Bombning av Khartoum: CIA-stött kuppförsök i Sudan?

6
1151
Sudans beskjutna flagga.

 

SvT Nyheter uppger 20/4 kl 16.45 att de ”oppositionella” stridande från Rapid Strike Forces (RSF) har nära samarbete med Wagner-gruppen, att de tillsammans äger guldgruvor i Sudan och att Ryssland är involverat på något sätt. Den här artikeln uppger att CIA är inblandat på den andra sidan

Källa: https://steigan.no/2023/04/bombing-av-khartoum-cia-med-kuppforsok-i-sudan/?utm_source=substack&utm_medium=emai

Medan jag skriver bombar det sudanesiska flygvapnet Sudans huvudstad Khartoum, en handling av desperation egentligen, eftersom kriget som startade av det CIA-stödda kuppförsöket inte går särskilt bra för kuppmakarna. Detta är skrivet av Thomas Mountain i The Nigerian Voice.

Pålitliga rapporter från Sudan säger att över 75 % av landet står under kontroll av ”oppositionella” stridande från Rapid Strike Forces (RSF) och där chefen för Sudans nationella underrättelseverksamhet överlämnar sig, tillsammans med en senior general och en annan senior general tas till fånga.

 CIA:s hantlangare, den sudanesiske överbefälhavaren generalen Burhan, och den självutnämnde ”Sultanen av Sudan” var inställda på att avsätta/krossa sin huvudmotståndare, general Hemeti, ledare för RSF, och förhindra en civil regering från att ta makten från honom, något som general Hemeti stöder. Hemeti var den som först pressade igenom återvändandet till ett civilt styre, efter att den förre gangster-presidenten Bashir störtades i en palatskupp av … genereal Burhan ( ). Burhan har d´sedan dess genomfört ännu en kupp mot den civila regeringen och är idag Sudans absolute härskare.

 CIA kunde tydlgen inte få general Burhan att agera tillräckligt snabbt för att utplåna RSF och arrestera Hemeti, hans viktigaste rival. RSF, troget sitt namn, slog till först i förra veckan och den sudanesiska armén under Burhan har legat efter från början.

 RSF har erövrat en egyptisk flygvapenbas i Sydsudan, som det länge har talats om, och har skickat bilder på egyptisk flygvapenpersonal och flera egyptiska jaktbombplan. Denna basen var där den egyptiska militärens löner betalas ut med 1,5 miljarder dollar i amerikanska medel, som beviljats av CIA, och som hotade att starta en attack på Etiopeins Grand Renaissance Dam, om Etiopien inte gick med på att ge Egypten kontroll över Nilens vatten.

Kuppförsök som svar på rysk bas?

Sudans militärregering granskade förslagen till ett avtal med Ryssland om att bygga en flottbas vid Sudans Röda havskust. Detta rapporterade ABC News.

De sa att avtalet avvaktar bildandet av en civil regering och ett lagstiftande organ som ska ratificeras innan det träder i kraft. Tjänstemännen sa att Moskva uppfyllde Sudans senaste krav, inklusive tillhandahållande av mer vapen och utrustning.

”De tog bort alla våra bekymmer. Avtalet har fått OK från militär sida,” sa en tjänsteman.

Hur är det med ekonomin?

En förvärrad ekonomisk kris, som fick valutan att rasa och skapade frekvent brist på bröd och bränsle, utgör bakgrunden till konflikten, skriver Al-Jazeera.

Övergångsregeringen 2019–2021 genomförde plötsligt reformer som övervakades av Internationella valutafonden i ett framgångsrikt försök att avlasta skuldbördan och dra till sig utländsk finansiering.

Hur ser den regionala bilden ut?

Sudan ligger i en instabil region som gränsar till Röda havet, Sahel och Afrikas horn. Landets strategiska läge och jordbruksrikedom har lockat till sig regionala maktspel, vilket komplicerat chanserna för en framgångsrik övergång till civilt styre. Flera av Sudans grannländer, inklusive Etiopien, Tchad och Sydsudan, har drabbats av politiska omvälvningar och konflikter. I synnerhet Sudans relation med Etiopien har varit ansträngd på grund av omtvistad jordbruksmark längs gränsen, konflikten i Tigray-regionen, som drev tiotusentals flyktingar till Sudan, och The Grand Ethiopian Renaissance Dam.

 

Läs: Etiopien: Cyberattack från Egypten

 

Striden om Nilen – spelet bakom spänningen mellan Etiopien och Sudan

Föregående artikelOberoende journalistik?
Nästa artikelEkonomi och imperier 4 – Strategiska överväganden om utvecklingen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. Du måste vara ny här. Wagner är ryssar vilket här per automatik betyder att dom är goda…
    Om dom var där, var dom inbjudna av en demokratiskt vald regering och dom slogs emot nån som stöds av USA/Israel, dom var också väldigt framgångsrika och alla i Sudan älskar dom.

    Kom nu inte dragandes med några idéer att Ryssland gör något av själviska skäl dom vill bara hjälpa till.

  2. När Amy Goodman intervjuade överbefälhavaren för de väpnade styrkorna i Europa, Sir Wesley Clark,2007, berättade han följande:” Jag besökte Pentagon 2001 för att snacka med mina kompisar Wolfowitz och Cheney. På vägen till deras kontor stoppades jag av en general som ville prata med mig. Han sa .”De är inte kloka däruppe”, och pekade på kontoren där Cheney och Wolfowitz satt. ”De tänker ta sju oljerika länder på fem år. Se här, sa han och räckte fram ett papper. Där stod följande länder uppräknade: Libyen, Libanon, Somalia, Syrien, Irak, Iran och SUDAN.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here