Kuppen i Bolivia kommer mindre än en vecka efter att Morales stoppade ett litiumavtal med multinationellt företag.

13
4981
Evo Morales. Wikipedia.

Denna artikel har hittats och översatts av en jämförelsevis yngre tjej i Njurundatrakten.
Kuppen i Bolivia kommer mindre än en vecka efter att Morales stoppade ett litiumavtal med multinationellt företag


Kuppen i Bolivia kommer mindre än en vecka efter att Morales stoppade ett litiumavtal med multinationellt företag.

 

Kuppen i Bolivia kommer mindre än en vecka efter att Morales stoppade ett litiumavtal med multinationellt företag

”Bolivias litium tillhör det bolivianska folket, inte multinationella företags intrigmakare.”

Söndagens militärkupp i Bolivia har inrättat en regering som ser ut att återkalla ett beslut av den just avgångne presidenten Evo Morales, att säga upp ett avtal med ett tyskt företag om att utveckla litiumfyndigheter i det latinamerikanska landet för batterier som används t.ex. i elbilar.

”Bolivias litium tillhör det bolivianska folket”, tvittrade David Atkins som skriver för Washington Monthly, ”inte multinationella företags intrigmakare.”

Kuppen, som i söndags resulterade i att Morales avgick och gömde sig, var resultatet av dagar av protester från högerelement som var arga på den vänsterinriktade Morales regering. Senator Jeanine Añez, från mitten-högerpartiet Demokratisk Enhet, är för närvarande interimspresident i den instabila regeringen efter kuppen fram till att val hålls.

Wikipedia: ”Her (Jenanine Anezs) politics have been described as fiercely anti-Evo Morales”

Investeringsanalytiska förlaget Argus uppmanade investerare att hålla ett öga på hur situationen utvecklas och konstaterade att utländska företags gas- och oljeproduktion i Bolivia förblivit stabil.

Morales drag den 4 november att säga upp avtalet från december 2018 med Tysklands ACI Systems Alemania (ACISA) kom efter veckor av protester från invånare i Potosí-området.

Regionen har 50-70 procent av världens litiumreserver i saltöknen Salar de Uyuni.

ACISA tillverkar batterier åt bl.a. Tesla. Teslas aktier steg på måndagen efter helgen.

Som Bloomberg News noterade 2018, har detta gjort att landet blivit oerhört viktigt inför det kommande decenniet:

Efterfrågan på litium förväntas mer än fördubblas till 2025. Det mjuka, lätta mineralet bryts främst i Australien, Chile och Argentina. Bolivia har mängder – 9 miljoner ton som aldrig har utvunnits kommersiellt, världens näst största fyndighet – men hittills har det inte funnits något praktiskt sätt att bryta och sälja det.

Morales upphävande av ACISA-avtalet öppnade dörren för antingen en omförhandling av avtalet med villkor som ger mer av vinsterna till områdets befolkning, eller en direkt nationalisering av den bolivianska litiumutvinningsindustrin.

Som Telesur rapporterade i juni meddelade Morales-regeringen då att den var ”fast besluten att industrialisera Bolivia och har investerat enorma summor för att säkerställa att litium bearbetas i landet för att exportera det endast i mervärdesform, till exempel som batterier”.

Det är oklart vilka de nästa stegen blir för branschen i ett Bolivia efter kuppen, enligt det globala företaget för underrättelseanalyser Stratfor:

På längre sikt kommer fortsatt politisk osäkerhet att göra det svårare för Bolivia att öka sin

produktion av strategiska metaller som litium eller utveckla en mervärdessektor på batterimarknaden. Det dåliga investeringsklimatet kommer vid en tidpunkt då de globala möjligheterna i produktionen av litiumjonbatterier ökar för att möta den växande efterfrågan på elfordon.

ACISA sa till det tyska medieföretaget DW i förra veckan att man var ”övertygat om att vårt litiumprojekt kommer att återupptas efter en fas av politisk lugn och klarhet”.

Föregående artikelIsrael anfaller åter Syrien. När kommer Sveriges reaktion?
Nästa artikelBolivia: Drar Washington i tyglarna?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

  1. För två år sedan satt jag på sjukhuset i Växjö och väntade på resultatet efter en röntgen. Under väntan läste jag en artikel i en vetenskapstidning. Den handlade om fördelningen av litium jorden över och hur behovet därav kommer att öka kraftigt framöver. ”Jaha” tänkte jag, ”Bolivia har en hel del litium, och i Bolivia vill regeringen fortsätta göra det bättre för vanligt folk med hjälp av sina naturresurser. ”Det gillar naturligtvis inte Imperiet”.

    Kampen mot Imperiet och dess vasaller böljar fram och åter. Men har jag fel när jag tycker det har varit mycket ”fram” på senare år? På steigan.no läste jag till exempel nyss om Xi Jinpings besök i Grekland. P. Steigan påpekar ”Väst kan inte undervisa Grekland om skuldsättning, eftersom IMF, Pengafonden och EU har gjort landet till en skuldslav i mer är tio år. Det Kina erbjuder är handel investeringar och arbetstillfällen. Det är ett erbjudande som Grekland knappast kan säga nej till, och det gör de inte heller”.

