Bolivia: Drar Washington i tyglarna?

4
1348

”Does it seem like we’ve seen this movie before? Populist Latin American leader on the outs with Washington finds himself facing a coup? This time it’s Bolivia’s Evo Morales, who resigned the presidency on Sunday and was granted asylum by Mexico. Is Washington involved? And why bother with relatively unimportant Bolivia?” – Ron Paul

Bild: Capitol Hill, Washington. Foto: Andy Feliciotti. Licens: Unsplash.com

Föregående artikelKuppen i Bolivia kommer mindre än en vecka efter att Morales stoppade ett litiumavtal med multinationellt företag.
Nästa artikelBolivia: Kommuniké från Bolivias ambassad i Stockholm
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Varför denna mesigt försiktiga rubrik? ”Nu drar Washington åter i tyglarna. Bolivias litium skall plundras!” hade varit bättre. Det är nämligen ingen principiell skillnad mot när Sydamerika blev plundrat på guld.

  2. Henrik Brandao Jönsson skriver om Bolivia i DN (https://www.dn.se/nyheter/varlden/henrik-brandao-jonsson-morales-kan-paradoxalt-nog-bli-den-som-tjanar-mest-pa-kaoset-i-bolivia/) bl.a. ”Trots att det var han som iscensatte konflikten genom att försöka fuska sig till en vinst i första omgången i presidentvalet”

    Jag kommenterar under ”Ifrågasätt i DN”:

    ”Inga fakta har presenterats som motsäger att Evo Morales vann presidentvalet nyligen. Han fick 47,1% av rösterna mot oppositionens 36,5%. Centrum för ekonomisk och politisk forskning (CEPR) i USA har analyserat valet och kommit fram till att “det finns inte några bevis för att det fanns oegentligheter eller fusk”.
    CEPR har gjort en stegvis analys av valet (både av den inofficiella snabbräkningen och den långsammare officiella räkningen). Rapporten innehåller resultaten från 500 simuleringar som visar att Morales första seger i första omgången inte bara var möjlig, utan trolig, baserat på resultaten från de de första 83,85 procent av rösterna i snabbtäkningen. OAS ifrågasätter valresultat utan att presentera några bevis för att göra det.

    Det har framkommit att ledande kuppmakare utbildats i USA och vidare att Morales strax före valet sa upp avtal med ett större utländska bolag gällande utvinning av litium, Bolivias främsta naturtillgång. För att landet skulle ha kontroll över detta. Morales var starkt kritisk mot USA:s olagliga inblandning i andra länders angelägenheter och höll ett starkt tal om det i FN, i närvaro av president Trump.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here