Corona: Bra med kontaktspårning via Apple och Google?

6
2655

Denna tankeväeckande artikeln har publicerats 13/4 av redaktören för Pål Steigans site Apple og Google med «kontaktsporing»

Bild Shutterstock och Pål Steigan.

I ett gemensamt uttalande skriver Apple och Google ”Över hela världen arbetar regeringar och hälsomyndigheter tillsammans för att hitta lösningar på COVID-19-pandemin, för att skydda människor och få samhället tillbaka på rätt spår. Programutvecklare hjälper till att skapa tekniska verktyg för att bekämpa viruset och rädda liv. I denna anda av samarbete tillkännager Google och Apple en gemensam ansträngning för att möjliggöra användning av Bluetooth-teknik för att hjälpa myndigheter och hälsoorganisationer att minska spridningen av viruset, där användarnas integritet och säkerhet är centrala för designen.Eftersom COVID-19 kan överföras i närheten av drabbade individer har offentliga hälsovårdstjänster identifierat kontaktspårning som ett värdefullt verktyg för att begränsa spridningen. Ett antal ledande folkhälsomyndigheter, universitet och icke-statliga organisationer runt om i världen har arbetat för att utveckla frivillig kontaktspårningsteknik. För att fortsätta detta fall kommer Apple och Google att lansera en omfattande lösning som innehåller applikationsgränssnitt (API) och teknik på operativsystemnivå för att möjliggöra kontaktspårning. Med tanke på det akuta behovet är planen att implementera denna lösning i två steg samtidigt som man ha ett starkt skydd av användarnas integritet. ”

I klartext innebär detta att de utvecklar en app som fungerar för att upptäcka vilka mobiltelefoner du är i närheten av och därmed bygga en databas över ditt och alla andras kontaktnätverk. Motiveringen är att detta skulle göra det möjligt att identifiera vem en bärare av viruset har varit nära. Vi vet att Apple och Google är väl integrerade med CIA och NSA och att de tillhandahåller användardata till dem. Ingen behöver vara naiv till detta eller tro på privatlivet och frivilliga försäkringar.

Google skapades av CIA genom samma företag som finansierade Facebook, nämligen CIA: s egen riskkapitalfond In-Q-Tel. Fonden gör ingen hemlighet att den fungerar på detta sätt och har till och med en webbplats som visar företag som finansieras av fonden. Visselblåsaren Edward Snowden, som inte alls vill bagatellisera coronakrisen, kommenterar detta och liknande åtgärder och säger i en intervju med Vice att ”regeringar använder coronaviruset för att bygga en undertryckningsarkitektur.”

Snowden är också kritisk till Kinas hantering av coronakrisen och tvivlande över om information därifrån är tillförlitlig. Och han menar att regeringar runt om i världen nu använder sig av auktoritära åtgärder”När auktoritära attityder sprids, när undantagslagen sprids, samtidigt som vi offrar våra rättigheter, offrar vi också vår förmåga att stoppa glidningen i riktning mot en mindre liberal och mindre fri värld. Kan man verkligen tro att när den första vågen, den andra vågen, den 16: e vågen av coronavirusinfektioner för länge sedan är ett glömt minne, att dessa möjligheter inte kommer att behållas? Att dessa data inte lagras? Oavsett hur det används, vad som byggs är förtryckets arkitektur.” Detta är den grundläggande principen för alla chockstrategier. Det är när människor försätts i chock, förvirring och förtvivlan som det är lättast att genomdriva lösningar som de annars aldrig skulle ha accepterat. I Italien har så gott som alla som rör sig på gatan ansiktsmasker. Enligt Världshälsoorganisationen har detta ingen hälsoeffekt om du inte är smittad själv eller ska behandla personer som är smittade. Men det har en stor politisk och social effekt som en symbol för underkastelse och disciplin.