    Jag var på fotvård igår. Vi (mest jag får jag erkänna) pratade om vad som händer i Syrien och jag berättade om den underbara film som denna blogg visade igår ”Tango i Syrien”. Efter ett tag sade fotvårdaren ”Jag tycker inte alls att vi i Sverige är som amerikanarna”. Det hördes på rösten att uppfattningen nog varit en annan tidigare.

    • Den s.k. ”Globalismen” innebär ytterst att makt förflyttas från nationer till kommersiella företag.
      Som regel mycket stora sådana.
      Den här mycket stora förändringen världen över görs med vänster-mitten-höger regeringars goda minne. Den gemensamma faktorn i den politiken är den liberala. Det var så liberalismen började.
      Frihet åt näringslivet.
      Det finns motstånd mot det här skeendet både från politiskt radikala höger- och vänsterkrafter.
      Gemensamt är nationalismens idéer men de idéerna bekämpas både inifrån och utifrån så därför kommer storbolagen och ytterst kapitalismen vinna den här kampen.

      Ni vänsterradikala som längtansfullt blickar tillbaka till ur-kommunismen blir med all säkerhet tvingade in i en fortsatt teknikutveckling istället.
      På den fria marknadens grunder.

      Socialisten Evo Morales passade inte riktigt i det konceptet jag beskriver kort här ovan och blev därför helt enkelt bortjagad. Mönstret inte helt olikt Janukowitz (eller hur det nu stavas) i Ukraina men på olika grunder.

      Jag tror inte Evo Morales kommer tillbaka som president.
      Hans tid är ute och övertiden har han redan förbrukat.

      • klas
        Inte heller fasisterna som nu försöker sig på att ta makten i Bolivia tror att EM kommer tillbaka. Tror dock att befolkningen som är fysiskt medvetna om nedanstående förändringar ubder Ems tid kommer att se till att han åter kan medverka i deras framtid.

        Illiteracy rates 2006 13,0% 2018 2,4%
        Unemployment rates 2006 9,2% 2018 4,1%
        Moderate poverty rates 2006 60,6% 2018 34,6%
        Extreme poverty rates 2006 38,2% 2018 15,2%

        • Nej, där har du helt fel. Människor belönar inte politiker för sådana resultat. De kräver mer istället. Mer konsumtion och mer välstånd. Men även mer frihet.
          A workingclass hero is nothing to be. Där är problemet.

          Fascister? Vilka fascister?
          Det finns en opposition även här i Sverige som inte är regeringsaccepterad. I varje fall inte av den regering vi har nu. Den oppositionen representeras närmast av partiet Sverigedemokraterna. Vill du även kalla den oppositionen för fascister?

        • Alltså för att förtydliga.
          När fattiga inte längre är fattiga är det ingen självklarhet de vill hjälpa fattiga. Det naturliga beteendet är istället de vill ha mer.
          Människan är faktiskt ett däggdjur så inbilla dig inte någonting annat. Självklart finns avvikelser men nu menar jag det betydande. Jag är fågelmatare så jag drar av naturen empiriska kunskaper. Någon direkt tacksamhet från fåglarna har jag inte direkt erfarit ännu så länge.

          • Klas
            Du har egna sanningar om vad som sker i Bolivia, komplettera dessa med aktiekursen för Tesla per den 25 okt ,vilken ansluter till kuppen i landet.. Litium kunde ha blivit bolivianernas hjälp till arbetstillfällen och en dräglig framtid . Fasister är de som berikar sig själva genom lögner, stölder och våld på andra människors uppnådda livsvillkår. De som stöder dessa, är i en demokrati lika betungande för vilken befolkning som helst.

  2. Något som starkt bidragit till regimen Evo Morales undergång bör vara han valt fel samarbetspartners. Jag läste idag på SVT Morales brottats med en korruptionskandal där han haft personliga relationer med en kvinnlig kapitalist från Kina. Morales har även inlett affärsrelationer med Ryssland vilket sticker i ögonen på den faktiskt mycket mäktige grannen i norr USA. Ju mer jag lär mig om politiken förstår jag svenska regeringar oavsett färg aktar sig noga för att göra något som USA inte gillar. Det är precis som det lönar sig bäst.
    Don’t challenge the moderator because he punishes you.

    • Att USA styr åt oss är alltså bra enligt arbetarklass? Ja, då har vi fått det klarlagt även om man misstänkt det länge! Men var då beredd på skövling av vårt land som det avskräckande exemplet med det famösa gruväventyret Northland där naturen förstördes och ca 14 miljarder kr förskingrades. Gangsterpacket i Washington ska givetvis inte lägga sig i vad Sverige och andra länder sysslar med men det löser sig nog snart för USA är bankrutt och kollapsen är inte långt borta.

  3. Jag har plockat fram REVOLUTION PÅ 4000 meters höjd av Leandro Schclarek Mulinari,2011. Boken inleds med två citat: 1) av Evo Morales:” Vi vill bara leva gott, inte bättre. Att leva bättre innebär att exploatera; bättre innebär att utarma, att stjäla. Att leva gott är att leva i brödraskap.(Jag skulle väl ha sagt syskonskap för kvinnorna har vunnit mest i det nya Bolivia)
    2) Tupak Katari: ”Jag dör, men återvänder i miljoner.”
    Och vi har inte sett slutet på historien i Bolivia än. Resning och motstånd mot kuppen pågår.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here