Nu på video! Bra manifestation för stöd åt Assange, Manning och yttrandefriheten 10 augusti.

0
1081
Assange och Manning april 2019.

Manifestationerna till stöd för visselblåsarna visselblåsarna Assange och Manning och yttrandefriheten fortsätter i centrala Stockholm på vissa lördagar!
Plats: Soltorget utanför Akademibokhandeln, mitt emot Sergels Torg.

Senast i lördags. Kom med nästa gång! Kommer att annonseras.

Program:
* Banderoller
* Tal
* Stina Bengs och Jonathan Lewald sjunger, kular (1,) och spelar för visselblåsarna.
1. kula: Kvinnors sätt att kalla på korna på fäbodarna. Både sång och rop på samma gång.

Stina Bengs, kulerska och sångerska
Jonathan Lewald, musiker och konstnär

Arrangör. Stödkommittén för Julian Assange

Agneta Norberg, ordförande i Sveriges Fredsråd, håller tal.
Eva Jonsson håller tal 10(8 2019, skrivet i samarbete med Anders Romelsjö

Tal vid manifestationen till stöd för Assange, Manning och yttrandefriheten i Stockholm 10 augusti 2019. Eva Jonsson & Anders Romelsjö. Stödkommittén för Julian Assange.

Publicisten Julian Assange, är en av grundarna av Wikileaks som publicerat avslöjande dokument om USAs fruktansvärda krigsbrott i Irak och Afghanistan, om hemlig övervakning av medborgare och andra brott. Han har fått över 15 utmärkelser för journalistik sedan han 2009 bland annat från EU, och senast i juni Danny Schlechter Award.

Chelsea Manning, försvarsanalytiker i USAs armé, försåg Assange med dokumenten om krigsbrott: folken har rätt att veta få veta sanningen vad som sker i deras namn. Hennes rapport publicerades av Wikileaks.

Vid ett kort besök i Sverige 2010 åtalades Assange för sexuellt ofredande. Målet lades ned, och Julian Assange reste till London där han 2012 beviljades asyl på Ecuadors ambassad, och medborgarskap. I ett för svensk rättsväsende skamligt åratal väntade han sedan i åratal på förhör i London då en ny svensk åklagare tagit upp målet om sexuellt ofredande. Efter förhör lades målet åter ned i brist på bevis.

När Ecuador valt ny president 2017, fråntogs Assange detta skydd. Brittisk polis släpade ut honom från ambassaden 10 april i år och uppgav att han ”arresterades på grund av USAs krav på utlämning” men även på grund av ”borgensbrott”. Han sitter nu i fängelse i London under mycket svåra förhållanden, och hans hälsa är mycket dålig.
USA åtalar honom nu på 17 punkter som kan ge 185 års fängelse enligt en lag från 1917 som aldrig använts tidigare. Risk för dödsdom finns. Storbritanniens inrikesminister har godkänt att Assange får utlämnas till USA. Det påverkar kommande domstolsbeslut i februari nästa år.

Och inte bara det! Han fruktar även utlämning hit till Sverige som kan utlämna honom vidare till USA. Trots att åklagare i Stockholm lagt ner åtalet för sexuellt ofredande två gånger, i brist på bevis har vice överåklagare nu återupptagit förundersökningen med hemliga åtalspunkter.
Men en domstol i USA har för ett par veckor sedan slagit fast att Assange och Wikileaks arbete med och publicering av uppgifter från Demokratiska Partiet i USA om presidentvalet inte är något brott – lika lite som publiceringen av lögnerna av USA:s regering om Vietnamkriget i ”Pentagon Papers” och om miljardärernas olagliga skatteaffärer i ”Panama Papers”.

Chelsea Manning dömdes 2013 till 35 års fängelse. Hon benådades av president Obama och släpptes i maj 2017.
Hon greps på nytt i april i år i USA när hon vägrade ställa upp och vittna mot Julian Assange i USAs planerade rättegång mot honom. Hon sitter i fängelse, men håller fast vid sin vägran och ruineras av höga böter.

FN:s representant mot tortyr Nils Melzer rapporterade för ett par månader sedan att USA, Storbritannien, Sverige och Ecuador sedan länge utsätter Julian Assange för psykisk tortyr. För att han spridit information om krigsbrott som alla medborgare i ett demokratiskt land bör känna till. I en tid då yttrandefriheten på olika medier alltmer naggas i kanten.

Den kände journalisten John Pilger publicerade följande tweet 7 augusti ”Do not forget Julian #Assange. Or you will lose him.
I saw him in Belmarsh prison and his health has deteriorated. Treated worse than a murderer, he is isolated, medicated and denied the tools to fight the bogus charges of a US extradition. I now fear for him. Do not forget him.”

Samtidigt går misstänkta krigsförbrytare fria – för brutala folkrättsvidriga krig som i Irak med 2 miljoner döda, i förstörandet av Libyen, Afrikas rikaste land, Saudis bombningarna i Jemen med USA:s stöd. De heter Bush, Blair, Cheney, Obama, Trump och bin Salman!.

Medierna tiger – än så länge. Men det gör inte vi. Liksom förr i historien är vår solidaritet en kamp vi för yttrandefrihet och demokrati i alla medborgares intresse.

Kom med! Protestera !

Detta kan rädda Assange från utlämning!
Frihet för Julian Assange & Chelsea Manning!
Hindra Julian Assanges utlämning till USA!
Försvara yttrandefriheten!
Åtala de ansvariga för oerhörda krigsbrott: Bush, Blair, Obama och Trump!

Stödkommittén för Julian Assange.

Föregående artikelBegick verkligen Jeffrey Epstein självmord?
Nästa artikelOro i Kirgizistan skapar huvudbry i Moskva
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here