Appen från Goggle och Apple kommer sannolikt att välkomnas för det mesta, av lättförståeliga skäl, och det kommer att vara ytterligare ett steg in i det totalitära samhället. Nästa sak är att du antagligen måste ha appen installerad för att kunna komma olika platser, eller låta polisen ladda ner den genom slumpmässiga kontroller. Brave New World – here we come!

Föregående artikelEU:s corona-beslut splittrar EU!?
Nästa artikelStoppa krig och sanktioner – bekämpa covid-19
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. HEJ! Det hemska är, att de flesta av oss frivilligt överlämnat hela vårt privatliv, vår integritet till Google/FB/FRA/CIA med flera. Brave new world är redan här. Ännu så länge i en mjukisversion. Otäckt. Hur göra?

 2. @KRISTINA HILLGREN
  Hur göra?
  – Det finns fri öppen hårdvara.
  – Linux och tillhörande öppen fri mjukvara finns.
  – Människor som hjälper dig bli digitalt fri finns.
  – Librem 5 finns, där kamera och mikrofon kan stängas av fysiskt.
  – Swedbank har en koddosa så att du kan sluta använda bank-id.
  – Kontanter skapade ur tomma luften finns, såväl som valutor baserade på guldreserv. Använd dem!
  – Protonmail och ProtonVPN finns.
  – NoScript och LibreJS finns.
  – Archive.org finns
  – WordPress-bloggar finns.
  – Man kan leva utan mobiltelefon abonnemang.

  Öppen fri spårning med alias och frivillig testning skulle f.ö. kunna genomföras eller förberedas, helt utan integritetskränkning. Källa: https://fsfe.org/news/nl/nl-202004.sv.html

  … Ett fritt öppet system skulle förslagsvis kunna aktiveras redan nu och vara fullt utvecklad vid en farligare virus-pandemi som vid spanska sjukan.

  Vi har förhoppningsvis tid att bygga upp god beredskap, under några år, för ett sådant event.

  • ”– Swedbank har en koddosa så att du kan sluta använda bank-id.”

   ICA-banken och Nordea har också koddosor. De fanns långt innan smartphonerna och bank-ID blev uppfunna.

 3. Håller med i stort men det här är ju helt fel 🙂
  ”I Italien har så gott som alla som rör sig på gatan ansiktsmasker. Enligt Världshälsoorganisationen har detta ingen hälsoeffekt om du inte är smittad själv eller ska behandla personer som är smittade. Men det har en stor politisk och social effekt som en symbol för underkastelse och disciplin.”
  ”Om man inte är smittad själv” Precis det förhindrar smittspridning till andra om man själv är smittad. Och många har ju nästan inga symptom. Så jag tycker det är en osjälvisk handling i syfte att hindra smittspridning till andra…….

 4. 20.07.2020, 09:32
  Uppgifter om 20 miljoner VPN-användare träffade Internet
  Virtuellt privat nätverk är en teknik som används för att skapa en säker förbindelse eller ”tunnel” mellan två punkter i ett icke-säkert datanätverk. Länkarna mellan noderna i ett virtuellt privat nätverk skapas över logiska anslutningar eller virtuella kretsar mellan värdar i det underliggande nätverket. Wikipedia

  Forskningsteamet vpn Mentor har upptäckt data från mer än 20 miljoner användare av gratis VPN-tjänster på Internet. Dessa är data från UFO VPN, Fast VPN, Free VPN, Super VPN, Flash VPN, Secure VPN och Rabbit VPN applikationer.
  Den osäkra servern slutade med e-postadresser, okrypterade lösenord, IP- och hemadresser, data om smarttelefonmodeller och användarenhetsidentifierare. Totalt cirka 1,2 terabyte data. VpnMentor noterade att många applikationer, data som kom till Internet, har mer än 1 miljon nedladdningar i Google Play och AppStore, och användarnas betyg är över 4,5.
  För mer information om dataöverträdelser, se Kommersants artikel ” Anonymitet avslöjad på nätet” .

