Bra att stoppa EU:s import av rysk gas?

8
1562
Bild: shutterstock_436795972

På DN Debatt föreslår idag Professor Tomas Kåberger och klimatdebattören Anders Wijkman att EU ska stoppa importen av rysk gas pga ”Putins oprovocerade anfallskrig.” DN Debatt. ”Fullt möjligt att stoppa EU:s import av rysk gas”

Liksom våra etablerade medier och ledande politiker struntar de helt i Rysslands upplevda hot. Borta är minnet av att USA planerade kärnvapenkrig mot då underlägsna Sovjet då Sovjet tänkte placera missiler på Kuba, nära USA. Medan USA under 30 års tid sett motståndaren Natos utvidgas 100 mil och med aggressiva vapen på baser runtom landet. Inte handlar det om någon helhetssyn eller nödvändig förståelse alls. Ja detta är en slags krigföring med andra ord.

Nedan min kommentar under ”Ifrågasätt” i DN, följt av motkommentar, samt mitt svar på denna.

___________________________________________________________________

Min kommentar: 

Hårda sanktioner är nog inte rätt väg att gå. Drabbar befolkningen i Europa och Ryssland hårt, med kraftigt ökad fattigdom och dödlighet. Bara sanktionerna mot Venezuela hade för ett par år sedan medfört 40 000 dödsfall enligt bl.a. aktade ekonomen Jeffrey Sachs. Kan öka uppslutningen bakom Putin också. Inga sanktioner var aktuella mot USA/Nato för dess krig mot Afghanistan, Irak, Libyen (Nato+Sverige), Jemen (USA-stöd åt Saudi+FAE), Syrien där USA ockuperat nära 25 % av landet. Dessa krig har medfört omkring 2 miljoner döda (många beräkningar finns), många miljoner skadade och/eller på flykt.

Rysslands uttalade mål är inte att besätta landet (omöjligt för övrigt) och inte att störta regeringen säger de och jag tror det stämmer, men hindra Nato-utvidgning. Samt att Krim, där 95 % röstade för anslutning till Ryssland godkänns som del av Ryssland. Vid en folkomröstning efter statskuppen mot folkvald president 22/2 2014 – stort brott mot europeisk säkerhetsordning. Samt att folkrepublikerna erkänns som självständiga. Befolkningen där vill ju inte tillhöra Ukraina. Var finns demokratiaspekten här? Vidare – hädiska tanke – om dessa krav tillgodoses drar sig Ryssland tillbaka med stor sannolikhet. Det blir lugnt och Ukraina kan satsa mer på ekonomin och mindre på militären. Gissar också att Ryssland och Kina har ekonomiskt paket i bakfickan. Skriver här en som fördömt angreppet från första stund.

Kommentar av KW: Du har helt rätt i att många krig fått föras utan att någon straffats för dem, och att världen nu reagerat eftersom vi i rika EU känner oss hotade – men det är väl inget argument för att inte reagera? Att vi inte gjort det förut menar jag? Så över till dina argument: presidentvalet i Ukraina ansågs av alla utomstående observatörer som fullt av fusk, vilket väl inte är omöjligt med tanke på att han fick hjälp av Ryssland. Samma gäller folkomröstningen i Krim. Var får du det ifrån att befolkningen i Donbass inte vill tillhöra Ukraina, åtminstone något så när demokratiskt, i stället för totalitära Ryssland? Måste vara väldigt svårt att ta reda på sanningen där, men gör i vilket fall som helst ett tankeexperiment:

Skåne bestämmer sig för att det vill tillhöra Danmark. Beväpnade trupper börjar skjuta på svenska militärer och ockuperar stadshusen. Hur tror du att Sverige reagerar på det? Låter skåningarna göra en folkomröstning under pågående inbördeskrig, och accepterar resutatet? Eller tror du att Sverige då försöker slå ner miliserna? Du kan ta vilken region som helst i Europa och fundera på hur de demokratiska staterna skulle reagera inför ett sådant förlopp. Ryssland är en diktatur, där man hamnar i fängelse för att ha skrivit en tweet med kritik mot regeringen. Jag tror faktiskt inte att så många människor vill leva under sådana förhållanden, när de väl vant sig vid att få tycka vad de vill, om de verkligen inser vad det innebär att vara ryss i dag.

