP får du gärna förklara. Kinas avgift borde i så fall vara betydligt högre.
  Nu är det inget som hindrar andra länder att öka sina bidrag för att kompensera Trumpenissen idiotiska beslut. EU-länderna betalar drygt 130 miljoner till WHO dvs 26.5%. Vad är din logig för att just dessa länder skall betala mer?

 2. Om herr Peruk Trumpetaren gjort sitt jobb, så skulle inte 27,000 amerikaner ha dött. Om den ignoranta peruken inte hade avfärdat Corona-viruset som en bluff, så skulle kanske tusentals amerikanska liv räddats.

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/04/14/us-will-always-be-remembered-as-covid-19-pariah-state/

  Om sadisten Trump sanktionerar länder och berövat de möjlighet att skaffa medicin och annat utrustning som är nödvändig mot Corona, så skulle tusentals liv räddats.

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/04/01/sick-and-sadistic-world-fights-covid-19-amid-us-sanctions/

  Trump är en kriminell makthavare som borde haffas och ”sent to the gallows” eller ”hang him high”, som hans gelikar the rednecks brukar säga

 3. Medan USAs Idiot in Chief håller på med sina barnlek, så pratar vuxna om en failed state, ett USA som liknar Grekland. USA had it coming som man säger på Yankee-mål. Slutsats: Corona är antiimperialist. Det som motståndet inte kunde undergräva håller ett osynligt virus på att göra det … Spännande framtid i horisonten?

  https://michael-hudson.com/2020/04/due-now/

 4. WHO har vuxit och blivit, som alla andra delar av FN, en uppblåst politisk byråkrati.
  För att reparera sitt rykte bör det sluta blanda sig i livsstilar och fokusera på hälsoproblem och hantera pandemier. Tidigare i veckan tillkännagav president Donald Trump: ”Jag leder min administration att stoppa finansieringen medan en översyn genomförs för att utvärdera Världshälsoorganisationens roll i starkt felhantering och täckning av spridningen av coronavirus”.
  USA är den största finansiären av Världshälsoorganisationen och Trumps tillkännagivande väckte omfattande kritik. Microsofts grundare Bill Gates, vars grund var WHO:s näst största finansiär under 2018-19.
  Det finns många kritiker av WHO:s hantering av coronautbrottet. Den 14 januari sade organisationen på Twitter: ”De preliminära undersökningarna som genomförts av de kinesiska myndigheterna har inte hittat några tydliga bevis på överföring från människa till människa av den nya coronavirus 19, som identifierats i Wuhan i Kina ”.
  För många observatörer är Trumps attacker mot WHO utformad för att avleda kritik bort från hans ursprungligen långsamma och skeptiska svar på det han kallar ”det kinesiska viruset”.
  Trumps tillkännagivande tillkännagivande kan ha varit motiverat genom att försöka rädda sitt eget skinn. WHO står inte över kritik, långt ifrån det. Om de vill reparera sitt trasiga rykte kan det börja med att koncentrera sig på dess ovärderliga kärnfunktion: att skydda världens hälsa i situationer där ingen annan kan.
  https://www.rt.com/op-ed/486058-trumps-who-bureaucracy-health/

  • USA och Trump har gått i total panik. Det är värre än så. Vi vet redan med stor sannolikhet att viruset kom från ett amerikanskt labb som sedan 1943 har utvecklat biologiska vapen. USA har illegalt samlat in DNA från Kina tidigare, det vet vi. Biovapnet, det vi kallar coronaviruset, skulle alltså slå bara mot kineser baserat på deras DNA. Nu ser det alltmer ut som om detta var en planterad USA biologisk attack på Kina för att stoppa Kinas utveckling, men vapnet fungerade inte. Viruset tycks ha muterat. Kina bemästrade attacken och nu slår den istället med full kraft mot USA. USA propagandan har dessutom gått upp på toppvarv och nu har USA uppenbarligen börjat betala svenska bloggare och journalister att skriva Kina fientligt. Jag återkommer om det.

  • WHO’s Programme Budget is financed through a mix of assessed and voluntary contributions. Assessed contributions are the dues countries pay in order to be a member of the Organization. The amount each Member State must pay is calculated relative to the country’s wealth and population.

   USA skulle betala 231 miljoner dollar (22 %) 2020-2021 enligt WHO och 115 miljoner 2020 som du skrev. Jag återgav en annan hög siffra i artikeln och ska korrigera. Uppgifter från WHO.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here