 5. På Internet hittades 20 miljoner användare av gratis VPN-tjänster, bland vilka det kan finnas minst tiotusentals ryssar. Läckan visade osäkerheten hos tjänster som lovar anonymitet på Internet och kan leda till både skräppost och phishing, och utpressning av användare som beslutar att få tillgång till webbplatser som är förbjudna i Ryssland, säger experter.
  Forskningsteamet vpnMentor har upptäckt offentligt tillgängliga data för över 20 miljoner användare av gratis VPN-lösningar. Den osäkra servern innehåller UFO VPN, Fast VPN, Free VPN, Super VPN, Flash VPN, Secure VPN och Rabbit VPN-applikationsdata, inklusive e-postadresser, okrypterade lösenord, IP- och hemadresser, smartphone-modelldata och användarenhets-ID: er … Den totala datamängden är 1,2 TB. Många applikationer har mer än 1 miljon nedladdningar på Google Play och AppStore, och användarnas betyg är över 4,5, säger vpnMentor.
  Gratis VPN är populära i Ryssland, med tanke på det stora antalet blockerade utländska webbplatser; bland användare av komprometterade tjänster kan det finnas tiotals eller till och med hundratusentals ryssar, experter som intervjuats av Kommersant.
  Enligt Ilya Shalenkov, chef för gruppen för cybersecurity-tjänster för KPMG i Ryssland och CIS, används sådana applikationer främst av personer som är välbevandrade i tekniska problem som behöver komma åt blockerade webbplatser eller ändra sin IP-adress gratis för att till exempel kunna registrera flera redovisar i spelet eller avslutar en röst. Gratis VPN-lösningar ger en minimal nivå av anonymitet och säkerhet för nätverkstrafik, sade han.
  Trots den stora omfattningen av dataläckan bör den inte skapa allvarliga problem för plattformsanvändare, säger Ashot Hovhannisyan, grundaren av DeviceLock. ”Men betalningslänkar till ett PayPal-konto kan användas för phishing, och e-post och lösenord kan användas för att hacka andra resurser där användare har registrerat sig med samma data. Dessutom kan aktivitetsloggar, en gång i händerna på inkräktare, användas för att utpressa VPN-serviceklienter, eftersom deras analys kommer att avgöra om de besöker webbplatser i förbjudna ämnen, ”sa Hovhannisyan.
  Hur antalet fjärranslutna datorer tredubblades
  Herr Shalenkov tillägger att cyberbrottslingar kan använda data för skräppost och phishing-kampanjer, samt berika plattformar som samlar in information om människor. ”Ofta använder användare samma inloggningar och lösenord för olika resurser, vilket öppnar upp stora möjligheter för angripare att hacka dem och ytterligare dra nytta av det,” tillägger Anton Yudakov, biträdande chef för Solar JSOC: s cyberhotssvar vid Rostelecom.

  Samtidigt ser alla experter som intervjuats av Kommersant ironin i vad som hände: tjänsterna som är tänkta att säkerställa anonymitet på Internet är inte skyddade från cyberattacker, och uppgifterna från dem som försökte ändra sin IP-adress, genom att kringgå lagliga begränsningar, var fritt tillgängliga.
  ”Läckan avslöjar ett farligt problem som påverkar nästan alla sådana applikationer: utvecklarna lovar, men garanterar inte säkerhet. De säger att de inte samlar in loggar, men forskare hittar denna information på applikationsserver. Du kan kontrollera utvecklarnas renhet bara genom att titta på källkoden för tjänsten – den är nästan 100% otillgänglig, förklarar Alexei Drozd, chef för informationssäkerhetsavdelningen på SerchInform och tillägger att även betalda tjänster visade sig lagra och till och med sälja användardata … Denis Batrankov, en expert på informationssäkerhet på Palo Alto Networks, tror att denna situation kommer att bli ”ett lakmustest för VPN-industrin – nu kommer ingen att vara säker på att de inte spåras.”
  https://www.kommersant.ru/doc/4424143

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here