Min svarskommentare: Att sanktioner inte skett mot grova folkrättsvidriga krig är inget skäl att införa dessa nu. Skadar och dödar tusentals människor och motverkar diplomati.

Vid presidentvalet 2010 fick Janukovitj 69 % av rösterna. En imponerande uppvisning i demokrati skrev OSSE, och Obama gratulerade. Angående Donbass har tidigare opinionsundersökning visat detta. Men gärna en folkomröstning nu om det går. Då det gäller Krim är det centrala att folkomröstningen skedde efter den otvetydiga statskuppen 24/2 2014. Publicerat mycket om den på bloggen.

När det gäller Donbass finns en FN-resolution antagen 15/2 2015 om Minsk 2. Helt klart har Ukraina inte följt den men lett ett inbördeskrig (OSSEs term) med 14000 dödsfall under 8 år. Inte uppmärksammat i pressen lika litet som statskuppen – ett stort brott mot europeisk säkerhetsordning eller hur. Notera de mycket nedsättande omdömen av Kiev efter statskuppen mot Donbass och diskrimineringen av ryska som språk. Apropå Skåne: Ukraina har på olika sätt tillhört Ryssland och Sovjet lika länge minst som Skåne tillhört Sverige.

Putin har valts i presidentval med flera kandidater. Han fick 51 % av de röstberättigas röster, medan Biden fick knappt 40 % i USA:s val som har inbyggd korruption med möjlighet till enorma penningbidrag till kandidater och att en stor andel av de boende ej får rösta, för att inte tala om ”gerrymandering”. Relevant jämförelse.

Föregående artikelPutins tal vid krigets start för 2 veckor sedan – vem har läst det?
Nästa artikelSanktioner – västmakternas redskap för konfrontation och dominans
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Ni formligen dränks i propagandan nu i Sverige, och allt som kan störa den blockeras, som RT och Sputnik, eller Twitter, Facebook, och liknade censureras effektivt på ”fel” information:. Lär erkänna igen propagandan. Massa intressanta saker händer. Summan tycks vara att USA fryses ut och tappar kontrollen.

  Propaganda. Stridsledningen för USA kriget i Ukraina vet vi idag sker från USA. Man har till och med hittat utrustningen. Steg ett. Azovbataljonen beordras beskjuta ett barnsjukhus med granater och artilleri. Steg 2 propaganda media som svenska media beordras att publicera att det bombats. Ukraina har ju inga flygplan så det måste vara Ryssland – eller hur. Sedan klär man upp skådespelare och sminkar med teaterblod. Vi som har erfarenhet av film och fotografier ser det tydligt, men vi tystas och dränks i propagandans skrän. Att sjukhuset sedan länge var övergivet och under kontroll av Azovbataljonen mörkas effektivt. Ett skolexempel på propaganda.

  Propagandan koncentreras helt på känslomässiga ord som döda barn, massgravar, svält, flykt, putinpriser, putingas, Putins trupper, Putin bombar gravar, Putin anfaller, Putin är lurad, Putins invasion misslyckad, emotionella vittnesmål, rykten, bilder på små barn som ”räddats”, ”experter” som alltid säger rätt saker, spekulationer om bakslag och stora förluster, folkligt motstånd, samtidigt Det fria Europa, den fria världen, demokrati. Allt ä r ensidigt, helt faktalöst, och avser att styra åsikter, handlingar och känslor. Det kallas propaganda. Nazisterna förfinade det, idag är deras manualer i fullt bruk i Sverige.

  All störande information som RT och Sputnik blockeras.

  DN publicerar till och med propagandan nu på ryska. En propagandametod som USA uppfann med till exempel Voice of America eller Good Morning Vietnam. Sverige har blivit USAs plattform för propaganda.
  https://www.dn.se/varlden/dn-publicerar-nyheter-pa-ryska/

  De amerikanska påbjudna sanktionerna skapar brist och fortsätter att driva upp priserna.

 2. Vad som händer i Ukraina är inte mycket olika det som hände i Europa på 1940-talet. För Sovjet då var det en fråga om att avlägsna nazisterna och deras hot från deras kontroll av främst Tyskland. Tyska folket fick sitta emellan. Sovjets anfall mot Tyskland var inte ett anfall på Tyskland utan på nazisterna.

  Ryssland militära operation i Ukraina idag är inte en fråga om att erövra Ukraina eller att kriga mot ukrainare, utan att på samma sätt avlägsna nazisterna och USA från deras kontroll av Ukraina. Precis som då är det folken i Ukraina som får sitta emellan.

  Envar kan ju fråga sig själv och dra egna slutsatser.

  • När exakt anföll Sovjet NaziTyskland, enligt dina historiekunskaper?
   Det är roligt med en annan synpunkt.

   • Om jag inte minns helt fel så anföll Nazi-Tyskland Sovjet i Juni 1941! Jag tror Karl helt missat detta eller är det frågan om felskrivning? Inte en historierevisionisterna i Bryssel påstår något annat men snart kommer de väl på att det nog i alla fall var Sovjet som anföll Tyskland i stället för det passar EU:s reviderade historia om andra världskriget bättre!

   • Nja, jag kanske skulle ha formulerat det annorlunda. Helt korrekt att Nazi-Tyskland anföll Sovjet i Juni 1941. Sovjet vände det, och mot-anföll Nazityskland. Sovjet inte bara drev ut nazisterna från Sovjet, man fortsatte anfallet in i Tyskland och gick in Berlin 25 april 1945. Tyskland förblev formellt ockuperat till 1952 i flera zoner. Sovjet fortsatte att ockupera de östra delarna, Östtyskland, och Tyskland återförenades 3 oktober 1990. USA har fortfarande sina ockupations trupper kvar i Tyskland, nu retoriskt omdöpta till ”allierade” men Tyskland har aldrig befriat sig från ockupationen, vilket vi erfar mycket tydligt just nu.

 3. Det är knappast frågan. Vad vi undrar är om vi kan sluta importera rysk gas. I nästa led ser vi att de ryska intäkterna finansierar angreppskriget på Ukraina.

  • Vilka vi? Sverige importerar ingen gas från Ryssland! Det är i Tyskland och övriga Mellaneuropa som gaskunderna finns och Ryssland får gärna stänga gaskranen så att dumskallarna lär sig att inför man sanktioner så kan det slå tillbaka! Men i Bryssel anser man att ryska sanktioner mot EU är olagliga??!!…Häpp!
   Sen är det väl mer ett upprensningskrig från biolab och kärnvapenutveckling i Ukraina om nu Harald missat vad som händer!

  • ”De som ignorerar historien kommer att upprepa den”. George Santayana (1863-1952).
   Då – Sovjet bekämpar, anfaller, nazisterna i Europa för att stoppa dom att expander och hota mänskligheten.
   Nu – Ryssland bekämpar, anfaller, nazisterna och sekundärt USA i Ukraina för att stoppa dom att expander och hota mänskligheten. NATO.
   Gör er inga falska föreställning. NATOs expansion är krigsförberedelser av samma slag och samma metod och samma strategi som förra seklet.
   Vad skulle ha hänt om Sovjet avbrutit sitt motanfall mot Tyskland och låtit nazisterna omgruppera och fortsätta sin expansion. Vad kommer att hända om Ryssland avbryter idag och tillåter nazisterna och USA att omgruppera och fortsätta sin expansion.
   Lösningen är en förhandlingslösning. Förhindra NATO expansionen och anfallsförberedelserna, avlägsna nazisterna, gör Ukraina neutralt, avrusta, och blockera USA. Nyckeln till denna lösning ligger hos USA.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here